Săptămânalul DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 19/2011 (9 mai, 2011)

Transmisie video de mare viteză pentru automatizări.

Procedurile pentru adoptarea unei noi versiuni a standardului GigE Vision pentru streaming şi control al echipamentelor prin Ethernet se apropie de sfârşit.

Acest standard este foarte important pentru munca specialiştilor în automatizări şi robotică. Acesta va asigura transmisia în timp real al imaginilor de înaltă rezoluţie şi compatibilitatea dintre diversele echipamente. Echipamente precum, camere IP, servere video, transcodere şi aplicaţii de management şi control vor colabora fără probleme prin platforma ethernet. GigE Vision este menit să adapteze reţeaua de transmisie la nevoile sistemelor industriale.

Cea de-a 10-a versiune a GigE Vision, ce permite transmisia video la până la 100 fps şi o transmisie de date la viteze de până la 10 Gb/s ca fi adoptată în al doilea semestru al anului curent.
În domeniul automatizărilor, transmisia de date trebuie să fie cu adevărat în timp real, fără întârzieri pentru a nu compromite caracteristicile sistemelor de control. Este nevoie de echipamente cu întârzieri mici şi lăţime de bandă mare. Aceste aspecte vor fi rezolvate cu versiunea a 10-a a GigE Vision care va creşte şi distanţa de transmisie la aprox. 100-150 metri.
Schema sistemului de control al calităţii bazat pe analiză de imagine şi transmisii GigE Vision
Sursă: www.tmworld.com
Automatizările moderne şi sistemele robotice au început să folosească inteligenţa artificială bazată pe reţele neuronale şi de recunoaştere a formelor. Ambele caracteristici necesită canale de transmisie de înaltă calitate deci, nevoia utilizării versiunii GigE Vision.
Camerele ce utilizează versiunea GigE Vision sunt folosite în principal în instalaţiile industriale de control al calităţii produselor fabricate, pentru a sorta produsele în funcţie de formă sau culoare, etc Dispozitivele bazate pe standardul GigE Vision sunt folosite de către militari, în diagnosticarea medicală, industria aerospatială, de monitorizare a traficului şi în multe alte industrii.

Nu a urmat calea cea mai uşoară!


Saigon, Vietnam. Deşi are la dispoziţie aşa o structură, propietarul casei s-a hotărât să mai ridice un stâlp pentru a monta antena
- nu a folosit cea mai simplă soluţie;-).
Din păcate nu avem datele constructorului schelei, in caz că doriţi să îl contactaţi...

DiSEqC - comutarea de la un satelit la altul în sistemele de recepţie individuale şi multiswitch.

Nevoia de a recepţiona semnale de la unul din doi sau mai mulţi sateliţi a determinat dezvoltarea soluţiilor dedicate.
La început comutatoarele erau operate manual, apoi s-a trecut la comanda prin diferite metode (de ex. Tone Burst, semnal de control prin SCART). Diversitatea soluţiilor cerea o standardizare, care a şi fost pusă în practică de Eutelsat sub numele de DiSEqC. Evoluţia standardului a fost de la unidirecţional la protocoale bidirecţionale ce permit recunoaşterea echipamentului din cealaltă parte a cablului (LNB, multiswitch, posiţioner).
Deşi protocolul DiSEqC a fost conceput acum apropape 20 de ani mulţi producători ţin încă la propriile versiuni ceea ce poate duce la probleme de interconectare ale sistemelor.
Versiunile principale ale DiSEqC:
  • DiSEqC 1.0 - poate alege unul dintre 4 sateliţi,
  • DiSEqC 1.1 - poate alege unul dintre 4 sateliţi,
  • DiSEqC 1.2 - poate alege unul dintre 4 sateliţi plus control de poziţioner,
  • DiSEqC 2.0, 2.1, 2.2 - echivalentul versiunilor 1.0, 1.1, 1.2 dar cu comunicaţie bidirecţională.

