Nr. 28/2014 (15 septembrie 2014)
Panouri solare transparente.
O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan a dezvoltat un tip de echipament solar, care amplasat pe o suprafaţă de sticlă, poate fi folosit pentru generarea energiei electrice fără a obstrucţiona vederea ferestrei.Potrivit lui Richard Lunt, profesor de inginerie chimică şi ştiinţa materialelor la Colegiul de Inginerie MSU, cuvântul cheie, definitoriu pentru întregul proiect este "transparenţa". Studii despre producerea energiei electrice folosind celule solare bazate pe materiale transparente capabile de fotoluminescenţă nu sunt ceva nou dar până acum nu au oferit rezultate deosebite. Cantitatea de energie produsă este relativ redusă iar materialele folosite sunt de diverse forme şi culori. "Nimeni nu doreşte să privească prin ferestre colorate" a spus profesorul Richard Lunt.
În cadrul acestui proiect, energia solară este colectată de molecule organice ce absorb diferite lungimi de undă ale luminii vizibile. Materialul poate fi "reglat" pentru a absorbi numai în ultraviolet sau foarte apropiat de infraroşu. Energia absorbită este apoi emisă în infraroşu. Deoarece materialul nu absoarbe şi nu emite lumina în spectrul vizibil, funcţionarea sa este transparentă pentru ochiul uman.
Printre numeroasele probleme întâmpinate de cercetători, cea mai mare a fost eficienţa redusă a materialelor folosite. În prezent, panourile transparente au o eficienţă de doar 1%, pe când panourile solare tradiţionale au o eficienţă de 20%. Potrivit profesorului Lunt, produsul final ar trebui să aibă o eficienţă de cel puţin 5% care ar fi suficientă pentru o serie de aplicaţii.
Panourile solare transparente au reprezentat un vis al cercetătorilor pentru o lungă perioadă de timp. O astfel de tehnologie revoluţionară ar putea transforma ferestrele noastre în mici centre energetice. Odată rafinată tehnologia, astfel de materiale pot îmbunătăţi consumul de energie al telefoanelor mobile, ecranul acestora putând "înapoia" o parte din energia consumată.
Construirea sistemelor SatTV+CATV în blocurile de apartamente.
Cele mai flexibile instalaţii multiswitch în clădirile cu mai multe etaje sunt bazate pe sisteme cu 5 cabluri (un satelit+CATV) sau 9 cabluri (doi sateliţi+CATV). La fiecare etaj, traseul principal (cele 5 sau 9 cabluri de coborâre) trece printr-un tap în scopul atenuării corespunzătoare a semnalelor ce vor fi ulterior furnizate unui multiswitch. Această mod de partajare a reţelei pe fiecare nivel oferă posibilitatea instalatorului de reconfigurare rapidă a întregii instalaţii în funcţie de cerinţele impuse.Noua serie de multiswitch-uri cu 5 intrări de la TERRA MV-5XX este concepută pentru a fi folosită la fiecare nivel al sistemului descris mai sus. Nivelul mare al semnalului la ieşire şi compensarea atenuării introduse de cablurile coaxiale, împreună cu ieşiri cu nivele gradate ale semnalelor permit construirea sistemelor de mari dimensiuni, cu cabluri de până la 80 de metri.
Un exemplu de sistem SMATV într-un bloc (4 nivele). Sistemul distribuie programele de la transmiţătoarele terestre şi de la o poziţie satelit. Acesta este bazat pe tipologia bus şi înglobează splitterele SDQ-508 R70520 şi SD-504 R70515, multiswitch-urile TERRA MV-5XX şi divizoarele SD-515 R70517, SD-510 R70516. Toate componentele active ale sistemului sunt alimentate cu amplificatorul SA-51 R70501.
Topologia bus oferă un număr de avantaje faţă de soluţiile cascadate. Cel mai important dintre acestea îl reprezintă minimizarea impactului defectării a unui singur segment de reţea asupra restului sistemului. În soluţia propusă de compania TERRA, o defecţiune a unui multiswitch duce la pierderea semnalului prizelor conectate doar la multiswitch-ul respectiv. Restul reţelei funcţionează în continuare.
