Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 31/2014 (6 octombrie, 2014)

Invizibilitate pentru toată lumea.

Inspirați de poveștile fanteziste legate de pelerine de invizibilitate, cercetătorii din toată lumea au încercat în numeroase rânduri să creeze un dispozitiv ce ar putea să ascundă oameni și obiecte de privirile celorlalți. Au fost încercate atât metode simple precum și metode bazate pe ultimele tehnologii apărute. Ultima încercare de acest fel aparține cercetătorilor de la Universitatea din Rochester din SUA și se pare că a fost și reușită. În primul rând, rezultatul obținut este mult mai bun decât în încercările anterioare iar în al doilea rând efectul de invizibilitate a fost obținut prin folosirea materialelor obișnuite și anume a lentilelor optice. Este interesant faptul că acest lucru permite oricărei persoane să iși realizeze propria pelerină de invizibilitate. Este suficientă doar parcurgerea acestui articol...
Sistemul este bazat doar pe principii de optică și de matematică. Prin amplasarea a două perechi de lentile într-un anumit mod, este posibilă modificarea traiectoriei luminii astfel încât vor fi ascunse obiectele amplasate în mijlocul structurii. Cu cât sunt mai mari lentilele, cu atât obiectele ce pot fi ascunse sunt mai mari. Un lucru important este acela că efectul de invizibilitate este obținut atunci când o persoană se uită la un unghi de minim 15 grade față de axa optică principală. În caz contrar fenomenul nu se mai produce.
Efect de invizibilitate realizat cu 4 lentile optice
(sursa: www.rochester.edu)
Aplicația evidentă a acestei descoperiri o reprezintă evident camuflajul. Pentru o folosire eficientă este necesară construcția unui sistem optic avansat, în special în cazul obiectelor aflate în mișcare. Potrivit cercetătorilor Joseph S. Choi și John C. Howell, "în afară de ascunderea unui obiect, aceste dispozitive de camuflaj pot face vizibil un anumit obiect din spatele unei bariere și poate schimba traiectoria razelor de lumină". Astfel pot fi eliminate punctele moarte de vizibilitate din autoturisme sau se poate mări raza vizuală a chirurgilor în timpul operațiilor.
Efectul sistemului de lentile
Dr. John Howell a decis să își petreacă vacanțele cu fiul său, construind pelerine de invizibilitate din materiale obișnuite. Rezultatele muncii lor poate fi observat în acest material video. Costul total al investițiilor a fost de 150 USD.
Cum să îți creezi propria pelerină de invizibilitate - instrucțiuni:
1. Vei avea nevoie de două seturi de lentile cu diferite distanțe de focalizare
(f1 - e.g. 200 mm, f2 - e.g. 75 mm)
2. Distanța dintre lentile ar trebui să respecte următoarele calcule: t1 = f + f2, t2 = 2 * f2 * (f1 + f2) / (f1 - f2)

Notă:
  • Lentilele acromatice oferă cea mai bună calitate a imaginii
  • Lentilele Fresnel pot reduce distanța totală a sistemului
  • Cu cât este mai scurt sistemul, cu atât este mai mare raza de invizibilitate iar efectele de margine sunt din ce în ce mai puțin sesizabile.

Amplificatoare și modulatoare TERRA - versatilitate și profesionalism.

Dispozitivele din seria at4xx reprezintă soluții eficiente pentru sistemele MATV prin reglarea câștigului și prin reducerea interferențelor. Acestea sunt folosite de asemenea și în sistemele SMATV. Amplificatoarele at420 R82510 / at440 R82511 cu un nivel stabil al semnalului de ieșire de aproximativ 80 dBμV sunt ideale pentru egalizarea canalelor DVB-T înainte de introducerea accestora în sisteme multswitch. Modulatoarele mt-420 R82515 / mdx-420 R82518 permit integrarea sistemelor de antene cu sisteme de supraveghere video. "Canalele de securitate" sunt distribuite sub formă analogică sau digitală. Acest lucru mărește nivelul de securitate și ajută la protejarea bunurilor rezidenților.
Filtrele foarte selective SAW (Surface Acoustic Wave) reduc puternic interferențele (selectivitatea este de 40dB la -/+2MHz de la marginea canalelor). Cu această caracteristică, amplificatoarele de canal TERRA sunt foarte utile în condiții dificile de recepție.
Un set de amplificatoare și modulatoare TERRA va asigura o bună calitate a recepției și o fiabilitate mărită a sistemului pentru mulți ani. Dispozitivele din seria at4xx formează o alternantivă completă pentru sistemele de antene. Un astfel de set poate include (în funcție de necesități):
  • amplificatorul cu două canale at420 R82510 - util pentru filtrarea, amplificarea și egalizarea nivelelor semnalelor din banda DVB-T (UHF)
  • amplificatorul cu patru canale at440 R82511 - util pentru filtrarea, amplificarea și egalizarea nivelelor semnalelor multiplexărilor DVB-T
  • amplificatorul de transmisiune ma400 R82520
  • modulatorul dublu-standard twin VSB mt420 R82515
  • modulatorul twin VSB DVB-T mdx420 R82518
  • accesoriile (sursa de alimentare DR-60-12 R82532, componentele necesare instalării, etc )
Un exemplu de un set TERRA

Switch-uri PoE - cea mai ușoară metodă de alimentare a dispozitivelor în rețea.

