Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 29/2014 (Septembrie 22, 2014)

Câți Kbps sunt necesari pentru a transfera gândurile?

Comunicarea dintre două persoane ce folosesc aceeași limbă este cât se poate de simplă. O persoană spune sau scrie ceva iar partenerul conversației îl înțelege. Totuși, visul anumitor oameni este de a transfera gândurile lor asupra altora fără a vorbi sau a scrie. Este oare posibil ca un creier uman să "contacteze" şi să interacţioneze cu cel al unei alte persoane? O echipă internațională de roboticieni și neurobiologi a dovedit că acest lucru este posibil, chiar și pe distanțe de 8000 km.
Experimentul a constat în transmiterea informației de la o persoană aflată în India la o persoană aflată în Franța, doar cu ajutorul activității creierului. Semnalul a fost transmis via internet. Echipa condusă de către profesorul Alvaro Pascual-Leone a presupus că informațiile transmise vor fi cuvintele "hola" și "ciao". Pentru a le obține, aceștia au folosit un electroencefalograf (EEG) ce a înregistrat semnalele electrice din diferite puncte al scalpului. În tandem cu aparatele EEG au fosit şi disozitive de stimulare magnetică transcranială (TMS). TMS este o metodă noninvazivă ce cauzează depolarizarea și hiperpolarizarea neuronilor. Aceasta are la bază inducția electromagnetică - o schimbarea rapidă a câmpului magnetic induce curenți electrici slabi în anumite regiuni ale creierului.
O diagramă ce ilustrează ideea comunicării cerebrale.
Au fost patru participanți implicați în experiment: "emițătorul", conectat la un echipament de monitorizare EEG ce s-a comportat ca o interfață între creier și computer și alți trei oameni conectați la dispozitive TMS ce se comportau ca punți de legătură între creierele lor și alte computere. Cu ajutorul EEG, cuvintele "hola" și "ciao" au fost convertite în cod binar iar apoi au fost trimise destinatarilor prin e-mail. De cealaltă parte, mesajele au fost recepționate de computere și transmise mai departe dispozitivelor TMS care stimulau creierul recipienților. Acestea s-au tradus prin anomalii vizuale ce au dus la interpretarea mesajului.
Persoana din dreapta, reușește de la aproximativ 8000 de km depărtare să-i citească gândurile persoanei din stânga.
Este clar că datorită stadiului incipient de cercetare, aceste tipuri de experimente pot fi susținute doar în laboratoarele științifice. Odată cu dezvoltarea de alternative mai ieftine, această formă de comunicare poate reprezenta o soluție pentru milioane de persoane ce suferă de anumite dizabilități care îi împiedică să comunice. O astfel de tehnologie este interesantă și pentru aplicațiile militare - forțele armate ar prefera cu siguranță transmisia directă a gândurilor...

Sfârșitul este aproape.

28 Septembrie este ultima zi în care se mai acceptă înscrieri pentru Pasionați despre Antene - Concursul de vară DIPOL, ediția 13. Până acum, am primit o mulțime de fotografii interesante. Premiul cel mare va fi acordat de către fotograful și proiectantul din Cracovia, domnul Pawel Zechenter. Vă invităm să vizualizați arhivele personale și să trimiteți o fotografie unică al cărei subiect să fie legat de antene. Regulile concursului sunt disponibile aici.
Câteva dintre fotografiile participanților de anul acesta:
Pasionaţi de antene - al 13-lea concurs de vară Dipol
Pasionaţi de antene - al 13-lea concurs de vară Dipol
Pasionaţi de antene - al 13-lea concurs de vară Dipol
"Koko-channel"
Michal Gawryluk
Amplitudinea curcubeului
Jakub Lukasik
Antene ce conectează oameni
Sylwia Duraj

Programe DVB-T în televiziunea prin cablu.

