Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 36/2014 (10 Noiembrie 2014)

1 Gbps prin cablu telefonic - G.fast ajunge în locuinţe Cel mai recent Forum Broadband Internaţional, şi totodată cel mai de amploare simpozion din lume pe tema serviciilor broadband s-a desfăşurat săptămâna trecută în Amsterdam. Participanții au prezentat cele mai noi tendințe în materie de noi tehnologii și soluții pentru piața IT și a telecomunicațiilor. Compania ADTRAN a anunţat că tehnologia sa G.fast a fost testată de către furnizorii de servicii din Europa, America de Nord, Asia și regiunea Pacificului. Testele au inclus scenarii FTTdp (Fiber-To-The-Distribution-Point), în care nodurile FTTdp au fost conectate prin fibră la infrastructura de fibră optică, permiţând accesul la rețea pentru utilizatorii finali prin cabluri telefonice tradiționale de cupru. În conformitate cu specificațiile standardului, soluția "last mile" G.fast este creată pentru a oferi viteze de transfer a datelor de până la 1 Gbps, ceea ce pare a fi un rezultat incredibil pentru un astfel de mediu de transmisie aparent vechi. Prima generație de dispozitive este capabilă să transfere date pe distanțe de până la 100 de metri (de la punctul de distribuție). ADTRAN cataloghează această tehnologie drept o completare a arhitecturii de reţea FTTH (Fiber-To-The-Home), mai exact o alternativă mai ieftină la soluțiile bazate numai pe fibre. Andrea Calvi, responsabil pentru rețelele IP din Telecom, Italia, a declarat că tehnologia G.fast este soluția ideală pentru următorii ani și o alternativă excelentă la costisitoarele sisteme FTTH "complete".
În prezent, compania Sckipio Technology oferă primele chipset-uri G.fast capabile să transmită date pe distanțe de până la 250 m. Primul chipset, marcat DP3000, a fost conceput să lucreze cu o conexiune optică cu o capacitate totală de 10 Gbps, putând suporta până la șaisprezece linii G.Fast. Al doilea chipset, marcat CP1000, urmează să fie folosit la capetele liniilor, în modemuri G.Fast. British Telecom este una dintre primele companii care au pus chipset-urile în practică. Vitezele de transfer atinse pe o distanţă de aproape de 200 m au fost la un nivel de 800 Mbps.
Va împiedica tehnologia G.fast dezvoltarea arhitecturii FTTH? Debitele ridicate de transfer combinate cu utilizarea cablurilor existente vor ademeni cu siguranță operatorii de telecomunicații și furnizorii de servicii broadband.
Amplificatoare DVB-T - Preamplificatoare montate pe stâlp Utilizarea unui (pre)amplificator montat pe stâlp este soluția optimă în cazul semnalelor slabe și porţiunilor lungi de cabluri dintre antenă și televizoare. În astfel de situații, amplificatorul situat în apropierea antenei asigură un semnal amplificat ce garantează o marjă de siguranță la nivelul minim impus de un amplificator de interior sau de televizoare, în ciuda atenuării datorate cablului de antenă(e). Un avantaj al majorității amplificatoarelor de stâlp, în comparație cu preamplificatoarele montate direct în cutiile de antenă, este posibilitatea de a controla câștigul. Unele amplificatoare au, de asemenea, mai mult de o ieșire.
La achiziţionarea unui amplificator de stâlp, utilizatorul ar trebui să acorde o atenție specială cifrei de zgomot. Utilizarea unui amplificator cu un nivel ridicat de zgomot intern nu are nici un sens - rezultatul aştepat (BER, calitatea recepției și stabilitatea) poate fi mai slab decât în absenţa unui amplificator. Zgomotul nu trebuie să depășească 3 dB, iar cele mai bune amplificatoare care îmbunătățesc recepția TV în condiții nefavorabile pot avea acest parametru la un nivel de sub 1 dB.
Un bine cunoscut producător european de echipamente RF, compania TERRA, ofera seria ABxxx de amplificatoare de stâlp ce sunt produse de top în domeniu. Nivelul de zgomot este între 0,8 ... 1 dB. Ele pot fi alimentate de surse de 12 VDC, sau direct de la tuner-ul receptorului DVB-T sau televizorului. Unul dintre amplificatoare are 3 ieșiri, astfel încât poate furniza direct semnale la 3 televizoare/ STB-uri. Toate produsele TERRA sunt acoperite de o garanţie de 4 ani.
 
