Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 2/2015 (12 Ianuarie 2015)

CES 2015.

Consumer Electronics Show - expoziția internaţională a electronicelor de larg consum - este cel mai mare eveniment de acest gen din lume. Între 6-9 ianuarie, mii de producători la nivel mondial în domeniul industriei electronice şi-au prezentat inovațiile ce vor deveni trenduri pentru 2015. Câteva dintre produsele excepţionale ale acestui an sunt smartphone-urile performante, televizoarele cu ecrane bazate pe noile tehnologii de afișare, ceasurile inteligente, maşinile fără şofer şi calculatoarele cu putere de calcul incredibil de mare.
La acest târg, Samsung a lansat primul televizor SUHD cu puncte quatice (quantum dots) - JS9000. Punctele cuantice sunt nanocristale semiconductoare care strălucesc datătorită curentului electric sau luminii incidente, fiind caracterizate de un consum foarte redus de energie și culori clare, luminoase. Conform producătorului, astfel de ecrane consumă doar o cincime din energia necesară pentru a ilumina ecranele LCD, iar preţul lor va fi de 2 ori mai mic faţă de cel al ecranelor cu afişaj OLED. Un alt punct de interes al publicului a fost interfața multimedia încorporată în noile televizoare ale companiei coreene. S-a renunţat oficial la interfaţa SmartTV în favoarea celei denumite SmartHUB, având la bază sistemul de operare Tizen. Potrivit unor zvonuri, acesta poate fi primul pas în demersul Samsung de a renunţa complet la Android ca sistem de operare pentru smartphone-uri.
SUHDTV este, fără îndoială, subiectul cel mai comentat al târgului CES 2015. Un alt lucru interesant este că abrevierea nu are o încă o clarificare oficială. Uneori tradus în mod eronat ca Super Ultra HD TV (rezoluția fiind de fapt Ultra HD), o alternativă mai viabilă de "traducere" ar fi Samsung UHDTV.
Sony a adoptat o strategie complet diferită - aproape toate noile modele de televizoare prezentate la târg funcţionează cu sistemul de operare Android. LG are în ofertă 7 noi televizoare OLED cu ecrane 4K de 55", 65" și 77" şi webOS 2.0. Plate, curbate sau chiar aplecate la cererea clientului, televizoarele vor intra în vânzare în decursul acestui an.
Alcatel a prezentat un ceas inteligent numit OneTouch Watch, compatibil cu Android și iOS. Ceasul este dotat cu un cip STM429, o baterie de 210 mAh și Bluetooth 4.0. Deși la prima vedere dispozitivul arată ca un ceas obișnuit, acesta dispune de funcţii avansate: pedometru, giroscop, altimetru, monitorizare a ritmului cardiac, busolă digitală și calculator pentru caloriile arse în timpul drumeţiilor. De asemenea, ceasul poate să afişeze notificările primite pe smartphone-ul utilizatorului.
Asus a prezentat primul smartphone din lume cu memorie RAM de 4 GB - Asus ZenFone 2. Pe lângă memoria imensă, o viteză de lucru fără precendent este de asemenea garantată de procesorul 4-core Intel Atom Z3580, 64 de biți, 2.3 GHz. Smartphone-ul este echipat cu ecran IPS Full HD 5.5" protejat de Corning Gorilla Glass 3 cu o luminozitate maximă de 400 nits (candele pe metru pătrat).
Nvidia a inaugurat cipul Tegra X1 destinat dispozitivelor mobile, având o putere mai mare de 1 teraflop, suficientă pentru o vizualizare video excelentă la rezoluție 4K şi 60 fps. Primele produse dotate cu cipurile Tegra X1 ar trebui să apară pe piață la mijlocul acestui an, inclusiv în aplicaţii pentru automobile, ca parte a platformei Nvidia Drive.

