Săptămânalul DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 38/2011 (21 noiembrie, 2011)

Standardul e gata iar China se pregăteşte de un salt uriaş în faţa tuturor.

Ziua de 26 octombrie a fost fără doar şi poate cea mai importantă din acest an pentru industria globală de telecomunicaţii. La ITU Telecom World din Geneva au fost anunţate, în premieră mondială, primele dispozitive cu certificare G-PON. "Gigabit-capable Passive Optical Network" sau pe scurt "GPON" este una dintre arhitecturile optice care se bucură de un foarte mare avânt în aplicaţiile de telecomunicaţii.
Şapte mari producători din domeniu au anunţat dispozitive conforme cu standardul GPON: Alcatel-Lucent, Broadlight, Cambridge Industries Group, Huawei, PMC-Sierra, PT Inovacao şi Tecom. Echipamentele lor au trecut cu succes de programul de certificare "Broadband Forum G-PON ONU" şi îndeplinesc cerinţele OMCI G.984.4/G.988 şi TR-156 impuse de ITU-T şi Broadband Forum.
Prin introducerea unui program de certificare a echipamentelor, "International Telecommunication Union" (ITU) marchează finalizarea procesului de standardizare început în 2008. Doar în acest mod se asigură o rapidă implementare practică a acestei noi tehnologii. Posibilitatea de interoperabilitate a echipamentelor diferiţilor producători va da şansa companiilor din domeniul serviciilor de telecomunicaţii să îşi extindă reţele de bandă largă, cu un cost mult mai redus.
Când vine vorba de lucruri practice...
Vorbind în numele China Telecom, dl Wei Leping a precizat că aceasta intenţionează să conecteze peste 250 de milioane de locuinţe folosind fibră optică la standard GPON.
O asemenea iniţiativă, translatată pe teritoriul Europei, ar însemna ca fiecare locuinţă, din Portugalia până la munţii Urali să beneficieze de o conexiune de date prin fibră optică. Economia bătrânului continet ar fi astfel "împinsă" în secolul 21 de o revoluţie ce are la bază, de această dată telecomunicaţiile.
Entuziasmul arătat de partea chineză se poate diminua treptat din cauza problemelor ce pot apărea la o implementare pe o aşa largă scală a unei noi tehnologii. Ce fac în tot acest timp celelalte ţări ?

PON ("Passive Optical Network"; Reţea Optică Pasivă) este în momentul actual cea mai utilizată soluţie în cazul implementării secţiunii de reţea optică "last-mile" (reţeaua de acces la abonat). Varianta gigabit (GPON) a acestei tehnologii atinge la ora actuală viteza de 2.488 Gbit/s down şi 1.244 Gbit/s up.

Folosind o singură fibră optică într-o arhitectură de reţea "punct-multipunct", tehnologia PON este capabilă de a distribui servicii de tip "Triple-Play" (internet, televiziune şi telefonie). Tot traseul reţelei este pasiv (nu se întâlnesc dispozitive care necesită alimentare). Sigurele puncte unde alimentarea este necesară sunt locuinţa abonatului şi zona centrală de distribuţie a providerului. Acestă funcţionalitate reprezintă un avantaj imens pentru posibilitatea construirii unor canale de comunicaţie pe fibră optică cu o lungime de aproximativ 20 km. Semnalul ajunge la utilizator trecând doar prin componente pasive - fibra optică şi splittere.

O reţea PON este alcătuită din:

  • echipament de distribuţie (nodul de acces): OLT "Optical Line Termination" (terminaţie de fibră optică),
  • unităţi terminale în nodul local de distribuţie: ONU "Optical Network Units" (unităţi de reţea optică),
  • unităţi terminale în nodul local de distribuţie: ONU "Optical Network Units" (unităţi de reţea optică).

Sistem profesional CCTV cu 32 de camere.

