Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 10/2015 (9 martie 2015)

Algoritmul Google învață să se joace singur.

Angajații Google au creat un algoritm al cărui funcţie principală este să efectueze sarcini specifice pe baza unor operațiuni similare efectuate anterior. Până în prezent, algoritmul a fost testat în jocurile simple oferite de Atari. Software-ul scris special este de fapt implementarea unui algoritm de auto-învățare ce obține rezultate foarte bune în jocuri video precum Pinball și Box, lăsând în urmă jucătorii "reali". Google declară că această funcţie este doar o anticipare a ceea ce algoritmul va putea efectua în viitor odată implementat în diverse dispozitive.
Algoritmul Google a fost confruntat cu rezultatele obținute de cei mai buni jucători din 49 de jocuri. În 22 din ele, programul s-a dovedit a fi mai bun decât omul, ajungând de multe ori la rezultate mai bune. Cu toate acestea, în unele jocuri algoritmul nu a funcţionat deloc, fiind în imposibilitatea de a obține măcar un punct.
După ce va corecta script-ul astfel încât acesta să poată face față cu ușurință unor jocuri Atari simple, echipa va avea în vedere şi jocurile 3D mai complexe. Potrivit autorilor, această etapă poate dura până la 5 ani. Unul dintre obiectivele principale este elaborarea unei metode de auto-învățare pentru a conduce o maşină într-un joc de curse, ceea ce ar putea determina transpunerea algoritmului la maşini reale autonome.
Maşina autonomă creată de Google a călătorit deja câteva sute de mii de kilometri. Însă ea se mișcă în funcție de datele stocate în memoria calculatorului său de bord. De exemplu, ea "știe" dinainte care este înălțimea bordurii la un anumit punct al traseului. Pregătirea hărților și actualizarea lor permanentă implică un volum uriaş de muncă și costuri ridicate. Inteligența artificială, al cărei debut poate fi însăşi algoritmul prezentat mai sus, ar trebui să fie capabilă să conducă maşina pe o rută complet nouă și necunoscută. Oare viziunea Google se va adeveri? Probabil că da. Va fi inteligenţa artificială utilizată doar pentru a conduce mașini? Fără îndoială că nu.

Sistem de distribuţie TV şi camere de supraveghere într-un bloc.

Una dintre asociațiile de locatari din Cracovia a decis să modernizeze sistemul comunitar de antenă într-unul din blocurile sale. Obiectivul este ca locuitorii blocului cu patru scări, fiecare scară având 4 etaje, să aibă acces la transmisiile DVB-T și radio FM. Pe fiecare etaj din fiecare scară există 4 apartamente.
Sarcina contractantului a fost distribuirea semnalelor DVB-T și radio FM recepţionate de o antenă master, precum şi video-ul de la 2 camere CCTV, la cele 64 de prize ale utilizatorilor.
Priză radio-TV terminală Signal RTVAntenă radio FM 1RUZ PM B (O+V omnidirecţională )Antena TV UIF DIPOL 44/21-60 Tri DigitModulator DVB-T TERRA mdx420 (2x codor AV/COFDM & modulator RF)Amplificator multibandă Terra ma400 (FM/VHF/UHF)Amplificator digital dublu cu AGC Terra at420 (UHF, TV analogic şi DVB-T) Tap 4 căi Signal O-4-14dB (5-1000 MHz)Tap 4-căi: Signal O-4-16dB (5-1000MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 cai Signal O-4-20dB (5-1000MHz) Tap 4 cai Signal O-4-20dB (5-1000MHz) Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Splitter TV de interior 2 căi - Signal R-2Splitter TV de interior 2 căi - Signal R-2Splitter TV de interior 2 căi - Signal R-2Tap 4 cai Signal O-4-20dB (5-1000MHz) Tap 4 cai Signal O-4-20dB (5-1000MHz) Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-14dB (5-1000 MHz)Tap 4-căi: Signal O-4-16dB (5-1000MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)
Diagrama sistemului MATV combinat cu CCTV realizat în blocul respectiv.
Datorită distanțelor mai mari până la scările situate în extremitățile blocului, tap-urile au parametri diferiți acolo.
Componentele active ale sistemului includ modulatorul DVB-T Terra mdx420 R82518, două amplificatoare dublu canal Terra at420 R82510 şi un amplificator multibandă Terra ma400 R82520. Amplificatoarele de canal variabil at420 R82510 sunt instalate la intrarea în sistem pentru a egaliza nivelul de semnal a celor 4 multiplexe recepţionate (ar fi putut fi folosit şi doar un singur amplificator de patru canale - Terra at440 R82511). Modulatorul DVB-T mdx420 R82518 introduce în reţea semalul video al celor două camere de supraveghere. Înainte de distribuţie, amplificatorul multibandă cu trei căi independente (FM, VHF&DAB, UHF) ma400 R82520 injectează semnalele radio în benzile FM/VHF şi amplifică nivelul de semnal în toate benzile disponibile.
Semnalele sunt distribuite într-o rețea pasivă compusă din splitter-e şi tap-uri RF. La fiecare etaj există câte un tap cu 4 ieșiri conectat direct cu prizele Signal R694130 ale utilizatorilor. Cablarea se realizează cu cabluri coaxiale DIPOLNET RG-6 E1230.

