Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 9/2015 (2 Martie 2015)

Mai mult despre lumină ... 0.2 Tbps!

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford ne-au informat că s-a atins o viteză record de transmitere wireless a datelor folosind lumina. Ei au reușit să stabilească o conexiune bidirecțională între emițătoarele de lumină și receptoarele plasate la 3 metri distanţă, cu o lățime de bandă totală de 224 Gbps (unghiul de divergenţă al fascicului luminos fiind de 60o, 6 x 37.4 Gbps), sau de 112 Gbps (cu unghiul de divergenţă al fascicului luminos de 36o, 3 x 37.4 Gbps). Cercetătorii declară că studiul lor va ajuta în dezvoltarea unei alternative la standardul WiFi. Cea mai recentă versiune a acestui standard - 802.11ac - oferă o lăţime de bandă de "doar" 6-10 Gbps.
Conceptul tehnologiei LiFi (Light Fidelity)
- transmisie de date prin lumină vizibilă
(sursa: purelifi.com)
Contrar soluţiilor Li-Fi "veritabile", sursele de lumină utilizate în experiment operează la lungimea de undă tipică laserelor folosite în rețelele optice comerciale (1550 nm, lumină infraroşie). Sistemul a fost compus din două dispozitive de emisie-recepţie - unul fiind conectat la o rețea externă, instalat pe tavanul camerei, de exemplu, iar al doilea instalat pe un calculator care (până acum) trebuia să fie într-o poziție fixă în timpul transmiterii. Cele două dispozitive au generat și au recepționat fasciculele de lumină similare cu cele ale proiectoarelor LCD. Unghiul de divergenţă determină cantitatea de informații ce poate fi transmisă doar prin aer datorită acestor link-uri optice.
Conceptul de comunicare wireless utilizând lumina ca mediu purtător - Li-Fi (Light Fidelity) - a fost prezentat pentru prima dată în 2011 de către profesorul Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh. Folosind un LED, el a reușit să obțină o rată de transmisie de 10 Mbps, suficientă pentru streaming-ul video HD la un calculator. În acest an, o viteză de 3 Gbps a fost atinsă de către Institutul German Fraunhofer Heinrich Hertz, iar într-o altă cercetare realizată în cadrul proiectului "Comunicaţii prin lumină vizibilă cu fascicule ultra paralele" printr-un parteneriat între universitățile din Oxford, Cambridge, Edinburgh, St Andrews și Strathclyde, s-a ajuns la viteze de transmisie de 10 Gbps. Li-Fi va permite crearea de rețele de telecomunicații de mare viteză, cu proprietăți similare soluțiilor Wi-Fi. Tehnologia Li-Fi poate fi utilizată în locaţiile în care semnalele radio sunt interzise, ​​nedorite sau nesigure, cum ar fi în camerele de operare, în avioane, fabrici, etc. În ultimul număr al Săptămânalului DIPOL, am prezentat pe scurt conceptul cercetătorilor de la Dartmouth College privind "spațiile inteligente", care ar trebui să ajute la implementarea "rețelelor de lumină".

Distribuţie satelit într-un complex rezidenţial din Bucureşti.