Sistemele moderne IP pot fi implementate mult mai ușor cu ajutorul tehnologiei PoE (Power over Ethernet). Cea mai bună soluție PoE pare să fie integrarea funcțiilor de switching și de alimentare. Acest lucru înseamnă folosirea switch-urilor cu funcționalitate PoE.
Principalele caracteristici ale tehnologiei PoE:
  • transmisia alimentării și a datelor cu ajutorul unui singur cablu (acest lucru reduce costurile de instalare)
  • distanță de funcționare de cel puțin 100m (cu cablurile potrivite)
  • securitate și fiabilitate mărite - în condiții tipice de funcționare, riscul apariției șocurilor electrice nu este mare (tensiunea este mai mică de 60 V) iar tehnologia PoE implică proceduri de auto-testare
  • protecția dispozitivelor ce nu sunt în conformitate cu standardul
  • instalare ușoară
Switch-ul PoE ULTIPOWER 0288af asigură o conectivitate foarte bună în rețelele Ethernet de 10/100/1000 Mbps. Acesta are 8 porturi RJ45 de 1000 Mbps cu funcție de Auto-Negociere, 1 port RJ45 1000 Mbps pentru conectarea la rețeaua de acces și două porturi SFP de 1000 Mbps ce permit integrarea cu rețele optice. Cele 8 porturi PoE detectează automat orice dispozitiv conform cu standarul IEEE 802.3af și le asigură acestora alimentarea. Această caracteristică permite utilizatorului să extindă acoperirea rețelei în zone unde nu există acces la liniile de alimentare și mai permite și implementarea punctelor de acces, a camerelor IP, a telefoanelor IP, etc. Două sloturi SFP permit integrarea switch-ului cu o rețea optică.
Un exemplu de folosire al switch-ului PoE ULTIPOWER 0288af N29983


Fibra optică din doze.

Tranziția de la sisteme bazate pe cabluri de cupru la sisteme bazate pe fibră optică poate părea dificilă pentru anumiți instalatori de sisteme ce funcționează la tensiuni joase. Experiența acumulată în anii de lucru cu sistemele pe bază de cupru poate reprezenta o problemă în cazul rețelelor de fibră optică. Una dintre îndemânările fundamentale pe care un instalator FTTx trebuie să o posede, este grija în amplasarea fibrelor optice. Acest lucru se aplică tuturor cablurilor ce traversează pereți, conducte, precum și terminațiilor lor din doze. Ultima sarcină este de obicei cea mai dificilă de realizat.
Cadrele/ramele de distribuţie şi cutiile de terminare a fibrelor optice sunt concepute pentru a simplifica, pe cât de mult posibil, munca de instalare, menţinând în acelaşi timp o bună organizare a cablurilor şi fibrelor. Fiecare dintre cutiile de distribuție / terminare are trei elemente distincte: un loc pentru pigtail-uri şi fibre optice care intră în cutie, o zonă de protecţie a racordurilor (splice-urilor) şi o zonă în care sunt aşezate adaptoarele.
Aranjarea fibrelor și a racordurilor în cutia L54041.
Figura din stânga înfățișează tăvița cu cabluri, racorduri și pigtail.
Figura din dreapta înfățisează partea mai joasă a cutiei (tăvița a fost rotită) cu conectori, adaptori și cablurile instalate.
Diagrama de mai sus reprezintă un model de organizare a fibrelor și de instalare a componentelor complementare în cutia Ultimode TB-04B-2 L54041. Cablurile intră în cutie prin secțiunea special dedicată acestora. Garniturile împiedică deplasarea cablurilor, prin înșurubarea în corpul cutiei. Fibrele trec pe sub tăviță, prin o secțiune specială. Tăvița păstrează porțiuni de rezervă din fibră. Înăuntrul ei sunt montate elemente ce împiedică rotirea. Excesul de fibre pigtail este de asemenea stocat în tăviță, iar secțiunilor lor sunt trase prin o gaură de lângă balamaua tăviței către adaptoare.

Regiunile de Interes (ROI) pentru camerele IP Hikvision.

