Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 39/2014 (1 Decembrie 2014)

Echo - Conceptul de computer casnic dezvoltat de Amazon

Colosul comerţului electronic, Amazon, a anunţat recent lansarea unui dispozitiv inovator numit Echo, capabil să comunice prin voce cu oamenii. Capacitățile device-ului sunt extraordinare, iar baza de cunoștințe de care dispune este practic nelimitată, datorită utilizării unei resurse inepuizabile - Internetul. Pe lângă faptul că Echo răspunde la orice întrebare, acesta redă fișiere de muzică şi poate ajuta utilizatorul să-şi creeze chiar şi o listă de cumpărături. Dispozitivul, descris de mulți experți drept "computerul casnic al viitorului", va putea fi achiziţionat la preţul de 199 dolari.
Spotul de prezentare de pe Amazon al dispozitivului Echo
Folosind un microfon omnidirectional și șase microfoane direcționale, Echo este mereu în ascultarea unui cuvânt de "trezire", fiind gata să răspundă apoi la comenzile vocale ale utilizatorului. Comenzile sunt trimise prin Internet (cardul wireless incorporat permite conectarea dispozitivului la rețeaua Wi-Fi a locuinţei) la serverul corporativ care, după analizarea și prelucrarea interogării, trimite un răspuns imediat. Prin utilizarea serverelor la distanță (cloud), dispozitivul este ieftin și de dimensiuni mici. În plus, el învață continuu și îşi adaugă în timp noi funcționalităţi. Echo se adaptează, de asemenea, la limbajul, vocabularul şi preferinţele personale ale utilizatorilor.
Comanda poate fi o interogare (despre vreme, un termen, o conversie în alte unităţi de măsură) sau o operație (redarea muzicii, stabilirea unui program personal, a listei de cumpărături, sarcinile zilnice de realizat, etc). Cel mai important avantaj este ușurința utilizării. Comenzile vocale pot fi emise în mod natural și intuitiv, iar răspunsurile furnizate de cele două difuzoare special construite sună întocmai ca o voce umană. Acest aparat este potrivit pentru persoanele care nu ştiu să lucreze cu calculatorul. Echo învață obiceiurile utilizatorilor și modul acestora de a pune întrebări. Oamenii singuri îl pot trata ca pe un prieten cu care să vorbească, un tonomat inteligent sau un informator atotcunoscător (meteo, ştiri, ore de începere a programului de muncă, numere de telefon pentru diverse servicii etc.).
Echo - asistentul casnic comandat vocal
în stânga - difuzoarele, în dreapta - microfoanele
(sursa: amazon.com)
Comenzile vocale reprezintă cea mai naturală metodă de comunicare între om și aparat. În prezent, se poate remarca rapida dezvoltare a acestor interfețe. Pionierii în domeniu sunt producătorii telefoanelor mobile. Ei au creat sisteme excepţionale comandate vocal - Siri pentru iOS, Google Now pentru Android, Cortana pentru Windows Phone. Proiectanţii altor electrocasnice aleg o cale similară, iar noi vom avea în curând posibilitatea să vorbim cu maşina, frigiderul, televizorul sau maşina de spălat.
Oponenții acestor tehnologii indică riscul supravegherii continue a utilizatorilor. Dispozitivele pot trage cu urechea permanent, informațiile sunt analizate, şi astfel pot apărea reclame realizate pe baza preferinţelor şi obiceiurilor la cumpărături ale subiecţilor "ascultaţi". Doar timpul va spune dacă dispozitivele de tipul lui Echo sunt capabile să înlocuiască computerele tradiționale.

Distribuţia semnalului video de la două camere CCTV pe un canal DVB-T.

