Nr. 27/2014 (8 Septembrie 2014)
Noi recorduri privind viteza de transmisie de date pe fibra optică.
Cele mai puternice şi mai promiţătoare medii de transmisiune rămân în continuare fibrele optice. În prezent, cablurile electrice nu pot oferi viteze de transmisie mai mari de 10 Gbps. Fibrele optice oferă mult mai multe oportunităţi iar în fiecare an ştacheta este ridicată mai sus.Ultimele recorduri au fost obţinute de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Danemarca. Aceştia au putut obţine viteze de 43 Tbps pe un singur canal de transmisiune. Până acum, viteze mai mari de transmisie au fost obţinute doar în sistemele multi-canal cu folosirea mai multor transmiţătoare laser. Această soluţie s-a dovedit a fi prea scumpă pentru uzul comercial. Se merită menţionat faptul că cercetătorii danezi au folosit un singur transmiţător cu laser şi un cablu proiectat special. Soluţia lor este fezabilă din punct de vedere economic şi poate fi implementată comercial.
Recorduri succesive privind viteza de transmisie pe cablurile de fibră optică
An | Rată efectivă de transmisie | Număr de canale WDM | Rata de transfer per canal | Distanţa |
2009 | 15 Tb/s | 155 | 100 Gb/s | 90 km |
2010 | 69.1 Tb/s | 432 | 171 Gb/s | 240 km |
2011 | 26 Tb/s | 1 | 26 Tb/s | 50 km |
2011 | 101 Tb/s | 370 | 273 Gb/s | 165 km |
2012 | 1.05 Pb/s | cablu 12J | - | 52.4 km |
2014 | 43 Tb/s | cablu 7J | 43 Tb/s | 67 km |
Obţinerea unei astfel de viteze a fost posibilă prin folosirea unui cablu de fibră optică produs în tehnologia multi-core de către compania NTT din Japonia. Designul lui special permite transferul datelor prin mai multe miezuri ale cablului în acelaşi timp. O caracteristică importantă a noii soluţii optice este aceea că mai multe miezuri încap într-un cablu de dimensiuni standard. Cercetătorii danezi au folosit un cablu cu 7 miezuri. Cu o atenuare de 0.2 dB/km, ei au putut să transmită date pe distanţe de peste 67 de km.
Având la bază informaţiile prezentate de Cisco, creşterea anuală a traficului reţelelor va fi de 66% până în 2017. Cea mai mare parte din această creştere va fi reprezentată de dispozitivele mobile (părţile albastre din grafic). Această prognoză motivează cercetătorii să caute metode mai eficiente de transmisie a datelor.
Staţia MMH-300 - selectarea modulelor digitale.
Staţiile MMH-3000 produse de către TERRA sunt folosite în sisteme SMATV pentru distribuţia transmisiunilor TV, atât terestre cât şi satelit. În plus, modulul MD-331 R81713 poate coda şi distribui semnalele audio-video de la camere de supraveghere sau de la alte playere media. MD-331 converteşte semnalele analogice în streamuri de transport MPEG-2. Streamurile TS sunt apoi furnizate modulatorului TRX-360 R81709 DVB-T şi distribuite în reţele RF ca multiplexuri DVB-T. Multiplexul poate include şi canale satelit preluate de la receptorul RDC-311 R817102 DVB-S/S2. Soluţia este ideală pentru hoteluri - acolo unde nu este necesară prezenţa receptoarelor satelit în camere.Modulele folosite în staţiile digitale din hoteluri bazate pe platforma MMH-3000:
Codorul MPEG-2 MD-331 R81713
3 Semnale A/V ⇒ un multiplex DVB-T
Un transponder DVB-S/S2 ⇒ Un multiplex DVB-T
8 canale provenite de la 6 transpondere DVB-S/S2 ⇒ Un multiplex DVB-T
Modulatorul şi codorul TRX-360 R81709 are 6 intrări pentru streamuri MPEG-2 TS. Transmisiile de date digitale pot fi furnizate de modulele de recepţie RDC-311 R817102, RDC-313 R81710, sau DM-313 R81712. Utilizatorul poate remultiplexa transmisiile, selectând canalele interesante şi plasându-le în multiplexul de ieşire, în standard DVB-T - maxim 7-8 canale SD alese de la 6 transpondere. Fiecare modul RDC-311 R817102 recepţionează şi converteşte un transponder DVB-S/S2 (QPSK/8PSK) în MPEG2 TS. Streamul este apoi introdus într-una din intrările modulatorului TRX-360 R81709.
Case inteligente cu F&Home.