1.0 1.1 1.2 2.0 2.1 2.2
1.0 + - - + - -
1.1 + + - + + -
1.2 + + + + + +
2.0 + - - + - -
2.1 + + - + + -
2.2 + + + + + +
Compatibilitatea receiverelor şi comutatoarelor ale diferitelor versiuni ale standardului DiSEqC. Coloanele reprezintă comutatoarele şi rândurile receptoarele.//
De exemplu, un receptor DiSEqC 2.0 va funcţiona doar cu comutatoare DiSEqC 1.0 şi 2.0, în timp ce un receptor DiSEqC 2.2 poate funcţiona cu orice comutator DiSEqC.---
Prospectând ofertele diferiţilor producători şi distribuitori ale echipamentelor de satelit, putem găsi următoarele:
  • miniDiSEqC (Tone Burst) - generator de semnal ce poate alege între două poziţii,
  • DiSEqC 1.3 - DiSEqC 1.2 plus support pentru protocolul USALS (control avansat al sistemelor de rotire ale antenei),
  • DiSEqC 2.3 - DiSEqC 2.2 plus support pentru protocolul USALS (control avansat al sistemelor de rotire ale antenei).
Nici una dintre normele de mai sus nu este compatibilă cu standardul DiSEqC. Echipamentele cu etichete DiSEqC 1.3 sau 2.3 pot să nu funcţioneze în totalitate cu versiunile principale ale DiSEqC.

Cameră IP 2MP de zi/noapte 2MP - ULTICAM.

Sistemele moderne de monitorizare au cerinţe din ce în ce mai mari de la camere. Detecţia de mişcare, transmisia audio bidirecţională, înregistrarea locală a materialelor filmate etc. permit simplificarea sistemului de monitorizare.
IP Camera ULTICAM DS-852MF-E (2.0 Mpix)
Exemplu de utilizare a ULTICAM K1441 cu acces de la distanţă prin PC sau PDA, inclusiv redarea de pe server cu ajutorul unui calculator de la orice locaţie.
Răspunsul la aceste cerinţe este camera ULTICAM K1441 DS-852MF-E echipată cu un senzor CMOS de 1/3". Rezoluţia nativă a acestui senzor este de 1600x1200 (UXGA). Cu un obiectiv de F1.2, camera are o sensitivitate de 0.5 lx. Această cameră poate funcţiona şi cu un obiectiv varifocal (fără AI) de standard C/CS, ce oferă o flexibilitate mare în reglarea cămpului vizual.
Camera ULTICAM DS-852MF-E pune la dispoziţia utilizatorului un stream MPEG-4. Camera poate transmite imagini de rezoluţie UXGA la 12.5 fps, sau HD720p, SVGA (800x600) şi rezoluţii mai mici la 25 fps. Se poate configura şi un stream adiţional cu lăţime de bandă mai mică. Streamurile video pot fi vizionate cu ajutorul unui browser sau cu aplicaţia iVMS4000. Mai sunt dealtfel aplicaţii pentru terminale mobile cu sisteme de operare Android, Symbian, şi WinMobile. Accesul la cameră se face cu parolă şi există 15 nivele de drepturi de acces.
Streamul video de la cameră poate fi înregistrat în timpul monitorizării cu ajutorul programului gratuit NVR Server. Camera ULTICAM este soluţia perfectă pentru oricine doreşte să obţină imagini clare şi funcţii adiţionale la un preţ rezonabil.

Protecţie suplimentară pentru camerele CCTV.

Izolatorul video SV-1000 M1711 elimină mai mai multe probleme cauzate de sursele de alimentare ale camerelor. Echipamentul protejează camerele de descărcări electrice, diferenţe de potenţial, curenţi parazitici, şi bucle de împământare.
Folosirea izolatorului conform următoarei scheme elimină distorsiunile cauzate de diferenţa de potenţial cauzate de împământările diferite ale camerei şi monitorului. Fără acest echipament pot apărea linii verticale întunecate în imagine.
Pentru a proteja ambele echipamente de pe o linie înpotriva fulgerelor, va trebui să folosiţi două astfel de izolatoare, unul la fiecare capăt lal liniei.

Recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare.

License Plate Recognition (LPR) este unul din modulele aplicaţiei Digifort. Acest modul este folosit pentru citirea şi recunoaşterea numerelor de înmatriculare ale maşinilor. Când o maşină intră în câmpul vizual al camerei, aplicaţia face o poză a maşinii şi începe recunoaşterea numărului de înmatriculare, acet număr va fi trecut într-o bază de date împreună cu data şi locaţia aferentă. Dacă există deja o bază de date atunci Digifort poate folosi acea bază de date pentru a verifica drepturile de acces ale unei maşini pentru acea zonă.

