Săptămânalul DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 26/2011 (29 august 2011)

Viteze nebănuite pe fibră optică.

Pe parcursul ultimelor trei luni am primit mai multe semnale cum că lumea telecomunicaţiilor prin fibră optică s-ar putea schimba permanent.

Mai întâi, în mai, cercetători japonezi ce au lucrat în grupuri independente unii de ceilalţi au atins viteze de transfer de peste 100 Tb/s.
Primul grup, asociat cu NEC, a propus o soluţie compusă din 370 de lasere ce produc un puls compus. Fiecare laser emite cu propria sa frecvenţă amplitudine şi polarizare, care pot fi apoi decodate independent în receptor. Astfel s-a atins o viteză de transfer de 101.7 Tb/s pe o distanţă de 165 km, folosind o singură fibră optică.

A doua echipă (in colaborare cu Institutul Naţional de Tehnologii de Comunicaţie din Japonia) au ales o altă metodă - au creat o fibră optică compusă din 7 fibre, fiecare cu o capacitate de transfer de 15.6 Tb/s. Cu o capacitate de transfer totală de 109 Tb/s pe aceeaşi distanţă.

Pentru a putea percepe magnitudinea acestei descoperiri, trebuie menţionat că, la această viteză, traficul total al internetului ar putea fi preluat de o astfel de conexiune.

Primele versiuni comerciale ale tehnologiei cu transfer mai mare de 100 Tb/s va fi posibil folosită de giganţi precum Google, Facebook, Amazon în centrele de calcul.
O lună mai târziu, cercetătorii de la Universitatea Tehnică Chalmers din Suedia a prezentat un nou amplificator optic cu un grad foarte scăzut al nivelului zgomotului de 1 dB (amplificatoarele uzuale EDFA au acest parametru la nivelul de 3 dB). Asemenea amplificatoare pot fi plasate într-o legătură optică la distanţă unul faţă de celălalt, astfel că se măreşte banda posibilă de transmisie a unui nod de la 1000 km la 4000 km.

O a treia noutate în domeniul fibrei optice a fost anunţată în iulie. Un grup internaţional de cercetători de la ITEAM (Institutul de Telecomunicaţii şi Aplicaţii Multimedia, Universitatea Tehnică din Valencia), Spania, experţi de la Univesitatea Tehnică Eindhoven, Olanda şi de la Universitatea McGill Montreal, Canada, au construit un router chip, care nu numai că funcţionează de 100 de ori mai rapid decât cele disponibile în acest moment, dar şi este de 100 000 de ori mai mic (cip-ul are o dimensiune de numai 4.8 mm pe 1.5 mm).
Momentan, magistralele de fibră optică sunt similare reţelei tradiţionale de telefonie, spre exemplu, resursele reţelei sunt rezervate pe toată durata conexiunii, indiferent dacă datele sunt trimise sau nu. Soluţia propusă permite împărţirea informaţiilor în pachete mai mici şi trimiterea acestora în diferite moduri, utilizând link-urile mult mai eficient. Mai mult, pachetele, indiferent de cale, ating target-ul în ordinea corectă. Până acum, conceptele similare erau bazate pe conversia semnalului optic în semnal electric, care implica o viteză redusă de procesare. Router-ul optic elimină aceste dezavantaje.

Cine ştie ce se va mai inventa pe viitor. Poate, după ultimele realizări în domeniul fibrei optice, următorul pas va fi o trecere la construcţia unei memorii optice, şi eventual singurele piese din cupru vor fi trimise la muzeu.

Un turn intr-un "oraş al berii"

. Turnul TV vizibil în poză are o înălţime de 232 m şi a fost terminat în anul 1984.
Camerele de la baza turnului găzduiesc Muzeul Olimpic, deoarece oraşul a găzduit marinarii pe timpul Olympic Regatta 2008.
Numele oraşului este de asemenea o marcă bine-cunoscută de bere.

În ce oraş se află turnul din poză? Răspunsul se află la sfârşitul ediţiei curente.
Un turn intr-un "oraş al berii" - unde se află?

Sistem SMATV cu 240 de abonaţi pentru sediul unui producător de electronice.