Sistemele Inteligente Radio F&HOME au aceeaşi configuraţie indiferent de gradul de complexitate al sarcinilor îndeplinite. Inima sistemului F&Home RADIO o reprezintă serverul ce menţine comunicaţia cu modulele wireless, reţeaua locală, Internetul şi cu reţelele de telefonie. Serverul are stocată aplicaţia ce permite gestionarea tuturor elementelor sistemului. Acesta strânge date de la senzori, le procesează conform unui program şi oferă datele de ieşire pentru vizualizare. Unitatea are un server web, un ceas în timp real şi o unitate de control al funcţionării. Circuitele sale sunt caracterizate de consum de putere mic (tip. 4 W) şi funcţionare silenţioasă. Serverul este programat via LAN sau WAN cu ajutorul aplicaţiei gratuite - Configurator WiHome.F&Home rH-SERWER F1001 reprezintă centrul de gestionare şi de comunicare al întregului sistem
Categoriile de elemente ale sistemului F&Home Radio :
- elemente fizice :
- senzori - strâng informaţia despre condiţiile fizice ale clădirii precum temperatură, umiditate, prezenţa oamenilor, starea contactelor, pe care o trimit apoi serverului
- actuatoare - module ce controlează diverse dispozitive precum lămpi, elemente de încălzire, valve de apă, prize, uşa de la garaj, etc. Ele efectuează comenzile primite de la server
- elemente non-fizice :
- evenimente - fragmente de informaţii de la senzori precum schimbări de temperatură, detectarea mişcării, etc.
- stările şi logica lor - serverul este programat să reacţioneze în cazul unor evenimente specifice (sau schimbări de stări precum timpul zilei); consecinţa schimbărilor logice ale sistemului sunt comenzile transmise
- comenzi - transmise de la server către actuatoare - conţin informaţia despre starea ce trebuie impusă acestor elemente
Senzorii şi actuatoarele nu au memorie sau stări logice. Întreaga logică a sistemului se află în server. Fiecare senzor şi actuator este reprezentat sub forma unui obiect virtual în server. Cu software-ul dedicat, utilizatorul poate stabili orice relaţii logice între elementele sistemului. Modulele comunică doar cu serverul, folosind conexiuni wireless. Modulele pot fi împărţite în mai multe grupuri, în funcţie de metoda de comunicare (o cale sau două căi), de metoda de alimentare (baterie sau AC), de metoda de montare (pe şină DIN sau în cutie). Fiecare modul vine cu o documentaţie tehnică şi o descriere a instalaţiei. Informaţia de la orice sursă (senzor) este procesată de server conform algoritmului implementat. Rezultatul (comanda) este transmis via canale predefinite de transmisie către actuatorul potrivit. Actuatorul foloseşte comanda pentru a controla dispozitivul electronic conectat. Întreaga reţea este bazată pe tipologia stea.
Mai multe informaţii despre sistemul F&Home pot fi găsite aici
Mai multe informaţii despre sistemul F&Home pot fi găsite aici
Convertoare optice video - control PTZ.
Toate modele de convertoare video Ultimode pot transfera date de tip RS485 adică semnale de control pentru camerele PTZ. Transmisia nu necesită nicio configurare.Convertorul video optic transmite semnale de la camera PTZ către DVR şi controlează semnalele în direcţia opusă.
Cerinţele impuse pentru comunicare dintre o unitate de control sau DVR şi o cameră PTZ sunt :
- conexiunea între interfaţa RS485 a transmiţătorului video şi camera PTZ (cu două fire, "+" şi "-" )
- configurarea în switch-urile DIP a adreselor camerelor PTZ şi a tipului de transmisie de date
- selectarea în unitatea de control sau în DVR a aceloraşi parametrii pentru camerele cu adresele prestabilite
Cel mai comun motiv pentru lipsa de comunicare dintre o cameră PTZ şi unitatea de control sau DVR o reprezintă configurarea necorespunzătoare a protocolului de transmisie la unul sau la ambele capete ale conexiunii. Este necesară setarea la ambele capete a aceluiaşi protocol. Cel mai comun protocol este PELCO-D sau PELCO-P, cu viteze de transfer de 9600bps.
Convertorul video ULTIMODE V-024D L2402 - 4 canale video şi 1 canal de date pentru folosirea unei conexiuni de fibră multimod cu lungimi de până la 2 km.
Profile ONVIF.
Open Network Video Interface Forum (ONVIF) a fost conceput pentru coordonarea eforturilor de a seta standarde comune pentru toate dispozitivele folosite în CCTV IP şi pentru adresele fizice ale sistemelor de control. Dispozitivele compatibile ONVIF asigură o flexibilitate în construirea sistemelor de supraveghere IP CCTV datorită interoperabilităţii echipamentelor produse de diverşi producători. Prin standardizarea interfeţelor digitale ale dispozitivelor IP CCTV şi prin unificarea compresiei şi transmisiei conţinutului audio şi video, utilizatorului i se oferă o platformă uşor de gestionat. Iniţial, standardul ONVIF a avut probleme cu lipsa de compatibilitate dintre anumite versiuni. De aceea, în 2012 forumul a introdus conceptul de "profile" care este dezvoltat permanent. Acesta permite verificarea uşoară şi eficientă a conformităţii produselor fără a analiza detaliile tehnice. De acum înainte, când un dispozitiv şi un client au acelaşi profil, compatibilitatea nu mai poate fi pusă la îndoială. În prezent există 3 profile, iar altele sunt planificate pentru viitor. Mai jos sunt prezentat scurt caracteristicile profilelelor existente :- Profilul S se adresează funcţiilor comune ale sistemelor video IP precum parametrii audio şi video ai transmisiunilor dintre dispozitiv (camera) şi client (aplicaţie software, NVR). Clientul poate configura transmisiunile de date, audio şi video şi poate selecta protocoalele PTZ, poate folosi metadatele, intrările alarmelor şi releele de ieşire.
