Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 38/2014 (24 Noiembrie, 2014)

IEEE sprijină dezvoltarea EPON.

Organizația IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) este angajată în standardizarea construcției de dispozitive electronice și a metodelor de măsurare, incluzând probleme de compatibilitate, standarde pentru formatele de comunicare etc. În ultima vreme, ea a anunțat punerea în aplicare a trei noi proceduri pentru IEEE 1904.1 (SIEPON - Standard for Service Interoperability in Ethernet Passive Optical Networks), incluzând teste de compatibilitate ale dispozitivelor utilizate în rețele EPON. Noul set de teste a fost conceput pentru a verifica cooperarea componentelor de rețea active, de la diferiți producători. Verificarea este de a identifica problemele de conformitate ale OLT-urilor (Optical Line Termination), utilizate de operatori pentru a furniza servicii prin intermediul rețelelor optice, precum și ale terminalelor ONU (Optical Network Unit), instalate la intrările în clădiri sau în apartamente, în funcție de concept. Dar cel mai important aspect este verificarea conformității între OLT-uri și ONU-urile dintr-o singură rețea. Lipsa de compatibilitate între aceste elemente a fost până acum unul dintre principalii factori care împiedică dezvoltarea rețelelor EPON.
EPON (Ethernet Passive Optical Network) este una dintre cele mai populare rețele de acces optic. Serviciile oferite în acest fel sunt utilizate de mai mult de 100 de milioane de abonați. Aceste sisteme sprijină o varietate de pachete de servicii pentru întreprinderi și persoane fizice, inclusiv IPTV, telefonie VoIP, transmisii de date si sisteme de interconectare ale operatorilor de telefonie mobilă.
Rețele optice pasive fac parte din grupul de soluții moderne care permit posibilitatea de a presta servicii multimedia interactive de cea mai înaltă calitate. Arhitectura EPON (Ethernet Passive Optical Network) se bazează pe distribuirea punct-la-multipunct a serviciilor, cu divizarea semnalelor optice. Astăzi, ratele de date ajung la 1,25 Gbps. Rețeaua pasivă nu are nevoie de nici o sursa de alimentare suplimentară - echipamentul activ este implementat doar în nodurile terminale.
Deși dezvoltarea rețelelor EPON nu este ușoară, este o platformă atractivă pentru prestatorii de servicii, datorită posibilității de împarțire a costului rețelei și a biroul central între un număr mare de abonați. Prin eliminarea elementelor active (care necesită alimentare cu energie electrică) dintre unitățile OLT și ONU, costurile de funcționare sunt cele mai mici între soluțiile actuale ale rețelelor de acces optice.

Sistem SMATV bazat pe multiswitchuri cascadabile.

Domeniul de aplicare al proiectului pentru o construcție multifamilială a fost sistemul SMATV care furnizează semnale DVB-T și SAT (de la două poziții de satelit, Hot Bird si Astra) la fiecare din cele 36 de prize terminale (R694100), primite de un set antenă maestru stabilit. Scopul acestui proiect este de a furniza semnale DVB-T și satelit (de la două poziții orbitale, Hot Bird si Astra) recepţionate de un set de antene la fiecare din cele 36 de prize terminale (R694100) dintr-un bloc mic. Setul antenă, instalat pe acoperișul clădirii, constă în antena de satelit TRIAX 115 TD A9646 și antena Dipol 44/21-69 Tri Digit A2670 UHF DVB-T. Semnalele sunt transmise prin 9 cabluri coaxiale umplute cu gel, TRISET-113 PE E1017, pe o distanță de 30 de metri pâna la spliterele SS-904 R70523 TV/SAT, pentru a forma 3 subrețele care să distribuie semnalele la apartamentele situate în 3 scări. Mai jos este diagrama sistemului SMATV proiectat cu utilizarea/ajutorul software-ului SatNet.
Diagrama sistemului SMATV bazat pe multiswitch-uri cascadabile creat în SatNet.
Un film care arată un astfel de proces de proiectare.
Sistemul de distribuție a fost bazat pe multiswitchuri cu 9 intrări, cascadabile, din seria TERRA MS-9xx. Cele două etaje superioare din fiecare scară sunt echipate cu multiswitchuri TERRA cascadabile MS-951 R70951, iar al treilea (cel mai de jos) etaj, cu versiunea terminală MS-952 R70952.
Amplificator CATV de bloc Terra HA-210 (36 dB)
Amplificator de bloc TERRA HA-210 R82305
Multiswitchurile TERRA MS-9xx au cale TV terestră pasivă. Datorită faptului că pierderea pe tap este de 19dB, semnalele DVB-T sunt, de obicei, amplificate de un amplificator suplimentar.