Clientul dorea să monitorizeze o zonă vastă, folosind 32 de camere CCTV analogice. Având în vedere riscurile semnificative asociate cu locul ce urma să fie supravegheat precum şi necesitatea unor standarde de securitate foarte înalte, acesta a ales unele dintre cele mai avansate echipamente digitale de înregistrare video.
Din cauza suprafeţei mari ce necesită acoperire, s-au folosit două DVR-uri au fost amplasate în locaţii diferite. Un aparat DVR înregistrează imagini de la 12 camere fixe şi 4 camere externe PTZ. Al doilea DVR aflat în locaţia secundă este legat la 8 camere externe fixe, 4 camere PTZ şi 4 camere anti-vandal.
Pentru implementarea proiectului la specificaţiile dorite, s-au ales ca dispozitive de înregistrare video aparate SIGNAL DL-8316 M78316, capabile să înregistreze imagini 4CIF la 25 fps concomitent pe toate cele 16 canale. Ambele DVR-uri sunt conectate la o reţea locală printr-un router TP-Link TL-WR941ND N3251. Pentru a beneficia de posibilitatea accesării sistemului de la distanţă prin internet folosind un calculator sau un smartphone, router-ului N3251 i s-a activat şi configurat opţiunea de "port forwarding". Accesul în sistem se face, bineînţeles, doar pe bază de parolă.

High Speed Dome Camera: PH-33 (3.5-111.5 mm, 540 TVL, Sony Super Had CCD, 0.7 lx)Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC4920AJ (day/night, D-WDR, 600 TVL, Sony Effio-E, 0.08 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m) Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC4920AJ (day/night, D-WDR, 600 TVL, Sony Effio-E, 0.08 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m) Vandal Proof Camera: v-cam 500 (D-WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, 0.15 lx) High Speed Dome Camera: PH-33 (3.5-111.5 mm, 540 TVL, Sony Super Had CCD, 0.7 lx)CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8316 (H.264, 16ch-4CIF-25fps, HDMI)CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8316 (H.264, 16ch-4CIF-25fps, HDMI)Access Point 802.11n (draft 2.0): TP-Link TL-WR941N <br />(300Mbps, built-in router and 4-port switch)Video Signal Multiplexer RV-2/4System Control Unit K01 for SIGNAL DVRsSystem Control Unit K01 for SIGNAL DVRs
Arhitectura sistemului CCTV care utilizează două DVR-uri SIGNAL DL-8316 M78316
şi două locaţii de control
Zonele cele mai vulnerabile au fost asigurate de cele mai performante camere PTZ din seria PH-33 M1196, capabile de imagini foarte detaliate într-o calotă vizuală sferică extinsă. Pentru locaţiile fixe din aria de supraveghere s-au utilizat camere Sunell SN-IRC5920AHLDN M11280. Datorită iluminatoarelor IR puternice, sensibilităţii ridicate şi posibilităţii de a regla manual mulţi dintre parametrii de filmare (BLC, AGC, balansul de alb, zgomotul de imagine şi altele), acest model de cameră este utilizat în 20 de locaţii, fiecare cu caracteristici de luminozitate diferite. S-au folosit totodată şi camere v-cam 500 M10772 anti-vandal dotate cu cel mai nou procesor de imagine de la Sony, EffioE DSP.
Pe lângă siguranţă, un sistem profesional CCTV trebuie să ofere şi o fiabilitate cât mai ridicată. Fluxul video live ajuns la DVR-uri este direct transmis către cele două locaţii de monitorizare. De aici, întreg sistemul se poate controla folosind console de comandă K-01 M77925 legate direct la cele două DVR-uri SIGNAL. Consolele au acces la toate setările DVR-ului şi implicit, prin intermediul acestuia la toţi parametrii camerelor de filmat. Pentru a evita "conflictele" ce pot apărea din cauza faptului că aceste unităţi de control au fost amplasate în locaţii diferite, echipamentul din camera principală de supraveghere (MAIN, pe diagrama de mai sus) are o prioritate mai mare (are întâietate la control). Câte două monitoare au fost de asemenea instalate în fiecare locaţie. Se pot astfel monitoriza simultan toate cele 32 de camere sau izola una dintre ele care necesită o atenţie sporită. Imaginile primite sunt "live" în adevăratul sens al cuvâtului, fără nici o întârziere. Asta deoarece semnalele video şi cele de control sunt transmise printr-o reţea separată; sistemul CCTV funcţionează independent de LAN-ul deja existent utilizat de computerele firmei.
Supravegherea video a spaţiilor largi, cum ar fi stadioanele, gările, pieţele sau pur şi simplu străzile dintr-un oraş este testul suprem pentru instalaţia şi echipamentele CCTV utilizate. În cele mai multe dintre cazuri, clasicele sistemele CCTV cu camere analogice sunt cele mai eficiente soluţii. Preţul şi uşurinţa de instalare nu sunt singurele avantaje a sistemelor bazate pe echipamente de înregistrare video dedicate (DVR-uri). Vorbind din perspectiva utilizatorului sistemului, cele mai importante caracteristici includ control uşor şi ergonomic al sistemului dar şi fiabilitatea ridicată - trăsături perfect integrate în DVR-urile SIGNAL.