O clădire de birouri din Varşovia, unde mai multe etaje sunt ocupate de birourile de proiectare ale unuia dintre cei mai mari producători de echipamente electronice, a fost echipată cu un interesant sistem multiswitch.
Datorită scopului profesional, sistemul a fost construit cu componente de cea mai bună calitate.
Sistemul complet deserveşte 240 de abonaţi şi este bazat pe multiswitch-uri TERRA MSV. Componentele sunt, 10 multiswitchuri MSV-924 R70874 şi un amplificator cu 9 intrări pentru multiswitchuri, SA-901 R70901, care le şi alimentează (prin cablu coaxial). Acest sistem de telealimentare încorporat în gama MSV elimină nevoia de alimentare separată a fiecărui multiswitch, simplificând astfel instalarea sistemului.
Dimensiunile reduse şi numărul mare de ieşiri au fost factorii cheie ce au permis aranjarea aşa densă in sisteme RACK, prezentată în pozele de mai jos. Sistemul include de asemenea patch paneluri de tip F R9120312 ce uşurează aranjarea cablurilor.
Cablul folosit în această instalaţie a fost TRISET-113 E1015. Cea mai lungă secţiune de cablu folosită a fost de 70 m, legând unul dintre multiswitchuri cu o priză de abonat. Un alt aspect interesant sunt cele 1500 ce mufe compresibile PCT folosite. Pentru că a fost nevoie şi de canale DVB-T, s-a adăugat şi un amplificator de bandă largă Terra HA-129 R82314.
Investitorul, care căuta cea mai bună soluţie, a ales un sistem multiswitch TERRA. A fost, de asemenea, o alegere bună şi pentru firma instalatoare, deoarece compania TERRA oferă pe lângă suportul tehnic foarte bun, şi programul SatNet . Programul permite utilizatorului să proiecteze o instalaţie completă, care să includă echipamentele active şi pasive, cabluri, şi setările corespunzătoare componentelor active ale sistemului SMATV. Cea mai recentă versiune a software-ului permite salvarea proiectelor în formate grafice, ceea ce facilitează publicarea şi distribuirea documentaţiei.

Cum eliminaţi şocuri şi scântei electrice - cu izolatorul galvanic Signal.

În sisteme mari, diferenţele de potenţial dintre diferitele părţi ale reţelei de recepţie TV/distribuţie cablu pot cauza supratensiuni ce cauzează scântei (şi chiar şi şocuri electrice) la conectarea echipamentelor. Acestea sunt de asemenea cauze dese ce duc la defectarea echipamentelor active din reţea, precum amplificatoare sau receptoare TV. Soluţia pentru aceste probleme este izolatorul galvanic Signal R48605.
The way to eliminate shocks, humming and sparking - Signal galvanic isolator
Izolatorul galvanic Signal elimină efectele negative datorate diferenţei de potenţial dintre diferitele puncte de conectare ale echipamentelor unui sistem de recepţie TV/distribuţie CATV. Echipamentele sunt astfel protejate şi semnalele distribuite nu vor fi perturbate.

DVR-uri pentru cei mai exigenţi clienţi.

SIGNAL DL-8308 M78308 şi DL-8316 M78316 aparţin unei serii moderne de DVR-uri high-end. Performanţele şi dotările lor le plasează printre cele mai bune soluţii oferite pe piaţă. Printre dotările sale se numără ieşirile HDMI, VGA, SPOT, software avansat de management, posibilitatea de a înregistra la 25 fps - pe fiecare canal la 4CIF (rezoluţia maximă la sistemele CCTV analogice). Rezoluţia se poate reduce la CIF. Compresia H.264, oferă o calitate bună a imaginii la un bitrate mult mai mic faţă de codec-urile anterioare, ceea ce economiseşte spaţiu pe hard disk şi lăţime de bandă pe reţea.

SIGNAL DL-8308 M78308 (8-ch)
SIGNAL DL-8316 M78316 (16-ch)
DVR-urile SIGNAL se bucură deja de multă popularitate datorită funcţionalităţii şi a performanţelor remarcabile.
  • Ieşire VGA (max. 1280x1024), ieşire BNC, şi ieşire HDMI ce funcţionează simultan (meniul DVR-ului este disponibil pe HDMI şi VGA sau pe VIDEO OUT),
  • Live digital zoom,
  • Protejarea unor în registrări alese de către utilizator împotriva suprascrierii,
  • Fişierele pot fi arhivate în formatul nativ al DVR-ului sau în format avi,
  • Se pot crea conturi de utilizator cu diferite drepturi de acces/management,
  • Liste albe/negre de acces (pe bază de adrese IP),
  • Web server încorporat - accesul la DVR se face printr-o pagină web sau prin software dedicat (disponibil în mai multe limbi).
DVR-urile SIGNAL ridică ştafeta în proiectarea şi operarea sistemelor CCTV.

