Nr. 08/2015 (23 februarie, 2015)
Internetul dintre infraroșu și ultraviolet.
Cercetătorii din Dartmouth College au testat primul "spațiu inteligent", adică o încăpere în care transmisia wireless a datelor se face prin intermediul luminii vizibile. Deși această tehnică de transmisie este cunoscută de mai mulţi ani, au existat probleme legate de implementarea practică şi utilizarea eficientă.Una dintre problemele domeniului high-tech al transmisiei de date prin lumina vizibilă (VLC) o prezintă condițiile foarte schimbătoare ale transmisiei - lumina poate fi blocată de persoanele aflate în mişcare, are intensităţi diferite în diverse locuri ale camerei (inclusiv zone umbrite) şi se poate amesteca cu lumina zilei sau lumina provenită din alte surse. Oamenii de ştiinţă americani au dezvoltat un sistem capabil de a analiza continuu schimbările în intensitatea luminii în diferite zone, inclusiv în locurile umbrite din cameră. Pe baza acestei analize, ei sunt în măsură să controleze lămpile cu LED-uri astfel încât să asigure transmiterea eficientă a semnalelor către dispozitivele situate în cameră, dar și să detecteze și să prezică gesturile utilizatorilor.
"Spațiile inteligente" sunt create de lămpile LED de pe tavan care modulează lumina prin funcţia PLC (Power Line Communication - transmisia de date prin intermediul rețelei de alimentare) și senzorii de lumină amplasaţi pe podea. Lumina emisă de LED-uri este folosită ca mediu de transmisie pentru a furniza semnale către dispozitivele din cameră (telefoane mobile, ceasuri inteligente sau alte echipamente care necesită acces la rețea). Senzorii de lumină de pe podea colectează și transmit informații cu privire la schimbările de intensitate ale luminii în diferite zone ale camerei.
Evident, apare o iminentă întrebare: de ce atâta bătaie de cap? Nu ar fi suficient să utilizăm soluțiile WLAN consacrate?
Cu un număr tot mai mare de dispozitive portabile, problema spectrului limitat de frecvențe Wi-Fi devine însă tot mai severă. În cazul lămpilor cu LED-uri nu apare limitarea spectrului de frecvențe, iar vitezele de transmisie a datelor pot ajunge la 500 Mbps. Aceasta poate fi o soluție pe deplin satisfăcătoare pentru camerele din clădiri. În plus, cercetătorii propun "sistemul integrat de transmisie prin lumină vizibilă (iVLC), care combină rețelele VLC scalabile și detecţia VLC precisă a utilizatorilor de telefonie mobilă".
Cu un număr tot mai mare de dispozitive portabile, problema spectrului limitat de frecvențe Wi-Fi devine însă tot mai severă. În cazul lămpilor cu LED-uri nu apare limitarea spectrului de frecvențe, iar vitezele de transmisie a datelor pot ajunge la 500 Mbps. Aceasta poate fi o soluție pe deplin satisfăcătoare pentru camerele din clădiri. În plus, cercetătorii propun "sistemul integrat de transmisie prin lumină vizibilă (iVLC), care combină rețelele VLC scalabile și detecţia VLC precisă a utilizatorilor de telefonie mobilă".
Conectorii de tip F în sistemele TV de antenă.
Conectorii F sunt folosiţi la sistemele de antenă bazate pe cabluri coaxiale cu impedanţe de 75 Ω. Acestea sunt de regulă instalaţii TV terestre, prin satelit, CATV, și uneori sisteme CCTV. Designul și calitatea acestora au un impact direct asupra stabilității și parametrilor conexiunilor - pierderea semnalului și adaptarea impedanţei. Conectorii F există în următoarele variante constructive:- Conectori răsuciţi - sunt ieftini și nu necesită instrumente speciale pentru instalare (în detrimentul unui timp mai lung); conexiunile nu sunt atât de sigure ca în cazul conectorilor de compresie;
- Conectori de compresie conici - asigură conexiuni mai sigure, dar trebuie comprimaţi cu instrumente dedicate;
- Conectori de compresie "Self-install" - combină fiabilitatea înaltă cu ușurința utilizării. Nu sunt necesare instrumente speciale. Aceştia sunt ideali pentru persoanele care instalează ocazional sisteme de mici dimensiuni. Instalaţi în mod corespunzător, conectorii sunt complet integraţi cu cablul;
- Conectori de compresie profesionali - conectori cu calitate superioară de marcă MASTER şi Platinum ce garantează o funcționare fiabilă pe termen lung în orice mediu. Preţurile sunt foarte competitive, iar instalarea cu ajutorul uneltor de compresie adecvate este foarte simplă și rapidă. Aceştia sunt utilizaţi în special de companiile instalatoare de sisteme SMATV și CATV de dimensiuni medii și mari.