NumeAB010AB011AB012
CodR82002R82003R82004
Banda de operare
UHF
Câştig[dB]152722
Număr de intrări1
Număr de ieşiri
13
Nivel de zgomot [dB]0.8< 1
Nivel maxim de ieşire [dBuV]98108103
Control câştig [dB]-14/277/22
Pierderi de retur [dB]> 10
Alimentare [V x mA]4.5-12 x 304.5-12 x 60
Temperaturi de funcţionare [°C]-20...+50
Dimensiuni/Greutate [mm/kg]89 x 107 x 43 / 0.18
Conexiune wireless cu nod intermediar. În multe situații este imposibilă realizarea unei legături directe între locațiile care ar trebui să fie conectate wireless. În cele mai multe cazuri, o soluţie ar fi folosirea unui al treilea nod, intermediar. Nodul constă în două AP-uri, de obicei conectate printr-un cablu Ethernet. Astfel, conexiunea finală este o combinație de două sub-conexiuni punct-la-punct .
Access Point Ubiquiti NanoBridge M5 (22dBi, 5GHz, MIMO)Access Point Ubiquiti NanoBridge M5 (22dBi, 5GHz, MIMO)Access Point Ubiquiti NanoBridge M5 (22dBi, 5GHz, MIMO)Access Point Ubiquiti NanoBridge M5 (22dBi, 5GHz, MIMO)
Conexiunea între două puncte fără o linie de bază este compusă din două sub-conexiuni punct-la-punct
cu un nod intermediar (două acces point-uri Ubiquiti)
Ferestre de transmisie cu fibră optică Transmisia de datelor prin intermediul fibrelor optice se face de obicei în una (sau mai multe) "ferestre de telecomunicații", adică în benzile cu lungimi de undă care sunt cele mai favorabile în acest scop . Ferestrele au fost selectate pe baza caracteristicilor de atenuare a semnalului în mediul de transmisie.
Există trei cauze principale pentru atenuarea semnalului prin fibrele optice:
  • Atenuare - rezultă din structura neuniformă, imperfectă a fibrelor, datorate limitărilor impuse în procesul de producție. Se aplică la geometria miezului și neuniformitatea indicelui de refracție în miez și teacă;
  • Absorbție - absorbția energiei luminoase de către particulele din fibre; aceasta depinde de metoda de dopaj a miezului în procesul de fabricație și curățenia acestuia; o absorbție crescută este cauzată de atomii de crom, cupru, fier și în special de către ionii OH-(umiditate);
  • Dispersia Rayleigh - constă în împrăștierea fascicului de lumină în toate direcțiile, ca urmare a indicelui de refracție neomogen din miezul fibrei, datorat unor mici modificări în densitatea sau compoziția sticlei. Dispersia Rayleigh este invers proporțională cu puterea a patra a lungimii de undă.
Selecţia ferestrelor de transmisie a fost realizată pe baza caracteristicilor de atenuare a semnalului
în mediul de transmisie, cauzate de pierderile de unde, absorbție, și dispersie Rayleigh.
Diverse tehnici de transmisie sunt implementate în ferestre de telecomunicații specifice. De exemplu, tehnica de multiplexare DWDM utilizează în principal a treia și a patra fereastră. Datorită progreselor tehnologice în producția fibrelor optice, a fost posibilă minimizarea efectului produs de ionii OH- în vecinătatea lungimii de undă de 1400 nm (fibra G.652D) și crearea unei a 5-a ferestre de transmisie.
Sisteme de supraveghere IP low-cost pentru case. Nu cu mult timp în urmă, casele cu o singură familie erau monitorizate doar prin sisteme CCTV analogice. Tehnologia analogică a fost aleasă în principal datorită prețurilor accesibile și ușurinței de instalare. Dar situația s-a schimbat, prețurile de echipamente IP CCTV devenind mult mai mici decât înainte, tehnologia oferind astfel un salt calitativ fără precedent mulţumită rezoluțiilor megapixel. Astfel, popularitatea acestor soluții este în creștere, de asemenea şi în domeniul instalațiilor CCTV rezidenţiale. În acest scop oferim spre vânzare NVR-ul IP Signal 2704 K2704, de înaltă calitate, cu o serie de funcții avansate la un preţ accesibil.
Datorită ieșirilor HDMI și VGA, NVR-ul poate fi conectat direct la un monitor sau televizor. Acesta poate suporta 4 camere video, înregistrând cu o rezoluție de până la 2 MP (1920 x 1080 pixeli) şi având un frame rate de maxim 25 fps. NVR-ul este livrat împreună cu software-ul CMS gratuit, util pentru configurarea centrală și gestionarea sistemelor IP CCTV bazate pe NVR-urile şi camerele IP Signal. În plus, NVR-ul poate fi gestionat prin intermediul browser-ului Internet Explorer.
NVR-ul K2704 şi cele patru camere IP Signal HDC-110P K1806 reprezintă o soluție excelentă și economică pentru protecția locuinţelor single-family. Camerele pot fi alimentate de la sursele M1820, sau de la distanță, prin cablurile de transmisie conectate la switch-ul PoE N29980. Mai jos pezentăm un exemplu de dispunere a camerelor.
Switch PoE ULTIPOWER 0054af (5xRJ45, 4xPoE 802.3af)NVR Signal HD 2704 (4 canale, 40Mbps, 1xSATA, HDMI)HDD SEAGATE 1 TB 7200 rpm 32MB CACHE SATA2Camera IP mini Signal HDC-110P (2MP, 3.6mm, 0.1 lx, IR up to 25m)Camera IP mini Signal HDC-110P (2MP, 3.6mm, 0.1 lx, IR up to 25m)Camera IP mini Signal HDC-110P (2MP, 3.6mm, 0.1 lx, IR up to 25m)Camera IP mini Signal HDC-110P (2MP, 3.6mm, 0.1 lx, IR up to 25m)
Un sistem IP CCTV economic (2 MP) pentru monitorizarea locuinţelor mici, birourilor...,
bazat pe NVR-ul IP Signal, camere IP Signal, și switch-ul ULTIPOWER PoE
Funcția ANR în sistemele Hikvision.Materialul video de la o cameră IP este transmis la un NVR IP sub formă de flux de date. În cazul unei defecțiuni de rețea sau de reducere a lățimii de bandă, informațiile sunt iremediabil pierdute, întrucât rețeaua nu poate gestiona pachetele, iar camera video nu le poate trimite din nou. Acesta este motivul pentru care creşte popularitatea camerelor IP cu opțiune de înregistrare pe card SD/SDHC.
Dome IP Sunell SN-IPR54/14ALDN (2MP, 3.3-12mm, 0.1 lx, IR up to 30m)Switch gigabit cu 16 porturi TP-Link TL-SG1016DNVR 8 canale Hikvision DS-7608NI-SE 40 mbpsMonitor LCD 19
Sistem IP CCTV cu două metode de arhivare a datelor
Redundanța înregistrării crește semnificativ fiabilitatea acestor sisteme. Cu toate acestea, camerele mai ieftine ce conţin funcţia ANR înregistrează fluxuri video în mod continuu, ceea ce reduce foarte mult durata de viață a cardurilor de memorie și nu asigură sincronizarea automată a datelor.
Funcţia ANR ( Automatic Network Replenishment - Reaprovizionarea automată a rețelei) dezvoltată de Hikvision, limitează înregistrarea pe card doar pentru perioadele în care apar probleme de conectivitate între camera video și NVR. Dupăâ soluţionarea lor, înregistrările de urgență sunt transferate automat la NVR. Astfel, în eventualitatea unor întreruperi în procesul de transmisie, operatorul sistemului nu trebuie să ia măsuri pentru a finaliza înregistrarea video.