Modulatorul DVB-T Signal -352 R86352 convertește două semnale audio/video din banda de bază (modulatorul se conectează la camere cu conectori RCA sau S-Video) într-un canal DVB-T (multiplex). Folosirea unui multiplex nu încarcă banda, ceea ce reprezintă un aspect important în cazul sistemelor de antene TV care distribuie multe canale. În acest fel, video-ul de supraveghere poate fi ușor distribuit chiar la sute de televizoare, împreună cu programele TV obişnuite, doar prin intermediul unui sistem de antenă tipic (amplificatoare - în cazul sistemelor mari, cabluri coaxiale, splitter-e, tap-uri). Canalul cu materialul video de supraveghere este recepţionat de utilizatori la fel ca celelalte canale digitale.
Sursă 12V/1A ZI-1000 (pentru camere supraveghere)Cameră exterior n-cam 670 (zi/noapte, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, IR până la 30m) BNC compresie 113 MASTER Platinum pentru cablu Triset-113Antena TV UIF DIPOL 44/21-60 Tri DigitCablu coaxial satelit TRISET-113 PE (de exterior, cu gel, 75 ohmi) [1m]Cablu coaxial satelit trishield TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]Modulator Signal-352 2xA/V-COFDM (DVB-T)Adaptor F-mamă - RCA-tatăAdaptor F-mamă - RCA-tatăCablu coaxial satelit trishield TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]BNC compresie 113 MASTER Platinum pentru cablu Triset-113Cameră exterior n-cam 670 (zi/noapte, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, IR până la 30m) Sursă 12V/1A ZI-1000 (pentru camere supraveghere)Splitter 2-căi TV/FM Signal R-2Tap 1-cale TV / FM O-1-12dB (5-1000MHz) SignalTap 1-cale TV / FM O-1-12dB (5-1000MHz) SignalTap 1 cale Signal O-1-11dB (5-1000MHz) Tap 1 cale Signal O-1-11dB (5-1000MHz) Rezistenta terminala 75 ohm in mufa-FRezistenta terminala 75 ohm in mufa-F
Sistemul de antenă ce cuprinde modulatorul Signal-352 R86352 DVB-T, utilizat pentru distribuţia materialului video de supraveghere de la două camere CCTV
În diagrama de mai sus, modulatorul Signal-352 R86352 trimite canalele DVB-T primite de antena UHF Tri Digit A2670 și transmite şi un multiplex DVB-T suplimentar compus din două canale ce conţin semnale video de la două camere analogice M11284. Toate semnalele sunt distribuite printr-o rețea pasivă compusă din splittere R60102, tap-uri Signal, și cablul Triset-113 E1015. Imaginile de la camerele M11284 sunt disponibile sub forma a două canale aparţinând multiplexului suplimentar.
Soluția ce implică modulatorul digital este mai convenabilă decât utilizarea modulatorilor analogici, căci pentru a viziona imaginile de la camerele de supraveghere, utilizatorii nu trebuie să-şi comute televizoarele din modul DVB-T în modul analogic.

Alegerea tipului de antenă de telecomunicații și a conectorului potrivit.

Dacă utilizatorul unui dispozitiv wireless de rețea (access point, adaptor wireless, modem etc.) doreşte să achiziţioneze o antenă externă, ar trebui să cunoască ce tip de conector pentru antenă este compatibil cu dispozitivul. Multitudinea opţiunilor și micile diferențe de aspect pricinuiesc utilizatorilor mai puțin experimentați mari dificultăți în alegerea antenei şi a conectorului potrivit.
Datorită numărului mare de producători, există pe piaţă o multitudine impresionantă de echipamente wireless dotate cu o gamă variată de conectori, capabile să funcţioneze simultan în mai multe benzi de frecvenţă.
Pentru a facilita identificarea corectă a conectorilor, DIPOL a publicat articolul Tipuri de conectori pentru echipamente WLAN, GSM, 3G, LTE în care sunt trecuţi în revistă cei mai utilizaţi conectori. Astfel, alegerea unei antene adecvate este facilă.
Pentru conectarea unei antene externe cu un modem, utilizatorul are nevoie de un adaptor cu conector FME tată.
Multe antene celulare au cabluri ce se termină cu conectori FME mamă.

Selectarea cablurilor de fibră optică.