Calitatea confirmată încă o dată!

Produsele oferite de DIPOL sunt testate periodic de către laboratoare de testare certificate. De data aceasta, astfel de teste au fost aplicate pe un număr de cabluri torsadate și au fost efectuate de Laboratorul de Testare a Echipamentelor pentru Telecomunicații al Institutului Național de Telecomunicații din Varșovia, Polonia. Rezultatele testelor arată că, cablurile NETSET îndeplinesc toate cerințele pentru categoria lor, cu margini mari de siguranță.
Avizul tehnic al Institutului Național de Telecomunicații din Varșovia, Polonia
Cablurile testate:
Cablu U/UTP 24 AWG NETSET Cat5e de interior [1m]
Cablu Ecranat Cat5e : NETSET BOX F/UTP 5e [1m], exterior
Cablu U/UTP NETSET Cat 6 de interior (1m)
NETSET BOX U/UTP 5e E1408 (cablu de interior)
NETSET BOX F/UTP 5e E1517 (cablu de exterior ecranat)
NETSET U/UTP Cat.6 E1608 (cablu de interior)
Unul dintre parametrii cheie pentru calitatea transmisiei este Next End Cross Talk (NEXT). Acest parametru indică capacitatea unui cablu torsadat de a suprima interferențele provenite de la câmpurile electromagnetice externe. Măsurătorile parametrilor NEXT ale cablurilor testate sunt prezentate în tabelul de mai jos, rezultatele tuturor testelor sunt disponibile în fișa de catalog a fiecărui cablu.
Tip de cablu
Pereche-la-pereche
NEXT [dB]
F/UTP Cat. 5e 1 - 2 40.9
1 - 3 42.1
1 - 4 41.8
2 - 3 42.4
2 - 4 40.6
3 - 4 43.7
UTP Cat. 5e 1 - 2 43.5
1 - 3 47.9
1 - 4 45.3
2 - 3 44.9
2 - 4 47.8
3 - 4 41.4
Necesar - ≥34.0
UTP Cat. 6 1 - 2 49.1
1 - 3 51.0
1 - 4 51.3
2 - 3 52.2
2 - 4 49.4
3 - 4 52.1
Necesar   ≥39.3

Cabluri de fibră optică ideale pentru instalațiile interioare.

Datorită proprietăților fizice, fiecare fibră optică are o rază de îndoire caracteristică sub care atenuarea fibrei crește drastic, ceea ce duce la o reducere dramatică a domeniului de transmisie.
Cablu plat de fibră optică: ULTIMODE ILB-4SM-A (4xG.657A1, rază limitată de îndoire, de interior)
Cablu plat de fibră optică: ULTIMODE ILB-2SM-A (2xG.657.A1, rază limitată de îndoire, de interior)
ULTIMODE ILB-4SM-A
4 fibre G.657A1
L7104
ULTIMODE ILB-2SM-A
2 fibre G.657A1
L7102
Construcția cablurilor destinate montării în puţuri și tubulatură existente (spre deosebire de jgheaburi de cabluri de fibră optică instalate în clădirile noi) ar trebui să protejeze suplimentar fibrele optice de deteriorare mecanică în faza de instalare, asigurând în același timp o mare flexibilitate.
DIPOL oferă cabluri optice cu secțiune transversală dreptunghiulară a învelișului exterior, plus armatură FRP integrată care limitează în mod natural capacitatea de îndoire la o gamă a razei de îndoire sigură. Acest lucru previne, de asemenea, răsucirea și looping cablului, care de obicei duce la micro-fisuri. Versiunea monomod folosește fibre G.657A1 cu rază minimă de îndoire redusă la 30 mm, considerabil mai mică decât în cazul fibrelor populare G.652D.
Vedere a structurii a unui cablu plat FTTH:
1.Fibre monomod G.657A1
2.Tijă FRP
3.Înveliş exterior LSZH (rezistent la UV)

