Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 06/2015 (9 februarie, 2015)

Lasere noi pentru calculatoare mai rapide.

Oameni de știință de la centrul de cercetare Forschungszentrum Jülich și Institutul Paul Scherrer din Elveția au creat primul laser solidstate folosind elemente din grupa IV a tabelului lui Mendeleev. Noul laser poate fi introdus direct în circuitele integrate pe bază de siliciu. Acest lucru va permite crearea de cipuri în care informația este transmisă în principal prin intermediul luminii. Într-un mediu de transmisie optic transferul de date este mult mai rapid decât cel pe conductori de cupru și totodată mult mai eficient.
În cipurile actuale, transferul datelor între nucleele de procesare (core-uri), memorie și ariile logice este considerat un impediment major. Transferul optic al informației între toate aceste zone ale unui integrat promite rezolvarea acestei probleme atat din punct de vedere al vitezei cât și a consumului de energie.
"Transmisia semnalelor pe cupru îngreunează apariția unor calculatoare mai rapide din cauza lățimii de bandă disponibilă pe conductorul metalic și a căldurii din ce în ce mai ridicate ce trebuie disipate. Doar semnalul de ceas folosit la sincronizarea circuitelor reprezintă aproximativ 30% din totalul energetic. Tot acest consum ar putea fi economisit dacă am folosi transmisia optică." - explică Prof. Detlev Grützmacher, Director la Institutul Jülich's Peter Grünberg.
Rețelele de telecomunicații întinse geografic și centrele de date folosesc conexiuni optice de foarte multă vreme. Le asigură un transfer de date cu viteză mare pe distanțe foarte lungi. Transmisia semnalelor optice este considerată a se realiza aproape fără pierderi și poate folosi simultan mai multe lungimi de undă. Laserele solidstate (construite cu materiale semiconductoare) folosite în dispozitivele electronice actuale conțin elemente din grupele III și V (ex: Arseniură de Galiu) și nu pot fi folosite în cipurile pe bază de siliciu. Durata de viață a unei combinații din aceste materiale ar fi foarte scurtă din cauza coeficienților diferiți de expansiune termică. Cea mai eficientă soluție este folosirea unor lasere construite din aceleași materiale ca și circuitul integrat.
Performanțele așteptate de la fotonica pe bază de siliciu
Grupul de cercetători au creat un laser din germaniu și staniu. Acesta poate funcționa însă doar la temperatura de -183 grade celsius și nu poate fi alimentat direct de la o sursă de energie ci necesită excitare optică. Încă se lucrează la rezolvarea acestor probleme.

Împărţirea semnalului DVB-C.

Abonaţii firmelor de cablu (semnal digital) se confruntă adesea cu problema impărţirii semnalului către un al doilea receptor TV, ce poate fi rezolvată (dacă semnalul nu este codat) cu ajutorul unui splitter TV si un al doilea receiver DVB-C (in situaţia in care receptorul TV nu are receiver DVB-C încorporat); în situaţia in care semnalul recepţionat este codat, este necesar un al doilea abonament.
De cele mai multe ori nu este nevoie sa se vizioneze canale diferite (în camere diferite) la acelasi moment, in general se doreste distribuirea semnalului catre doua încăperi diferite, situaţie pentru care vă prezentăm mai jos 3 opţiuni.
Set extender wireless TR-3000 (audio-video + IR pe 5.8GHz)Set extender wireless TR-3000 (audio-video + IR pe 5.8GHz)Modulator RF TERRA MT-41 (canale 21-69)Splitter HDMI 1x4 Signal-HD
Trei posibilităţi de a trimite un semnal DVB-C către mai multe televizoare
  • opţiunea 1 - splitter HDMI Signal H3214 - canalul selectat din STB(Set Top Box / receiver DVB-C) este transmis către celelalte televizoare prin intermediul cablurilor HDMI. Avantajul prezentat de această soluţie tehnică, este că oferă posibilitatea recepţiei canalelor HD pe celelalte receptoare TV;
  • opţiunea 2 - modulator TV Terra MT41 R871741 - este soluţia optimă, in situaţia in care avem un cablu coaxial care leagă cele două camere. Modulatorul se va conecta la ieşirile analog A/V ale receiver-ului , acesta trebuie sa trimită semnal simultan către ieşirile analog şi digitale ;
  • opțiunea 3 - extender wireless TR-3000 R94110 - Este cea mai bună soluţie atunci când cablarea unei locaţii nu este o opţiune viabilă, utilizarea frecvenţei de 5.8 GHz elimină riscul interferenţelor radio.
În cazul opțiunilor 1 și 2, confortul utilizatorului este considerabil mai mare, cu aplicarea unui extender de telecomandă (Extender telecomanda wireless 2079T/RR94116)pentru a permite controlul DVB-C STB din cealaltă cameră.Setul extender wireless TR-3000 (audio-video + IR pe 5.8GHz/opţiunea 3) are controler IR integrat

