Nr. 40/2014 (8 Decembrie, 2014)
Primul amplificator solid-state de un Terahertz.
Agenția americană pentru Proiecte Avansate de Cercetare în domeniul apărării (DARPA), o parte din Departamentul Apărării al SUA, se poate lăuda cu atingerea a un terahertz "viteză" a unui circuit integrat. Amplificatorul funcționează la frecvența de un terahertz (1.000.000.000.000 Hz), cu 18% mai mare decât cea a deținătorului recordului precedent (850 de GHz, realizat în 2012). Calculatoarele și sistemele radio operând în domeniul de frecvențe terahertz vor avea un mare potențial - de la crearea tricorderelor (dispozitive de mână multifuncționale utilizate pentru scanare, analiza datelor și înregistrare) și alte scanere de înaltă precizie, la rețele fără fir "terra-rapide", de sute de ori mai repide decât cele care lucrează în benzile GHz. Desigur, principalul domeniu de interes al agenției sunt aplicații militare. Spectrul terahertz este gama undelor electromagnetice sub-milimetru, T-rays, care sunt foarte promițătoare pentru utilizare în sisteme radar, alte sisteme de detectare/recunoaștere și sisteme de imagistică, precum și în rețele wireless cu lățime de bandă extrem de mare. Datorită lungimii de undă mai mică de un milimetru, undele terahertz pot oferi o rezoluție mult mai mare în astfel de sisteme. Capacitatea informației a unui astfel de mediu îl face ideal pentru transferarea unor cantități mari de date.Deși este doar o celebrare mass-media a marei realizării științifice, DARPA și circuitul integrat de 1THz au fost înscrise în Cartea Recordurilor
Cipul a fost dezvoltat de Northrop Grumman Corporation, luând parte la programul aparținând DARPA, Terahertz Electronics. Este un amplificator monolitic cu 10 trepte, fabricat folosind procesul standard tehnologic CMOS. Detaliile specifice nu sunt disponibile, dar se crede că structura este fabricată din fosfură de indiu (InP), capabilă sa comute la frecvențe mult mai mari (și la nivele de putere mai mari) decât dispozitivele din semiconductori tipici, cum ar fi siliciul sau galiu. La 1 THz, chip-ul arată un câștig măsurat de 9 dB. Este o valoare fără precedent în intervalul terahertz, în cazul în care, în conformitate cu Dev Palmer de la DARPA, "câștigurile de șase decibeli sau mai mult încep a muta această cercetare de la standul de laborator la aplicatii practice...". Un cip amplificator este doar o piesă necesară pentru a atinge pragul terahertz. Dar este o bază pentru construirea generatoarelor de raze T. Pentru a profita din plin de astfel de unde, este necesar să se completeze generatoarele cu antene și receptoare, pentru a forma transceivere. Deși agenția DARPA nu a mers totuşi atat de departe, realizarea este deja impresionantă și inovatoare.
Măsurători de semnale DVB-T - Parametrul MER.
Nivelul semnalului nu este singurul parametru care trebuie luate în considerare la evaluarea semnalelor DTT (DVB-T). Cel puțin la fel de importante sunt Modulation Error Ratio (MER) și Bit Error Rate (BER). MER-ul poate fi tratat ca o măsură a distanței de la semnalul recepționat la "digital cliff". Fără a cunoaște acest parametru, instalatorul antenei nu poate garanta recepție stabilă în condiții meteorologice nefavorabile sau a altor situații în care semnalul poate fluctua (de exemplu, perturbat de un camion care trece). Este necesar să se asigure marjă adecvată de siguranță, pentru a evita acest tip de situații.Efectul stâncă în televiziunea DVB-T. În cazul unui semnal digital, limita dintre o calitate excelentă a imaginii și pierderea recepției este foarte ascuțită. Valorile recomandate și minime ale MER-ului necesare pentru recepția corectă depinde de tehnica de modulare. În cazul modulării 64-QAM, acestea sunt 31dB și respectiv 26dB.
Digiair Pro R10510 este un instrument profesional cu cost redus care a fost conceput pentru a ajuta instalatorii la reglarea antenelor TV. El măsoară parametrii de televiziune analogică si digitală DVB-T - semnale COFDM, ceea ce este necesar pentru diagnosticarea sistemelor de antene. Cel mai mare avantaj al acestui contor este capacitatea de a măsura rata de eroare de bit (BER) și raportul de eroare de modulare (MER) a semnalelor digitale.