Operatorii de cablu TV ce includ în grila de programe CATV și canale recepționate de la transmițătoare terestre DVB-T folosesc una dintre cele două metode descrise mai jos. Prima metodă presupune convertirea canalelor DVB-T în echivalentul lor DVB-C. Această metodă este mai populară deoarece toate programele pot fi distribuite sub forma DVB-C pe toată gama de frecvențe folosite de obicei în rețelele CATV.
Cea de-a doua metodă presupune ca distribuirea canalelor DVB-T într-o rețea CATV să se facă fără schimbarea standardului original. Acest lucru poate fi benefic pentru abonații care ar folosi în mod normal antene montate pe balcoane sau la ferestre. De obicei, pentru o mică sumă, aceștia pot recepționa canale DVB-T pe prizele CATV.
Cu ajutorul celei de-a doua metode, operatorul nu poate folosi canalele S, doarece majoritatea receptoarelor DVB-T nu caută canalele în banda S. De obicei, toate canalele DVB-T sunt situate în banda VHF. Acest lucru duce la modificarea lățimii multiplexărilor DVB-T din banda UHF (8 MHz) la lățimea de bandă specifică VHF (7 MHz).
Transmodulator COFDM-COFDM (DVB-T) TERRA ttx311
Trans-Modulator COFDM-COFDM (DVB-T) TERRA ttx311 R81714
Compania TERRA a oferit o soluție ce permite procesarea canalelor TV bazată pe stația terminală MMH-3000. Acest proces este realizat cu ajutorul modulelor TTX-311 R81714. Suplimentar față de schimbarea canalului original RF, modulul TTX-311 demultiplexează întreaga transmisiune DVB-T astfel încât este posibilă modificarea conținutului ieșirii în special în ceea ce privește lățimea canalului unei multiplexări redistribuit în banda VHF. Totuși, astfel de schimbări limitează capacitatea noii multiplexări - este necesară de obicei eliminarea unui canal din multiplexarea originală.

Automatizarea casei este disponibilă pentru toată lumea.

Exta Free reprezintă o soluție populară în Europa pentru automatizarea sistemelor de control ale electronicelor dintr-o locuință. Avantajele acestei tehnologii includ fiabilitatea și simplitatea. Uilizatorul poate pleca de la o singură pereche de dispozitive, o telecomandă și un actuator. Pe parcurs pot fi adăugate noi componente, inclusiv o unitate centrală ce permite controlarea locuinței de pe un smartphone.
Kiturile pentru aplicațiile tipice sunt ideale pentru utilizatorii începători:
F5010 actuator/ releu cu 1 canal pentru controlul iluminării, climatizării și telecomandă wireless cu 2 canale
F5011 dimmer radio cu 1 canal și telecomandă wireless cu 2 canale
F5012 telecomandă wireless cu 2 canale și dispozitiv de control al jaluzelelor
F5013 telecomandă wireless cu 4 canale și receptor/actuator cu 2 canale folosit pentru controlul iluminării, climatizării
F5014

telecomandă wireless cu 2 canale și un receptor cu 1 canal cu un releu bistabil pentru controlul iluminării și al dispozitivelor electrocasnice

F5019 telecomandă wireless pentru pornirea/oprirea aparaturii electrocasnice și sursă de alimentare controlată de la distanță
Se întâmplă deseori ca cineva să dorească să controleze luminile dintr-un alt loc. În general, este problematică mutarea unui întrerupător dintr-o zonă în alta. O astfel de sarcină presupune și instalarea firelor suplimentare până la noua locație a întrerupătorului. Folosind componentele sistemului Exta Free, este suficient să se instaleze acestea în dozele existente iar controlul luminilor se va face cu telecomenzi speciale.
Dimmer radio Exta Free RDP-01Soclu bec wireless Exta Free RWL-01Telecomandă wireless 2 canale Exta Free RNK-02Telecomandă de picior Exta Free RNL-01
Dimmer-ul wireless RDP-01 F5301 este controlat de către o telecomandă wireless cu 2 canale (RNK-02 F5101)
(pornirea/oprirea, stingerea luminii/intensificarea luminii). Este posibilă și controlarea întrerupătorului wireless RWL-01 F5220.

Sistem de supraveghere video IP pe bază de fibră optică - selectarea echipamentului.