Instalarea uşoară a unui hotspot într-un hotel sau într-un restaurant.
Unifi UAP reprezintă o soluţie integrată pentru construirea reţelelor WLAN / Wi-Fi ce funcţionează în banda de 2.4 GHz, cu ajutorul standardului 802.11n MIMO 2x2. Mulţumită unui design unic, Unifi UAP oferă perfomanţe deosebite pentru un astfel de dispozitiv compact. UniFi UAP-LR este un Punct de Acces foarte uşor de folosit şi de gestionat. Dispozitivul are un aspect elegant şi poate fi montat pe tavan sau pe perete cu ajutorul accesoriilor incluse în kitul de instalare.Punct de Acces Ubiquiti UniFi UAP-LR 802.11b/g/n N2574 cu rază lungă de acţiune
O trăsătură distinctivă a produsului este management-ul avansat prin sistemul Enterprise UNIFI WiFi. Cu acest sistem, administratorul poate configura și administra rețeaua wireless compusă din dispozitive UNIFI direct dintr-un browser web. Software-ul permite administratorului să vizualizeze starea dispozitivelor și parametri de funcţionare în timp real. În plus, în acest software se pot importa hărți ale unor locaţii pentru a se afișa distanţele pe care se transmite semnalul provenit de la fiecare dispozitiv.
Pentru a crea un hotspot într-o clădire, proprietarul ar trebui să instaleze mai multe dispozitive N2574, pentru a acoperi toate camerele. Aceste dispozitive necesită o configurare specială, ce se realizează cu un software dedicat. Reţeaua wireless este vizibilă utilizatorilor ca un singur SSID. Dispozitivele permit şi roamingul între puncte.
![](https://static.dipol.com.pl/images/images/info/c133.jpg)
O imagine a software-ului UNIFI
![](https://static.dipol.com.pl/images/en/images/info/d128.jpg)
Probleme privind funcţionarea ONVIF.
Forumul ONVIF a declarat că produsele compatibile cu standardul ONVIF şi cu acelaşi profil sunt compatibile. Totuşi, persoane care au instalat dispozitive marcate cu acest standard au întâlnit diverse probleme precum lipsa conectivităţii. Din ce cauză se întâmplă acest lucru şi cum se poate evita această situaţie ?![](https://static.dipol.com.pl/images/images/info/a975.jpg)
În primul rând, este necesar să se verifice dacă respectivele produse prezintă suport pentru protocolul ONVIF. Producătorii asiatici marchează de obicei produsele lor ca fiind compatibile deşi acest lucru nu este adevărat. Distribuitorii europeni nu verifică acest lucru. Verificare se poate face uşor, pe site-ul oficial ONVIF fiind oferită o listă cu dispozitivele compatibile.
În al doilea rând, este important să se folosească dispozitive ONVIF cu acelaşi profil. De exemplu, o cameră ce foloseşte o versiune ONVIF mai veche (fără profile) nu se va conecta la un DVR ce foloseşte o versiune mai nouă.
Se pot întâlni probleme cu un set de dispozitive cu profil S referitoare la funcţionarea anumitor opţiuni (detectare mişcării,etc). Acest lucru este cauzat de obicei de erori ale standardului făcute de către producător. Astfel de probleme ar trebui raportate imediat producătorului. Forumul ONVIF lucrează din greu la o nouă versiune, o îmbunătăţire a standardului curent (se pregăteşte versiunea 24).
Se pot întâlni probleme cu un set de dispozitive cu profil S referitoare la funcţionarea anumitor opţiuni (detectare mişcării,etc). Acest lucru este cauzat de obicei de erori ale standardului făcute de către producător. Astfel de probleme ar trebui raportate imediat producătorului. Forumul ONVIF lucrează din greu la o nouă versiune, o îmbunătăţire a standardului curent (se pregăteşte versiunea 24).