Indiferent de tipul conectorului, pentru o bună practică se recomandă utilizarea instrumentelor profesionale de pregătire a capetelor cablurilor.
Stripperul E8010 este o unealtă versatilă, de o calitate foarte bună, folosită în pregătirea cablurilor coaxiale pentru instalarea conectorilor. Dispozitivul este echipat cu două lame reglabile pentru cablurile RG6 și RG11 și un cuțit pentru cablurile de telefonie sau cele torsadate. Setul mai cuprinde și un cuțit folosit pentru tăierea cablurilor.
Ce antenă alegem pentru LTE?
Serviciile de acces la rețea oferite de operatorii mobili sunt din ce în ce mai populare în rândul utilizatorilor de Internet. Popularitatea în creștere a acestor servicii se datorează prețurilor mai scăzute și vitezelor mai mari de transmisie. Liderul este LTE (Long Term Evolution), în prezent cea mai eficientă tehnologie de transmisie de date în rețelele celulare, având viteze comparabile cu cele ale transmisiilor prin cablu.La alegerea unei antene externe, utilizatorul unui modem trebuie să se asigure dacă dispozitivul suportă tehnologia MIMO (are doi conectori de antenă). În caz afirmativ, este necesară folosirea unei antene care este de asemenea compatibilă cu acest standard. Este un mod simplu de a asigura o rată maximă de transfer.
- Antene MIMO 2x2 pentru modem-urile MIMO
- Antene LTE standard
HD-TVI - calitate ridicată pentru sistemele CCTV.
Interfaţa de transport video de înaltă definiție (HD-TVI) este o tehnologie revoluţionară care permite utilizatorilor să trimită video-uri de înaltă rezoluţie (până la 1080p) necomprimate, pe cabluri coaxiale sau torsadate (folosind balun-uri dedicate). Semnalul video transmis este în formă analogică, cu lățime de bandă mult mai mare decât în cazul CVBS (SD). Deoarece semnalul nu este comprimat, imaginea este mai naturală la vizionarea în timp real. Nu există întârzieri, iar configurația unui astfel de sistem este mai facilă în comparație cu soluțiile IP CCTV.Turbo HD este denumirea comercială a produselor HD-TVI fabricate de Hikvision.
Produsele Turbo HD sunt compatibile cu orice dispozitive HD-TVI.
Produsele Turbo HD sunt compatibile cu orice dispozitive HD-TVI.
Principalele avantaje ale sistemelor HD-TVI (Turbo HD) sunt:
- lipsa întârzierilor caracteristice sistemelor IP
- configurație mult mai facilă în comparație cu sistemele bazate pe protocolul IP
- comunicare pe două sensuri - acces la meniul OSD al camerelor și controlul camerelor PTZ direct prin DVR, prin intermediul cablului de semnal
- rezistență ridicată la interferențe electromagnetice, prin modularea sincronă a amplitudinii QAM și separarea semnalelor de luminanță și crominanță
- popularitatea DVR-urilor hibride compatibile cu camerele HD-TVI, CVBS și IP
- posibilitatea de a utiliza linii de transmisie lungi, de 300 m (cablu RG59) sau de 500 m (cablu RG6)
Dispozitivele Turbo HD sunt o ofertă foarte atractivă pentru cei care doresc să-şi modernizeze sistemele de supraveghere video analogice. Având parametrii video comparabili cu cei din tehnologia mai CCTV IP costisitoare, implementarea unui sistem HD-TVI este mult mai simplă (același cablaj, fără nevoia unei configuraţii complicate).
Sistem CCTV IP într-o locuință din Cracovia.