Cum se montează antenele pe un stâlp - partea 1.

Din ce în ce mai multe persoane interesate de recepţia canalelor digitale transmise pe DVB-T îşi modernizează sistemele de antenă. Puţini dintre aceştia, chiar şi instalatorii profesionişti din păcate, nu sunt conştienţi de faptul că în sistemele de antenă, echipamentele trebuie montate pe stâlp într-un anumit mod, compatibil cu reglementările în vigoare. Chiar şi luat separat acesta (montarea antenelor) este un subiect vast cu aplicabilitate în principal la sisteme mari de antenă dar, vă asigurăm că e important să ştiţi câteva dintre regulile instalării corecte a unei antene (în cazul de faţă, o antenă montată pe un catarg, securizat de un perete sau de un coş de fum)...

UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri Digit
Antena Tri-Digit 44/21-69 A2670 - cea mai populară antenă pentru recepţia TV terestră
Se ia ca punct de pornire standardul internaţional IEC 60728-11:2010. Aici se precizează ca regulă: suma momentelor de încovoiere cauzate de fiecare antenă în parte trebuie să nu depăşească momentul de încovoiere maxim admisibil al catargului. Momentul de încovoiere cauzat de o antenă poate fi calculat cu o formulă simplă:
Bm = WL * d,

unde: Bm este momentul de încovoiere în [Nm], WL este forţa de acţiune a vântului asupra antenei în [N] , este distanţa de la punctul de ancorare a catargului până la clema de montarea a antenei (în metri [m]).
Steel Satellite Dish: FAMAVAL Off-Set 100 LH (100cm)UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitVHF TV Antenna: DIPOL 11/6-12 (11-element)FM Antenna: Dipol 1/RUZ B (omnidirectional)
Un exemplu de montare a antenelor pe stâlp. Trebuie menţionat faptul că, în conformitate cu DIN EN 50083-1,
distanţa dintre orice oricare două bride adiacente folosite la montarea antenei trebuie să depăşască 1/6 din lungimea catargului.
Tabelul de mai jos prezintă parametrii şi calculele rezultate luând ca bază exemplul din imagine:
Antena Cod Bandă WL [N] d [m] Bm [Nm]
1RUZ B A0210 FM   16 2.9   46.4
Dipol 11/6-12 A1116 VHF   56 2.5 140.0
Tri-Digit A2670 UHF   96 1.7 163.2
Famaval 100 LH A9664 SAT 619 0.5 309.5
Momentul total cauzat de antene este de 659 Nm, mult sub momentul maxim admis de catarg (1250 Nm). Aşadar, configuraţia de mai sus poate fi utilizată în siguranţă în aproape orice condiţii.

Calculele de mai sus includ sarcina suplimentară de pe fiecare antenă cauzată de vânt. Mai multe detalii despre acest subiect veţi găsi în viitoarele ediţii ale săptămânalului DIPOL.

Sistem de monitorizare cuprinzător cu management central.

