Săptămânalul DIPOL – TV și SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 19/2025 (12 Mai 2025)

TDK prezintă un fotodetector spin care permite o transmisie de date prin fibră optică de 10 ori mai rapidă.

TDK Corporation a anunțat dezvoltarea primului „Spin Photodetector” din lume, un dispozitiv care combină proprietățile optice, electronice și magnetice pentru a procesa datele primite de la traseele de fibră optică. Dispozitivul atinge o viteză de reacție ultra-rapidă de 20 picosecunde (20 × 10⁻¹² s) utilizând lumină cu o lungime de undă de 800 nm, ceea ce asigură o performanță de peste zece ori mai rapidă în comparație cu fotodetectorii tradiționali pe bază de semiconductori. TDK se așteaptă ca noua soluție să devină un element cheie în dezvoltarea tehnologiei de conversie fotoelectrică, contribuind la creșterea vitezei de transmisie și procesare a datelor, în special în aplicațiile legate de inteligența artificială, reducând în același timp consumul de energie.
Erfan Afshari via Unsplash
Compania a adaptat tehnologia de conector magnetic (MTJ), folosită în miliardele de capete ale hard disk-urilor (HDD), pentru aplicații fotonice. Spre deosebire de detectoarele fotodetector tradiționale, care întâmpină limitări fizice la lungimi de undă mai scurte, detectorul fotonic de spin folosește un mecanism diferit bazat pe încălzirea electronică. Ca urmare, acesta poate atinge viteze de funcționare ultra-rapide chiar și la lungimi de undă mai scurte. În plus, acesta are o gamă largă de operare, acoperind lumina vizibilă și infraroșu. Eficiența detectorului fotonic de spin a fost confirmată în cadrul testelor de succes desfășurate la Universitatea Nihon din Japonia, specializată în cercetarea fenomenelor magnetice ultra-rapide.
Datorită capacității lor de a detecta rapid lumina vizibilă, detectorul fotonic bazat pe MTJ poate fi utilizat în domenii de piață în dezvoltare rapidă, cum ar fi ochelarii inteligenți AR/VR și senzori de imagine de mare viteză. Spre deosebire de detectoarele de lumină semiconductoare convenționale, care au o rezistență scăzută la radiațiile cosmice, elementele MTJ sunt cunoscute pentru rezistența lor ridicată la acest tip de radiații, ceea ce le face potrivite pentru aplicațiile din tehnologia spațială. În viitor, pe baza rezultatelor obținute, TDK intenționează să dezvolte și să îmbunătățească în continuare elementele de detecție a luminii cu ultrasunete, ceea ce va crește funcționalitatea și capacitățile lor de aplicare în diferite domenii.

Actualizarea firmware-ului la video interfonul Hikvision 2-Wire HD.

Cea mai recentă versiune de firmware a fiecărui element al sistemului este de obicei o garanție a funcționării fără probleme a sistemului. Acest lucru se aplică atât funcționalității de bază, cât și utilizării echipamentului în scenarii mai specifice.
Actualizarea firmware-ului pentru DS-KD7003EY-IME2/A G73647 este posibilă după activarea modului AP (Punct de acces) și conectarea la acesta cu un computer echipat cu interfață Wi-Fi. Cel mai recent firmware pentru stația de ușă trebuie să fie descărcat și dezarhivat și salvat pe hard disk-ul computerului. Pentru a activa modul AP, apăsați butonul de apelare din stânga de pe stația de ușă timp de 10 secunde. Modul este activ timp de 30 de minute, cu posibilitatea de prelungire de către utilizator. Pentru a ieși manual din modul AP, apăsați butonul de apelare din stânga timp de 15 secunde. Modul este indicat de un semnal sonor dublu. După activarea modului AP, noua rețea Wi-Fi, numită „AP_numărul de serie al dispozitivului”, va fi vizibilă pentru utilizator. Conectarea la dispozitiv este posibilă după introducerea adresei https://www.apv.com în fereastra browserului și furnizarea datelor de conectare (nume de utilizator: admin, parolă: cea de pe spatele dispozitivului). Pentru actualizarea firmware-ului, accesați Mentenanță și securitate -> Actualizare, specificați calea către firmware-ul descărcat și dezarhivat cu numele de fișier „digicap.dav” și selectați Controller ca tip de dispozitiv actualizat.
Vizualizare a ferestrei de actualizare după conectarea la stația de ușă prin intermediul PC-ului folosind modul AP.

