Săptămânalul DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 29/2011 (Sept. 19, 2011)

Ceva mai bun decât obligaţiunile?

Încă de la sfârşitul lunii August, compania Hulu OTT care oferă acces la
programe TV prin intermediul internetului sub formă de abonament în SUA şi Japonia, a fost scoasă la vânzare. Din primele informaţii, companiile interesate de această vânzare sunt Google, Amazon, Yahoo şi Dish Network. De curând, acestora li s-au alăturat Microsoft şi Apple.

Bloomberg estimează că valoarea tranzacţiei ar putea ajunge şi la 2 miliarde de dolari, preţ neaşteptat de mare având în vedere că profitul companiei în ultimul an a fost de doar 45 milioane de dolari. Dacă se iau in considerare şi modelele tipice de evaluare a acţiunilor, Hulu nu ar trebui să depaşească pragul de 500 de milioane de dolari.

De ce ar vrea multinaţionalele să plătească atât de mult?

Hulu este o platformă ce are un sistem eficient de cooperare şi colaborare cu cei mai importanţi creatori media pentru TV. Compania este un joint-venture format din 260 de producători printre care FOX, NBC Universal, ABC, Criterion, A&E Networks, Lionsgate, Endemol, MGM, MTV Networks, Comedy Central, National Geographic, Digital Rights Group, Paramount, Sony Pictures, Warner Bros. Cu un asemenea suport, noul proprietar nu va avea obişnuitele probleme cu care se confruntă un distribuitor TV.
Trebuie menţionat că unul dintre motivele pentru care Google TV nu a cunoscut o răspândire largă este alianţa FOX, ABC, NBC, CBS şi Viacom împotriva iniţiativei gigantului de căutare.

Cu toate că viitorul proprietar nu va avea neînţelegeri cu producătorii, el va fi nevoit să construiească o infrastructură uriaşă ce îi va permite să ajungă la clienţi de pe întreg mapamondul.
Costul unei asemenea reţele mondiale de distribuţie a conţinutului audio-video este prohibitiv. O reţea de televiziune bazată pe internet va avea nevoie de cel puţin zece centre masive de distribuţie a materialului audio-video, aşa numitele datacenter-uri, răspîndite pe tot globul. Nu de mult Facebook si Apple au construit câteva asemenea instalaţii, preţul fiecărui datacenter ajungând la cifra de 1 miliard de dolari. Probabil acesta este motivul pentru care Hulu a fost oferit spre vânzare.
Un lucru este cert. Viitorul acestei tranzacţii ar putea da naştere unei reţele mondiale de televiziune pe internet.

Hulu speră că tabletele vor creşte cererea pentru serviciile sale
Hulu este un serviciu OTT. Termenul OTT (Over-The-Top Television) este definit ca transmisia de conţinut video folosind un mijloc de distribuţie diferit de cel convenţional, prin satelit, cablu TV sau cea terestră. OTT se diferenţiează de IPTV prin două caracteristici importante: poate fi transmis prin reţeaua de internet deja existentă, nemaifiind nevoie de crearea unei noi infrastructuri şi poate fi recepţionat de orice dispozitiv cu o conexiune la internet fie el televizor, calculator sau telefon.

"Pasionaţi de antene" - aşteptăm pozele voastre până pe 30 septembriePozele din această ediţie

Condiţiile de participare
Engagingly about Antennas - 10th DIPOL's Summer Holiday Contest 2011
Engagingly about Antennas - 10th DIPOL's Summer Holiday Contest 2011
Engagingly about Antennas - 10th DIPOL's Summer Holiday Contest 2011
Lângă vulcan
Tomasz Bogusz

Cel mai nou tuner DVB-T este deja disponibil în magazinul DIPOL.

Ultima noastră recomandare este Signal HD-527 A99252, un model complementar HD-507 A99250.