Sistemele de monitorizare video (până la 24 camere) din oraşele mici sunt deseori controlate de un singur centru de comandă, aflat deobicei în sediul central al poliţiei. Un astfel de sistem acoperă, de obicei, piaţa, gara, staţiile de autobuz, zonele din apropierea şcolilor şi alte locuri vulnerabile. Din acest motiv, traseele de cablu de la camere până la centrul de comandă sunt de obicei, mult prea lungi (deseori peste 500 de metri). În cazul în care s-a decis utilizarea cablului ca mediu de transmisie, cea mai bună soluţie este fibra optică. Camerele de supraveghere sunt conectate la convertoare optice care "transformă" semnalele video electrice (1 - 16 camere), în semnale luminoase pentru fibra optică.

Beneficiile utilizării fibrei optice ca mediu de transmitere a semnalului în sistemele CCTV:

  • semnalele video a până la 16 camere analogice sunt transmise pe doar o singură fibră optică,
  • semnalele de control pentru camerele PTZ utilizează aceeaşi fibră optică,
  • conexiuni pe distanţă lungă, fără întârzieri de semnal sau probleme legate de calitatea imaginii,
  • imunitate la interferenţele electromagnetice, fulgere, etc.
Compact Outdoor Camera: n-cam 610 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR up to 40m, OSD) Compact Outdoor Camera: n-cam 610 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR up to 40m, OSD) Compact Outdoor Camera: n-cam 610 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR up to 40m, OSD) Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-216D (single-mode, WDM, 16x video, 1x data, RACK 19'') Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1922P (19Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1922P (19Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-216D (single-mode, WDM, 16x video, 1x data, RACK 19'') CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8316 (H.264, 16ch-4CIF-25fps, HDMI)CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8316 (H.264, 16ch-4CIF-25fps, HDMI)Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-216D (single-mode, WDM, 16x video, 1x data, RACK 19'') High Speed Dome Camera: PH-33 (3.5-111.5 mm, 540 TVL, Sony Super Had CCD, 0.7 lx)Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-216D (single-mode, WDM, 16x video, 1x data, RACK 19'') Compact Outdoor Camera: n-cam 610 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR up to 40m, OSD) System Control Unit DS-1003 for HIKVISION/ULTIMAX DVRs
Un sistem de supraveghere video ce deserveşte şcoala
şi centrul oraşului şi are centrul de comandă în sediul poliţiei
1 - şcoală, 2 - centrul de comandă, 3 - centrul oraşului

Transmiterea fluxului video de la mai multe camere analogice folosind un singur cablu coaxial.

Un instalator CCTV a fost obligat să folosească doar un singur cablu coaxial pentru patru camere de supraveghere.

El a ales o soluţie simplă şi relativ ieftină la această problemă după cum se poate vedea în diagrama de mai jos. Semnalele video de la cele patru camere v-cam 450 M10749 sunt introduse într-un modulator Mixpol MDP-4S R95163. Acesta converteşte semnalele video composite în semnale modulate RF (canale TV). Semnalele pot fi astfel uşor trimise prin intermediul unui cablu coaxial de 75 ohm sau, dacă se doreşte, combinate cu semnale TV dintr-o instalaţie de recepţie cu antenă şi vizualizate pe un televizor obişnuit conectat la priza de antenă. Conectat la celălalt capăt al cablului coaxial, DVR-ul primeşte fluxul video de la camerele de supraveghere după ce semanul RF a fost demodulat de către două demodulatoare AV cu dublă ieşire R87204.

Vandal Proof Camera: v-cam 450 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-10mm, OSD)Quadruple RF Modulator MIXPOL MDP-4S (ch. 1-69)2-Way TV/FM Splitter R-2 SignalDouble AV Demodulator (TV Tuner): Mixpol DTV-02Double AV Demodulator (TV Tuner): Mixpol DTV-026-Way Splitter R-6 SignalCCTV Network DVR: TREND 250X04 (H.264, 4 channels)
Diagrama sistemului care permite transmiterea conţinutului video a 4 camere analogice CCTV printr-un singur cablu coaxial. Imaginile se pot viziona chiar şi pe un televizor obişnuit.