Splicerul Sendun SD-9+, sudura fibrei optice într-o fabrică.

Sendun SD-9+ este un splicer de fibră optică ce poate fi folosit pentru a suda diferite tipuri de fibră optică, de la conexiuni punct-la-punct, conexiuni abonați, sisteme CCTV industriale, până la rețele GPON.
De data aceasta, splicerul a fost folosit pentru a crea o conexiune Ethernet cu fibră optică în interiorul unei fabrici. Patru fibre au fost sudate pe ambele părți. Pe o parte, pigtailurile ULTIMODE PG-172-1 L34172 și rezerva de fibre au fost protejate în cutia de abonat ULTIMODE TB-04H L5304, pe cealaltă parte - în ODF-ul montat în RACK.
Mai multe detalii despre funcțiile și utilizarea splicer-ului pot fi găsite în videoclipul "Sudarea și măsurarea conexiunilor prin fibră optică - aparat de sudură Sendun SD-9+"

Cum funcționează și cum alegem un repeater GSM, DCS, 3G, LTE?

Repeaterul, cunoscut și sub numele de amplificator de semnal, îmbunătățește acoperirea rețelei mobile în interiorul clădirilor. Funcționează prin captarea semnalelor mobile din exterior prin o antenă externă, amplificându-le și redistribuindu-le în interior cu o antenă internă.
Cum alegem amplificatorul potrivit?
1. Selectarea benzilor de amplificare:
  • GSM/EGSM - bandă comună pentru apeluri și acces la internet mobil
  • DCS - folosită în principal în orașe datorită capacității mari a stațiilor de bază
  • 3G (WCDMA) - oferă acces la internet și servicii suplimentare, cum ar fi apeluri video
  • LTE/5G - oferă internet de mare viteză și suport pentru apeluri VoLTE
2. Selectarea unui model în funcție de suprafață:
  • până la 300 m² - modelul recomandat este Signal GSM-305 A6765
  • între 300-800 m² - modelul Signal GSM-505 A6775 cu antene de interior A741001
  • până la 1200 m² - modelul potrivit este Signal GSM-1205 A6785
  • peste 1200 m² - același model (GSM-1205) în combinație cu antene suplimentare A741001
  • dacă este necesară amplificarea semnalelor GSM, DCS, 3G și LTE simultan (până la 500 m²) - modelul recomandat este Signal GDW-505 A6777 cu o antenă de interior A741001
3. Alegerea și instalarea antenelor de exterior:
Tipul antenei de exterior trebuie să fie compatibil cu banda și distanța față de stația de bază. Nu este recomandat să folosiți antene cu câștig foarte mare, deoarece acest lucru crește riscul de a excita amplificatorul și de a perturba funcționarea transmițătoarelor din zonă. Cu cât câștigul antenei este mai mare, cu atât trebuie menținută o separare mai mare între antena de exterior și cea de interior.
  • pentru modelele GSM-305, GSM-505, GSM-1205: antena direcțională A741030 sau antena A741020
  • pentru modelul GDW-505 (GSM, DCS, 3G, LTE):
    • în condiții urbane - antena A741021
    • în afara clădirilor compacte, la o distanță de peste 5 km de stația de bază - antena A741031 (cu directivitate bună și câștig adecvat)

Elementul cheie al oricărui sistem de recepție DVB-T2 - alegerea corectă a antenei.