Primul pas în construcţia unei clădiri inteligente.
Exta Free este o platformă wireless pentru controlul aparatelor electrice în gospodării, birouri, precum și în unele instalații industriale. Sistemul cuprinde o gamă de dispozitive ce cooperează și comunică în banda de 868 MHz. Un avantaj important al soluțiilor bazate pe dispozitive Exta Free este simplitatea de instalare și utilizare.Sistem economic și confortabil pentru controlul aparatelor electrice poate fi îmbogățit cu "inteligență" prin utilizarea Mini Controlerului CEF-02 F5001 Exta Free. Sistemul poate controla iluminatul, incalzirea, aerul conditionat, jaluzele și alte aparate electrocasnice. Datorită mini controlerului, utilizatorii pot administra sistemul nu numai cu emițătoare radio, dar și cu smartphone-uri sau tablete. Comparând sistemul cu soluții similare, acesta asigură instalare rapidă și ușoară, plus o operare intuitivă - toate pentru un preț scăzut. Acesta poate fi, de asemenea, construit pas-cu-pas, cu o cantitate minimă de instalare, timp și costuri.
Un exemplu de mini-sistem:
Receptorul/releul ROP-01 F5211 este controlat de telecomanda wireless cu 8 canale P-256/8 F5118 sau de telecomanda wireless cu 2 canale RNK-02 F5112. Comenzile includ şi pornirea/oprirea întrerupătorului wireless de lumină RWL-01 F5220 sau controlarea sursei de alimentare RWG-01 F5224. Cu folosirea unui mini controler Exta Free EFC-02 F5001, utilizatorul poate controla toate compenentele Exta Free prin intermediul telefonului mobil, după instalarea unei aplicații dedicate.
Currently, the most popular types of single-mode fibers in FTTx systems are G.652D and G.657A. These same types of fibers are used in pigtails. It is worth noting that if the regulations require the use of a certain standard, say G.657A, the same fiber should be used in the pigtails spliced to the fibers. Otherwise, the installation would not comply with the specification.
Mai multe informații despre diferite tipuri de fibre optice pot fi găsite în articolul Standarde de fibră optică.
Deteriorarea firelor în sistemele de alarmă.
Ori de câte ori este posibil, cablajul unui sistem de alarmă trebuie să fie instalat in stagiul de construcție al clădirii, înainte de tencuieli. Recomandarea este importantă atât din motive estetice și de siguranță (se ascund cablurile de la îndemâna potențialilor intruși). Alte componente ale sistemului de alarmă (cum ar fi centrala de alarma de intruși G2045, detectoarele de miscare G3216, tastaturile G2152) sunt de obicei instalate după finalizarea lucrărilor de construcție în interiorul clădirii, în locațiile planificate și pregătite în prealabil.Se poate întâmpla ca după instalarea întregului sistem, dispozitivele să nu funcționeze, în pofida utilizării noului cablaj. Problema poate fi cauzată de neglijența muncitorilor din construcții (o deteriorare a cablajului) sau chiar de către instalatorii înșiși (de exemplu, în timpul găuririi pentru montaj pentru detectoare, tastaturi etc.). În oricare dintre aceste situații, instalatorii să testeze cablajul defect, pentru a localiza și elimina scurt-circuite sau rupturi. Ca urmare, sistemul ar trebui să înceapă să lucreze în mod corespunzător, sau există un alt motiv de funcționare necorespunzătoare, de obicei o eroare de instalare.
Diagramele de mai jos ilustrează procedurile de test pentru defecțiuni cauzate de întreruperi și scurt-circuite într-un cablu multi-core sau pachet de fire.
Diagrama firelor pentru testul de scurt-circuit
În primul caz, toate firele cablului sau mănunchiul de fire trebuie conectate împreună la un capăt al acesteia. Testul poate fi folosit cu orice ohmmetru/multimetru, prin testarea continuității circuitului între prima sârmă și restul (5 măsurători pentru cablu 6 fire).
În al doilea caz, firele sunt deconectate, iar scopul acestui test este de a verifica cablul pentru un posibil scurtcircuit. Un scurt-circuit poate fi detectat prin măsurarea rezistenței dintre fire în următoarea ordine:
- între 1 și 2, 3, 4, 5, 6,
- între 2 și 3, 4, 5, 6,
- între 3 și 4, 5 , 6,
- între 4 și 5, 6,
- între 5 și 6.