Sistem distribuit de supraveghere video bazat pe tehnologie IP şi camere megapixel.

Sistemele de monitorizare video din lanţurile comerciale (pieţe, benzinării, etc), cu prezenţă locală, naţională şi chiar internaţională, devin tot mai frecvente. Fiecare dintre acestea permite monitorizarea video a mai multor locaţii ale lanţului comercial cu un centru de comandă unic. Instalaţii cu asemenea caracteristici, la un preţ cât mai mic şi fiabilitate ridicată pot fi implementate cu ajutorul echipamentelor de înregistrare prin reţea ( NVR "Network Video Recorders") NUUO K4108 / K4116 şi a camerelor IP megapixel Sunell K1620, K1630, K1670, K1680.

Arhitectura unui sistem de supraveghere distribuit ce permite înregistrarea locală a fluxului video este prezentată mai jos. Fiabilitatea şi calitatea superioară a materialului video sunt asigurate, acestea fiind independente de conexiunea la internet. Reţeaua internet este utilizată pentru monitorizarea de la distanţă, precum şi căutarea, vizualizarea şi descărcarea materialelor din arhiva de pe computerul accesat. Controlul de la distanţă implică de cele mai multe ori modificarea setărilor echipamentului NVR (schimbarea modului de filmare, tipul şi calitatea înregistrării, etc). Sediul central dispune astfel în permanenţă de informaţii actualizate cu privire la numărul de clienţi în timpul orelor de program iar după terminarea programului, operatorul sistemului poate evalua rapid natura şi amploarea pericolului existent (efracţie, incendiu sau o alarmă falsă).

NVR-urile NUUO K4108 / K4116 sunt folosite în orice instalaţie care are ca cerinţă "mentenanţă zero". Într-un sistem de dimensiuni mici până la medii, NVR-ul poate fi conectat la orice nod din reţeaua IP şi va furniza servicii pentru un anumit număr de abonaţi (clienţi) pe baza unor drepturi de acces ierarhice. Materialul video este stocat local de către aparatul NVR iar accesul de la distanţă la arhiva de înregistrari este posibil din orice punct al reţelei. Pentru acces se utilizează un software "client" sau Internet Explorer. Browser-ul web se elimină necesitatea de aplicaţii suplimentare, totuşi, software-ul client permite accesul în regim multi-utilizator.

IP CCD Camera: Sunell SN-IPC54/50DN (1.3MP, H.264, ONVIF)Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/50DN (720p CCD)IP CMOS Camera: Sunell SN-IPC54/12DN (2MP, H.264, ONVIF)Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/12DN/V (1080p)Network Video Recorder: NUUO NV-4080S (8ch/240fps/1.3MP)Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2210WEB 8+2G 1xSFP RACK Network Video Recorder: NUUO NV-4160S (16ch/120fps/1.3MP)Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2210WEB 8+2G 1xSFP RACK
Arhitectura unui sistem distribuit de supraveghere video IP

Datorită sistemului de operare Linux, NVR-ul NUUO funcţionează stabil şi "rezistă" viruşilor de calculator care atacă sistemele Windows(R). Costul de întreţinere al unui NUUO NV-4080S este mult mai mic decât al unui server dedicat, asta şi datorită consumului de energie foarte scăzut (aprox. 30 W).

Conexiune wireless printr-un releu.

În multe situaţii este imposibil de realizat o legătură directă între locaţiile care necesită a fi conectate. Cu toate acestea, lipsa de vizibilitate reciprocă a echipamentelor nu este un impediment pentru tehnologia wireless. Soluţia, de cele mai multe ori, constă în crearea unui nod de legătură (releu). Sistemul rezultat este o combinaţie de două conexiuni punct-la-punct; a doua începe unde se termină prima.