Atunci când alegeți modelul potrivit de antenă, este important să luați în considerare câțiva factori importanți: câștigul, directivitatea, locul de montare, amplificatorul de semnal incorporat și banda pentru care antena este acordată. Dintre acești factori, câștigul antenei și banda de frecvență TV sunt cele mai importante în alegerea antenei pentru recepția DVB-T2. Câștigul, de obicei exprimat în decibeli izotropici (dBi), este un parametru care determină cât de mult depășește antena eficiența teoretică a unei antene izotropice, adică o antenă ideală, omnidirecțională fără pierderi și fără dimensiuni fizice. În termeni simpli, cu cât câștigul este mai mare, cu atât este mai bună calitatea semnalului. Unele modele de antenă sunt echipate cu un amplificator plasat în cutia antenei. După ce alimentați amplificatorul (de obicei 12 VCC), acesta crește nivelul semnalului recepționat. Cu toate acestea, rețineți că acest câștig nu este echivalent cu câștigul nominal al antenei în sine.
În special, alegerea uneia dintre cele două tipuri de antene inteligente DVB-T2 COMBO SMART va fi o soluție ideală pentru instalarea DIPOL SMART HORIZON COMBO A2270 și DIPOL SMART CITY COMBO A2050.
Antenă TV DVB-T2 DIPOL SMART HORIZON COMBO cu polarizare H/V
Antenă DIPOL SMART HORIZON COMBO A2270 DVB-T2
Antenă TV DVB-T2 DIPOL SMART CITY COMBO cu polarizare H/V
Antenă DIPOL SMART CITY COMBO A2050 DVB-T2
Aceste antene au mai multe avantaje, printre care cel mai important este versatilitatea lor. Antenele COMBO au fost concepute atât pentru recepția semnalelor DVB-T2 în banda VHF (174-230 MHz) cât și în banda UHF (470-694 MHz). Amplificatorul incorporat cu bypass poate fi activat sau dezactivat în funcție de necesități.
  • pasiv – câștigul antenei este cel nominal:
    • SMART HORIZON COMBO: 5.7 dBi în VHF și 12.5 dBi în UHF
    • SMART CITY COMBO: 4.9 dBi în VHF și 12 dBi în UHF
  • activ – după conectarea sursei de alimentare (12 VDC prin cablul coaxial de la o sursă de alimentare / nu este inclusă / multiswitch / amplificator / etc.), antena va amplifica semnalele cu 20 dB în ambele benzi
De menționat faptul că, în cazul unei antene pasive clasice, pentru a utiliza un amplificator, este necesar să scoateți simetrizatorul și să instalați amplificatorul. În antena SMART, este suficient să conectați sau să deconectați sursa de alimentare de 12 VDC.