Camerele IP Hikvision din seria DS-2CD2xxx cu versiunea de firmware v.5.2.0 sau mai mare, au fost echipate cu funcții suplimentare de analiză video. Una dintre aceste funcții se numește ROI (Regiune De Interes). Această funcție extrage anumite părți ale imaginii ce trebuiesc transmise cu o calitate mai bună față de restul. De obicei, fragmentul este mai important din punct de vedere al supravegherii video și de aceea este necesară o calitate mai bună a imaginii.
Folosirea funcției ROI este recomandată în cazul conexiunilor cu o lățime de bandă suficientă pentru transmiterea întregii imagini cu o calitate cât mai bună. Mulțumită aceste funcții, cele mai importante fragmente din imagine conțin toate detaliile necesare, pe când restul este mai comprimat.
Imagine surprinsă de camera Hikvision DS-2CD2032-I K1764 cu funcția ROI implementată în stânga.
Parametrii transmisiei: 25 fps, bitrate de 512 kbps, rezoluție de 1920x1080.
În versiunea curentă, utilizatorul paote activa o regiune din transmisiunea principală și una din transmisiunea secundară. Calitatea imaginii din aceste regiuni poate fi reglată manual în intervalul 1-6 (calitatea crește odată cu numărul).

Sisteme CCTV IP - înregistrarea materialului video atunci când rețeaua LAN este defectă.

Sistemele CCTV IP necesită cele mai înalte standarde de protecție a datelor de supraveghere. Sistemele profesionale de monitorizare în care primează fiabilitatea, au o serie de funcții ce sporesc securitatea și îmbunătățesc funcționarea. În cazul unei defecțiuni a NVR-ului, datele pot fi stocate pe un dispozitiv redundant. În cazul unei defecțiuni LAN, materialul video poate fi stocat pe un card Micro-SD instalat în camerele IP. Acestea stochează înregistrările video ce nu pot ajunge la NVR din cauza defecțiunilor de rețea.
Dome IP Sunell SN-IPR54/14ALDN (2MP, 3.3-12mm, 0.1 lx, IR up to 30m)Switch gigabit cu 16 porturi TP-Link TL-SG1016DNVR 8 canale Hikvision DS-7608NI-SE 40 mbpsMonitor LCD 19
Sisteme CCTV IP cu două metode de arhivare a datelor
Seria de NVR-uri low-cost Hikvision DS-7600NI-SE plus camerele Sunell IP echipate cu carduri de memorie GOODRAM permit utilizatorilor să reducă costurile sistemelor CCTV IP, având în același timp o soluție eficientă de stocare a datelor în cazul apariției defecțiunilor de rețea. Toate camerele IP Sunnell pot stoca local date pe cardurile de memorie. NVR-urile Hikvision pot transmite operatorului un semnal de alarmă în cazul defecțiunii rețelei.

Produse noi în oferta Dipol

Cablu alarmă YTDY 6X0.5 [100m]
cablu cu 6 căi Signal: YTDY 6X0.5 [100m] J8606 este destinat folosirii în sistemele intercom și de alarmă

Farfuria de Satelit din oțel TRIAX 115 TD A9646 (100 cm x 105 cm) este o farfurie de satelit cu parametrii foarte buni și vine cu accesorii ce permit instalatorului o montare sigură și rapidă. Reflectorul farfuriei este construit din oțel galvanizat și este vopsit cu vopsea de polyester. Ambele straturi oferă o protecție excelentă împotriva coroziunilor. Elementele de montare și brațul LNB sunt făcute de asemenea din oțel galvanizat.
RouterBoard SXT-5HPnD (802.11n 5GHz 16dBi 2x2 MIMO nivel 3)
Wireless Access Point RouterBoard SXT-5HPnD N24115 este un dispozitiv din categoria CPE (Customer Premises Equipment) conform cu standardul 802.11n. Acesta funcționează în banda de 5 GHz cu ajutorul tehnologiei MIMO 2x2, are o antenă cu dublă polarizație cu un căștig de 16 dBi și cu o separare între polarizații de 35 dB. RouterBoard SXT-5HPnD funcționează de obicei ca stație client dar poate fi folosit și pentru implementarea conexiunilor point-to-point.

Ştiri

30 Septembrie, 2014 - o nouă sesiune de instruire DIPOL. Cursurile gratuite de instruire din Polonia vor acoperi subiecte noi precum configurarea practică a sistemelor CCTV IP și probleme privind sistemele F&Home RADIO pentru locuințe. Alte subiecte vor include proiectarea sistemelor SMATV și de fibră optică în clădirile noi, ce respectă legislația adoptată în Polonia în urmă cu 2 ani.
Cursuri pentru instalatori



Merită citit

Protecţia reţelelor LAN de acasă Timpurile în care Internetul era disponibil doar la unul sau la două PC-uri a trecut pentru totdeauna. În prezent, reţelele de acasă includ mai multe dispozitive precum un router sau switch, câteva computere, televizoare, console, cutii satelit sau playere media. Odată cu extinderea reţelei creşte şi necesitatea protecţiei împotriva supratensiunilor....mai multe
Cabluri HDMI, switch-uri, splittere, extensii - SIGNAL HD