Asociaţia de dezvoltare a locuințelor din Cracovia a angajat compania GKJ-SYSTEM pentru a proiecta și implementa un sistem CCTV IP. După analiza cerințelor investitorului și a bugetului disponibil, ei au ales una dintre soluțiile CCTV IP oferite de DIPOL. Sistemul este compus din camerele compacte de exterior Signal HDC-210P K1815 și camerele de interior Signal HDV-180 K1869. Sistemul IP CCTV este alimentat de UPS. Rețeaua LAN folosește cablul NETSET cat.5e E1408. Toate cablurile ajung în cabinetul rack SIGNAL R912022. Camerele HDC-110P sunt alimentate de la switch-ul PoE TP-LINK TL-SG3424P N29961. Camerele HDV-180 sunt alimentate de la adaptorul PoE N9207.Cabinetul RACK cu cabluri şi echipamente
Unitățile de distribuţie pentru cablurile easy-access.
Cablurile easy-acces reprezintă o soluție care facilitează în mod specific distribuția fibrelor optice în clădirile cu multe etaje, cum ar fi birourile și blocurile. Datorită designului unic al cablurilor, fibrele individuale sunt ușor accesibile și pot fi scoase din teacă la lungimi de până la 30 de metri. În plus față de economia spațiului, folosirea cablurilor easy-access reduce fără îndoială timpul de instalare faţă de instalațiile convenționale, bazate pe topologia stea, caz în care fibrele optice distincte merg de la server/camera tehnică la prizele utilizatorilor.Elementele necesare pentru implementarea sistemelor bazate pe cabluri easy-access sunt unitățile de distribuţie dedicate. Ele oferă o protecție adecvată pentru ferestrele tăiate în tuburile cablurilor, adăpostesc fibrele scoase și le păstrează în poziție corectă cu o rază de îndoire potrivită. De asemenea, ele sunt folosite pentru a atașa cablurile la structura clădirii.
Fibrele optice dintre punctele de distribuție (unități Breakout L5351 pentru patru fibre sau cutii de distribuție L5352 pentru șase fibre) și sediile abonaților trebuie să fie protejate de un tub drop/distribution VC-TUB L7211. Când se taie o fereastră, dar nu se scoate nicio fibră, protecția potrivită pentru cablu este carcasa VertiCASA L5350.
Camera HD-TVI TURBO Hikvision DS-2CE56C5T-VFIT3 M7516 a fost proiectată pentru utilizare în sistemele CCTV bazate pe DVR-uri HD-TVI. Camera furnizează un material video de 1080p. Având sensibilitate ridicată (0.01 lx) și iluminator IR încorporat cu o rază de acţiune de până la 50 m, camera asigură o imagine de înaltă calitate în lumină scăzută sau chiar în condiții de întuneric. | ||
Camera HD-TVI TURBO Hikvision DS-2CE56D5T-IT3 M7527 a fost proiectată pentru utilizare în sistemele CCTV bazate pe DVR-uri HD-TVI. Camera furnizează un material video de 1080p. Având sensibilitate ridicată (0.01 lx) și iluminator IR încorporat cu o rază de acţiune de până la 40 m, camera asigură o imagine de înaltă calitate în lumină scăzută sau chiar în condiții de întuneric. | ||
Hikvision DS-7308HGHI-SH este un DVR hibrid CCTV cu 8 canale capabil să înregistreze video în standardele HD-TVI, CVBS și IP. Rezoluția maximă de înregistrare este de 1080p@12fps. În cazul rezoluţiilor 720p/VGA/WD1/4CIF/CIF, frame rate-ul este de maxim 25 fps. Utilizând doar canalele IP, este posibilă conectarea a maxim zece camere 1080p. | ||
Ştiri
Imagini de la cursul de formare F&HOME RADIO din Varşovia desfăşurat în februarie 2015
Merită citit:
Deteriorarea firelor în sistemele de alarmă. Ori de câte ori este posibil, cablajul unui sistem de alarmă trebuie să fie instalat in stagiul de construcție al clădirii, înainte de tencuieli. Recomandarea este importantă atât din motive estetice, cât și de siguranță (se ascund cablurile de la îndemâna potențialilor intruși). Alte componente ale sistemului de alarmă (cum ar fi centrala de alarma de intruși G2045, detectoarele de miscare G3216, tastaturile G2152) sunt de obicei instalate după finalizarea lucrărilor de construcție în interiorul clădirii, în locațiile planificate și pregătite în prealabil....
Continuare
Continuare