Racorduri pentru cabluri în cutiile de instalare de exterior.

Carcasele metalice cu rating de protecție IP65 sunt ideale pentru adăpostirea dispozitivelor instalate în zone expuse la praf, umezeală sau apă. O problemă des întâlnită este modul de introducere a cablurilor astfel încât să nu deterioreze rating-urile originale ale cutiilor de instalare.
În cele mai multe cazuri, instalatorul este nevoit să dea găuri cu bormaşina în centrul cutiei, după care să aleagă accesoriile necesare pentru montajul cablurilor. O soluție mult mai simplă, dar la fel de eficientă, este utilizarea unei plăci special concepute pentru inserarea cablurilor prin carcasa cutiei. Această metodă este recomandată în special în cazul conectării mai multor cabluri.
Pentru a uşura munca instalatorului, DIPOL a introdus în ofertă plăcile de inserare a cablurilor, având un număr diferit de deschideri şi fiind proiectate pentru cutiile de instalare din aer liber
Plăcile de inserţie a cablurilor pentru carcasele de exterior:
Placă cablu pentru carcase de exterior cu 34 de găuri
Placă cablu pentru carcase de exterior cu 6 găuri
Placă cablu pentru carcase de exterior cu 25 găuri
34 deschideri
R90610A
6 deschideri
R90610B
25 deschideri
R90610C
Cutia de instalare pentru exterior (R90606, IP65, 400x300x200mm) pe care se află montată placa de inserţie a cablurilor R90610C

FTTH - metode de cablare cu fibră optică (partea 1/3).

Proiectantul unui sistem de fibră optică pentru o anumită clădire trebuie să ia în considerare mai multe aspecte ce influențează alegerea cablurilor și a tehnicilor de cablare:
  • tipul clădirii - clădire de birouri, clădire rezidentială etc.
  • topologia sistemului, inclusiv traseele pentru traversarea cablurilor
  • aplicaţiile sistemului, în conexiune cu tehnologia și tipul serviciilor oferite
  • factorul de utilizare al rețelei - conectarea tuturor prizelor sau conectări ulterioare ale noilor utilizatori
Având în vedere aceşti factori, se alege şi o tehnică de cablare corespunzătoare. Există trei metode populare:
    1 - cablaj de interior de tip "Breakout" cu cablurile utilizatorilor
    2 - cablaj bazat pe micro-tuburi
    3 - cablaj realizat cu cabluri easy-acces
Metoda bazată pe cablurile de distribuție "breakout" seamănă cu cea cunoscută în cadrul sistemelor de distribuție TV prin cablu. Cablurile provin de la echipamentul optic de distribuţie situat la baza clădirii şi ajung la toate etajele sau doar la cele selectate, unde sunt mai departe conectate cu cablurile abonaților terminate cu prize. Numărul fibrelor din fiecare cablu este același cu numărul prizelor de pe etajul respectiv. Cablul pentru fiecare etaj intră în cutia de distribuție, unde fibrele acestuia se îmbină cu fibrele din cablurile abonaţilor. Aceste din urmă fibre trebuie să aibă o rază mică de îndoire.
Cutie distribuţie FO ULTIMODE TB-16P-3 (IP65, ramforsată, max 24 splice, 18 cuple SC simplex) Cutie distribuţie fibră optică metalică: ULTIMODE TB-48B (montabilă pe perete)
Sistem FTTH cu cabluri de distribuţie de tip "breakout"
Această metodă de cablare este cea mai universală și poate fi aplicată în aproape orice clădire, indiferent de tipul acesteia sau de dispunerea/topologia ei. Comparativ cu metodele ce vor fi prezentate în părţile următoare, aceasta presupune implementarea întregului sistem în faza de instalare. Nu fără importanță este, de asemenea, necesitatea cutiilor de distribuţie pentru fiecare etaj.
Va urma partea a 2-a...