Reglementări radio pentru WLAN.

Se poate folosi o antenă de câștig foarte mare fără a încălca legea? În ciuda celor câteva limitări impuse la utilizarea frecvețelor libere (nu necesită licență) de 2.4 și 5 GHz nu sunt restricții în privința câștigului antenelor folosite. Așadar de ce întâlnim situații în care utilizând o antenă de 10 dBi întrăm sub incidența legii dar cu o antenă de 15 dBi totul este în regulă?
Răspunsul la această întrebare derivă din reglementările cu privire la nivelul maxim EIRP (Effective Isotropic Radiated Power). Fără o licență specială, în cele mai multe țări această valoare este de 100 mW (20 dBm în banda de 2.4 GHz) și 1 W (30 dBm pentru 5.47-5.725 GHz). Un nivel maximal al EIRP poate fi obținut în mai multe moduri:
EIRP [dB] = puterea transmiţătorului [dBm] - (atenuare conectică [dB] + atenuare cablu [dB]) + câştig antenă [dBi]
  • <= 20 dBm (în banda de 2.4 GHz)
  • <= 30 dBm (în banda de 5 GHz)
Pentru a menține valoarea EIRP în limitele legii, instalatorul trebuie să ajusteze parametrii importați ai link-ului de comunicare: puterea transmițătorului, tipul de cablu - lungimea acestuia și câștigul antenei. De obicei este mult mai avantajos să se folosească o antenă de câștig ridicat, conectată la un transmițător de putere mică decât varianta inversă. Un transmițător puternic și o antenă necorespunzătoare (de câștig prea mare) poate depăși limitele EIRP admise.
Acum multe dintre AP-urile WLAN/WiFi au antene integrate. Este eliminată necesitatea cablării coaxiale și a mufelor RF. Doar un simplu cablu UTP este necesar pentru conectarea lor în rețeaua LAN. Valoarea EIRP a acestora este suma dintre câștigul antenei și a puterii transmițătorului (aceata poate fi ajustată software)
RouterBoard SXT-5HPnD (802.11n 5GHz 16dBi 2x2 MIMO nivel 3)
AP Routerboard SXT-5HPnD 802.11n 5GHz 16dBi 2x2 MIMO N24115

Diavolul stă în detalii - curăţarea feţelor conectorilor optici.

Fenomenul de atenuare este problema de bază a transmisiei informaţiilor pe distanţe mari. În cazul reţelelor de fibră optică, o sursă de atenuare suplimentară sunt sudurile făcute prost, fibre supracurbate şi alte erori umane în manipularea echipamentelor pasive. Uneori însă, atenuarea este prea mare deşi s-au respectat regulile de bază.
O ferulă murdară (stânga) şi una curăţată cu ustensila de curăţare NC-001.
Curăţarea cu neatenţie sau materiale corozive sau abrazive poate strica permanent ferula.
De multe ori, cauza unei atenuări excesive sunt ferulele murdare. Astfel curăţarea fiecărei mufe înainte de conectare poate face minuni în bugetul de putere al legăturii.
O soluție bună și ieftină la această problemă este de a curăța toate tipurile de terminale în timpul procesului de instalare. Instrumentul de curăţare ferule NC-001 L5916 îndepărtează praful, murdăria și contaminanții înainte de a conecta fibra optică. Structura specială a materialului colectează precis impurităţile, evitând în același timp orice zgâriere. Rolele interschimbabile de microfibră L5917 asigură o viaţă lungă a instrumentului. Carcasa protejează suprafața de curățare împotriva impurităţilor pe timpul transportului.