Prin ce se deosebeşte HD-527?
Datorită chipului Mstar7818 receiverul răspunde rapid comenzilor utilizatorului.
Este un player media complet, putând reda cu uşurinţă poze, muzică, filme, fie ele şi în format mkv. Folosind un suport de memorie externă, este posibilă înregistrarea programelor live sau la o anumită oră, dinainte specificată.
Panoul frontal al aparatului are un afişaj LED alfanumeric pe care se pot citi informaţii despre canalul curent, senzorul infraroşu, interfaţa USB 2.0 sau starea de funcţionare a receiverului. În spate se gaseşte intrarea pentru antenă, bucla RF, două mufe SCART, o ieşire HDMI şi una SPDIF.

La ce foloseşte "bucla RF" ?
Bucla RF sau în engleză, "RF loop", se foloseşte cu precădere în zonele unde transmisiile TV nu sunt în totalitate digitale, mai existând unele canale ce transmit în format analogic. "RF loop" permite recepţionarea acestor canale în format analogic direct pe televizor, fără a mai fi nevoie de un splitter.

DVB-T Receiver Signal HD-527 (MPEG-2/4, PVR Ready)

Amplificatoare video pentru CCTV.

Cablul coaxial este încă cel mai popular mod de conectare a camerelor CCTV cu DVR-urile. Nu sunt rare situaţiile în care transmisia video se face pe distanţe mai mari de 300 de metri, lucru care duce la o degradare evidentă a semnalului. Problema se poate rezolva cu ajutorul amplificatoarelor video CCTV.

Problema poate fi rezolvată folosind amplificatoarele video CCTV:
 • Amplificatorul video VCA-1/2000 M1842,
 • Amplificatorul video cu corectie VCA-4/1200 M1843.
Vandal-proof Dome Camera: V-CAM 515 (550TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4mm, IR, bracket)CCTV Cable: YAR Solo Standard Cu (RG-59) [100m]Video Signal Amplifier VCA-4/1200 (with correction)CCTV Network DVR: TREND 250X08 (H.264, 8 channels) Vandal-proof Dome Camera: V-CAM 515 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD , 0.01 lx, 4mm, IR)Video Signal Amplifier VCA-4/1200 (1-in/1-out, with correction)Coaxial Cable 75 ohm: TRISET-113 PE (gel-filled) [1m]
Un sistem CCTV ce utilizează amplificatoare video

Fiecare amplificator compensează degradarea semnalului de pe liniile lungi de transmisie chiar şi când DVR-ul se află la o distanţă de 2000 de metri de camera video. Un avantaj adiţional în cazul folosirii acestor amplificatoare este posibilitatea montării lor în apropierea DVR-ului, eliminându-se astfel problema amplasării sursei de alimentare într-un loc dificil. Câştigul este ajustabil pentru fiecare canal în parte.

ULTIMODE Home System - reţele optice acasă. Partea 2.

Reţeaua de fibră optică din plastic (POF network) este ideală pentru utilizatorii casnici.
Categoria POF ULTIMODE acoperă o gamă largă de dispozitive ce permit accesarea serviciilor moderne de comunicare şi informare ca de exemplu:

 • Video streaming,
 • IPTV,
 • VoIP,
 • CCTV,
 • Internet la viteza de 100Mbps.
 • .
Având posibilitatea unei conectări directe la reţeaua de fibră optică clasică, viitorii utilizatori se pot bucura de viteza mare de transmisie a datelor şi implicit de serviciile de internet în bandă largă.
Reţeaua POF este uşor de instalat, nefiind nevoie de calificări tehnice sau echipamente speciale. Dar, cel mai mare avantaj al POF este grosimea redusă a cablului. Cu un diametru de doar 2.2 mm este foarte uşor să "îl faci nevăzut" pe după birou şi totodată foarte manevrabil şi rapid de instalat. Fiind neutru din punct de vedere al interferenţelor electromagnetice, se poate instala chiar pe traseul instalaţiei de tensiune electrică.


