Nr. 4/2015 (26 ianuarie, 2015)
Folding@Home - legătura dintre telefonul mobil şi viitorul medicinei.
În anul 2007, un colectiv restrâns de oameni de ştiinţă de la universitatea Stanford în frunte cu profesorul Vijay Pande de la catedra de chimie, biologie celulară şi informatică au pus bazele unei platforme software de simulare a procesului de pliere a proteinelor. Sony, compania din spatele consolei de jocuri Playstation 3, s-a implicat activ în procesul de dezvoltare a programului de simulare şi astfel, platforma celor de la Stanford are capacitatea de a folosi resursele de calcul a unităţii grafice din interiorul milioanelor de console PS3 vândute de Sony în întreaga lume. Pe lângă acestea, platforma software poate folosi în acelaşi timp şi plăcile video (AMD sau Nvidia) a oricărui calculator conectat la internet. Acestă vastă reţea de calculatoare şi console video pune la dispoziţia programului celor de la Stanford denumit "Folding@home" imensa putere de calcul necesară simularii moleculelor biologice.Forma pe care proteinele o adoptă este extrem de importantă pentru funcţionarea corectă a organismului. Conformaţia finală a proteinei determină modul în care aceasta îşi va îndeplini rolul în organism. Chiar şi cele mai mici abateri, iregularităţi pot duce la apariţia unor boli precum Alzheimer, Parkinson sau cancer. Cercetătorii încă nu stiu de ce în cele câteva nanosecunde necesare unei proteine tipice să îşi modifice conformaţia apar erori ce duc la consecinţe grave pentru sănătate.
Echipa condusă de către doctorul (PhD) Vijay Pande a dezvoltat o metodă de modelare a întregului proces de pliere suferit de o moleculă biologică. Din cauza gradului ridicat de complexitate pe care îl implică o astfel de simulare, sunt necesare mii de ore ce calcul chiar şi în cazul rulării programului pe un supercomputer. Din acest motiv, programul a fost creat să utilizeze ca instrument principal de calcul o reţea masivă de calculatoare simple, de birou. Acum însă, telefoanele mobile (smartphone-urile) au ajuns să fie la fel de puternice ca un calculator clasic iar numărul acestora este la fel de mare ca cel al calculatoarelor şi creşte pe zi ce trece. De aici a pornit idea unei aplicaţii mobile care să "pună la lucru" procesorul telefonului pe timpul nopţii, când acesta se încarcă sau în timpul când este folosit pentru lucruri simple.
Puterea de calcul a celui mai puternic calculator din lume nu o poate egala pe cea a unor milioane de PC-uri interconectate într-o reţea globală. Echipa de la Stanford crede că ar fi posibilă rularea unei simulări credibile folosind 10 000 de telefoane mobile timp de aproximativ două săptămâni. Dacă numărul de terminale folosite în acest experiment se măreşte atunci timpul necesar simulării bineînţeles că se va reduce. În jur de 100 000 de smartphone-uri trebuie să folosească simultan aplicaţia pentru ca simularea moleculară să atingă o putere de calcul de aproape 2 petaflops (PFLOPS)
În aceste zile, oricine poate ajuta la progresul medicinei. Aplicaţia Folding@Home este deja disponibilă pe Google Play. Programul este deocamdată compatibil doar cu unele dintre modelele de telefoane Sony dar creatorii acesteia au promis că aplicaţia va fi în cele din urmă capabilă sa ruleze pe orice telefon cu o versiune de Android minim 4.4
Aplicaţia va da utilizatorilor posibilitatea de a alege cu exactitate timpul în care aceştia doresc să pună la dispoziţia simulării puterea de calcul a telefonului mobil.
Compensarea atenuării pe cablu în sistemele multiswitch.