Înregistrarea declanșată de mișcare - Signal NVR-2704.

Odată logat pe înregistratorul de rețea Signal NVR-2704 trebuie aleasă următoarea cale din meniu:
  • System Set -> Motion Detect, se marchează Switch Linkage și se alege Channel No.,
  • System Set -> Rec Setup, se alege Week și Every day și se marchează căsuța All Day.
Fereastra de meniu System Set
Fereastra de configurare a detecţiei de mişcare
Fereastra de configurare a modului de înregistrare
După parcurgerea acestor pași, înregistrarea declanșată de mișcare fi activată.

Cum se configurează adresa IP a unei camere video Sunell cu ajutorul aplicaţiei IPSearch

Daca in reţea nu există un server DHCP, Camerele IP Sunell vor alege 192.168.0.120 ca adresă IP şi 255.255.255.0 ca subnet mask. Atunci când sunt conectate la același switch, conflictul de adresă IP va împiedica conectarea la orice cameră prin intermediul unui browser web. Comunicarea cu fiecare dispozitiv separat și schimbarea manuală a adresei sale este o soluție ad-hoc rezonabilă numai în cazul unui număr mic de camere.
În cazul sistemelor mari CCTV IP, soluția potrivită este asigurată de aplicaţiaIP Search. Aceasta caută toate camerele IP Sunell în rețeaua LAN și permite schimbarea rapidă a adreselor IP pentru a elimina conflictele. Cu această aplicație, utilizatorul poate de asemenea modificaSubnet Mask, Default Gateway, DNS Server, Utilizator şi Parolă pentru fiecare cameră. Funcţia Device IDoferă posibilitatea de a da camerei orice nume, de exemplu în legătură cu locația sa.

Produse noi în oferta Dipol

Mască rack 19
Panel Rack 19" J2848 pentru montarea a două protecții AXON PRO J2845 (4x PoE+, 4x IN, 4x OUT) într-un cabinet metalic.
Centrală alarmă ROPAM NeoGSM-PS cu comunicator GSM
Centrala de alarmă ROPAM NeoGSM-PS G7000 combină funcționalitatea unui sistem de alarmă tipic cu simplitatea automatizării casei. Este soluția ideală pentru clădiri rezidențiale spațiii comerciale. Comparativ cu alte sisteme din această categorie, NeoGSM-PS dispune de o multitudine de resurse și funcții precum intrări analogice și digitale, ieșiri digitale, comunicare audio bidirecțională, modul GSM/GPRS, senzor de temperatură, porturi I/O logice și de tip OC. Pe lângă toate acestea funcționalitatea centralei poate fi extinsă prin intermediul unor module precum FGR-4 (MMS și email), VAR-1 (integrare cu interfoane video) sau APm-Aero (comunicare radio bidirecțională cu diverși senzori).
AP Wireless și controller: ROPAM APM-Aero
AP Wireless și controller: ROPAM APM-Aero G7030 a fost proiectat pentru a integra dispozitivele wireless Aero cu dispozitivele Ropam Elektronik, cu ajutorul magistralei RopamNET. Suportă până la 8 dispozitive wireless Aero și controlează automat puterea de transmisie în funcție de puterea și calitatea transmisiei. Programarea și diagnosticarea dispozitivului se face prin intermediul software-ului dedicat PartnerGSM, de la panoul de control.

Merită citit:

SatTV - un singur cablu şi patru receptoare. Instalaţiile satelit pentru apartament adeseori necesită mai mult de un singur traseu de cablu. Dacă în proiect au fost de la început instalate conductele necesare atunci acest lucru nu va reprezenta o problemă. Dacă nu, atunci singura soluţie rămâne bormaşina; până acum.
Tehnologia Unicable vine în ajutorul celor care îşi doresc modernizarea instalaţiei (să vizioneze programe SAT pe mai multe televizoare) sau să folosească un receptor SAT cu două tunere (pentru funcţia de - PVR Personal Video Recorder).
continuarea
Transmisii pe distanțe luuuuuungi - echipamente de fibră optică