Controlul dispozitivelor electronice ascunse

Mulți oameni au tendința să-şi camufleze dispozitivele electronice, ascunzându-le în dulapuri sau în sertare, ceea ce este o soluție elegantă, dar care prezintă dificultăţi de utilizare - comanda acestor dispozitive cu ajutorul telecomenzilor este dificilă sau uneori imposibilă. Problema poate fi rezolvată cu ajutorul dispozitivului IR Bender IRB-600U R94130 de la SIGNAL.
Extender telecomandă IR Signal IRB-600U (pentru 3 echipamente)
Utilizare tipică pentru Signal IRB-600U
Senzorul IR al dispozitivului IRB-600U R94130 recepţionează semnalul IR al oricărei telecomenzi şi îl redistribuie către trei emiţătoare IR. Fiecare dintre aceste emiţătoare pot fi plasate în faţa oricărui aparat (pe uşa dulapului, pe sertare sau în interior). În acest fel, oricare dintre dispozitivele ţintă va recepţiona comenzile utilizatorului fără probleme.

Inteligenţa pe care o veți iubi.

Radio F&Home este un sistem wireless pentru construcţii inteligente, fiind dedicat apartamentelor, caselor și spațiilor comerciale. Conceptul și capacitățile sale permit implementarea funcțiilor care până acum păreau a fi imposibile, sau disponibile numai pentru organizații și oameni bogați. F&Home este o soluție ieftină, iar design-ul modular permite o investiție treptată, în mai multe etape de-a lungul timpului. Noile caracteristici pot fi adăugate la sistem atunci când este necesar. Sistemul inițial poate cuprinde doar câteva elemente (care oferă deja o mulțime de oportunități pentru automatizarea clădirilor), și, în timp, poate fi extins prin module suplimentare pentru a spori funcționalitatea acestuia, și, astfel, pentru a oferi o mai bună adaptare la nevoile individuale. Funcțiile sale se pot activa în mai multe moduri, inclusiv prin așa-numitele "Scene", de exemplu programarea dispozitivelor de iluminare în funcţie de ora din zi, sau prin comenzi de la smartphone-ul utilizatorului.
 • Scena "De dimineaţă"
  • Pornirea curentului la o priză din bucătărie conectată cu un filtru de cafea
  • Ridicarea obloanelor sau jaluzelelor
  • Pornirea fierbătorului de apă
  • Creșterea temperaturii aerului în camera de zi, bucătărie şi baie la o anumită valoare (Celsius).
 • Scena "Pe înserate"
  • Reducerea luminozităţii becurilor la 40%
  • Pornirea curentului la o priză din dormitor conectată cu o veioză
  • Activarea sistemului de stropitori de gradină (care să funcționeze în anumite condiții, de umiditate insuficientă datorită lipsei ploilor)
 • Scena "Noaptea"
  • Coborârea obloanelor sau jaluzelelor
  • Oprirea prizelor electrice din bucătărie
  • Reducerea luminozităţii becurilor la 30%,
  • Scăderea temperaturii aerului în camera de zi şi bucătărie, de exemplu, la 18 grade
 • Scena "Dădaca"
  • Vizualizarea imaginilor de pe camera/camerele video situate în camera copiilor
  • Activarea funcţiei de detectare a mișcării, cu informare prin SMS, de exemplu, despre evenimente neașteptate din zone predefinite
 • Scena "Romantism"
  • Oprirea principalelor surse de iluminat
  • Activarea iluminării cu LED în nuanţă caldă la 30%
  • Pornirea şemineului pe gaz
  • Coborârea obloanelor sau jaluzelelor
  • Activarea sistemului de încălzire a pardoselii în camera de zi
În plus, în cazul unor anumite evenimente, sistemul pentru case "smart" poate declanșa subsisteme selectate, denumite secvenţe, de tipul:
 • "Stropire"
  • Ceasul astronomic indică apusul de soare de la ora 19:00
  • Panoul cu prognoza meteo pe termen scurt informează despre un eventual cer înnorat, începând cu ora 18:00
  • Senzorul de umiditate a solului nu înregistrează precipitații - pe baza datelor, sistemul porneşte stropitorile la 18:00
  • În funcție de condițiile concrete, sistemul pornește și controlează şi luminile din curte.
 • "Garaj"
  • Șoferul activează această secvență cu un smartphone
  • Senzorul de mișcare detectează maşina aflată în fața garajului
  • Semnalul de la senzor declanșează serverul să trimită comanda de deschidere a porții
  • Semnalul de la alt senzor de mișcare din garaj declansează serverul să pornească becul, precum şi electrocasnicele preselectate (de exemplu: fierbătorul pentru apă)
Mai multe informaţii despre acest sistem inteligent găsiţi în articolul Construcţii inteligente - Sistemul Radio F&Home.
Construcţii inteligente - Sistemul Radio F&Home