- Profilul G se concentrează asupra configurării înregistrării şi a căutării/redării conţinutului video de pe dispozitivul client. Acesta permite modificări ale parametrilor video, audio şi al metadatelor.
- Profilul C permite integrarea acesului fizic la controlul sistemului, se adresează interoperabilităţii dintre sisteme. Clientul poate accesa informaţii despre uşi şi puncte de acces în sistem şi poate configura metodele de acces la sistem. Profilul C permite monitorizarea uşilor, accesul la deciziile de control, accesul la alarme şi permite şi încuierea şi descuierea uşilor.
Pictogramele din meniul camerelor Signal HD-200.
Designerii software au proiectat un meniu alternativ pentru camera Signal HD-200 K1810, foarte diferit de ideea modulară prezentă pe noul Windows. Un mare avantaj al noului design este acela că meniul principal oferă un unghi larg de vizualizare a imaginii camerei, cu nişte pictograme mici în dreapta iar de aceea nu mai este necesară folosirea modului "full-screen". Pentru a schimba stilul meniului camerei, utilizatorul ar trebui să descarce şi să instaleze software-ul OCX şi să dea un restart la browser. Este posibilă întoarcerea la vechea versiune prin descărcarea fişierului OCX şi selectarea sub-meniului Upgrade şi selectarea pictogramei Change style.Noul meniu principal al camerei Signal HD-200 K1810
Clienţii pot vedea camera Signal HD-200 K1810 în acţiune via Internet. Camera monitorizează o stradă aglomerată şi o parcare. Datele de logare : http://31.172.189.236, login: dipol, parolă: dipol1. Camera poate fi accesată doar cu Internet Explorer.
Modulul Keystone UTP Cat5E (no-tool) J2303 este conceput pentru montarea prizelor neecranate și punctelor de crossover în sisteme conforme cu standardele ANSI TIA/EIA 568 Cat.5e, ISO/IEC 11801 și EN 50173 clasa D. Acest modul universal poate fi ușor montat în panouri de patch-uri și în cutii și plăci de perete sau de podea. | ||
HIKVISION DS-7204HWI-SH M72904 poate înregistra în format WD1 (960x576 )/4CIF/2CIF/CIF la 25 FPS pentru fiecare canal. Înregistrările locale şi transmisiile în reţea folosesc algoritmii de compresie H.264 ce oferă o bună calitate a imaginii cu o lăţime de bandă asociată redusă şi cu spaţiu mic de stocare.Un nou meniu al DVR-ului a fost conceput într-o manieră ce ajută pe toată lumea, chiar şi pe utilizatorii novice, să navigheze şi să modifice setările. | ||
Priza de computer GMK-M8-1 R62140 a fost echipată cu un jack keystone neecranat RJ-45 (8p8c), în conformitate cu standardele cat 5E ( ANSI/TIA/EIA 568 cat.5e, ISO/IEC 11801 şi EN 50173 clasa D). Pe sloturile de conectare LSA sunt afişate coduri de culoare pentru un cablaj facil, adecvat standardelor 568A sau 568B. | ||
Merită citit:
Supravegherea video a unei parcări. Cheia către o monitorizare eficientă a unei parcări este dată de alegerea camerelor potrivite și a iluminării. Pentru montorizare
eficientă în condiții de slabă luminozitate sunt necesare camere cu sensitivitate mărită, montate pe iluminatoare IR. Un exemplu de cameră de bună calitate, ideală pentru
scopurile menționate mai sus este Sunnel IRC59/21AKDN M11289. Un mare avantaj al camerei îl reprezintă un filtru mecanic de tăiere IR, al cărui efect este redarea precisă a
culorilor în lumină vizibilă. Elimină problemele de identificare a culorii mașinilor de pe înregistrările video. În plus, modelul Sunnel IRC59/21AKDN M11289 este echipat cu un iluminator puternic IR cu o rază de acțiune de până la 50 de metri...
mai mult
eficientă în condiții de slabă luminozitate sunt necesare camere cu sensitivitate mărită, montate pe iluminatoare IR. Un exemplu de cameră de bună calitate, ideală pentru
scopurile menționate mai sus este Sunnel IRC59/21AKDN M11289. Un mare avantaj al camerei îl reprezintă un filtru mecanic de tăiere IR, al cărui efect este redarea precisă a
culorilor în lumină vizibilă. Elimină problemele de identificare a culorii mașinilor de pe înregistrările video. În plus, modelul Sunnel IRC59/21AKDN M11289 este echipat cu un iluminator puternic IR cu o rază de acțiune de până la 50 de metri...
mai mult