Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 3/2015 (19 Ianuarie 2015)

CES - maşinile vor deveni şi ele "Smart".

Multe inovații tehnice interesante lansate la târgul CES din Las Vegas au fost legate de piața auto. Marii producători de automobile din Europa - Audi, Mercedes-Benz și BMW - au acordat o atenție deosebită tehnologiei de conducere cu autopilot. În plus, acestea tind să-şi echipeze mașinile cu platformele Auto Android sau Apple CarPlay pentru integrarea telefoanelor mobile în sistemele multimedia de la bord.
Chiar înainte de începerea evenimentului, toată lumea a fost în plină așteptare a sosirii "pe cont propriu" a modelului Audi A7. Cu o zi înainte de începerea târgului, automobilul german a călătorit singur pe ruta San Francisco-Las Vegas (aproape 900 km), fiind asistat de un conducător auto doar în condiţiile de trafic urban mai dificile. În absența primirii unui răspuns uman atunci când maşina a semnalat necesitatea de a i se prelua controlul de către un şofer, ea a tras pe dreapta și şi-a pornit luminile de avarie. În timpul testului, maşina nu a depășit viteza de 113 km/h. "Inima" vehiculului aproape 100% autonom este computerul PX Drive cu două cipuri Tegra X1 integrate, despre care am amintit şi în numărul trecut al Săptămânalului Dipol.
Test drive-ul vehiculului Audi A7
BMW a prezentat maşina electrică (modelul i3) capabilă să găsească pe cont propriu un loc de parcare liber și să parcheze. Soluții similare au fost, de asemenea, prezentate de Hyundai şi Volkswagen. Se pare că aceasta devine una dintre cele mai dorite funcţii pentru mașinile noi. Perspectiva de "auto-parcare" în fața mall-urilor aglomerate sau în timpul evenimentelor de amploare, împreună cu posibilitatea de a se conduce singură până la locul şoferului care a ieşit de la servici/cumpărături, par a fi foarte tentante.
Receptorul multimedia Kenwood DDX9902S cu suport pentru Apple CarPlay și Android Auto
Alte inovații tehnice din domeniul auto prezentate la CES au vizat controlul mașinilor prin dispozitivele multimedia. Audi a prezentat o carlingă virtuală proiectată pentru noua generație a seriei Q7. Panoul de bord este compatibil atât cu Android cât şi cu Apple Auto CarPlay, ceea ce permite transpunerea ecranelor smartphone-urilor pe afişajul de bord. Parrot, Pioneer și JVC Kenwood au scos deja pe piaţă dispozitivele bazate pe sistemele Android si Apple Auto CarPlay. Volkswagen a prezentat unele funcții ale modelului Golf R care pot fi controlate de către conducătorul auto prin gesturi.

Funcția EasyFind - rapiditate în instalarea sistemelor DVB-S/S-2.

Satlook Micro HD R10740 a fost proiectat și fabricat de inginerii companiei Emitor din Suedia. Scopul principal al aparatului este să ajute instalatorul să găsească un satelit ales (cu funcţia EasyFind) și să-i permită alinierea precisă a antenei cu LNB-ul prin măsurarea unui set de parametri ai semnalelor digitale primite de la transponderele selectate.
Ecranul Satlook Micro HD R10740 DVB-S/S2 în timpul rulării funcţiei Easy Find
Utilizatorii îşi pot defini propriile profiluri, care pot fi utilizate în modul EasyFind. Numărul maxim de profiluri este de 5, fiecare capabil să stocheze 6 sateliți sau 6 transpondere. Datorită posibilității de definire a unui profil individual pentru fiecare combinație polarizare-bandă, funcţia poate fi, de asemenea, foarte utilă instalatorilor de sisteme SMATV. Spre exemplu, profilul pentru Polonia poate conține patru transpondere de nc + și Cyfrowy Polsat, toate de la Hot Bird (13°E). Perechile polarizare-bandă sunt următoarele: HH (TP: 11747 H, SR: 27500, FEC: 3/4), HL (TP: 10892 H, SR: 27500, FEC: 3/4), VH (TP: 12188 V, SR: 27500, FEC: 5/6), VL (TP: 11508 V, SR: 27500, FEC: 3/4). În acest fel este posibilă verificarea rapidă a fiecărei căi din sistemul multiswitch. Alte profiluri pot fi utilizate pentru măsurători ale semnalelor primite de la transpondere ce difuzează canale HD. În oricare din situaţii, atunci când semnalele au un nivel suficient, contorul măsoară parametrii SNR și BER.

Estetică și ușurință la instalare - dulapurile RACK.