Curburile fibrelor optice la nivel micro şi macro

Fibra optică este un mediu de transmisie foarte delicat din punct de vedere mecanic. În timpul instalării sistemelor de fibră optică, instalatorul trebuie să urmeze reguli specifice, în special să evite îndoirea excesivă și întinderea cablurilor de fibră optică.
Curburile la nivel micro pot apărea chiar și în procesul de producție al fibrelor, de aceea se recomandă utilizarea unor fibre ai unor producători de renume care garantează produse de înaltă calitate. Apariția microcurburilor este de asemenea o consecință a modificărilor majore în condițiile de mediu (temperatură, umiditate, presiune) la locul de instalare. Macrocurburile, care apar la diametre mai mari de 2 mm, sunt cauzate de manipularea necorespunzătoare a cablurilor de fibră optică în timpul instalării.
Curburile micro şi macro pot afecta semnificativ nivelul de atenuare a semnalului prin fibra. Atenuarea depinde în mare măsură de lungimea de undă a semnalelor transmise. Se poate întâmpla ca atenuarea să fie critică la o anumită lungime de undă și nesemnificativă pentru alta. Sistemele WDM ce folosesc mai multe lungimi de undă pentru transmisie sunt deosebit de sensibile la astfel de erori de instalare.

Siguranța pe primul loc - senzorii de gaze.

Monoxidul de carbon este un gaz extrem de toxic, incolor şi inodor, mai uşor decât aerul, amestecându-se şi difuzând uşor odată cu acesta. Acest gaz toxic este produs în procesele de combustie incompletă a gazelor naturale şi combustibililor lichizi și solizi, datorită unei cantități insuficiente de oxigen. Astfel de situații pot apărea în apartamente și alte facilități mai ales în timpul iernii, atunci când toate ferestrele sunt închise ermetic de către locatari pentru a împiedica pierderea căldurii. Alte surse de monoxid de carbon pot fi, de asemenea, conductele și coșurile de fum defecte, precum și ventilația insuficientă a apartamentului.
Riscul de intoxicație cu monoxid de carbon este foarte mare, datorită faptului că este imperceptibil pentru oameni. În sistemul respirator, gazul reacționează cu hemoglobina din sânge de 250 de ori mai rapid decât oxigenul, blocând aportul de oxigen la toate organele.
Aşadar este important să prevenim acest risc fatal de intoxicaţie mai ales în timpul iernii. DIPOL oferă senzorul cu alarmă Kidde 10SCO G9995 pentru monoxid de carbon şi fum. Acest detector cu alarmă funcţionează cu baterii şi alertează 2 tipuri de pericole: intoxicarea cu fum și intoxicarea cu monoxid de carbon (CO). Detectorul conţine doi senzori separaţi: unul optic pentru detectarea fumului și unul electrochimic pentru CO. Dispozitivul dispune şi de o memorie avansată care permite notificarea (prin voce și LED-uri) nivelurilor periculoase de CO (peste 100 ppm) care au fost detectate în prealabil. Astfel, utilizatorii pot verifica dacă în timpul absenţei lor monoxidul de carbon a atins un nivel critic. Dispozitivul are o garanție de 10 ani, timp în care nu este necesară calibrarea sau întreținerea lui, ci doar înlocuirea bateriei.
Detector alarmă monoxid de carbon şi fum, Kidde 10SCO
Detector fum KIDDE i9060EU
Detector monoxid de carbon KIDDE 5DCO (LCD)
Detector alarmă monoxid de carbon şi fum Kidde 10SCO G9995
Detector monoxid de carbon KIDDE 5DCO (LCD)
G9985