Pe piață există mai multe tipuri de multiswitch-uri. La alegerea echipamentului potrivit, investitorul și instalatorul trebuie să acorde atenție parametrilor tehnici, precum și la funcţiile adiţionale ale acestora. Cel din urmă aspect se referă la o varietate de versiuni pentru diferite aplicații, o gamă largă de accesorii și suportul tehnic aferent. Alți factori semnificativi în alegerea multiswitchului sunt experiența și reputația producătorului ceea garantează o fiabilitate ridicată susținută de o garanție extinsă.
Compania GKJ SYSTEM a instalat recent într-un complex de locuințe din Bucureşti un sistem SMATV pentru distribuţia semnalelor DVB-S/S2 de pe satelitul Hellas Sat 39°E (DolceTV sau Telekom), transmisiilor DVB-T terestre și posturilor de radio FM, toate pe acelaşi cablu. Proiectarea sistemului ce conţine un set de antene a fost făcută cu ajutorul programului satelit SatNet gratuit.
Diagrama unui sistem multiswitch SMATV într-o clădire cu 4 scări de bloc, proiectată cu ajutorul aplicaţiei SatNet
Partea de distribuţie şi amplificare a semnalelor
Multiswitch-urile pentru etajele inferioare
Semnalele de la antena master sunt transmise prin intermediul a cinci cabluri coaxiale (dintr-o "magistrală") la amplificatorul SA-51 TERRA R70501 proiectat pentru multiswitch-uri cu 5 intrări. În plus, semnalele terestre sunt prelucrate de amplificatorul digital programabil multi-bandă WWK-951 R89861. Utilizarea amplificatorului permite accentuarea și egalizarea semnalelor. Intrările UHF 1 și UHF 2 utilizează cinci filtre de bandă independente (căi) cu lăţime reglabilă. Fiecare scară de bloc a fost prevăzută cu o cutie de instalare conținând multiswitch-urile MV-516 R70716, MV-524 R70724 și MV-532 R70732. Magistrala de 5 cabluri a fost împărțită în secțiuni de splitter-ele SAT/TV SD-504 R70515 și SDQ-508 R70520. Finisajul profesional al sistemului a fost realizat prin utilizarea mufelor fiabile F Cablecon E80410 "Self-Install" F şi a protectorilor la supratensiune Signal R48602 montaţi la intrările primelor dispozitive active ale sistemului (imediat după LNB și antene).

Organizarea funcţională a echipamentelor - cabinetele Rack.

Folosite anterior în principal de către operatorii de telecomunicații și dezvoltatorii sistemelor cu servere, dulapurile RACK 19" sunt acum deseori utilizate pentru instalarea echipamentelor de telecomunicații și antenelor în clădiri.
Elegante și funcționale, cabinetele RACK sunt proiectate pentru montarea dispozitivelor care au carcase compatibile cu standardul rack de 19 " (482,6 mm). Înălțimea dispozitivelor și a echipamentelor auxiliare este standardizată ca multiplu al unei unități rack (" U "= 1.75" = 44.45 mm).
O secţiune caracteristică a şinei în rack de 19"
(Sursa: Wikipedia)
Cabinetele RACK sunt ideale pentru instalarea headend-urilor, switch-urilor, calculatoarelor, dispozitivelor optice. Acestea pot de asemenea adăposti dispozitive care nu sunt proiectate pentru standardul de 19": multiswitch-uri, amplificatoare RF, modulatoare, DVR-uri, NVR-uri, servere. În acest scop, vă recomandăm achiziţionarea unuia din rafturile ofertei noastre.
Cabinetele RACK suspendate sunt ideale pentru sistemele mici.
Dulap Rack 19
Cabinet SIGNAL 19" Rack (6U 600mm, suspedat) R912017

Fibră optică universală sau de distribuţie?

Instalatorii novice pot întâmpina probleme la alegerea tipului de cablu optim pentru o anumită aplicație. Ne vom referi astfel la cablurile single și multi-mode cu 8 fibre, care au cele mai mari cifre de vânzări:
Cablu universal (stânga) şi de distribuţie (dreapta)
1. Fibră optică
2. Gel în interiorul tubului central
3. Tubul central
4. Firele răsucite din aramid
5. Teaca LSZH
Cablurile universale ULTIMODE pot fi folosite în aplicații de interior și exterior. Fibrele sunt dispuse în interiorul unui tub central umplut cu gel. Acest gel este un strat protector pentru fibrele optice, absorbind solicitările mecanice şi protejând fibrele împotriva agresiunilor mediului exterior.
Fibră optică universală ULTIMODE UNI-12MM-A (12xOM2, multimode)
Cablu universal ULTIMODE UNI-12MM-A (12x OM2) L73012
Cablurile universale sunt destinate în principal conexiunilor în plan orizontal, în interiorul şi exteriorul clădirilor. Datorită dimensiunii reduse şi a flexibilităţii ridicate, acestea sunt ideale pentru instalarea în conductele de cablu. Sunt utilizate în sistemele FTTH şi FTTB, în camerele serverelor şi între clădiri. Din cauza gelului din interiorul tubului central, traseele verticale de cablul instalate în clădiri nu trebuie să depăşească 30 de metri.
Cablurile de distribuție ULTIMODE fac parte din categoria "minibreakout" destinată aplicaţiilor din clădiri. Fibrele înconjurate de tampoane strânse sunt cuprinse într-o singură teacă. Fibrele individuale sunt uşor accesibile, ceea ce facilitează instalarea conectorilor optici, precum şi îmbinările fibrelor etc. Cablurile de distribuție de interior din seria ULTIMODE IDC sunt cabluri de fibră optică fără gel, destinate conexiunilor orizontale şi verticale în clădiri. O altă categorie este cea a cablurilor plate 2J și 4J.
Cablu plat de fibră optică: ULTIMODE ILB-2SM-A (2xG.657.A1, rază limitată de îndoire, de interior)
Cablu de interior ULTIMODE ILB-2SM-A (2xG.657A1, cu rază limitată de îndoire) L7102

Funcţiile de reţea ale NVR-ului Sunell.