Următoarea diagramă prezintă o propunere pentru implementarea unui sistem de monitorizare format din 7 camere IP instalate într-o fabrică industrială. Instalarea acestui tip de sistem bazat pe fibră optică necesită anumite cunoștințe și experiență.
Cameră IP 1.3 MP Hikvision DS-2CD2012-I (4mm, 0.01 lx, IR max. 30m)Cameră IP 1.3 MP Hikvision DS-2CD2012-I (4mm, 0.01 lx, IR max. 30m)Cameră IP 1.3 MP Hikvision DS-2CD2012-I (4mm, 0.01 lx, IR max. 30m)Cameră IP 1.3 MP Hikvision DS-2CD2012-I (4mm, 0.01 lx, IR max. 30m)Camera IP 3MP Hikvision DS-2CD2032-I (4mm, 0.07 lx, IR up to 30m)Camera IP 3MP Hikvision DS-2CD2032-I (4mm, 0.07 lx, IR up to 30m)Cablu UTP de exterior Cat5e NETSET UTPw (cu gel, negru) [1m]Modul SFP multimode: TP-LINK TL-SM311LM (1000Base-SX, 550 m, 2xLC) Switch PoE: ULTIPOWER 0288af (8xRJ45/PoE-802.3af, RJ45-GbE, 2xSFP-GbE)Cablu universal singlemode ULTIMODE UNI-8SM (8 x G.652.D)Transceiver SFP: ULTIMODE SFP-203G 2xLC (două fibre single-mode de până la 20km)Media converter SFP ULTIMODE M-100G/SFPSwitch PoE ULTIPOWER 0054af (5xRJ45, 4xPoE 802.3af)Switch cu management: TP-LINK TL-SG3216 JetStream (16x10/100/1000Mbps, 2xSFP 00/1000Mbps) Fibră optică universală ULTIMODE UNI-8MM-A (8xOM2, multimode)Modul GBIC ULTIMODE SFP-203/5G (SC, singlemode, gigabit, 20 km)Modul SFP multimode: TP-LINK TL-SM311LM (1000Base-SX, 550 m, 2xLC)
Transmisiile video de la 5 camere 1.3 MP Hikvision K1763 se fac cu ajutorul cablului UTP E1410 către switch-ul Ultipower N29983 PoE. Celelalte două camere (K1764), localizate la o distanță mai mare de restul, sunt conectate local la switch-ul Ultipower N29980. Acesta este conectat la rândul lui la primul switch via o conexiune unimod ce include convertorul media Ethernet L1301 și două module SFP, L1415 și L1416. Transmisiile video sunt înregistrate de către un NVR conectat la switch-ul N29983. În plus, acestea sunt furnizate și către o rețea locală (aflată la o distanță de 350m). Conexiunea folosește două module SFP L1402 ce au fost instalate în switch-urile N29983 șiN29985.
Cele mai importante reguli ce trebuiec urmate sunt:
  • cablarea fibrei optice - dacă rețeaua și sistemul de monitorizare sunt construite de la 0, nu contează ce tip de fibră este ales. Totuși, fibrele multimod pot fi folosite pe distanțe de până la 2km iar în cazul distanțelor mai mari este necesară folosirea fibrei unimod. Aceasta din urmă poate fi folosită și pentru distanțe mai mici. Pentru distanțe mici, factorul decisiv poate fi costul dispozitivelor active necesare pentru fibrele multimod sau unimod.
  • convertoare media - criteriul de bază în alegere ar trebui să fie rata maximă de transfer de date - 100 Mbps sau 1 Gbps și tipul de fibră folosit. Sistemele de supraveghere video cu un număr mare de camere megapixel vor necesita folosirea dispozitivelor Gigabit. O caracteristică importantă o reprezintă și tipul conectorilor folosiți. În cazul locațiilor izolate devine importantă și distanța maximă de transmisie - dispozitivele din ofertă pot funcționa pe distanțe de până la 500m, 2km, 20km sau 40km.
  • modulele SFP - trebuie alese cu grijă pentru a respecta compatibilitatea cu switch-urile sau cu convertoarele media. Regulile de bază sunt aceleași ca în cazul convertoarelor media. Totuși în alegerea modulelor instalatorul trebuie să țină cont de:
    • dacă portul SFP al unui switch sau al unui convertor media este marcat drept "Gigabit", "GbE", "1000 Mb/s", "1 Gbps" etc, atunci singura alegere ar trebui să fie un modul gigabit SFP. În caz contrar pot exista probleme de comptibilitate.Atunci când portul este marcat "10/100/1000 Mb/s" alegerea se face în funcție de necesități.
    • instalatorul ar trebui să țină cont de lungimile de undă la care funcționează modulul SFP și să folosească perechi de dispozitive complementare. O greșeală des întâlnită este încercarea de comunicare între dispozitive ce funcționează la 850/850 nm sau 1310/1310 nm, sau între aceleași module WDM. Fiecare pereche trebuie să fie formată din dispozitive complementare (lungimea de undă a transmițătorului trebuie să fie egală cu lungimea de undă a receptorului).
    • în ciuda alegerii aceluiași standard, se întâmplă ca modulele SFP de la un anumit producător să aibă probbleme de compatibilitate cu switch-urile produse de alt producător.Modulele SFP Ultimode sunt compatibile cu switch-urile Ultipower, TP-LINK.