Cablurile cu rază redusă de îndoire sunt ușoare, foarte compacte si foarte robuste, atât în cazul de tensiune longitudinală cât și în cazul de strivire.

Extinderea capabilităților unei centrale de alarmă.

Unul dintre parametrii de bază ai unei centrale care trebuie luat în considerare în etapa de selecție a acesteia, este numărul de intrări și ieșiri. Există centrale care pot satisface așteptările generale ale utilizatorului, dar au număr prea mic de intrări/ieșiri pe placa de bază. Cu toate acestea, ele pot fi utilizate cu succes în combinație cu module de expansiune. În unele situatii, de exemplu, utilizatorul vrea să instaleze doar un panou pentru a proteja casa și garajul situat la o anumită distanță. În acest caz, este convenabilă montarea modulul de expansiune G2232 direct în garaj. Acest lucru simplifică considerabil instalarea sistemului.
Carcasă universală SATEL OPU-4 PPlacă de bază SATEL INTEGRA 32 (16-32 zone)Transformator SATEL TR-60 VA 230V/18V ACAcumulator gel MW 18-12S (12V, 18Ah) Senzor magnetic SATEL K-1Senzor magnetic SATEL K-1Senzor PIR+MW dual SATEL GREY tehnologie ANTIMASKExpander 8 zone INT-E VERSA, INTEGRA SATELTastatură INTEGRA SATEL INT-SF-SSWSenzor magnetic SATEL K-1Senzor magnetic SATEL K-1Senzor magnetic SATEL K-1Senzor PIR+MW dual SATEL GREY tehnologie ANTIMASKSenzor magnetic SATEL K-1Tastatură cu display LCD INTEGRA SATEL INT-KLCD-GR
Un exemplu de un sistem de alarmă cu modulul de expansiune de zone SATEL INT-E
În cazul a șapte senzori și a tastaturii, toate instalate în garaj, este suficientă utilizarea modulului de expansiune SATEL INT-E legat la panoul de control prin intermediul unei magistrale de comunicare. Se elimină 8 perechi de fire care ar fi trebuit instalate în schimb. Această soluție permite reducerea numărului de cabluri în sistemul de alarmă și îmbunătățește integritatea acestuia. Informațiile despre starea senzorilor conectați la expander sunt transmise la panoul de control pe magistrala de comunicare.

Camere IP cu înregistrare video locală pe carduri SD.

Utilizatorii de sisteme bazate pe camere IP echipate cu carduri SD nu sunt nevoiți să cumpare NVR-uri sau să instaleze software pe PC-uri - atât imaginile live, cât și redarea arhivelor de pe cardurile SD sunt accesibile prin intermediul unui browser web, din orice loc cu o conexiune la internet decentă. Camerele Sunell au lățimea de bandă a fluxului de date înregistrate reglabilă, astfel încât utilizatorul (administrator) poate alege o opțiune satisfăcătoare.
Camera IP Sunell SN-IPR54/14AKDN (2MP/FullHD, Sony Exmor, ONVIF)Card microSDHC GOODRAM 32 GB (UHS-I, clasa 10, cu adaptor SD)
Cele mai multe camere IP Sunell sunt echipate cu sloturi pentru carduri SD, care permit implementarea sistemelor CCTV IP ieftine, dar pe deplin funcționale
Tabelul ce urmează oferă informații cu privire la timpul de înregistrare disponibil, în funcție de lățimea de bandă a fluxului de date și capacitatea cardului SD utilizat.
 16 GB 32 GB64 GB
1 Mbps1.5 zile3 zile6 zile
2 Mbps18 ore1.5 zile3 zile
3 Mbps12 ore1 zi2 zile
4 Mbps9 ore18 ore1.5 zile

