Săptămânalul DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

No. 21/2011 (Mai 23, 2011)

A început - 3D în buzunarul tău!

La începutul anului, LG a prezentat la congresul Mobile World din Barcelona smartphone-ul Optimus 3D. În Martie, la CTIA din Orlando, Florida, HTC a prezentat un dispozitiv similar - EVO 3D. Răspunsul Sharp la aceste produse este smartphone-ul Aquos SH-12C. Pentru a nu rămâne în urmă Motorola începe cu MT810, Samsung cu SCH-W960 3D. Confirmarea finală a acestei tendinţe este decizia Apple de a introduce aceleaşi funcţii pentru iPad 3. Toate aceste dispozitive împart o idee comună- aplicarea tehnologiei de afişare 3D. Cele trei dimensiuni intră foarte repede în dispozitivele mobile!
Semiconductor a prezentat procesorul DA8283 care permite generarea imaginilor 3D şi afişarea lor pe ecrane care au o barieră paralaxă
Anul trecut, campaniile de marketing anunţau cu voce tare următoarea revoluţie, similară cu introducerea televizorului color sau a ecranelor plate - o televiziune tridimensională. Din păcate, din mai multe motive - printre cele mai importante numărându-se necesitatea folosirii unor ochelari speciali şi absenţa programelor tridimensionale- inovaţia a fost amânată...
Cu toate acestea, problema se pare că este mai simplu de rezolvat în cazul dispozitivelor mobile- ecranele mici pot fi adaptate cu uşurinţă la afişarea imaginilor tridimensionale fără a mai fi nevoie ca utilizatorul să poarte ochelari speciali. Smartphone-urile vor fi de asemenea echipate cu camere duble capabile să înregistreze filme 3D - nu va fi nici o problemă cu conţinutul 3D.
În plus, un serviciu YouTube destinat fanilor 3D va oferi multiple clipuri video 3D.
Auto-stereoscopic (fără a folosi ochelari speciali) metode de a afişa imagini 3D.
Pe parte stângă - lentile lenticulare, pe partea dreaptă -barieră paralaxă. Ochiul Drept (R) primeşte o imagine diferită
faţă de ochiul stâng (L),de unde impresia de profunzime.
Metoda barierei paralaxă este în momentul acesta cea mai populară. Afişajul include un strat de material opac cu o serie de fante de precizie verticale ca fiind o parte din el. Diafragma le permite ochilor să vadă seturi diferite de pixelii, creând senzaţia de profunzime datorită paralazei. Locul de amplasare al fantelor interacţionează cu poziţiile posibile ale ochilor faţă de ecran. Efectele tridimensionale, în această tehnologie, necesită o pregătire adecvată a materialului video. Fiecare cadru, numit stereogramă, este creat prin combinarea a două imagini- una pentru ochiul drept şi una pentru ochiul stâng. Imaginile create astfel permit vederea efectului 3D în profunzimea ecranului (pe o direcţie perpendiculară). Această cerinţă poate fi satisfăcută cu uşurinţă de smartphone-uri etc., fiind dispozitive personale.
În cazul lentilelor lenticulare imaginile pentru ochiul drept şi cele pentru ochiul stâng sunt create de nişte lentile speciale. Se pare că aceste lentile lenticulare sunt mai avantajoase datorită faptului că reproduc culorile mai bine şi au o luminozitate mai mare.

Antenele într-un oraş vechi plin de tineri.

Primele aşezări din zona în care se află în prezent oraşul actual au fost înfiinţate în secolul al şaptelea AD. Amplasarea pe hartă a fost obţinută în secolul al doisprezecelea iar caracterul oraşului a fost modelat în Evul Mediu. Numărul mare al clădirilor istorice şi cel al clădirilor vechi face viaţă grea pentru cei care instalează antenele. Datorită regulilor de întreţinere ei trebuie să folosească benzi şi alte echipamente speciale ca să conserve pereţii, coşurile de fum şi acoperişurile. Oraşul are doar aproximativ 160 de mii de locuitori, dar semnificaţia şi faima sa sunt direct legate de numărul uriaş al tinerilor care locuiesc aici.
Care este numele oraşului ? Căutaţi răspunsul la finalul acestei revizii.
Datorită regulilor de întreţinere ei trebuie să folosească benzi şi alte echipamente speciale ca să conserve pereţii, coşurile de fum şi acoperişurile. Care este numele oraşului ?
Căutaţi răspunsul la finalul acestei revizii.

