Săptămânalul Dipol - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 18/2011 (2 mai, 2011)

Comunicaţii prin aer.

Tehnologiile wireless au revoluţionat telecomunicaţiile şi comunicaţia între oameni. Până de curând se părea că diferenţele de infrastructură dintre tările moderne şi cele în creştere sunt imposibil de prins din urmă. Între timp, numărul utilizatorilor de telefoane mobile a crescut la 5.3 miliarde. Asta înseamnă că 90% din populaţia planetei poate folosi serviciile mobile în 80% din suprafaţa planetei.

940 de milioane de utilizatori au acces la servicii broadband (acest număr poate creşte la 1 miliard în trimestrul 2 al 2011). Procentajul utilizatorilor de servicii broadband va creste dramatic după introducerea serviciilor LTE - această tehnologie fiind următorul pas al evoluţiei reţelelor mobile.
Aceste date vin din raportul ITU pe acest an, care mai precizează că piaţa de telecomunicaţii devine din ce în ce mai competitivă.
Disponililitatea sistemelor wireless are şi un impact asupra paginilor de socializare. Conform statisticilor de la sfărşitul lui 2010, 40% din cei 600 de milioane de utilizatori Facebook accesează pagina prin intermediul echipamentelor mobile. La Twitter 37% dintre cei 200 milioane se conectează de pe echipamente mobile.
Smartphone-urile şi serviciile broadband facilitează şi îmbunătăţesc modul în care comunicăm împrejurul lumii

ITU (International Telecommunication Union) este o agenţie specializată a UN, înfiinţată pentru a standardiza şi norma piaţa radio şi a telecomunicaţiilor.

Antene pe blocurile vechi.

Uitaţi-vă pe acoperişurile blocurilor şi vedeţi dacă acestea au fost reînnoite. Blocurule mai noi nu au multe antene, poate chiar nu au deloc - sistemele de distribuţie CATV moderne nu mai necesită antene separate pentru fiecare utilizator.
Unde puteţi găsi acoperişurile cu pădurile de antene de mai jos?
Răspunsul este la sfârşit.

Staţie TV MMH-3000 într-o reţea de cluburi de fitness.

Pure Life* este un lanţ de cluburi de fitness cu locaţii în din ce în ce mai multe oraşe din Polonia.
Beneficiarul a hotărât să-şi echipeze toate locaţiile cu staţii TV dotate cu receiver-e QPSK CI (transmodulatoare QPSK/PAL). Fiecare set este răspunzător pentru distribuţia a câte 8 canale de satelit. Numărul de televizoare conectate depinde de dimensiunile clubului (de la zece la o sută).
Instalarea şi configurarea staţiilor a fost efectuată de Innex, o companie din Wroclaw cu ani buni de experienţă în proiectarea şi implementarea reţelelor TV şi PC.
Staţia MMH-3000 montată într-un RACK într-unul din cluburi.
Modulele din staţie.
Fiecare canal este recepţionat de către un receiver QPSK CI RDC-313 R81710 şi un decoder MPEG-2 TS DM-313 R81712 (tehnologia master-slave scade semnificativ costurile staţiei). Fiecare RACK conţine şi un modul UC-380 R81700.
Semnalul de la staţie este distribuit printr-o reţea de splitter-e şi tap-uri, ca o reţea CATV normală.

Supravegherea ieftină a unui magazin mic.