Conectori optici.

Conectorii de fibră optică permit conectarea, deconectarea şi interconectarea rapidă a fibrelor optice. Pentru a asigura o atenuare cât mai mică, conectorii trebuie să respecte cele mai riguroase cerinţe de calitate, pentru ca fibrele să fie perfect aliniate (la o miime de milimetru). Sunt multe tipuri de conectori optici, de ex. SC, E-2000, FC, LC, MU, MT-RJ. În plus, mai sunt diferenţe în funcţie de tipul fibrei folosite, de dimensiunea ferulei şi unghiul de finisare al ferulei (ferula este un tub făcut din ceramică sau metal ce protejează şi ghidează capătul fibrei).

Conectorii optici pot fi încadraţi în trei categorii în funcţie de:
tipurile de ferulă:
- PC (physical contact - contact fizic)
- APC (angled physical contact - contact fizic angular)

Ferulele APC sunt înclinate la un unghi de 8o pentru a reduce reflexiile. Conectorii PC sunt deobicei albaştri iar cei APC verzi.
Single-mode Pigtail ULTIMODE PG-51S (1 x SC, 9/125)
Single-mode Pigtail ULTIMODE PG-52S<br />(1 x SC/APC, 9/125)
Pigtail single-mode cu conector SC/PC ( L3551 )
Pigtail single-mode cu conector SC/APC ( L3552 )
tipuri de conectare mecanică:
- snap-in
- înfiletare

Ambele tipuri oferă o ţinere bună însă cel snap-in este de dimensiuni mai mici (de ex. LC).
Multimode Pigtail ULTIMODE PG-05S (1xLC, 62.5/125)
Multimode Pigtail ULTIMODE PG-03S (1xFC, 62.5/125)
Pigtail multimode cu conector LC snap-in
( L3505 )
Pigtail multimode cu conector FC cu filet ( L3503 )
dimensiunile conectorilor/ferulelor:
- diametru ferulă 2.5 mm
- diametru ferulă 1.25 mm

Conectorii cu ferule de 2.5 mm sunt cei mai răspândiţi (SC, FC). Conectorii de tip LC cu ferulă de 1.25 mm diametru câştigă rapid teren datorită dimensiunilor mici şi a preţurilor scăzute. Astfel, în locul unei cuple SC simplex se poate instala o cuplă LC duplex ce suportă doi conectori LC.
Single-mode Pigtail ULTIMODE PG-51S (1 x SC, 9/125)
Single-mode Pigtail ULTIMODE PG-55S (1xLC, 9/125)
Pigtail single-mode cu conector SC/PC,
ferulă de 2.5 mm ( L3551 )
Pigtail single-mode cu conector LC/PC,
ferulă de 1.25 mm ( L3555 )

Lumina "invizibilă"

DIPOL oferă două noi modele de iluminatoare IR: Redbeam IRN60 940 nm M1653 - cu o rază de acţiune de până la 60 m, şi IRN40 940 nm M1649 - cu o rază de acţiune de până la 40 m.

Avantajul acestora este că sunt total invizibile pentru ochiul uman - lumina infraroşie emisă de acestea are o lungime de undă de 940 nm.

Iluminatoarele IR sunt utilizate în sistemele de CCTV în care mediul trebuie monitorizat în întuneric total. Iluminatoarele IR, în mod similar surselor de lumină vizibilă, unghiuri de iluminare şi puteri diferite.

În sistemele de supraveghere CCTV se foloseşte lumina IR cu lungimi de undă din gama 700 - 1000 nm, adică aproape-infraroşu şi infraroşu. Cu cât lungimea de undă este mai mare, cu atât este mai puţin vizibilă pentru ochiul uman. Multe iluminatoare au filtre incluse de: 750 nm (vizibil strălucitoare), 830 nm (aproape invizibilă) 940 nm (complet invizibilă pentru ochiul uman).