Sistem SMATV cu 232 de abonaţi.

Unul dintre birourile de proiectare a apelat la noi pentru a ajuta la proiectarea unui sistem SMATV pentru un bloc.
Ei au vrut să furnizeze fiecărui apartament două prize care să recepţioneze semnale TV digitale terestre (DVB-T) şi semnale prin satelit de la Hotbird şi Astra.
Clădirea va avea 6 scări situate la 50 de metri una faţă de alta. Sub clădire vor fi garaje subterane, care ar trebui folosite pentru instalarea liniilor principale ale sistemelor de telecomunicaţii. Investitorul a exclus posibilitatea de a instala dispozitive adiţionale pe scări.
Diagrama sistemului SMATV proiectată cu ajutorul software-ului SatNet oferit de TERRA. Angajatul biroului de proiectare a fost surprins de simplitatea şi eleganţa marelui proiect bazat pe multiswitch-uri.
În cazul unui astfel de sistem extins selectarea echipamentului este evidentă. Sistemul va fi bazat pe multiswitch-urile de top de la TERRA din seria MSV. Principalele caracteristici ale seriei sunt:
  • posibilitatea de a crea sisteme foarte mari, cu sute de abonaţi;
  • o gamă mare de modele cu un număr diferit de ieşiri, potrivite pentru instalarea pe etaje individuale , ca în cazul descris, oferind semnale tuturor apartamentelor conectate de o scară;
  • cooperarea cu splittere şi atenuatoare pentru a regla nivelele de semnal;
  • posibilitatea de alimentare locală sau de la distanţă (prin liniile de semnal).
În cazul sistemului descris, în fiecare scară (cu excepţia primei) există două multiswitch-uri, MSV-924 R70874 şi MSV-916 R70866, capabile să ofere semnal pentru 40 de abonaţi. În prima scară există doar un singur multiswitch MSV-924. Liniile principale (Triset-11 E1025 , cu lungime de aproximativ 50 m) distribuie semnalele către splitterele şi atenuatoarele din seria SS-9xx.
Alimentarea cu energie electrică a sistemului se va face din tablourile electrice (230 VAC) situate pe scări - multiswitch-urile din scările 1-5 vor fi alimentate local de la alimentatoarele R71465 (18 VDC). Multiswitch-ul din ultima scară cât şi amplificatoarele intermediare SA-911 R70911 vor fi alimentate prin liniile de semnal de la amplificatorul SA-901 R70901 (care are un sistem propriu de alimentare).

Proiectarea sistemelor SMATV folosind software-ul SatNet de la TERRA

Software-ul SatNet - 13.1 MB (zip file).

Protect 520 - noua cameră protabilă cu DVR.