Produse noi în oferta Dipol

Monitor videointerfon IP Hikvision DS-KH8380-WTE1 (7
Monitor 7" touch screen DS-KH8380-WTE1 (Wi-Fi) pentru video-interfonul Hikvision IP G74005 este un monitor touch screen de 7" conceput pentru a controla sistemele video interfon IP Hikvision din gen. a 2-a. Dispozitivul permite conversații audio/video directe cu persoanele de la poartă și comunicarea interfon între alte monitoarele instalate în sistem. Datorită acestui fapt, abonații pot comunica între ei. Sistemul este operat cu ajutorul unei interfețe grafice clare și intuitive. Monitorul permite utilizatorului să conecteze și să previzualizeze camerele IP și stațiile ușilor în orice moment. Este, de asemenea, posibil să salvezi o imagine statică în timpul unei conexiuni video și să înregistrezi un mesaj scurt dacă nu se răspunde la apel.
Monitor videointerfon IP Hikvision DS-KH8381-WTE1 7
Monitor 7" touch screen DS-KH8381-WTE1 (Wi-Fi) pentru video-interfonul Hikvision IP G74007 este un monitor touchscreen modern, cu buton fizic de deschidere, conceput pentru a controla sistemele video-interfon IP Hikvision din gen a 2-a. Dispozitivul permite conversații audio/video directe cu persoanele de la poartă și comunicarea prin interfon între celelalte monitoare instalate în sistem. În acest fel, abonații pot comunica gratuit între ei. Sistemul este operat cu ajutorul unei interfețe grafice clare și intuitive. Utilizarea unui ecran IPS de 7" permite obținerea unor unghiuri mai largi de vizualizare și o reproducere mai precisă a culorilor în comparație cu ecranele TFT. Monitorul poate fi conectat și previzualizat de camere IP și stații de ușă în orice moment. Este, de asemenea, posibil să salvezi o imagine statică în timpul unei conexiuni video și să înregistrezi un mesaj scurt dacă nu se răspunde la apel.
Cameră IP bullet Hikvision DS-2CD1043G2-LIU (4 MP, 4 mm, 0,005 lx, iluminator hybrid până la 30 m, Audio, MD2.0, H.265) K03037 este o cameră IP bullet Hikvision cu iluminator hybrid, aparţinând seriei EasyIP Lite. Camerele din această serie au funcții de bază, și sunt ideale pentru majoritatea instalațiilor în care este necesară o funcționare stabilă și fiabilă. Funcția de detecție al mișcării 2.0 elimină alarmele false prin filtrarea obiectelor de tip om/vehicul. Senzorul CMOS de 4 MP 1/3" și iluminatorul hybrid cu o rază de acțiune de până la 30 m asigură o vizibilitate corespunzătoare în condiții de lumină scăzută.

Merită citit:

Transmisia canalelor DVB-T2 și DVB-S2 prin fibră optică - transmițătorul TERRA OTM302T 6F31. Transmisia semnalelor DVB-T2 și DVB-S2 prin fibră optică permite transportul eficient al semnalelor TV pe distanțe lungi, cu pierderi minime de calitate. În cazul DVB-T2, semnalul TV terestru este convertit în optică și transmis prin intermediul fibrelor singlemode către receptoarele optice, eliminând problemele legate de atenuare care pot apărea în rețelele de cablu. În mod similar, semnalele DVB-S2 sunt primite de la satelit, și pot fi, de asemenea, transmise prin fibră optică, ceea ce permite distribuirea lor în clădiri, hoteluri sau studouri fără a fi nevoie de instalarea a mai multor antene de satelit. Utilizând transmițătoare și receptoare optice, această tehnologie oferă o transmisie stabilă și de înaltă calitate a semnalelor TV reducând pierderile de semnal fără a fi nevoie de amplificatoare suplimentare...
>>>mai multe
Antenă de satelit offset DIPOL DPL-120 Standard albA9682 Receiver optic TERRA ORQ302 E QUATRO + DVB-T2A3133 Separator RF/DC: FC37 TERRAR66206 A98210 Sursă de alimentare în comutație TERRA PS202F (20V 2A, SCR Digital)R71468 A3030 R82516 Antenă radio FM 1RUZ PM B (O+V omnidirecţională)A0221 Amplificator multiswitch satelit Terra SA-51 (5 intrări, class A, cu sursă)R70501 Splitter satelit Terra SDQ-508 (5-intrări, 20-ieşiri, class A)R70520 Multiswitch Terra MR-532 (1xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, CLASS A)R70632 Multiswitch Terra MR-532 (1xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, CLASS A)R70632 Multiswitch Terra MR-532 (1xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, CLASS A)R70632 Multiswitch Terra MR-532 (1xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, CLASS A)R70632 Antena radio digital DAB DIPOL-4/5-12 6dB, 170-230 MHzA0140 A2230
Semnalul de la o poziție de satelit, o antenă TV terestră și una pentru radio FM/DAB+ este transmis pe un traseu de fibră constând din transmițătorul OTM302T 6F31 E A3030 și receptorul ORQ302 E A3133. Apoi ambele semnale sunt transmise unui amplificator de linie, un splitter și la final multiswitch-urile..
Camere Sunell – funcții avansate la un preț accesibil