Nr. 1/2015 (5 Ianuarie 2015)
Este acesta sfârșitul formatului JPEG?
Fabrice Bellard, programatorul francez recunoscut drept arhitectul proiectelor de software pentru prelucrarea datelor multimedia, a anunţat lansarea unui nou format pentru fișierele grafice numit BPG (Better Portable Graphics). În opinia sa, noul format grafic bazat pe un subset al standardului de compresie video HEVC este posibil să înlocuiască formatul grafic cel mai popular din lume, JPEG. Cel mai mare avantaj al BPG, comparativ cu JPEG, este compresia mult mai bună a fișierelor - aceeași calitate a imaginii ocupând de două ori mai puţină memorie. În plus, noul format dispune de noi caracteristici: o adâncime mai mare de culoare (până la 14 biți pe canal), opţiuni pentru transparență și suport pentru o compresie a fișierelor fără pierderi. Inițial, problema esențială cu care s-a confruntat BPG-ul a fost lipsa compatibilităţii cu browserele web. Astfel, în plus față de bibliotecile programului și distribuțiile binare, Bellard a creat un decodor special (scris în JavaScript) pentru a asigura compatibilitatea noului tip de fișier cu browserele web populare.Formatul JPEG a fost dezvoltat la sfârșitul anilor nouăzeci ai secolului trecut, și datorită unei capacităţi impresionante de compresie la acea vreme, a devenit rapid un standard. Până în prezent, au existat multe soluții concurente, dar nici una nu a câştigat popularitate. Un exemplu este formatul WebP prezentat de Google, care, în ciuda sprijinului oferit de gigantul Internetului și compatibilitatea cu Chrome, Opera și alte câteva browsere, nu a devenit popular. Pur și simplu utilizatorii au rămas cu obiceiul de a folosi standardul JPEG considerat la fel de bun sau cel puțin "suficient" pentru majoritatea aplicațiilor. Cu toate acestea, datorită importanței crescânde a telecomunicațiilor mobile, costurile sau restricțiile legate de transmisia datelor fac ca o metodă de compresie mai bună să fie dorită de mai multe persoane, printre care se numără şi utilizatorii noilor dispozitive mobile cu rezoluții mai mari, având cerințe sporite legate de calitatea imaginilor ce este în strânsă corelaţie cu dimensiunile fișierelor și timpul de încărcare. Un alt avantaj al BGP este posibilitatea utilizării echipamentelor hardware H.265/HEVC pentru decodarea imaginilor. Dar, pe de altă parte, aplicarea algoritmilor de compresie ce se bazează pe standardul H.265/HEVC poate cauza potențiale probleme de patentare şi licenţiere, ceea ce împiedică utilizarea pe scară largă a BPG, în ciuda superiorităţii sale tehnice faţă de JPEG.
Sistem SMATV de fibră optică.
Transmisia optică a semnalului RF permite distribuţia pe distanţe mari a televiziuii digitale (terestră și prin satelit), a programelor de radio în format digital (DAB), a semnalelor video de la camerele de supraveghere, etc. Sistemele SMATV de fibră optică oferă o flexibilitate mai mare în comparație cu cele bazate exclusiv pe cablu coaxial. Pe lângă libertatea crescută de a implementa linii mai lungi de transmisie, instalarea acestor sisteme este de asemenea mai facilă datorită faptului că un singur cablu de fibră optică poate înlocui mai multe cabluri coaxiale.Convertorul/transmițătorul optic ODU32 combină semnalele de la LNB-ul TWL 001 (cu intrare SAT) cu semnalele de la antenele terestre (cu intrări DTT/DAB/FM). Convertorul ODU32 și LNB-ul TWL 001 sunt vândute împreună în kit-ul TOU 232 A9880. Semnalele combinate convertite în formă optică și disponibile la ambele ieșiri optice FC/PC sunt transmise prin fibre single-mode la două clădiri echipate cu receptoare/convertoare optice SAT-IF & DVB-T TVQ 05 QUATRO A9882. Datorită distanţelor relativ scurte între transmițătorul optic și receptoare, intrările receptoarelor au fost conectate cu atenuatori optici FC/PC de 10 dB L4522 (pentru a regla nivelul semnalelor de intrare la intervalul dinamic al receptoarelor). Receptoarele/convertoarele reproduc semnalele optice de satelit IF, DVB-T și FM/DAB recepţionate de la transmițătorul TOU 232 KIT. Receptoarele au 5 ieșiri, alocând semnalele RF de ieșire ca patru combinații de polarizare/frecvenţă SAT-IF (VL-HL-VH-HH) și ca semnale terestre DVB-T + DAB + FM. Semnalele RF sunt apoi distribuite în clădiri prin intermediul sistemelor multiswitch.