În practica de zi cu zi, dulapurile de montare a echipamentelor în standardul RACK 19" au fost folosite de ani de zile în telecomunicații, sisteme IT, echipamente de scenă, laboratoare etc. Dulapurile RACK estetice şi funcționale sunt proiectate pentru montarea tuturor dispozitivelor în standardul de 19" (482.6 mm). Unitatea "U" - 1.75" (44.45 mm) permite standardizarea înălțimilor echipamentelor montate în dulapurile RACK de 19". Capacitatea oricărui dulap RACK este dată în unitățile "U". Altă caracteristică importantă care ar trebui să fie luată în considerare la alegerea unui dulap este adâncimea sa. Valorile tipice sunt 450, 600, 800 și 1000 mm. Adâncimea dulapului trebuie aleasă în funcţie de adâncimea echipamentului pentru a-i facilita instalarea, conectarea, și buna întreţinere, reducând totodată congestionarea cablurilor.
Dulapurile Rack sunt potrivite pentru montarea tuturor dispozitivelor compatibile cu standardul 19". Acestea sunt ideale pentru instalarea headend-urilor, switch-urilor, serverelor, dispozitivelor optice. Echipate cu rafturi si sertare adecvate, ele pot de asemenea să adăpostească dispozitive care nu sunt în standard de 19": multiswitch-uri, amplificatoare RF, modulatori, DVR-uri.
Cabinet RACK 6U 19
Dulapurile Rack suspendate sunt de asemenea utilizate în sistemele automatizate
Mai multe informații practice cu privire la cabinetele RACK se pot găsi în articolul Cabinete metalice tip RACK pentru instalarea rapidă, uşoră dar şi elegantă a echipamentelor electronice.

Sisteme terminale de telecomunicații în apartamente.

Plasarea unei cutii de instalare adecvate în fiecare apartament în apropierea ușii de intrare este un exemplu de bună practică. Cutiile de instalare multifuncţionale pot fi folosite pentru orice tip de cablaj.
Cutia suspendată pentru conectarea cablurilor OMT-35 R96025 este destinată atât apartamentelor din clădirile rezidențiale cât și caselor. Această cutie terminală este adesea folosită în apartamente pentru conectarea cablurilor de telecomunicații ce provin de la camera tehnică cu cele de la prizele din apartament. Cutia se potriveşte cablurilor din cupru (cabluri torsadate, cabluri coaxiale TV) și fibrelor optice cu orice configurație. Ea este împărțită pe 3 zone: un compartiment mic dedicat lungimilor de rezervă a cablurilor, un compartiment mai mare pentru plasarea componentelor pasive (splittere TV/SAT) și active (amplificatoare RF, modemuri de cablu) și un panou intermediar cu conectori/adaptoare.
Panoul are 8 deschizături pentru conectorii universali Keystone, alte 8 pentru conectorii F şi 2 pentru adaptorii de fibră optică.

Exemplu de conexiuni din cutia terminală de instalare destinată apartamentelor

Panoul de alarmă Integra - procedura pornirii de urgenţă.

În cazul în care toate conexiunile sunt făcute corect, însă panoul de control afişează erori la pornire (tastaturile şi codurile nu sunt acceptate), instalatorul trebuie să urmeze pașii de mai jos:
  • Opriţi alimentarea panoului de control (mai întâi deconectaţi aparatul de de la sursa de curent alternativ şi scoateţi bateria);
  • Conectaţi un fir pe pinii RESET aflaţi pe placa de bază a panoului de control;
  • Porniţi sursa de alimentare a panoului (conectați mai întâi bateria și apoi alimentaţi la reţea); LED-ul DIALER va începe să clipească;
  • Așteptați câteva secunde până când LED-ul DIALER se stinge și scoateți firul de pe pini; panoul de control va intra în modul de serviciu; meniul modului de serviciu va fi afişat pe tastatură cu cea mai mică adresă;
  • Restabiliţi setările implicite din fabrică utilizând funcția Clear All (-> RESTARTS -> CLEAR ALL);
  • porniţi funcția KEYPADS ADRR. (-> STRUCTURE -> HARDWARE -> IDENTIFICATION -> KEYPADS ADDR.) și setaţi adresele individuale din tastatură;
  • Identificaţi dispozitivele conectate la magistrala tastaturii
    (-> STRUCTURE -> HARDWARE -> IDENTIFICATION -> LCD KEYPADS ID.);
  • Identificaţi dispozitivele conectate la magistrală extinsă
    (-> STRUCTURE -> HARDWARE -> IDENTIFICATION -> EXPANDERS ID.);
  • Ieşiţi din modul de serviciu folosind funcția END SERVICE;
  • După apariţia unui prompt pe ecranul tastaturii întrebându-vă dacă doriţi să salvaţi datele în memoria FLASH, apăsați pe tasta cu numărul 1; prin salvarea unei copii a setărilor în memoria FLASH, panoul de control va fi capabil să le restaureze din copia de rezervă în cazul în care se detectează o eroare în datele stocate în memoria RAM;
  • După ce datele sunt salvate în memoria FLASH, reporniţi panoul de control (pe ecranul tastaturii nu se va afişa nimic în acest timp); după repornire, panoul de control ar trebui să funcționeze în mod corespunzător iar instalatorul poate programa sistemul.
În cazul utilizării unui calculator cu softul DLOADX care este conectat la portul RS-232 al panoului de control, modul de serviciu nu va porni (va fi posibilă programarea panoului de control doar la nivel local, din computer).
Locaţia pinilor RESET pe placa de bază SATEL INTEGRA 32 G2004

Cum se setează adresele IP ale camerelor Sunell.