Deşi standardul ONVIF promite compatibilitate între aceleaşi profile, utilizatorul ar trebui să rămână sceptic. Înainte de achiziţia sau instalarea echipamentelor, este necesară verificarea compatibilităţii lor. De exemplu, site-ul producătorului Sunell oferă o listă de dispozitive care au fost testate şi au fost verificate în ceea ce priveşte compatibilitea. Compania se numără printre membrii forumului ONVIF. Acest statut a fost oferit fondatorilor şi celor mai activi membri ce au un rol deosebit în dezvoltarea standardului şi a organizaţiei.
Streamul secundar în NVR-uri.
O problemă comună ce poate apărea în timpul configurării NVR-urilor o reprezintă setul incomplet de imagini afişate pe ecran (împreună cu mesajul "Nu mai există resurse disponibile !"). Dacă schimbare pe modul Full-Screen duce la afişarea imaginilor lipsă, înseamnă că motivul acestei erori îl reprezintă o configurare greşită a streamuului secundar al camerei.Streamul secundar, cunoscut ca şi auxiliar, este folosit în general pentru vizualizarea conţinutului video de la mai multe camere. Cu o rezoluţie mai mică, acesta nu încarcă procesorul şi oferă un conţinut video lin pe ecranele dispozitivelor mobile.
Pentru a rezolva această problemă este necesară deconectarea camerei de la NVR şi configurarea parametrilor acesteia. Rezoluţia streamului provenit de la camera video nu ar trebui să depăşească D1 iar viteza de transmisie ar trebui limitată la 1024 kbps. După conectarea camerei la NVR, imaginea ar trebui să fie afişată corect.
Mini Controller Exta Free EFC-02 F5001 După conectarea la un router Wi-Fi, acest dispozitiv permite controlarea receptoarelor/actuatoarelor EXTA FREE cu ajutorul dispozitivelor mobile. În afară de funcţia de "transmiţător virtual", unitatea EFC-02 poate executa rutine denumite "scene" şi are posibilitatea de a monitoriza starea senzorilor instalaţi. Comunicarea wireless cu sistemul se face pe frecvenţa de 868.32 MHz. | ||
Priza de alimentare AC (îngropată, cu conector de masă, 16A/250V) R62150 este destinată instalării într-un perete sau într-o doză. | ||
Senzorul de mişcare wireless Exta Free RCR-01 F5801 a fost conceput pentru folosirea în sistemele de iluminat eficiente. Lumina este pornită pentru o durată limitată de timp şi doar dacă senzorul detectează mişcare. Un avantaj adiţional al dispozitivului îl reprezintă mobilitatea şi independenţa faţă de reţeaua de alimentare. | ||
Ştiri
Septembrie 15, 2014 - DIPOL, un furnizor competent de echipamente de telecomunicaţie şi automatizare pentru locuinţe şi clădiri. La târgul Energetab, ţinut între 16 şi 18 Septembrie, compania DIPOL a prezentat un număr de soluţii din următoarele domenii: transmisii de date, supraveghere video, sisteme de fibră optică din clădiri, locuinţe inteligente...Sunteţi invitaţi să participaţi Marţi, începând cu ora 9:00 CET.
Septembrie 8, 2014 – Construcţii Inteligente la un Picnic Tehnic. În timpul Picnicului Tehnic ce a fost ţinut vinerea trecută la sediul firmei DIPOL din Sandomierz, au fost prezentate două sisteme pentru locuinţele inteligente, F&HOME şi Exta free, care au fost lansate pe piaţă de la începutul lunii Septembrie. Datorită interesului, conferinţa a fost ţinută de două ori. Compania DIPOL este foarte încântată de faptul că mulţi instalatori au decis să împărtăşească ideilor lor despre posibilităţile de utilizare ale acestor echipamente în vederea îmbunătăţirii comfortului din locuinţe, birouri, hoteluri, etc.
Merită citit:
Material video de supraveghere Full-HD distribuit în sistemele comune de antene. Rezidenţii unui complex recent construit au cerut obţinerea accesului la imaginile provenite de la camere de securitate amplasate în zona rezidenţială. Cea mai practică soluţie pentru satisfacerea acestei cerinţe a fost reprezentată de distribuirea materialului de supraveghere video prin sistemul SMATV sub forma unei alte multiplexări DVB-T. Aceasta poate fi recepţionată de către orice televizor conectat la sistem...mai mult