Continuitatea tuturor firelor din primul test și niciun scurt-circuit în al doilea înseamnă că cablul este în regulă.
DVR-uri mobile Protect - căutarea în înregistrări.
Utilizarea de carduri SD pentru stocare media în DVR-ul Protect 104 M80104 permite un acces facil și rapid la datele stocate - este de ajuns să scoateți cardul din DVR și să-l introduceti în cititorul de card într-un PC. Prin urmare, utilizatorul nu trebuie să conecteze un laptop direct la DVR.După introducerea cardului intr-un laptop, înregistrările pot fi redate cu ajutorul software-ului CMS furnizat. Software-ul, în plus față de căutarea și redarea video înregistrate de camerele, poate genera harta călătoriei, crea diagrame de accelerare și poate găsi momentele de activare ale alarmei. Folosind Google maps, aplicația poate genera traseul masinii afișat în funcție de coordonatele GPS. La redarea înregistrărilor, poziția vehiculului este afișată pe hartă.
Dacă este necesar, software-ul CMS permite utilizatorului să exporte orice parte a înregistrărilor în format AVI sau mp4, "ușor de înțeles", pentru orice player video. Pentru a schimba fișierul selectat în format AVI, utilizatorul trebuie să facă click pe pictograma AVI.
Camera IP Signal HDC-210P K1815 este dotată cu un senzor CMOS SONY Exmor 1/2.8" cu o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli (Full HD) și sensibilitate de 0,1 lx (B/W). Distanţa focală a obiectivului poate fi ajustată în limitele 2.8-12 mm. CD-ul anexat conţine şi software-ul gratuit CMS pentru configurarea şi management-ul a maxim 64 camere IP Signal. Aplicaţia va căuta şi identifica automat în reţeaua Ethernet camerele Signal, facilitând configurarea sistemului de monitorizare. | ||
IP NVR Signal HD 2704 K2704 este un dispozitiv de înregistrare IP modern, ieftin, cu 4 canale, dedicat sistemelor CCTV IP de mici dimensiuni. Acest NVR individual cu ieşiri VGA și HDMI poate fi conectat direct la un monitor pentru monitorizare in timp real sau redare din arhive, fără a fi nevoie de un calculator suplimentar. | ||
Camera IP Signal HDC-110P K1806 este dotată cu un senzor CMOS SONY 1/2.8" cu o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli (Full HD) și sensibilitate de 0,1 lx (B/W). Distanţa focală a obiectivului este de 3,6 mm, camera este foarte mică. | ||
News
1 Decembrie, 2014 - DIPOL Singing Robot la Cyberiada 2 Muzeul de Tehnologie (Muzeum Techniki i Przemysłu NOT) din Varșovia, Polonia, situat în Palatul Culturii și Științei, a găzduit Festivalul de Roboți Interactivi, Cyberiada 2. O astfel de importantă reuniune de personalități cibernetice nu a putut fi ratată de DIPOL Singing Robot, care a atras mulți fani, cu vocea sa fermecătoare. În plus față de robotul nostru, vizitatorii festivalului au putut vedea de exemplu, drone care zboară, pești cibernetici și chiar celebrul rover marțian, Hyperion. Evenimentul a avut loc între 29 Noiembrie - 7 Decembrie 2014.
Articole noi în Bibliotecă
Merită citit:
Cum să foloseşti senzori de alarmă într-un sistem de supraveghere video? Configurarea corespunzătoare a înregistrărilor video într-un sistem CCTV este vitală în cazul spaţiului mic de stocare al datelor. De obicei, cea mai eficientă metodă de folosire a capacităţii de stocare o reprezintă înregistrarea video declanşată de un senzor de mişcare. În unele cazuri, aceasta nu este soluţia ideală deoarece detecţia bazată pe analiza imaginii poate cauza multe alarme false şi înregistrări inutile. Se recomandă folosirea senzorilor de alarmă conectaţi la intrările de alarmă ale DVR-ului. DVR-urile Hikvision cu intrări de alarmă pot înregistra diferite canale alocate intrărilor individuale. O astfel de configuraţie oferă o foarte bună fiabilitate şi economiseşte din spaţiul de stocare al datelor.