Din motive financiare, propietarii de magazine mici nu îşi instalează sisteme de supraveghere CCTV. Aceştia cred că investiţia este prea mare şi nu merită eventualele pierderi cauzate de furturi. Totuşi, prezenţa camerelor poate influenţa destul de mult comportamentul clienţilor, spre bine desigur.
Ceiling Dome Camera: CAM 622 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.1 lx, 3.6mm)Ceiling Dome Camera: CAM 622 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.1 lx, 3.6mm)Outdoor Compact Camera: n-cam 550 (540 TVL,  Sony Super HAD II CCD, 0.5 lx, 4-9mm, IR 30m)Network DVR: ATU H.264 (4ch)Outdoor Compact Camera: n-cam 550 (540 TVL,  Sony Super HAD II CCD, 0.5 lx, 4-9mm, IR 30m)
DVR-ul ATU - baza ideală pentru monitorizarea locaţiilor mici,
2 camere de exterior M11264,
2 camere de interior M10741.
O bază ideală pentru monitorizarea afacerilor mici este DVR-ul ATU.
Acesta poate înregistra patru canale 4CIF (704 x 576) la 12 fps fiecare. Înregistrarea se poate face după un orar prestabilit. Compresia H.264 şi suportul de hard disk-uri de până la 2TB permit salvarea unei cantităţi impresionante de date. La ieşirea VGA se poate conecta un monitor LCD sau CRT cu o rezoluţie maximă de 1024x768 pixeli. Ca alternativă se poate folosi ieşirea video BNC(CVBS).
Propietarul sau orice altă persoană autorizată poate accesa sistemul de la distanţă prin internet. Dacă sunt mai multe DVR-uri, atunci acestea se pot grupa pe un singur site. Sistemul este uşor de folosit şi nu necesită personal specializat.
În caz de alarmă, utilizatorul poate fi anunţat printr-un email.

Rezoluţia camerelor analogice cu scanare intercalată.

Rezoluţia camerelor ne spune despre cantitatea de detalii oferite de acestea. În cazul camerelor analogice, avem rezoluţie verticală şi orizontală.
Rezoluţia verticală
Rezoluţia orizontală
Rezoluţia verticală este numărul maxim de linii orizontale ce se pot distinge. Teoretic, numărul acestora este de 625 în format CCIR/PAL şi 525 în formatul EIA/NTSC, rezoluţia verticală este în realitate mult mai mică. Luând în considerare numai liniile active (vizibile) atunci numărul acestora scade la 576 şi respectiv 480. În practică, numărul de linii orizontale percepute mai scade datorită factorului Kell (0.7-0.9, depinzând de senzor şi monitor). Aşadar, numărul de linii scade la aprox. 400 în sistemul PAL şi 330 în NTSC.
Rezoluţia orizontală este numărul maxim de linii verticale ce se pot distinge. Unitatea de măsură a acestui parametru este TVL (TV Lines - linii TV) .
Datorită limitărilor tehinice, numărul liniilor orizontale ale camerelor CCTV analogice nu depăşeşte deobicei 540 TVL.
Cu scanarea intercalată, informaţia de la senzorul de imagine este scanată de două ori pentru fiecare imagine. În sistemul PAL, liniile cu număr impar sunt scanate întâi, şi cele pare pe urmă. Imaginea rezultată este rezultanta celor două. La scanarea progresivă toate liniile sunt scanate într-o trecere.

Cameră IP wireless de zi/noapte de la TP-LINK.

TP-LINK TL-SC3171G K1152 este un echipament pentru monitorizarea caselor şi a birourilor. Camera se poate conecta wireless la o viteză de 54 Mb/s, fiind ideală pentru locaţiile care nu pot fi cablate.
După ce conectaţi camera la o reţea wireless veţi putea vedea imaginile oferite de acestea pe un calculator (software gratuit pentru managementul simultan a până la 16 camere) sau de oriunde folosind un un telefon mobil 3G.
Wireless Day/Night IP Camera: TP-LINK TL-SC3171G (0.5 lx, VGA, IR, 30fps, MPEG-4, 4.3 mm)Access Point 802.11n (draft 2.0): TP-Link TL-WR941N <br />(300Mbps, built-in router and 4-port switch)
Configuraţia tipică a unui sistem cu o astfel de cameră
TL-SC3171G este echipată cu 12 LEDuri IR şi are funcţii ICR, care oferă imagini clare, indiferent de condiţiile de iluminare.
Camera se configurează foarte simplu, printr-un meniu bine descris în manualul de utilizare.