Un semnal RF transmis pe orice tip de cablul coaxial va fi supus fenomenului de atenuare. Gradul de atenuare depinde atât de construcţia fizică a cablului cât şi de frecvenţa semnalelor folosite. În practică asta înseamnă că programele satelit, furnizate tipic într-o reţea coaxială în banda 950 - 2150 MHz vor suferi o atenuare mult mai mare decât programele CATV (100 - 860 MHz). Acest efect nedorit poate fi ameliorat cu ajutorul multiswitch-urilor din gama TERRA SA deoarece sunt dotate cu un mecanism ce permite ajustarea câştigului de semnal în funcţie de frecvenţa acestuia. Dat fiind faptul că atenuarea oricărui cablu coaxial este diferită, echipamentele TERRA ajustează prin intermediul unui potenţiometru sau a unor comutatoare valoarea parametrului "Pantă" (eng. Slope) în concordanţă cu fiecare tip/model de cablu coaxial. Astfel, la priza TV a abonatului, semnalul TV va avea un nivel constant pe întreaga bandă de frecvenţă. Cele două grafice de mai jos ilustrează cel mai bine rezultatul obţinut prin folosirea amplificatorului SA-901 R70901.Rezultatul obţinut folosind un amplifcator SA-901 R70901 cu corecţie de pantă. (în stânga: fără compensarea atenuării, în dreapta: compensare reglată la 12 dB)
Lungimea traseului de cablu pentru care au fost făcute măsurătorile este de 70 de metri. Între amplitudinea celei mai ridicate și celei mai joase frecvențe a semnalului RF s-a înregistrat o diferenţă de aproximativ 13 dB. Compensând atenuarea (comutatorul de ajustare a pantei setat la 12 dB) diferenţa scade la puţin peste 5 dB. În general, diferenţa maximă între două canale RF din întreaga bandă TV nu trebuie să depăşească 12 dB.
Unele echipamente (multiswitch-urile TERRA din seria MR/MSR şi MV/MSV) sunt capabile de regla un număr mai mare de parametrii de transmisie, fiind ideale pentru sisteme CATV/SatTV de mari dimensiuni.
Instalarea splitterelor de fibră optică.
Cele mai multe dintre clădirile recent finalizate au în dotare sisteme de transmisie optică a datelor, capabile de servicii tip GPON sau GEPON. Furnizorii acestor servicii sunt în permanentă căutare de soluţii noi, eficiente şi cât mai simple de implementare unei reţele optice.DIPOL le oferă mai multe modele de cutii şi incinte de distibuţie special create pentru instalarea splitterelor optice. Cea mai des folosită este cutia de distribuţie ULTIMODE TB-16P-3 în care pot fi instalate două splittere 1:8 sau 1:16. Conectori de tip SC simplex sau LC duplex pot fi montaţi la fiecare ieşire a splitterelor. Per total, traseul optic poate fi divizat în 16 sau 32 de circuite de fibră optică.
Cutia are un grad de protecţie IP65 şi poate fi montată de perete. Până la 24 de splice-uri mecanice sau prin sudură pot fi instalate în interior, împreună cu fibrele optice de rezervă. Spre deosebire de produsele similare de pe piaţă, cutia de distribuţie va rezista la schimările rapide de temperatură precum şi la umezeala ridicată.
Kituri pentru control radio.
Platforma Exta Free oferă oricui posibilitatea de a-şi crea rapid o casă inteligentă. Aceia care doresc sau au nevoie doar de câteva dintre funcţiile oferite de casa inteligentă (controlul luminii sau a unui aparat electric) pot alege câteva dintre Kiturile Exta Free. Acestea pot fi folosite pentru:- RZB-01 Exta Free F5010 (RNK-02 + ROP-01) - deschiderea/închiderea de la distanţă a unui circuit
- RZB-02 Exta Free F5011 (RNK-02 + RDP-01) - deschiderea/închiderea de la distanţă plus funcţie de dimmer de lumină
- RZB-03 Exta Free F5012 (RNK-02 + SRP-02) - control jaluzele
- RZB-04 Exta Free F5013 (RNK-04 + ROP-02) - controlul a două circuite de lumină
- RZB-05 Exta Free F5014 (ROP-01 + Pilot P257/2) - controlul de la distanţă a unui cicruit electric cu telecomandă tip cheie cu breloc.
- RWG-01K Exta Free F5019 (RWG-01 + P-257/2) - controlul de la distanţă a unei prize cu telecomandă tip cheie cu breloc.
Exemple de utilizare a fiecărui set în parte se găsesc în paginile manualelor - în secţiunea de download. Mai jos, este unul dintre exemple.
Kit pentru control radio Exta Free RZB-01 (RNK-02 + ROP-01) F5010
Update de firmware pentru camerele SIGNAL.
Software-ul instalat pe camerele IP SIGNAL poate fi actualizat direct din cameră, imediat ce vă logați pe pagina web a acesteia sau prin intermediul aplicației IP Camera Searcher. Aceasta va căuta toate camerele IP conectate la rețeaua LAN proprie și va iniția procedura de actualizare a firmwarelui pentru fiecare în parte, doar cu condiția ca cel existent pe cameră să fie cel puțin la versiunea 4.1.38IP Camera Searcher este distribuit pe CD, cu fiecare cameră IP Signal. Accesând serverul web al camerei de pe o platformă Microsoft Windows prin intermediul Interner Explorer, trebuie descărcat și instalat o versiune de control "OCX" compatibilă cu camera IP. Veti avea astfel acces la o interfață grafică pentru controlul tuturor setărilor camerei.