POF PCI Adapter: ULTIMODE POF-100NCPOF USB Adapter: ULTIMODE POF-100USB (USB/OptoLock)POF Ethernet Switch: ULTIMODE POF-8S (8x OptoLock) Ethernet Media Converter: ULTIMODE POF-100MC Ethernet Media Converter: ULTIMODE POF-100MC
Sistem ULTIMODE Home
Echipamente pentru sistemele ULTIMODE home:
POF Ethernet Switch: ULTIMODE POF-8S (8x OptoLock)
Ethernet Media Converter: ULTIMODE POF-100MC
Switch POF Ethernet ULTIMODE
POF-8S L6108
Convertor media ULTIMODE
POF-100MC L6213
POF USB Adapter: ULTIMODE POF-100USB (USB/OptoLock)
POF PCI Adapter: ULTIMODE POF-100NC
Adaptor POF USB ULTIMODE
POF-100USB L6242
Adaptor POF PCI ULTIMODE
POF-100NC L6245

Cameră CCTV imună la supraexpunere.

Sistemul DPS (Digital Pixel System) a fost dezvoltat şi patentat de compania Pixim. Tehnologia permite fiecărui pixel să îşi seteze propria expunere, bazată pe condiţiile externe de luminozitate. În esenţă, fiecare pixel al CCD-ului devine un convertor A/D acest lucru permiţând obţinerea unor imagini cu o expunere corespunzătoare, indiferent de contrastul sau luminozitatea exterioară.


Tehnologia DPS setează fiecărui pixel o expunere individuală.
(sursă: www.pixim.com)

Camerele video bazate pe această tehnologie se comportă excelent in condiţii dificile de luminozitate.
Spre exemplu, camera Sunell SN-BXC0586DCN(II) M11207 are un senzor CCD Seawolf de la Pixim care încorporează DPS. Este o cameră WDR (Wide Dynamic Range) lucru ce îi permite să captureze o gamă cât mai largă de contraste. Are o sensibilitate (ISO) mult peste medie şi un sistem digital de reducere al "zgomotului imaginii". Toate aceste caracteristici o fac ideală pentru zonele puternic iluminate cum ar fi: intrările clădirilor, evenimente artistice, concerte, incinte unde ferestrele sunt drept în faţa camerei, etc.

Day/Night Box Camera: Sunell SN-BXC0586DCN(II)(WDR, 690HTVL, Wide Dynamic Pixim, ICR, 0.06 lx)
Camera de zi/noapte Sunell SN-BXC0586DCN(II)(WDR, 690HTVL, Wide Dynamic Pixim, ICR, 0.06 lx) M11207


Sistem mobil de supraveghere video la un spectacol aeronautic.

Show-ul aviatic din Radom, Polonia a atras anul acesta peste 200 de mii de persoane. Acest număr impresionant de spectatori a impus măsuri de securitate şi siguranţa speciale. Forţele de ordine, poliţia şi agenţii de pază au fost ajutaţi de un sistem de supraveghere video mobil, bazat pe camere wireless cu suport IP (Internet Protocol).
De instalarea sistemului s-a ocupat firma KRYSMAR.
S-au folosit opt camere de 2 megapixeli Sunell SN-IPC54/12DN K1630 şi o cameră IP tip speeddome, Sunell D1 SN-IPS54/60DN/Z36 K1650.

Trei din cele opt camere K1630 au fost amplasate la intrarea în aerodrom. Restul de cinci, împreună cu cea de tip dom au fost montate pe un stâlp, ataşat de acoperişul unei maşini poziţionată în mijlocul aerodomnului. Instalaţia electrică a maşinii a alimentat camerele şi echipamentele adiţionale. Operatorul sistemului putea urmări cu uşurinţă spectatorii folsindu-se de camera speeddome. Această instalaţie poate fi astfel mutată rapid către locurile ce necesită o supraveghere amănunţită
Legătura dintre camerele de la intrare şi postul de comandă s-a făcut în banda de 5Ghz, cu AP-uri (Access Point) AirMax5 N2405, în tot acest timp calitatea imagii fiind excelentă, fapt datorat rezoluţiei înalte a camerelor video.
Softul pentru monitorizare şi înregistrare a fost oferit gratis de Sunell împreună cu aparatura video.