Hikvision - cum să protejăm înregistrările importante pentru a nu fi şterse?

Materialul video de la camerele de supraveghere poate fi înregistrat în diferite moduri, cel mai adesea utilizându-se opţiunea de înregistrare continuă sau declanșată prin detecţia mișcării. De obicei, se foloseşte opţiunea de suprascriere - în cazul în care spațiul de pe disc s-a epuizat, cele mai vechi înregistrări sunt şterse pentru a face loc celor noi. Dacă însă o înregistrare este de o importanță deosebită (a existat un anumit "eveniment"), aceasta trebuie protejată de suprascriere. Pentru asta, operatorul trebuie să se conecteze la DVR la nivel local, să caute înregistrarea dorită în meniul de arhivare şi să clicheze pe simbolul de blocare. Astfel, fișierul va deveni de tip "read-only" şi nu se vor mai putea face modificări asupra lui.
Protejarea înregistrărilor importante în DVR-urile Hikvision

Produse noi în oferta Dipol

Protecţie camere IP AXON PRO (4xPoE+)
AXON PRO Video IP Protector (4xPoE+, 4xIN, 4xOUT) J2845 este un dispozitiv de protecţie la supratensiuni cu patru canale, destinat sistemelor de supraveghere IP ce utilizează rețele Ethernet de 10/100/1000 Mbps şi tehnologia PoE+ pentru alimentare de la distanţă. Tehnologia PoE+ permite alimentarea dispozitivelor cu consum mai mare de energie, cum ar fi camerele HD. Fiecare canal al Axon PRO protejează circuitele de date și de alimentare.
Senzor wireless de temperatură şi lumină: Exta Free RCL-02 (configurabil)
Senzorul wireless configurabil Exta Free RCL-02 de temperatură şi lumină F5803 îmbunătățește funcționalitatea sistemelor Exta Free prin cooperare directă cu receptoarele/actuatorii selectaţi din sistemul Exta Free. Valorile măsurate pentru temperatură și intensitatea luminii permit, spre exemplu, optimizarea controlului jaluzelelor pentru a asigura maximul de confort în casă. După stabilirea valorilor adecvate și a histerezisului, senzorul trimite comenzi pentru pornirea/oprirea receptoarelor conectate.
Comutator automat de fază PF-431
Comutatorul automat de fază PF-431 P1411 este proiectat pentru a conecta principalele sarcini monofazate de 230 VAC la rețeaua de curent alternativ trifazată (3x230 V+N) în scopul de a menține neîntreruptă alimentarea cu energie și a asigura protecție împotriva variațiilor de tensiune nepermise (cu condiția ca cel puțin o fază să fie activă și să se încadreze în parametrii nominali).

Merită citit:

Streamul secundar în NVR-uri - monitorizare video de bază O problemă comună ce poate apărea în timpul configurării NVR-urilor o reprezintă setul incomplet de imagini afişate pe ecran (împreună cu mesajul "Nu mai există resurse disponibile!"). Dacă schimbarea pe modul Full-Screen duce la afişarea imaginilor lipsă, înseamnă că motivul acestei erori îl reprezintă o configurare greşită a streamuului secundar al camerei... more
Un exemplu de configurare greşită a streamului secundar al camerei
Noile multiswitch-uri TERRA - acum cu garanţie de 4 ani