IR illuminator: Redbeam IRN60 (940nm)
Iluminator IR Redbeam IRN60 M1653
În plus, instalatorii de sisteme de supraveghere ar trebui să folosească obiective speciale dedicate utilizării camerelor împreună cu iluminatoare IR. Aceste obiective asigură corectarea imaginilor din gama infraroşie (de exemplu, M2136, M2137, M2139, M2157). Desigur, cele mai bune obiective sunt cele cu număr F mic.

Pentru a obţine performanţe maxime de la iluminatoarele IR de 940 nm, camerele trebuie să aibă o sensitivitate sporită la această lungime de undă. Exemplele sunt bazate pe camere dotate cu senzori de imagine Sony Exview. Pentru rezultate mai bune, camerele trebuie să fie echipate cu filtru IR comutat mecanic (ICR).

Iluminatoarele IR din seria Redbeam sunt echipamente moderne ce oferă lumină IR omogenă în spaţiile monitorizate, permiţând camerelor CCTV să funcţioneze în condiţii de lumină slabă sau întuneric total. Avantajul gamei este folosirea matricei de LED-uri IR (în locul unui set de diode normale) care, folosită împreună cu lentile speciale oferă unghiul de iluminare dorit. Datorită patentului inovator şi al parametrilor iluminatoarelor din seria Redbeam, acestea au primit medalia de aur la Târgul Securex din Poznan, Polonia.

Alt avantaj este durata lungă de viaţă a materialelor folosite. Diodele convenţionale cu viaţă prelungită oferă o durată de viaţă de până la 6000 de ore. În cazul matricelor durata de viaţă preconizată este de 50000 de ore. Ceea ce inseamnă că pot funcţiona până la 10 ani (în ciclu de 12/24)!

NVR de la firma NUUO.

NVR-ul NV-4080 K4108 ?i NV-4160 K4116 ale firmei NUUO sunt echipamente plug & play ce permit controlul total al sistemelor IP CCTV. Principalele funcţii ale acestor NVR-uri includ: monitorizarea live, înregistrarea de stream-uri video, playback şi arhivare. Datorită sistemului de operare Linux, acestea funcţionează stabil şi sunt rezistente la viruşii care atacă în mod normal aplicaţiile Windows(R).
Un NVR din seria NVRmini a firmei NUUO
NVR-urile sunt folosite în toate sistemele ce nu necesită mentenanţă. În aceste tipuri de sisteme de dimensiuni mici şi medii, NVR-urile pot fi conectate la orice punct al reţelei IP şi asigură servicii pentru un număr limitat de clienţi cu drepturi de acces ierarhice. Asemenea sisteme sunt potrivite pentru monitorizarea video a birourilor, fabricilor, depozitelor, etc.
Pe durata funcţionării obişnuite, beneficiarii NVR-urilor nu sunt nevoiţi să utilizeze calculatorul sau orice ar implica resursele calculatorului. Calculatoarele sunt utilizate doar ca şi clienţi pentru accesul la materialele live, înregistrate, cât şi pentru configuraţie. Managementul se realizează prin Internet Explorer sau prin aplicaţia client. Prima soluţie este convenabilă deoarece nu necesită aplicaţii suplimentare, în timp ce cea de-a doua soluţie permite administratorului să controleze un număr mare de NVR-uri. Folosind aplicaţiile gratuite numite "NUUO Live Viewer" şi "NUUO Playback System", se pot monitoriza camerele la distanţă, viziona înregistrările arhivate şi se pot căuta evenimente precum:
  • Mişcarea generală,
  • Obiectele străine,
  • Obiectele pierdute,
  • Detecţia imaginilor defocalizate,
  • Mascarea camerei.
Această platformă NVR permite o utilizare multi-server multi-client - se pot monitoriza simultan până la 128 de camere. NVR-urile sunt foarte silenţioase şi au un consum redus (78 W), cu mult mai mic decât o soluţie bazată pe PC.

Cum alegeţi access pointul potrivit?

Alegerea unui punct de acces se bazează pe cerinţele de mod de funcţionare, de acoperire şi de directivitate.
Tabelul de mai jos permite o comparaţie mai uşoară a AP-urilor TP-Link.
 