NVR-ul IP Sunell K2508 are două adaptoare de rețea, LAN1 și LAN2. Astfel devine posibilă separea rețelei externe (LAN1) de rețeaua privată cu camere video (LAN2). Opțiunile de configurare ale reţelei LAN1 includ activarea funcţiei client DHCP, setarea manuală a adreselor IP, a măştii, gateway-ului și serverelor DNS. Parametrii de configurare ai reţelei LAN2 pot fi setaţi doar manual.
Cele două porturi LAN permit divizarea fizică și logică a sistemului în două rețele separate, ceea ce protejează camerele de mediul de rețea extern. Redundanța porturilor Ethernet creşte de asemenea fiabilitatea sistemului - dacă o interfață eșuează, NVR-ul se poate reconfigura astfel încât sistemul să funcţioneze cu a doua interfaţă.
Utilizarea a două adaptoare de rețea în NVR-ul Sunell.
Datele provenite de la camere se separă de datele transmise clienţilor NVR-ului.

Protocolul UPnP în echipamentele Hikvision.

Camerele, NVR-urile şi DVR-urile IP marca Hikvision au fost echipate cu protocolul UPnP (Universal Plug-and-Play). Acesta simplifică configurarea dispozitivelor din rețelele IP.
Dacă o rețea are un router compatibil cu UPnP, dispozitivul Hikvision atașat se va configura automat și îşi va redirecţiona porturile utilizate pentru conexiunea la Internet: HTTP (80), RTSP (554) și SDK-ul (8000).
Utilizarea modului Auto Port Mapping a unei camere IP Hikvision

Produse noi în oferta Dipol

Cameră HD-TVI TURBO Hikvision DS-2CE16D5T-IR (compactă, 1080p, 3.6 mm, 0.01 lx, IR 20m)
===Camera HD-TVI TURBO Hikvision DS-2CE16D5T-IR M7558 a fost proiectată pentru utilizare în sistemele CCTV bazate pe DVR-uri HD-TVI. Camera furnizează un material video de 1080p. Având sensibilitate ridicată (0.01 lx) și iluminator IR încorporat cu o rază de acţiune de până la 20 m, camera asigură o imagine de înaltă calitate în lumină scăzută sau chiar în condiții de întuneric.
Cameră Hikvision HD-TVI DS-2CE16D5T-IT3 (compactă, 1080p, 2.8 mm, 0.01 lx, IR max. 40m)
Camera HD-TVI TURBO HD Hikvision DS-2CE16D5T-IT3 M7569 a fost proiectată pentru utilizare în sistemele CCTV bazate pe DVR-uri HD-TVI. Camera furnizează un material video de 1080p. Camera are capacitatea de a controla meniul OSD utilizând cablul de semnal video. Controlul este posibil prin intermediul unui DVR compatibil, după selectarea controlului PTZ în meniu și comutarea în meniul camerei, cu acces la toate opțiunile de configurare.
Suport de susţinere pentru LNB Multifeed ASM-2700 şi antene OFC-1200P
Suportul de susţinere ASM-2700 A9672 este proiectat pentru antena LAMINAS OFC-1200P A9670. Suportul poate susţine şi un alt LNB.



Merită citit:

Curburile fibrelor optice la nivel micro şi macro. Fibra optică este un mediu de transmisie foarte delicat din punct de vedere mecanic. În timpul instalării sistemelor de fibră optică, instalatorul trebuie să urmeze reguli specifice, în special să evite îndoirea excesivă și întinderea cablurilor de fibră optică...
continuare
Curburile micro şi macro pot afecta semnificativ nivelul de atenuare a semnalului prin fibră
Conectorii MASTER - alegerea perfectă