Produse noi în oferta Dipol

Camera IP Sunell SN-IPR54/03AQDN/B (1.3MP, 3.6mm, 0.1 lx, IR max. 15m)
Camera IP Sunell SN-IPR54/03AQDN/B K1672 -camera de exterior destinată sistemelor CCTV IP profesionale. Senzorul său de imagine de 1/3" CMOS Aptina cu rezoluție de 1280x720pixeli și o sensibilitate de 0,1lx ofera imagini detaliate, chiar și în condiții de lumină scăzută și, cu IR ON, în întuneric complet. Are un obiectiv integrat cu distanța focală de 3.6mm @ F1.2. Carcasa metalică rezistentă, cu rating de IP66, protejează eficient dispozitivul împotriva oricăror acte de distrugere intenționată, precum și de condiții meteorologice periculoase, cum ar fi ploaie, ninsoare sau praf.
Camera IP Hikvision DS-2CD2732F-I (3MP, 2.8-12mm, 0.07 lx, IR max. 30m)
Camera IP Hikvision DS-2CD2732F-I K1738 provine dintr-o nouă serie de produse Hikvision - HiWatch. Această serie de dispozitive de buget redus, camere IP si NVR-uri IP, este dedicată pentru oricine vrea să construiască un sistem CCTV IP low-cost de înaltă rezoluție. Camera DS-2CD2732F-I a fost echipată cu senzor de înaltă calitate 3 MP CMOS, care reflectă fidel culorile.
HDD Western Digital PURPLE WD10PURX 1TB (3.5
HDD Western Digital PURPLE WD10PURX 1TB (3.5 ", SATA3/600, 64MB) a fost proiectat pentru a fi utilizat în sistemele CCTV care funcționează în modul 24/7. Seria PURPLE oferă o performanță superioară, de mare capacitate și fiabilitate pe termen lung. Unitatea poate lucra non-stop în sisteme ce prelucrează și înregistrează audio și video, în special în sistemele CCTV profesionale, pe orice platformă (sisteme NAS, PC-uri, DVR-uri independente).

Merită citit:

Sistem de supraveghere video IP cu cabluri de fibră optică - alegerea echipamentelor. Următoarea diagramă arată o propunere pentru implementarea unui sistem de monitorizare video compus din șapte camere IP de exterior plasate într-o centrală industrială. Instalarea acestui tip de sisteme bazate pe cablare cu fibră optică necesită unele cunoștințe și experiență... mai mult
Fluxuri video de la patru camere de 1.3 MP Hikvision K1763 sunt transmise prin cablu UTP de exterior E1410 la switchul Ultipower N29983 PoE care, de asemenea, asigură alimentare pentru camere. Alte două camere (K1764), situate la mare distanță de restul, sunt conectate la nivel local la switchul Ultipower N29980. Acest al doilea switch distant este legat de primul printr-o legătură optică monomod, care include un Media Converter L1301 și două module SFP, L1415 și L1416. Fluxurile video sunt înregistrate de către un NVR conectat la switchul N29983 (dispozitivele sunt situate în postul de securitate). În plus, datele de supraveghere sunt asigurate prin intermediul unei legaturi optice multimod la rețeaua locală corporativă (pe o distanță de peste 350 de metri). Link-ul folosește două module SFP L1402 care au fost instalate în switchurile N29983 și N29958.
Camere analogice 900 TVL