Compatibilitatea dintre versiunea de control "OCX" instalat pe calculator și firmware-ul camerei IP este foarte importantă. Nerespectând indicația de instalare a unei versiuni compatibilie duce la imposibilitatea accesării unor funcții avansate ale camerei.
Fereastra Internet Explorer unde sunt indicate versiunea de firmware a camerei și cea a controlului "OCX"
Pașii care trebuie urmați dacă în cazul problemelor de imcompatibilitate firmware cameră - control OCX
- închideți toate ferestrele Internet Explorer
- din Control Panel, dezinstalați versiunea OCX existentă pe calculator
- accesați camera IP dintr-o nouă fereastră Internet Explorer
- așteptați mesajul prin care se confirmă descărcarea și instalarea unei versiuni de control "OCX" compatibilă cu firmware-ul camerei
- din nou, accesați camerei folosind Internet Explorer
Opțiunile de înregistrare a evenimentelor disponibile în NVR-urile Hikvision
. Toate sistemele de supraveghere video CCTV ce folosesc NVR-uri și camere IP produse de Hikvision pot fi configurate ca în cazul unor evenimente speciale, parametrii de înregistrare video să fie diferiți de cei folosiți la înregistrarea continuă, de zi cu zi. Fiecare canal poate fi configurat în mod individual. Se pot alege valori mărite pentru framerate și bitrate, diferite de cele folosite la înregistrarea obișnuită. La declanșarea unui eveniment (detectarea mișcării, acces neautorizat la cameră, etc.) NVR-ul comută imediat pe modul de înregistrare special (unde sunt utilizații parametrii cu valori ridicate pentru bitrate și framerate). Prin acestă metodă sistemul CCTV va putea reda scena ce conține evenimentul de interes cu cât mai multe detalii și în același va economisi spațiul pe HDD.NVR IP Hikvision DS-7616NI-ST K2316
Oricare din cele 16 canale video poate fi configurat pentru înregistrarea la calitate ridicată a evenimentelor.
Oricare din cele 16 canale video poate fi configurat pentru înregistrarea la calitate ridicată a evenimentelor.
LNB-ul OCTO TRIAX TOO 001 A98260 poate transmite semnale către opt receptoare de satelit sau către patru receptoare twin-tuner PVR (sau combinații ale acestora, cu un total de până la 8 intrări). Pe fiecare ieșire de cablu coaxial a LNB-ului este oferită întreaga bandă de satelit: 950-2150 MHz . | ||
Receiver-ul Ferguson Ariva S300 A99372 oferă imagini de cea mai bună calitate și un sunet clar, atât în cazul transmisiunilor HD cât şi SD. Ferguson Ariva S300 este prevăzut cu un port USB de mare viteză pentru conectarea mediilor de stocare externe și adaptor WiFi. Înregistrarea/TimeShift, redarea muzicii (MP3, OGG, FLAC), redarea filmelor (MKV, AVI, Xvid) şi vizualizarea fotografiilor (JPEG, BMP) sunt doar câteva exemple de utilizare a acestui dispozitiv versatil. Card reader-ul plasat sub clapeta de pe panoul frontal permite accesul la canalele criptate, HD și SD. Consumul de energie în modul standby este foarte scăzut (sub 0.5 W) | ||
Rack metalic Signal 19" 32U (600x800 mm) oferă o siguranță sporită și pe termen lung a echipamentelor instalate dar și un mod de organizare plăcut, o instalație finală estetică. Cabinet-ul poate gazdui de asemenea dispozitive care nu sunt in carcase standard rack de 19", de exemplu multiswitch-uri, amplificatoare RF, modulatoare, DVR-uri, servere. Pentru acestea va fi nevoie de rafturi adiţionale. | ||
Merită citit:
Sistem de distribuţie satelit pentru 70 de abonaţi Implementarea topologiei pentru magistrale prin utilizarea de multiswitch-uri din seria MV-5XX poate fi cea mai flexibilă soluție pentru sistemele SMATV. Nu este greu să creezi subrețele care să depindă de așezarea fizică a ieșirilor în clădirile mari, cu mai multe etaje și cu mai multe scări de bloc. GKJ SYSTEM a instalat un sistem SMATV într-un complex de locuințe din Cracovia, care să recepţioneze semnale DVB-S/S2 de la satelitul Hotbird 13°E, semnale digitale TV (DVB-T) și radio FM, utilizând o singură antenă de satelit. Înainte de a implementa acest sistem, compania a proiectat sistemul cu ajutorul software-ului gratuit SatNet. mai multe