Calcularea capacității de stocare a hard disk-urilor din sistemele CCTV.

Utilizatorul determină de obicei cât timp vor fi stocate datele în sistem. Pe baza acestei informații și pe baza parametrilor sistemului, instalatorul trebui să calculeze capacitatea necesară și numărul de hard drive-uri ce trebuiesc instalate în DVR. Capacitatea totală depinde de numărul de camere (canale), frecvența înregistrărilor, rata cadrelor, rezoluția video și metoda de compresie folosită pentru fiecare canal și de parametrii suplimentari precum calitatea înregistrării. Compania Hikvision oferă software-ul Disk Calculator (15 MB) care ajută la simplificarea calculelor.
O imagine a utilitarului Disk Calculator
Pe baza parametrilor listați mai sus, aplicația calculează capacitatea necesară a hard disk-ului și chiar și timpul disponibil de înregistrare. În plus, se pot descoperi DVR-urile din rețelele locale și se pot descărca parametrii optimi automat. O altă opțiune o reprezintă importul fișierelor speciale generate de către software-ul iVMS.

Camere Sunell amplasate într-un parc în Chorzow.

Trecătorii din parcul Silesian din Chorzow se pot bucura de cea mai nouă operă a artistei poloneze Julita Wojcik. Acest "țânțar" de 6 metri înălțime, numit Dron a fost primit cu aplauze de majoritatea publicului. Exponatul simbolizează controlul artistului asupra muncii sale. Pe sculptură a fost instalată o cameră anti-vandalism Sunell K1691 pentru a supraveghea zona.
Pentru a preveni actele de vandalism, "țânțarul" este monitorizat de o altă cameră Sunell - model K1681
Conținutul video de la camera amplasată pe sculptură este transmis de către punctul de acces N24113 către un server. Cu această rezoluție, imaginile de la cameră sunt afișate pe un modul special pe website-ul www.parkslaski.pl. Utilizatorii pot captura imagini și le pot publica pe site-urile de socializare.
Imaginile suprinse de camera K1691 amplasată pe sculptură.

New products offered by DIPOL

Dome IP Sunell SN-IPR54/14ALDN (2MP, 3.3-12mm, 0.1 lx, IR up to 30m)
Camera Dom IP Sunell SN-IPR54/14ALDN K1697 este echipată cu un senzor de imagine Sony Exmor 1/2.8" cu o rezoluție de 1920x1080 pixeli și o sensibilitate de 0.1 lx. Acest lucru înseamnă că fiecare parte a unei scene este mult mai atent monitorizată chiar și în condiții slabe de iluminare. În plus, lentilele varifocale încorporate (3.3-12mm @ F1.2) permit reglarea precisă a câmpului de vedere. Carcasa anti-vandalism cu o clasă IP de IP66 protejează camera împotriva vandalizării precum și împotriva condițiilor meteorologice.
Punctul de Acces Wireless RouterBoard SXTG 5HPACD N24118 reprezintă un dispozitiv complet din categoria CPE, conform cu standardul 802.11ac. Acesta funcționează în banda de 5 GHz cu ajutorul tehnologiei MIMO 2x2. Are o antenă de dublă polarizație cu un câștig de 16 dBi și cu separație între polarizări de 35 dB. Dispozitivul RouterBoard SXTG 5HPACD funcționează de obicei ca stație client și poate fi folosit pentru construirea conexiunilor point-to-point.
Cutia de instalare pentru camera Signal HD-200 Camera M5722 ascunde și protejează conexiunile de cablu, etc.

Merită citit:

Problemele privind atenuarea în rețelele optice. Fenomenul atenuării semnalului reprezintă principala problemă în transmiterea informațiilor pe distanțe lungi. În cazul rețelelor de fibră optică, o atenuare suplimentară poate fi introdusă de factori precum alinierea imprecisă a segmentelor sau raza de curbură prea mică. Totuși, se întâmplă ca atenuarea unei conexiuni să fie foarte mare, în ciuda respectării regulilor de bază...mai multe
O ferulă murdară (în stânga) și suprafața curățată cu dispozitivul NC-001.
Curățarea necoprespunzătoare poate ducce la zgârieturi permanente.
Pasionaţi de antene - al 13-lea concurs de vară Dipol
Pasionați despre Antene - Concursul de Vară DIPOL, ediția 13, 2014