Elemente distinctive:
  • CMOS progressive scan de 1/4",
  • Filtru IR comutat mecanic,
  • 12 LED-uri IR cu rază de acoperire de 10m,
  • Conectivitate Wireless 802.11b/g,
  • Comunicaţie audio bidirecţională,
  • Porturi de intrare-ieşire digitale (senzor/alarmă),
  • Dual stream, MPEG-4 şi MJPEG,
  • Compatibilitate 3GPP pentru acces de pe telefoane mobile,
  • Software gratuit pentru controlul a până la 16 camere simultan,
  • Encripţie SSL/HTTPS,
  • Watchdog incorporat ce restartează camera automat în cazul blocării,
  • Alerte email la detecţia mişcării,
  • 25 fps la rezoluţie VGA.

TP-LINK ia cu asalt piata!

Raportul organizaţiei in-Star privind popularitatea dispozitivelor de reţea în al patrulea trimestru din 2010 a arâtat că echipamentele fabricate de TP-LINK deţin primul loc printre produsele WiFi şi alte echipamente pentru distribuţia de internetului de bandă largă în casele şi birourile mici. Sursa succesului pe piaţă a dispozitivelor TP-LINK este înalta calitate a acestora.
Categorie WiFi Echipamente de bandă largă
(routere xDSL & DSL)
Switchuri
Rang Producător Cotă piaţă [%] Producător Cotă piaţă [%] Producător
Cotă piaţă [%]
1 TP-LINK 20.8 TP-LINK 16.9 Cisco 29.5
2 D-LINK 18.8 D-LINK 13.3 HP Networking 19.1
3 NETGEAR 17.6 NETGEAR 10.4 D-LINK 16.4
4 Linksys  8.8 Technicolor  8.8 TP-LINK 13.5
5 Technicolor  8.5 ZyXEL  6.1 NETGEAR  7.4

Polonia.

cartierul Kazimierz din Cracovia. De la întemeierea sa în secolul al 14-lea până în secolul 19, Kazimierz a fost un oraş independent, situat la sudul Cracoviei şi separat de oraş de vechiul curs al râului Vistula. Partea de nord-est din Kazimierz este vechiul cartier evereiesc. Pentru multe secole, Kazimierz a fost un loc unde cultura creştină şi cea iudaică au coexistat. Astăzi, pe lângă rolul cultural al acestuia, mai este şi una dintre atracţiile principale ale Cracoviei.
Poze de la locul unde s-a filmat "Schindler's List"
Biserica Corpus Christi
Fosta primărie din Kazimierz
Produse noi oferite de DIPOL:
Day/Night IP Camera: TP-LINK TL-SC3171 (0.5 lx, VGA, IR, 30fps, MPEG-4, 4.3 mm)
Rack Chassis (for 2x RB450)
High Speed HDMI Cable with Ethernet (v1.4, 5m)
GSM/DSC/UMTS/HSDPA Antenna: ATK-LOG (10m cable, SMA plug)
Cameră IP
K1153
Cabinet RACK
N934501
Cablu HDMI v1.4
H1052
Antenă GSM/DCS/UMTS.
A7041_10
Merită citit:

Un sistem SMATV în câteva minute - noile funcţii ale programului SatNet de la TERRA. Programul SatNet câştigă din ce în ce mai multă popularitate printre proiectanşii de sisteme multiswitch...
Exemplu de sistem multiswitch cu 72 de abonaţi, proiectat cu ajutorul programului SatNet
Cum instalaţi o priză de antenă, satelit, telefon şi reţea. Montarea prizei Signal TV-FM-SAT/RJ-45/RJ-11.
How to install TV/SAT outlet incl. phone and internet
Cum instalaţi o priză de antenă, satelit, telefon şi reţea
Satlook Micro HD - măsurători în sistemele multiswitch. Satlook Micro HD R10740 a fost conceput si construit de inginerii firmei Emitor din Suedia. Scopul principal al analizatorului de spectru R10740 este să ajute instalatorul să găsească sateltul dorit (cu Easy Find), ca apoi să orienteze cu precizie antena şi LNB-ul/urile măsurănd anumiţi parametri ai semalelor digitale de pe transponderele dorite.
Digital Satellite Meter Satlook Micro HD (DVB-S/S2)
Analizator de spectru pentru satelit Satlook Micro HD (DVB-S/S2) R10740