În alegerea unui cablu de fibră optică pentru o anumită instalaţie, tehnicianul trebuie să ia în considerare mai mulți factori care vor determina tipul cablurilor și conectorii necesari.
Tipul de fibră optică aleasă (singlemode sau multimode) trebuie să fie compatibil cu dispozitivele active care sunt sau vor fi utilizate în sistem. Tot echipamentele vor determina şi conectorul ce va fi instalat la capătul terminal al fibrei - SC, FC, sau LC (fiecare dintre aceştia fiind disponibil în două variante - APC şi UPC). În situaţia în care se doreşte modernizarea reţelei (schimbarea unui număr redus de echipamente cu unele mai avansate) este de preferat ca acestea să fie echipate cu cel puţin o interfaţă pentru module SFP.
Un alt factor decisiv în alegerea cablului este mediul operațional. Cea mai bună alegere pentru traseele exterioare clădirilor este cablul universal. Conexiunile point-to-point au de obicei la bază cabluri de distribuție, iar cablurile ideale pentru clădirile cu mai multe etaje sunt cele din seria easy-access.
Clienţii pot comanda o varietate de patch cord-uri și pigtail-uri din oferta noastră, precum şi orice lungime din orice tip de cablu optic prefabricat cu conectorii potriviţi la ambele capete. Atenuarea fiecărui patch cord sau conexiuni este măsurată individual, ceea ce garantează o înaltă calitate.

Aplicaţia Inview pentru gestionarea și monitorizarea camerelor IP Sunell prin intermediul dispozitivelor mobile.

Software-ul InView este o aplicație de supraveghere video în rețea pentru dispozitivele portabile cu Android și iOS, care permite management-ul camerelor de supraveghere IP Sunell. Utilizatorii se pot conecta direct la camerele de luat vederi din orice locaţie din lume care dispune de conectivitate la rețea (prin Wi-Fi, rețele 2/3G) și pot să vizualizeze imaginile de supraveghere video, să configureze și să controleze funcțiile sistemelor de monitorizare. Cele mai noi versiuni gratuite ale aplicaţiei sunt disponibile în magazinele electronice Apple şi Google (accesibile direct de pe dispozitivul mobil).
Fereastra de configurare şi monitorizare a aplicaţiei InView

Produse noi în oferta Dipol

Access Point OmniTIK UPA-5HnD (5GHz 802.11a/n, MikroTik, 400mW MIMO 2x2)
Conectorul Platinum F 6 MASTER E80342 Caracteristicile conectorului au fost special ajustate pentru cablurile TRISET. Construcţia si precizia ridicată a produsului permit o conectare simplă cu cablurile. Metoda de compresie la instalare este foarte simplă și garantează o conexiune bună și stabilă pentru o lungă perioadă de timp. Filetul precis elimină problemele de înșurubare a conectorilor pe cabluri.
NVR IP Hikvision DS-7616NI-SE (16 canale)
NVR Signal 2726 K2716 este un dispozitiv de înregistrare video în reţea ("Network Video Recorder") cu 16 canale dedicat sistemelor IP CCTV de dimensiuni medii în care costul redus este una dintre priorităţi. Cu ajutorul porturilor VGA şi HDMI NVR-ul poate fi conectat cu uşurinţă la un monitor sau televizor pentru vizionarea imaginilor live sau a înregistrărilor, fără a mai fi nevoie de un computer suplimentar. Sistemul de operare "Linux" asigură o funcţionare stabilă şi eficientă precum şi rezistenţă la viruşi.
Cameră IP antivandal Hikvision DS-2CD2312-I (1.3MP, 2.8 mm, 0.01 lx, IR de până la 300m)
Cupla BNC Platinum 59 MASTER E8275 este proiectată pentru compresia cablurilor RG-59. Materialele folosite nu ruginesc şi rezistă oricăror intemperii. Calitatea şi atenţia acordată fabricării acestor mufe vă garantează atenuări minime, montaj uşor, precum şi un aspect profesional şi o bună stabilitate a conexiunii.

Merită citit:

FFTH - terminațiile liniilor optice din apartamente Implementarea fibrelor optice în locuințe necesită și respectarea anumitor standarde estetice și de siguranță. Conectorii fibrei optice trebuie să fie protejați corespunzător și așezați în așa fel încât este imposibil să fie priviți direct. Instalațiile standard în clădirile noi sunt bazate pe prize îngropate. Prizele de fibră optică ULTIMODE respectă toate cerințele prezentate mai sus...continuare
Panourile frontale (L53002 duplex și L53001 simplex) asigură o conectare/deconectare ușoară și sigură a cablurilor optice.
Rezoluția WD1 - calitate îmbunătățită a imaginii