Nume TL-WA901ND TL-WA701ND TL-WA500G TL-WA5110G TL-WA5210G
Cod N2944 N2942 N2941 N2945 N2350
Acoperire

*w. additional ant.
Standard Wi-Fi 802.11 n/g/b 802.11 n/g/b 802.11 g/b 802.11 g/b 802.11 g/b
Viteză transmisie max.
300 Mb/s 150Mb/s 54 Mb/s 54 Mb/s 54 Mb/s
Antenă 3x 4 dBi 1x 4 dBi 1x 4 dBi 1x 4 dBi Dual 12 dBi
MIMO 3T3R - - - -
Putere emisie
<100 mW <100 mW <100 mW <400 mW <500 mW
WDS DA DA DA DA DA
PoE DA DA DA DA DA
QSS DA DA - - -
mod AP DA DA DA DA DA
mod APC DA DA DA DA DA
mod Bridge DA DA DA DA DA
mod Repeater DA DA DA DA DA
WMM (Wi-Fi Muldimedia) DA DA DA    
AP Client Router (WISP)       DA DA
Securitate WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK

WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK

WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK
Qingdao (Tsingtao). Oraşul Qingdao se află pe coasta de est a Chinei şi are aproximativ 8 milioane de locuitori. Este probabil cel mai mare spa din lume. Există şi o berărie, unde se fabrică berea Tsingtao.
Berăria din Tsingtao şi expunerea la muzeu a berii
Produse noi în oferta DIPOL:
Day/Night IP Camera: ULTICAM DS-852MF-E/ICR (2.0MP)
IP High Speed Dome Camera: Sunell D1 SN-IPS54/60DN/Z36
Wireless Access Point: ULTIAIR 319KC 150Mb/s 802.11n
Coaxial Cable (50 ohm): Tri-Lan 240 PVC (white) [100m]
Cameră IP
2.0MP+ICR
K1442
Cameră rapidă IP
tip dome
K1650
ULTIAIR
802.11n
N2314
Cablu coax. de 50 ohmi
Tri-Lan 240 alb PVC
E1172
Worth reading:
Protecţia echipamentelor de joasă tensiune împotriva căderilor de tensiune. Instalaţiile importante, alimentate la 12 VDC de la un alimentator, cum ar fi sistemele de alarmă şi sistemele de supraveghere video, ar trebui protejate împotriva căderilor de tensiune. O alimentare neîntreruptă este asigurată de sursele de alimentare cu back-up. DIPOL oferă două modele: ZBP-13.8V/3A AWZ 300 M18287 şi CS24U12V/2A M1853...
Întrebuinţare a sursei de alimentare cu backup M1853
Cum recepţionaţi programe Pay-TV de pe satelit folosind doar un smart card? Pentru a recepţiona canale de la o platformă digitală SECA MediaGuard, pe mai multe televizoare (până la 8), cei înscrişi la Cyfra+ (Poland), Digital+/Astra (Spain), Canal Digitaal (Holland), CanalSat (France), Meo (Portugal) pot să folosească un singur card smart, dar un număr egal de receivere cu număul de televizoare, fiecare receiver având un card client wireless pentru Clone+ (A9911). Cardul original nu este pus în orice receiver, ci în unitatea centrală - Splitter Clone+ Wireless Smart Card (A9910) - care transferă wireless drepturile de acces la cardurile client Clone+...
Pe fiecare dintre televizoarele conectate la câte un receiver, utilizatorul poate alege şi urmări orice canal TV terestru şi de satelit de pe DTH-ul la care este abonat, în plus poate urmări şi imaginile de la o cameră CCTV analogică.
Transmisie video de la mai multe camere CCTV analogice pe un singur cablu. Aproape orice instalator s-a întâlnit cu o situaţie în care trebuia să transmită semnalele de la mai multe camere analogice pe un singur cablu. Cel mai des întâlnit motiv este că locaţia este deja dotată cu un fel de cablare - deobicei UTP/FTP, coaxial, sau fibră optică (single-mode sau multimode). Merită utilizarea cablării deja existente...
Folosirea unui balun cu patru canale pe un cablu UTP/FTP.
Distanţă maximă - 2 km.