DIPOL oferă acum un alt model al camerei portabile DVR. Protect 520 M70520 este dispozitivul care face legătura intre low-cost-ul Protect 501 M70501 şi foarte eficientul Protect 701 M70701.
Portable DVR Camera: PROTECT 520 (HD, MPEG-4, SDHC/MMC)
Camera Protect 520 prinsă în suportul inclus
Înregistrarea poate fi activată în orice moment de către utilizator, declanşată prin comutarea la o sursă de alimentare externă( cum ar fi priza de brichetă dintr-un vehicul) etc. Modul în care se află aparatul este afişat ca o pictogramă pe ecranul LCD , sau, în momentul în care este închis, acest lucru este indicat discret de către un LED. Bateria reîncărcabilă Li-Ion inclusă oferă circa 3 ore de operare autonomă.
Înregistrarea video conţine data/ora şi filigranul. Lentila cu unghiul de vizualizare de 120 de grade cât şi rezoluţia de înregistrare de 1280 x 960 la 25 cadre/secundă permit analiza detaliată a înregistrării video, ceea ce este extrem de folositor , de exemplu la analizarea traficului.
Datele sunt stocate în format avi pe un popular card flash (SD/ SDHC/MMC) , uşor detaşabil şi rezistent la şocuri şi vibraţii. Materialul înregistrat poate fi accesat prin conectarea DVR-ului la PC printr-un cablu USB, sau prin folosirea oricărui card reader corespunzător. Compresia MPEG-4 asigură folosirea optimă a memoriei disponibile.
Interfaţa este extrem de intuitivă, având 4 taste funcţionale şi meniuri simple. Camera poate fi montată cu uşurinţă- setul include o ventuză cu mâner (pentru a putea fi montată pe suprafeţe plate, cum ar fi sticla, metalul lustruit sau emailat). Monitorizarea imaginii este uşoară datorită ecranului LCD rotativ.

Iluminat IR modern pentru aplicaţii de interior.

Discotecile, camerele din cluburi, etc. adesea necesită un iluminat discret în spectru infraroşu, din motive de securitate. Sistemele CCTV din aceste încăperi folosesc camere care au lentile cu unghi larg, astfel iluminatoarele IR ar trebui să aibă deasemenea unghiuri largi. Aceste caracteristici au fost încorporate în iluminatoarele Redbeam IRD60 M1642 (pentru camere de până la 60 mp) şi Redbeam IRD120 M1643 (pentru camere de până la 120 mp) care au unghiul vizual de 180 de grade. Intensitatea luminii IR se ajustează automat la luminozitatea din cameră. Iluminatorii pot fi instalaţi în poziţie verticală sau orizontală, în paralel cu camerele de supraveghere, pe pereţii opuşi, sau (foarte des) în tavan. În orice caz cel care instalează camerele poate să localizeze iluminatorii pentru a putea elimina punctele supraexpuse sau umbrite.
Iluminatorii IR din seria Redbeam sunt dispozitive moderne care oferă o lumină IR omogenă în zona monitorizată pentru a permite camerelor CCTV să înregistreze imagini în medii cu lumină scăzută sau fără lumină. Avantajul pe care îl oferă seria constă în aplicarea unor matrice LED speciale (în locul setului convenţional de diode) care împreună cu lentile optice asigură unghiul operaţional şi distanţa dorite. Alt avantaj al matricii este durata de viaţă a materialelor folosite. Diodele standard heavy-duty funcţioneză aproximativ 6000 de ore. În cazul matricilor durata de funcţionare este de aproximativ 50000 de ore. Asta înseană ca ele pot fi folosite timp de peste 10 ani(ciclu de 12/24)!
Redbeam - IR illuminators
În stâga - o cameră iluminată cu Redbeam IRD120 M1643.
În dreapta - o cameră iluminată cu uniluminator IR tipic.
Mai multe informaţii în videoclip - click pe imagine.

Sisteme IP CCTV pentru Vögele Kultur Zentrum din Elveţia.

Vögele Kultur Zentrum este un centru pentru probleme actuale, oferind expoziţii tematice din domeniul larg al artelor şi culturii. Pentru a proteja vizitatorii şi obiectele expuse, centrul a fost echipat cu cu un sistem de supraveghere bazat pe camere ACTi ACM-5611 K1512 de 10 megapixeli şi 14 camere D1, conectate la un switch PoE de 24 de porturi.
Centrul de expoziţii din Pfäffikon, situat pe parte sudică a lacului Zurich
Rezoluţia de 1.3 MP oferă o calitate superioară atât ziua cât şi noaptea. În timpul nopţii camerele cooperează cu iluminatorii cu infraroşu. Lentila originală poate fi schimbată cu una cu unghiuri vizuale mai mari sau mai mici, făcând astfel întregul sistem foarte flexibil când vine vorba de a modifica setările pentru zona monitorizată.
Arhitectura de bază a sistemului
K1512 oferă un raport performanţă-preţ foarte bun, ceea ce este extrem de important în cazul proiectelor mici cu bugete limitate. Camera de 1.3 MP oferă de 4 ori mai mulţi pixeli decât o cameră CCTV analogică, oferind dovezi mai detaliate în cazul unui jaf, furt sau oricare alt incident.