Adresa IP corespunzătoare a unei camere video IP este una dintre condițiile necesare pentru conectarea ei la rețea. Încă de la versiunea de firmware v.1.8.06, camerele IP Sunell au un mecanism dublu pentru atribuirea adresei IP. Din momentul pornirii, camera caută timp de 2 minute un server DHCP care să îi atribuie adresa IP. Dacă serverul nu este găsit, se va stabili adresa IP statică 192.168.0.120 şi măsca de subrețea 255.255.255.0.

În versiunile anterioare ale software-ului, alocarea adresei IP pentru camerele video de către un server DHCP era o condiție necesară. Singura posibilitate de evitare a aceastei cerințe era folosirea butonului de resetare (revenire la setările din fabrică), care a condus la atribuirea adresei IP statice 192.168.0.120 și a măștii de subrețea 255.255.255.0.

Camera IP dome Sunell SN-IPR54/14ALDN (2MP, 3.3-12mm, 0.1 lx, IR maxim 30m)
Atribuirea adresei IP de către un server DHCP este utilă atunci când se adaugă simultan mai multe camere la rețea. În această situaţie, fiecare cameră are o adresă IP diferită și actualizarea se face imediat. Se recomandă ca după obținerea conexiunii cu o cameră video, adresa IP atribuită de către serverul DHCP să fie definită ca statică, ceea ce garantează faptul că nu se va mai schimba.

Produse noi în oferta Dipol

Detector wireless pentru inundaţii: Exta Free RCZ-01
Senzorul wireless de inundații Exta Free RCZ-01 F5807 este responsabil pentru siguranța caselor şi a altor facilități, oferindu-le protecție eficientă la inundații. În caz de inundație, detectorul avertizează utilizatorul prin alarmă sonoră (buzzer) și grafică (în aplicațiile mobile). RCZ-01 este compatibil cu Controller-ul Exta Free EFC-02 F5001 precum și cu receptoarele/actuatorii sistemului. Utilizarea controlerului permite gruparea tuturor detectoarelor de inundații din toată casa într-o aplicație mobilă pentru o monitorizare ușoară.
Protecţie supratensiuni cu filtru EMI/RFI: OP-230 (tip 3)
Dispozitivul de protecţie la supratensiuni cu filtru EMI/RFI OP-230 P1422 asigură protecția echipamentelor electronice alimentate de la reţeaua electrică de 230 V din sistemele industriale și clădirile rezidențiale. Aceste dispozitive de protecție sunt destinate în special sistemelor complexe de automatizare cu cronometre, PLC-uri, dispozitive de măsurare, calculatoare etc. Acestea sunt, de asemenea, recomandate pentru utilizare în clădiri rezidențiale, case și apartamente, datorită numărului crescător de calculatoare, dispozitive de automatizare şi aparate electronice de larg consum.
Detector monoxid de carbon KIDDE 5DCO (LCD)
Detectorul de monoxid de carbon cu afișaj LCD 5DCO G9985 este utilizat pentru monitorizarea continuă a spațiilor expuse pericolului acestui gaz otrăvitor. La fiecare 15 secunde, dispozitivul afişează valoarea măsurată a concentraţiei de monoxid de carbon în intervalul de 0-999 PPM. Senzorul este echipat cu semnalizare optică (LED roșu) și acustică (sunet de 85 dB), care porneşte automat atunci când se detectează un potenţial pericol. Butonul de TEST/RESET este folosit pentru a verifica toate funcțiile senzorului, iar butonul PEAK LEVEL permite citirea valorii maxime a concentrației de CO stocată în memoria senzorului.

Merită citit:

Sisteme de supraveghere IP - înregistrare video chiar și fără LAN. Sistemele de supraveghere video IP necesită un grad mare de protecție în ceea ce privește materialul video înregistrat. În cazul rețelelor profesionale, unde prioritatea nr.1 este fiabilitatea, trebuie asigurate condițiile necesare ca sistemul de supraveghere să funcționeze fără probleme, indiferent de circumstanțe. Dacă echipamentul de înregistrare (NVR-ul) se defectează, datele pot fi salvate pe un aparat similar, instalat în camera de monitorizare, pentru asigurarea redundanței. În schimb, dacă şi rețeaua locală (LAN) devine nefuncţională, singura opţiune în care materialul video poate fi salvat rămâne instalarea de carduri de memorie microSD direct în camerele IP... continuare
Sisteme de supraveghere IP, având implementate două modalităţi de arhivare a datelor
Camere CCTV analogice 900TVL