Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 5/2015 (2 febriarie, 2015)

Microsoft este gata de o nouă revoluţie de avergura Windows.

Chiar în această lună, mai exact pe 21 ianuarie, Microsoft făcut publice cele mai interesante detalii despre noua versiune a sistemului de operare Windows. În cadrul acestei conferinţe intitulată: "Windows 10: the next chapter" gigantul software a dezvăluit întregii lumi faptul că de ceva vreme lucrează la un sistem de realitate virtuală. La fel ca şi în cazul Google Glass sau Oculus Rift, la bazele acestei realităţii virtuale se află o pereche de ochelarii - Microsoft HoloLens, prin intermediul cărora, mediul virtual este suprapus aproape perfect peste realitatea înconjurătoare. Numeroşi senzori integraţi în "perechea de ochelari" şi capabili de recunoaşterea gesturilor, permit celui ce poartă ochelarii manipularea obiectelor virtuale: o vază de flori, creată pe calculator, poate fi uşor "aşezată" pe masa din sufragerie.
Obiectele virtuale sunt asemenea unor holograme ce pot fi văzute doar prin ochelarii HoloLens. Aspectele tehnice ale sistemului încă sunt ținute secrete dar rezultatul obținut de cei de la Microsoft este întradevăr uimitor - toate obiectele virtuale sunt "desenate" incredibil de clar și sunt integrate în mediul încojurător foarte natural. Pozița în spațiu a utilizatorului este în permanență monitorizată iar imaginile 3D afișate de ochelari sunt adaptate constant la poziția acestuia. Totodată, perechea de ochelari nu necesită un smartphone sau alt instrument hardware pentru a funcționa și are propriul sistem de operare. Un nou tip de procesor - HPU (Holographic Processing Unit) cât și un cip grafic (GPU) au fost create special pentru acești ochelari. Gama variată de senzori instalați în HoloLens analizează vocea și gesturile utilizatorului pentru a oferi acestuia senzația de spațialitate - hologramele "se aud" diferit, în funcție de amplasarea acestora în cameră.
Clip video din timpul conferinței Microsoft - prezentarea HoloLens.
Imediat se pot găsi câteva aplicații foarte interesante pentru acești ochelari speciali. Ne putem imagina ușurința cu care se vor putea crea obiecte tridimensionale doar prin gesturi și vorbe. Vor putea fi folosiți în educație, gaming și comunicare. Windows 10 va dispune de instrumente pentru crearea lumilor virtuale. Așadar orice va putea ajuta la modelarea viitorului holografic.

Sistem multiswitch pentru receivere.

Vă prezentăm o soluţie de distribuţie TV-satelit pentru o vilă. Sistemul distribuie semnalele de satelit de la HellasSat (DolceTV) de pe poziţia orbitală 39° E, şi televiziunea DVB-T recepţionată cu o antena Dipol 44/21-60 Tri Digit A2675 cu preamplificator LNA-177 B4009. Sistemul a fost instalat şi configurat de firma ALARMS-GDS din Bucureşti.
Multiswitchul TERRA MR-508 R70608 are şi un comutator ce permite telealimentarea (12 VDC) unui preamplificator direct din intrarea TV terestru. Aici, alimentarea este pornită pentru a alimenta preamplificatorul LNA-177 B4009 ce vine împreună cu antena A2675.
Un avantaj important al multiswitch-urilor seriei MR-5XX este gruparea ieșirilor RF în funcție de nivelul de semnal. Acest lucru dă posibilitatea compensării atenuărilor de semnal cauzate de traseele de cablu cu lungimi diferite în scopul obținrii unui nivel asemănător de semnal la toate prizele TV, indiferent de poziționarea acestora în raport cu multiswitch care le deservește. În plus, acest multiswitch are posibilitatea de a compensa și atenuările introduse de caracteristicile intrinseci ale cablului (câștig mai mare la frecvențe mai mari).

Reţele WLAN în hale mari.