Manualele de instrucţiuni în care este explicată configurarea corectă a unei legături punct-la-punct (BRIDGE) sunt disponibile pe fiecare dintre descrierile de produs.
Exemplu de configuraţie punct-la-punct:

Atunci când alegeţi o pereche de dispozitive, o atenţie sporită trebuie acordată:

  • câştigului fiecărei antene - un câştig mai mare permite o legătură mai lungă,
  • standardului wireless - 802.11g (54 Mb/s) sau 802.11n (150 Mb/s),
  • licenţei MikroTik - modificarea legăturii punct-la-punct într-una punct-la-multipunct necesită nivelul 4.
Wireless Access Point: ULTIAIR 323KCWireless Access Point: ULTIAIR 423KCWireless Access Point: ULTIAIR 423KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KC
Exemplu de legătură wireless cu releu, bazată pe echipamente
ULTIAIR
Produse noi în oferta DIPOL:
DVB-C Signal Meter: Digiair PRO CATV
Optical Media Converter: ULTIMODE POF-105SFP (1xOptoLock, 1xSFP)
Power Injector Terra J-PIM
Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/50DN (720p CCD)
Analizator DVB-C
DigiAir Pro CATV
R10610
Media convertor ULTIMODE
POF-105SFP OptoLock, SFP
L6221
Injector de alimentare J-PIM
pt cablu TV
R82472
Cameră IP de exterior
SN-IPR54/50DN (720p)
K1670
Merită citit:
Surse interne de zgomot în sistemele de recepţie DVB-T. Zgomotul produs de amplificatoarele RF este mult mai important în televiziunea digitală decât în cea analogică. Motivul este nivelul mult redus al semnalului DVB-T, în comparaţie cu semnalul analogic. Astfel, un nivel de zgomot de 5 dB în banda UHF va afecta calitatea semnalului digital mai mult decât pe cea a unui semnal analogic. Majoritatea amplificatoarelor pentru uz rezidenţial au valori de zgomot între 3 şi 5 dB ...

Schema bloc a amplificatorului HS-016 R82030. Pentru a obţine valori foarte bune ale nivelului de zgomot, amplificatorul foloseşte căi VHF şi UHF separate precum şi control de câştig între etejele de amplificare.

Protect-520 - o nouă cameră DVR portabilă. DIPOL vă oferă un nou model din familia de camere DVR portabile. Protect 520 M70520 este camera care face trecerea de Protect 501 M70501, o cameră atractivă la preţ şi Protect 701 M70701, modelul de vârf al gamei. Înregistrarea poate fi declanşată în orice moment, de către utilizator sau de către activarea unei surse de alimetare (ex: bricheta într-un vehicul). Starea dispozitivului este afişată în formă de pictogramă pe ecranul LCD sau, atunci când acesta este închis, indicată printr-un LED foarte discret. Acumulatorul inclus, Li-Ion de 800 mAh are o autonomie de aproximativ trei ore...

PROTECT 520este o cameră de supraveghere ce are ca trăsătură definitorie mobilitatea (ideală pentru folosire în interior); îmbină perfect un aparat foto de înaltă rezoluţie şi un DVR HD (SXGA: 1280x960, compresie MPEG-4). Kit-ul include o ventuză cu mâner (care poate fi montată pe suprafeţe plane, sticlă, metal lustruit sau emailat), alimentator 12-24 VDC / 5 VDC cu mufă pentru priza de brichetă şi un cablu USB pentru a conecta camera la un calculator.

Protect - Portable DVR Cameras
Switch-uri "deştepte" de la TP-Link. Seria profesională de switch-uri Gigabit Ethernet de la TP-Link este conformă cu standardele IEEE 802.3/802.3u/802.3ab/802.3 şi este proiectată pentru reţele de calculatoare ale companiilor medii şi mari. Switch-urile sunt echipate cu procesoare puternice pentru a oferi un flux de date stabil şi o prioritate pe fiecare port fiabilă (prioritate statică dar şi QoS bazat pe IEEE 802.1p). Funcţia QoS permite administratorilor să prioriteze traficul de reţea. Serviciile de VoIP şi de video conferinţă se vor desfăşura astfel la calitate maximă şi fără interferenţe...