O imagine cu interfaţa modulului LPR ( K3020)

Inima acestui modul este algoritmul "Carmen" produse de ARH Inc. Acesta este caracterizat de o rată de succes a citirii de 98% şi suportă fonturi din toate părţile lumii, incluzând caractere chineze, latine, chirilice, şi arabe. Identificarea unui număr durează aprox. 0.08 s.
Administratorul poate folosi mai multe reguli şi filtre pentru a căuta maşini furate, maşini fără taxă de drumuri, sau maşini căutate pentru diverse motive.

Reţea wireless pentru acasă cu acces la internet prin ADSL.

Dacă accesul la internet se face printr-o linie ADSL, atunci cea mai bună soluţie este un router wireless cu modem ADSL încorporat.
Mai jos este prezentată schema unei reţele în care toţi utilizatorii au acces la internet şi la imprimanta de reţea.
O reţea wireless pentru acasă
Componentele şi funcţiile acestora într-o reţea pentru acasă:
Wireless ADSL2+ (Annex A) Router: TP-Link TD-W8901G (integrated with 4-port switch and AP)
Acesta asigură conexiunea la internet prin tehnologia ADSL şi conectivitatea la reţea prin porturile LAN.
Wireless Print Server: TP-Link TL-WPS510U
Echipamentul transformă o imprimantă USB într-o imprimantă de reţea.
High Power Wireless USB Adapter: TP-LINK TL-WN422G<br />(2.4GHz, 54Mbps, external antenna connector - SMA R/P)
Această placă permite transferul de date dintre routerul N2902 şi calculatorul la care este conectată. Calculatoarele din reţea pot să transmită date între ele, spre internet sau către imprimanta de reţea.

Reţea 3G pentru acasă în 5 minute - TP-LINK TL-MR3420.


Home 3G network in 5 minutes - TP-LINK TL-MR3420
Film scurt ce prezintă o reţea pentru acasă bazată pe un modem 3G şi un router TP Link.
Produse noi oferite de DIPOL
DVB-T Receiver Opticum T50
CATV/DTT (DVB-T) Switch MST-01 (IR control)
QUATRO LNB: Inverto BLACK Ultra 0.2dB
IP CCD Camera: Sunell SN-IPC54/50DN (1.3MP, H.264, ONVIF)
Receiver DVB-T
Opticum T50
A99280
CATV/DTT
Switch MST-01
E2024
LNB QUATRO
Inverto 0.2dB
A98266
Cameră ONVIF IP CCD
SN-IPC54/50DN
K1620
Am mai scris despre:

Amplificator de antenă DVB-T. Oferim primul amplificator de antenă DVB-T, TERRA AB001 R82001, proiectat pentru a fi folosit în exterior (montat pe stâlpul de antenă), alimentat prin cablul coaxial de la o sursă de 5 VDC. Deobicei sursa de alimentare este un receiver DVB-T compatibil cu standardul EN 300 744 - pune la dispoziţie o tensiune de 5 VDC la intrarea de antenă. Alte amplificatoare necesită o alimentare de 12 VDC...
SD DVB-T Receiver: OPTICUM FT16pUHF TV Antenna: DIPOL 16/21-69 DVB-TOutdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB001 (5VDC)
Flat Panel Wall Mount: DP108S (23-37 inches, tilt &swivel)
Reglajul video al balunurilor active din gama Etrix. Etrix 1VADA-T M16742 este un balun video-audio-date activ (transmiţător) activ pentru transmisia semnalelor CCTV (video, sunet, date - de ex. semnalul de alarmă) de la cameră printr-un cablu UTP CAT5e, pe distanţe foarte lungi (până la 2400 m), păstrând calitatea originală semnalului. Balunul adaptează impedanţa de 75 de ohmi a sursei nebalansate de semnal video precum şi impedanţa canalului audio şi celui de date la impedanţa cablului torsadat. Folosirea acestor echipamente permite transmisia eficientă a semnalelor fără cablări complicate.
Outdoor Compact Camera: n-cam 559 (540 TVL,  Sony Super HAD II CCD, 0.05 lx, 9-22mm, IR 50m)Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-T (transmitter)Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-R (receiver)Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1922P (19
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)