Cum creezi o reţea Wi-Fi 802.11 n ?

Dacă accesaţi internetul printr-un modem de cablu sau direct print cablu Ethernet atunci veţi avea nevoie de un router wireless cu intrare WAN (RJ-45). La ora actuală, cea mai bună soluţie şi implicit cea mai rapidă sunt echipamentele ce respectă standardul 802.11n.

O reţea tipică pentru acasă sau pentru firme mici cuprinde:

 • 1 - Router wireless TP-LINK TL-WR740N N3252 ce partajează banda de internet între o reţea fixă avînd disponibile 4 porturi LAN şi reţeaua fără fir (wireless) aceasta având viteza de 150 Mbps,
 • 2, 3 - Plăci de reţea PCI TP-LINK TF-3239DL N2999 pentru conectarea staţiilor de lucru la reţeaua LAN fixă,
 • 4, 5 - Placi de reţea USB wireless TP-LINK TL-WN722N N2922. Acestea permit conectarea calculatoarelor la reţeaua wireless unde se pot atinge viteze de 150 Mbps. Dacă acestora li se ataşează şi o antenă distanţa dintre calculator şi router poate creşte pâna la 100 de metri (în câmp deschis).
Produse noi în oferta DIPOL:
19
Ethernet Media Converter: ULTIMODE M-102M/SFP
UHF DVB-T Antenna: DIPOL 3/21-69 DVB-T
POF Cable ULTIMODE POF-22D (duplex, 1/2.2)
Cabinet Rack 19"
R912012
Convertor media
L1305
Antenă DVB-T
A0315
Cablu POF
L6521_1
Merită citit:
Compensarea căderilor de tensiune pe liniile de alimentare ale camerelor CCTV.
Pentru o bună funcţionare a camerelor CCTV este foarte important ca acestea sa fie alimentate de la o sursă de energie stabilă şi în acelaşi timp eficientă. Toleranţele de tensiune cu care aceste camere lucrează sunt mai mici de 1 volt şi de aici nevoia de compensare a scăderilor de tensiune cauzate de liniile lungi.
Acest lucru este posibil când ieşirea sursei de alimentare este reglabilă.
O sursă ce poate face asta este AWZ05122 M18286...
Prin folosirea unei surse AWZ05122 problema liniilor de alimentare de diferite lungimi este rezolvată.

Distribuţia canalelor CCTV ca semnale DVB-T în sistemele bazate pe headend TERRA MMH-3000.
Imagini de la camerele analogice CCTV şi conţinutul audio-video de la player-ele media sunt transmise din ce în ce mai des în sistem wireless. Această funcţionalitate este de obicei folosită în hoteluri (transmisii video din săli de conferinţe, pârtii de schi, plaje) şi în clădiri rezidenţiale (monitorizarea locurilor de parcare, locurilor de joacă, etc). Obstacolele care pot fi întâmpinate când se implementează astfel de sisteme sunt lipsa de canale libere şi perspectiva că, în viitorul apropiat televizoarele nu vor mai fi echipate cu tunere TV analogice. Toate aceste inconveniente pot fi depăşite prin utilizarea encodereor şi modulatoarelor DVB-T...

Utilizarea unui encoder MD-330 şi a unui modulator TRX-360.
Un multiplex DVB-T (1 canal) poate transmite 6 stream-uri digitale care conţin material video şi audio de la 6 camere CCTV.


O reţea stabilă şi sigură - echipamente TP-Link. Mai jos prezentăm o instalaţie intr-o clădire cu trei etaje. Serverele şi router-ul central se află la etajul doi. Cerinţele principale sunt: acces la internet în bandă largă şi o minimă redundanţă a coenxiunii.
Reţeaua este formată din legături FastEthernet şi Gigabit Ethernet (GbE). Între switch-uri redundanţa este asigurată de GbE 1000 Mbps iar utilizatorii au parte de conexiuni FastEthernet...

Schema instalaţiei
(culoarea portocalie - Gigabit Ethernet, albastru - Fast Ethernet, linia întreruptă - conexiuni de rezervă)