Creearea unei reţele WLAN în spaţii de mari dimensiuni (hale, pieţe, restaurante sau mall-uri) depinde de arhitectura locaţiei (structură, aranjament, materiale folosite) şi de cum este folosit acel spaţiu (aparataj, rackuri etc). Situaţia concretă în astfel de locaţii este o amestecătură de spaţiu liber (unde semnalul se propagă uniform) şi un mediu încărcat cu pereţi, echipamente, materiale stocate etc (unde propagarea semnalului este perturbată).
Pentru spaţii cu o încărcare mai slabă se pot folosi cu fără probleme acces pointuri Ubiquiti UniFi AP Outdoor N2576 montate în centrul geometric al spaţiului. Se recomandă montarea echipamentelor la un nivel cât mai jos pentru că deschiderea verticală a acestora este de doar 90.
Dacă spaţiul este încărcat atunci trebuie folosite obiectele care maschează semnalul ca "despărţitoare". Cea mai bună acoperire se va obţine folosind mai multe AP-uri, de exemplu Ubiquiti UniFi UAP-LR N2574. Numărul şi poziţia acestora se vor determina prin experimente practice. După configurare, aceste AP-uri vor forma o reţea unică cu un singur SSID şi clienţii nu vor trebui să repete progedura de logare la trecerea de la un AP la altul. Un alt avantaj al acestor echipamente este sistemul de management centralizat UNIFI WiFi Enterprise System. Folosind acest sistem, administratorul reţelei poate controla o reţea de AP-uri UniFi direct din browser. Sistemul permite administratorului şi să vizualizeze starea reţelei precum şi parametrii de semnal al fiecărui client în timp real. Pentru o afişare a razei de acoperire se pot importa şi hărţi ale fiecărei locaţie.
Access Point Ubiquiti UniFi UAP-LR (Long Range 802.11b/g/n 300Mbps) Access Point Ubiquiti UniFi UAP-LR (Long Range 802.11b/g/n 300Mbps) Access Point Ubiquiti UniFi UAP-LR (Long Range 802.11b/g/n 300Mbps)
Aranjamentul unor APuri N2574 într-un depozit

Bugetul de putere optică - cum se calculează?

Un pas important în proiectarea unei reţele de fibră optică este estimarea lungimii maxime a fiecărei legături. Aceste lungimi sunt determinate din puterea de transmisie a echipamentelor şi din atenuările cablurilor de fibră optică precum şi a conecticii aferente acestora. Astfel se vor afla parametrii optimi pentru echipamentele active din reţea.
O condiţie necesară pentru transmisia corectă pe link-uri optice este ca atenuarea cumulată a componentelor pasive fibre, splice-uri, conectori, cuple, splitter-e - în cazul sistemelor PON) este mai mică decât a puterii optice furnizate de echipamentele active. Orice transmiţător are o putere maximă (exprimată în dBm), şi orice receptor are o putere se semnal minim necesară pentru fiecare nivel de performanţă (viteză maximă de transmisie). Diferenţa dintre aceste două valori este numită bugetul de putere.
Când aceste valori sunt definite:
Bt-Br = Bp - bugetul de putere (Bt - puterea transmițătorului, Br - sesibilitatea receptorului)
Tl - atenuarea fibrelor
Pl - atenuare în celelate componente (spliceuri, conectori, adaptori, splittere)
G - câștigul cumulat al echipamentelor active intermediare (amplificatoare)
Pm (3 dB) - marjă de eroare necesară din cauza reducerii eficienței laserului pe durata folosirii
linkul optic va funcționa corect dacă:

Bt-Br=Bp > Tl+Pl-G+Pm
Puterea de ieșire a transmițătorului precum și sensibilitatea receptorului sunt se găsesc în foaia tehnică a acestora. Pentru convertorul Ultimode M-203G L11025 puterea de emisie este de -3dBm iar sensibilitatea la recepție de cel puțin - 22 dBm. Rezultă un buget al puterii de 19 dB. Teoretic, dacă se neglijează toate pierderile cu excepția celei introduse de fibra optică (0.4 dB/km) distanța maximă de transmisie poate ajunge la 47 de km. În practică însă cei 19 dB din bugetul puterii trebuie să acopere toate pierederile introduse (splice-uri, conectori, echipamentele pasive) plus marja de siguranță (minim 3 dB) astfel distanța reală de transmisie este mult mai mică.

Două fluxuri video în NVR-urile HIKVISION.