Un mod convenabil de a extinde semnalul HDMI pe o distanţă mare.

Extender-ul HDMI Signal-HD pe cablu CAT5e ( H3601) permite utilizatorului să conecteze la distanţă mare (până la 50 m) o sursă de conţinut HD la televizorul/monitorul care suportă HD, folosind un cablu CAT5e/6.
Exemplu de folosire
Avantajele folosirii extensiei HDMI pe cablu CAT5e:
  • posibilitatea de a folosi cablurile gata puse
  • costuri scăzute (datorită costurilor ridicate a cablului HDMI şi necesitatea folosirii unui repetitor HDMI)
  • uşurinţa instalării (datorită cablurilor mai subţiri şi mai flexibile),
  • costul scăzut al cablului pierdut în cazul instalărilor temporare de unde cablul nu poate refolosit.
HDMI Extender Signal-HD (Cat 5e, 50m)
Extenderul HDMI H3601 pe cablu CAT5e

Oxford, Marea Britanie.

Oraşul este dominat de Universitate şi de studenţi. Fiind cea mai veche Universitate din lumea vorbitoare de limba engleză, Oxford este o instituţie unică şi istorică. Nu există o dată clară legată de fondarea ei, dar predatul a existat la Oxford încă din 1096 şi s-a dezvoltat rapid din 1167, când regele Henry al II-lea le-a interzis studenţilor englezi să urmeze cursurile Universităţii din Paris. (Sursa:www.ox.ac.uk)
Universitatea din Oxford este una din cele mai bune din lume-se află printre primele 10 universităţi. Absolvenţii universităţii au câştigat 46 de Premii Nobel iar 25 dintre ei au fost Prim-miniştrii Marii Britanii.
Oxford - un oraş vechi plin de energie tânără
Produse noi oferite de DIPOL:
IP Dome Camera: Pixord PD614E (2MP H.264 PoE)
CATV/DTT (DVB-T) Switch MST-01 (IR control)
Wireless Pan-Tilt IP Camera: TP-Link TL-SC4171G (0.5 lx, VGA, IR, 30fps, MPEG-4, 4.3 mm)
WLAN Omni Antenna: TRANS-DATA DZ12 5GHz
Cameră IP PoE de 2 MP tip dome K1550
Switch CATV/DTT (DVB-T)
E2024
Cameră Wireless Pan-Tilt IP
K1154
Antenă WLAN omni 5GHz
A743040
Merită citit:

Două semnale pe un singur cablu. Este posibilă transmiterea canalului recepţionat cu un receptor SAT la şi la alte televizoare din casă prin acelaşi cablu coaxial care leagă şi LNBul?
Da, folosind două sumatoare DC-009 R85300 TV/SAT (diplexoare) se poate evita necesitatea de a folosi cabluri adiţionale. Cablul care leagă cele două sumatoare poartă semnalul SAT IF de la LNB la recevierul SAT (TUNER) şi - în direcţia opusă - canalul recepţionat este convertit în semnal RF de către modulatorul de semnal R95175 (or R95176 )...
Un sistem CCTV portabil. Primăvara şi vara sunt sezoanele care oferă o varietate de evenimente în aer liber. Astfel de evenimente sunt mai susceptibile la diferite incidente şi situaţii periculoase decât în cazul evenimentelor ţinute în interior, în locuri special amenajate, prin urmare trebuie ţinute sub supravegherea specială a poliţiei şi a gardienilor publici. Soluţia la problema securităţii la evenimentele în aer liber este ,,sistemul CCTV portabil". Setul este uşor de instalat, datorită folosirii echipamentului de transmisie wireless de la compania CAMSAT...
Flat panel wall mount: DP101M (30-50 inches, tilt)
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)