Internet în bandă largă prin prize de alimentare.
Adaptoarele Ethernet Powerline transmit semnalele Ethernet prin liniile de tensiune existente în camere, apartamente, birouri etc. O pereche sau un set de adaptoare reprezintă o soluție ideală în cazurile în care instalarea cablurilor Ethernet este imposibilă, iar mediul nu permite transmisia wireless. Adaptoarele sunt utile în special pentru conectarea la internet a unui televizor, home cinema etc într-un loc fără priză LAN, evitându-se astfel problema cablării.Instalarea adaptoarelor TL-PA2010 este foarte simplă. Unul din ele se conectează la router (folosind cablul de reţea inclus) iar apoi se introduce direct, ca orice echipament electric, în cea mai apropiată priză. Cel de-al doilea adaptor din set se conectează (tot prin cablul UTP inclus) la un calculator sau alt dispozitiv care necesită conexiune la rețea și se introduce de asemenea într-o priză de alimentare din apropiere. Lungimea maximă a cablurilor electrice între punctele rețelei nu poate depăși 300 m. Prizele de alimentare trebuie să fie conectate la acelaşi segment (fază) a rețelei de curent alternativ.
Cele două adaptoare din setul TP-LINK TL-PA2010KIT N3363
Două camere IP pe un stâlp, transmisie video prin fibră optică.
Sistemele extensive de supraveghere cu camere amplasate pe stâlpi necesită o planificare atentă, inclusiv în alegerea echipamentului necesar pentru transmisia semnalului prin fibre optice și alimentarea cu energie. Din cauza spațiului limitat și a cerințelor estetice, instalatorii trebuie să reducă numărul și dimensiunea echipamentelor suplimentare și a incintelor de protecție.În cazul a două camere IP montate pe un stâlp care folosesc un mediu optic de transmisie sunt necesare: un switch Ethernet adecvat, un convertor FO-UTP, o sursă de alimentare pentru camerele video, o sursă de alimentare pentru switch (astfel de switch-uri mici operează adesea la o altă tensiune decât camerele IP), o sursă de alimentare pentru convertorul de fibră și o cutie terminală pentru mufarea cablului de fibră optică.
În această situaţie, soluția ideală este convertorul media L11542 cu switch integrat. În acest fel, nu este nevoie de un switch şi o sursă de alimentare suplimentare. Numărul de conexiuni este de asemenea limitat la minimum. Conceptul este prezentat în diagrama de mai jos.
Media convertor-ul L11542 Ethernet cu switch integrat - aplicaţie de transmisie a semnalelor de la două camere IP prin fibră single-mode. Dacă lungimea cablului de fibră optică din interiorul clădirii depăşeşte 15 m, trebuie folosit un cablu universal cu înveliş LSZOH. Cablurile de fibră optică tipice pentru exterior nu pot fi instalate în interiorul clădirilor pe distanțe mai lungi de 15 m.