După conectarea și configuratea inițială a camerelor IP în rețeaua CCTV, pot apărea în probleme de vizualizare în timp real a tuturor imaginilor de pe camere. De cele mai multe ori acest lucru este cauzat de o configurare greșită a fluxului video (stream video) secundar în NVR.
Meniul de configurare a NVR-ului Hikvision prin intermediul browserului Firefox
Dacă se accesează NVR-ul printr-un browser web se alege calea Configuration -> Camera Settings -> Video settings, camera IP iar apoi opțiunea Stream Type. În situația în care NVR-ul se accesează direct atunci trebuie aleasă calea Recording -> Parameters -> Video Stream.
Aici ar trebui să aveți două opțiuni: Main Stream (Normal) și Sub Stream. Dacă veți găsi în schimb doar opțiunea Main Stream atunci înseamnă că unitatea de înregistrare nu a detectat și inițializat streamul secundar iar în acest caz NVR-ul folosește pentru vizualizarea realtime a camerelor streamul video principal ceea ce duce la o solicitare excesivă a procesorului și a rețelei LAN.
Situația poate fi rezolvată dacă se actualizează firmwareul camerelor și a NVR-ului.

Bitrate video și numărul maxim de utilizatori pe o cameră IP Sunell.

Fluxul video principal al oricărei camere video IP Sunell către un singur utilizator poate atinge 12 Mbps. În practică însă acesta este limitat de instalatorul sistemului la 4-5 Mbps. Fluxul total de date ajunge însă chiar și la 24 Mbps dar este împărțit tuturor clienților conectați simultan la cameră - NVR, PC cu software de înregistrare, smartphone-uri. Numărul acestora este limitat de firmware la 10. În cazul în care bitrate-ul fluxului video către un client are o valoare mare, numărul total al utilizatorilor ce se vor putea conecta la camera IP va scădea. Dacă un client nou va încerca să se conecteze îi se va afișa pe fundal negru informația "out of band". Transmisia către utilizatorii deja conectați la cameră nu va fi afectată.
Camerele IP Sunell au o lățime de bandă de maxim 24 Mbps, valoare ce trebuie luată în considerare când se proiectează sistemul CCTV.
Cameră IP Full HD (2MPix) Sony Exmor Sunell SN-IPR54/14APDN ONVIF
Camera IP Sunell SN-IPR54/14APDN K1685 poate genera un stream de până la 24 Mbps pentru până la 10 clienţi

Produse noi în oferta Dipol

Dimmer și Sender 2 canale: F&Home Radio rH-D1S2LR (Long Range)
Dimmer și Sender 2 canale: F&Home Radio rH-D1S2LR (Long Range) F1303 integrează un dimmer şi două intrări libere. Modulul comunică wireless cu sistemul (un server) şi controlează sarcina conectată la o reţea de tensiune 230 VAC. Modulul are două intrări fizice pentru conectarea a două contacte monostabile şi doi conectori pentru ataşarea sarcinilor. Sarcina poate fi rezistivă (lămpi incandescente), inductivă (motoare AC şi transformatoare) şi capacitivă (lămpi fluorescente).
Cupla HDMI mama-tata (180
Cupla HDMI mama-tata (180") H2002 apacitatea de a schimba unghiul (până la 180°) între o mufă HDMI-tată și un conector HDMI-mamă, pentru a permite conexiunea în cazul unor probleme de acces la conectorul HDMI.
Mască rack 19
Mască rack 19" pentru protecţie PoE AXON J2847 pentru un singur dispozitiv de protecţie AXON PRO J2845 (4xPoE+, 4xIN, 4xOUT) a camerelor IP.

Ştiri


Merită citit:

Probleme de compatibilitate PoE. Standardul 802.3af definește 2 tipuri de implementări PoE:
  • opţiunea A - alimentarea împreună cu semnalul de date sunt transmise pe perechile de conductori 1/2 și 3/6
  • opţiunea B - alimentarea este transmisă pe perechile 4/5 şi 7/8 (nefolosite în reţelele Fast Ethernet; în cazul Gigabit Ethernet perechile sunt folosite atât pentru transmisia datelor cat și a alimentarii ).
  • mai multe
Conexiunile într-un switch cu PoE și dispozitivul alimentat (802.3af): opţiunea A-violet, opţiunea B-galben
Desenele tehnice în format DWG şi PDF