Produse noi în oferta Dipol

Camera IP Hikvision DS-2CD2632F-I (3MP,  2.8-2mm, 0.07 lx, IR max 30m)
Camera IP compactă Hikvision DS-2CD2632F-I K1773 aparţine unei noi serii de produse Hikvision - HiWatch. Această serie de camere şi NVR-uri IP la preţ redus este destinată oricărui amator ce doreşte să construiască un sistem de supraveghere CCTV low-cost. Dispozitivul este echipat cu un senzor CMOS 3 MP de înaltă performanţă ce permite o înregistrare video de calitate chiar şi în condiţii de luminozitate scăzută.
Hikvision DS-2CD2632F-I
Camera IP Hikvision DS-2CD2532-I (3MP, 2.8mm, 0.07 lx, IR max. 10m)
Camera DS-2CD2132-I K1721 poate fi utilizată atât în aer liber cât şi în interior. Carcasa cu mare factor de protecţie (IP 66) protejează echipamentul electronic împotriva condiţiilor meteorologice adverse. Iluminatorul IR încorporat are o distanţă de emisie de până la 10 m. Camera poate fi alimentată la o sursă de curent continuu de 12 V sau prin PoE (802.3af). O caracteristică specială a acestui model este dimensiunea redusă, camera având un diametru de 10 cm.
Hikvision DS-2CD2132-I
BNC compresie 113 MASTER Platinum pentru cablu Triset-113
Mufa BNC Platinum 113 MASTER E8277 este facută din bronz placat cu zinc şi se potriveşte perfect cu cablul TRISET-113.Materialele folosite nu ruginesc şi rezistă oricăror intemperii. Calitatea şi atenţia acordată fabricării acestor mufe vă garantează atenuări minime, montaj uşor, precum şi un aspect profesional şi stabilitatea conexiunii.
BNC Platinum 113

Ştiri


Merită citit:

Îmbunătățirea conexiunii LTE În multe ţări reţelele LTE au au fost pe deplin date în folosinţă. Acoperirea totală cu semnal LTE este garantată doar în oraşele mari. Tot mai mulţi utilizatori de internet încep să aprecieze avantajele oferite de această tehnologie şi doresc să o poată folosi chiar şi în afara oraşelor, în zone cu semnal mai slab. Pentru a îmbunătăţii nivelul de semnal, antena exterioară conectată la un modem LTE trebuie îndreptată către staţia de bază a operatorului de telefonie. Pentru a acoperi toate benzile de frecvenţă pe care este furnizat serviciul LTE, se recomandă antena TRANS-DATA LTE KYZ 7.5/8/10 A741031, compatibiă cu frecvenţele 698-800 MHz, 800-960 MHz, şi 1700-2700 MHz.
TRANS-DATA LTE KYZ 7.5/8/10 A741031 este o antenă de exterior, direcţională, logperiodică, destinată utilizării cu modemuri sau telefoane LTE (4G), 3G, DCS, GSM (A6765, A6775, A6785) precum şi cu repeatere 3G (A67105). Câştigul antenei se află undeva la 7.5-10 dBi (în funcţie de banda folosită).
Camerele Sunell 900 TVL