NVMS - înregistrare video declanșată de detectia mişcării
Aplicaţia NVMS este un software gratuit pentru configurarea și gestionarea camerelor IP Sunell și a NVR-urilor. Aplicaţia caută automat camerele din rețeaua Ethernet și permite implementarea rapidă a sistemului de monitorizare bazat pe echipamente Sunell. După o configurare adecvată, aceasta permite înregistrarea datelor video pe un calculator în loc de un NVR. De exemplu, pentru a declanșa înregistrarea prin detecţia mișcării, utilizatorul trebuie să parcurgă următorii pași:- din fereastra principală alegeţi Device List ⇒ Device Manager pentru a selecta camera din meniul drop-down, daţi click pe opţiunea Alarm Configuration ⇒ Motion Alarm, alegeţi aria de monitorizare prin Motion Area, bifaţi căsuţa Enable pentru activare şi în final confirmaţi setările alese apăsând butonul Apply;
- reveniţi la fereastra principală şi alegeţi sub-meniul System Manager ⇒ Concentrate Record ⇒ Store Config pentru a specifica locul de stocare pe disc a înregistrărilor (spaţiul de stocare poate fi limitat - în exemplu, este limitat la 1 GB);
- intraţi în sub-meniul Concentrate Record ⇒ Record Manager, marcaţi camera dorită, apăsaţi butonul Config şi setaţi opţiunile cerute în fereastra Record Config apărută (activaţi inclusiv opţiunea Motion Detection Alarm Record bifând căsuţa Enable pentru înregistrare declanşată la detecţia mişcării). Reveniţi la sub-meniul Concentrate Record şi daţi click pe iconiţa "Play".
După salvarea opţiunilor de configurare alese și repornirea programului, înregistrarea video declanșată prin detecţia mişcării va fi activată.
Multi-streaming în sistemele IP CCTV.
Majoritatea camerelor IP CCTV au capacitatea de a genera cel puțin două fluxuri de date cu parametri diferiți. Parametrii pot fi adaptaţi la capacitatea rețelei și la cerințele aplicaţiei (parametrii de înregistrare ale NVR-ului, accesul prin intermediul dispozitivelor mobile etc.). De obicei, o cameră IP generează două fluxuri, unul de calitate superioară și celălalt de calitate inferioară.Configurarea celor două stream-uri de la camerele Sunell
- Primul stream este utilizat în mod normal drept fluxul principal pentru monitorizare full-screen și arhivarea datelor video. Datorită acestor aplicații, parametrii săi nu ar trebui să limiteze calitatea imaginii, în special rezoluția video și fps-ul. În cazul camerelor Full HD, valoarea recomandată pentru viteza de transmisie este de 5 Mbps.
- Al doilea stream este de obicei folosit drept flux auxiliar de monitorizare în modul "cadre multiple pe ecran" și prin intermediul dispozitivelor mobile. O calitate mai slabă a imaginii este suficientă pentru aceste aplicații, iar în comparaţie cu fluxul principal, cerințele de transmisie sunt mult mai mici (0.7-1 Mbps).
Încuietoare cu cifru R9120398 proiectată pentru cabinetele rack Signal. Poate fi deschisă cu cheia sau prin introducerea unui cod de 3 cifre. | ||
Cupla optică FC/PC cu atenuare de 15 dB L4524 este utilizată pentru reglarea nivelului semnalului optic la intrarea unui receptor optic. Piesa este destinată aplicațiilor din sistemele de distribuție a semnalului satelit și DVB-T bazate pe tehnologie optică. | ||
Conectorul uFl N-tată cu cablu de 30 cm E83272 este utilizat pentru conectarea unui modem sau router cu o antenă externă. | ||
Merită citit:
Protecţia reţelelor LAN de acasă. Timpurile în care Internetul era disponibil doar la unul sau la două PC-uri a trecut pentru totdeauna. În prezent, reţelele de acasă includ mai multe dispozitive precum un router sau switch, câteva computere, televizoare, console, cutii satelit sau playere media. Odată cu extinderea reţelei creşte şi necesitatea protecţiei împotriva supratensiunilor....mai multe