Includerea unui stream video de la o cameră IP într-un site web.

Pentru a reda un flux video de la o cameră IP direct pe un site de Internet, este necesar să se insereze în codul sursă al site-ului script-ul adecvat sau să se creeze un nou site web. O altă componentă necesară este plugin-ul VLC pentru streaming RTSP. Acest plugin ce trebuie să fie compatibil cu sistemul de operare folosit se descărcă de pe internet și se instalează (după selectarea opțiunii de instalare web plugins). Instalarea trebuie efectuată cu browser-ul închis. Pentru a crea un nou site web cu scrip-ul potrivit, este necesar:
  • să creaţi un nou document text
  • să daţi "Paste" la următorul script:
  • să salvaţi fişierul prin următoarea succesiune de comenzi File-> Save as> Numele_fisierului.html (e.g. siteul_meu.html)
"RTSP feed path" (calea de acces) este link-ul către fluxul RTSP al camerei video, în timp ce "height and width" sunt înălțimea și lățimea ferestrei de înregistrare. Codul poate fi adăugat la codul sursă al unui site web existent și editat în funcție de nevoi sau preferinţe. În cazul unei camere SIGNAL, calea de acces către fluxul RTSP este următoarea:

rtsp://adresa IP:554/0/1 sau 2 (1 - fluxul principal, 2 - fluxul secundar)

Abordarea erorilor şi excepțiilor de funcţionare ale DVR-urilor/NVR-urilor Hikvision.

DVR-urile şi NVR-urile IP Hikvision au funcţia de auto-diagnostic și pot notifica operatorul despre apariţia unor probleme legate de funcționarea sistemului IP CCTV. Software-ul inclus permite detectarea situațiilor de urgență și inițierea unor acțiuni adecvate pentru soluţionarea problemelor constatate.
Sistemul de operare detectează următoarele probleme:
  • disc plin
  • eroare la scrierea pe disc, disc neformatat etc.
  • întreruperea comunicării cu reţeaua LAN (ex: cablu deconectat)
  • adresă IP duplicată
  • parolă/autentificare invalidă
  • pierderea stream-ului video sau incompatibilitatea sistemului video (DVR-uri)
  • eroare de captură/înregistrare video
Fereastra de configurare a camerelor Hikvision
Acțiunile de răspuns la alarmă sunt:
  • notificare prin semnal sonor
  • notificare la centrul de monitorizare (serverul rulând software-ul IVMS - 4200)
  • notificare prin e-mail la destinatari predefiniţi

Monitorizarea video a unei imprimante 3D plasată într-un cabinet SIGNAL Rack.

În ce-a de-a 5-a ediție a "Zilelor de imprimare 3D" din Kielce, Polonia, eveniment ce se va desfăşura pe 11-12 martie 2015, DIPOL va prezenta o imprimantă 3D instalată într-un cabinet SIGNAL R912022 (12U 600 mm) cu rack de 19", suspendat. Cabinetul a fost special izolat și sigilat pentru a asigura creșterea temperaturii de funcționare a imprimantei. Monitorizarea și înregistrarea procesului de imprimare va fi efectuată de camera 430 M10754 și DVR-ul HIKVISION DS-7104HWI-SH M71042 ... detalii
Imprimanta 3D în interiorul cabinetului Rack

Produse noi în oferta Dipol

Cameră IP PTZ 2MP: Hikvision DS-2DE7184-A (Zoom optic 20x, 4.7-94mm, IR maxim 100m)
Camera IP speed dome Hikvision DS-2DE7184-A K1793 este echipată cu un senzor de imagine de 2 MP de înaltă calitate (1920x1080) care funcționează la 25 fps. Lentilele de 4.7-94 mm asigură un zoom optic de până la 20x. Datorită modurilor de zi și de noapte, camera redă foarte bine culorile la lumina zilei, iar pe timp de noapte face uz deplin de sensibilitatea sa ridicată. Camera furnizează două fluxuri de date (stream-ul principal și cel secundar) și foloseşte metoda de compresie H.264 sau MJPEG. Intrarea audio permite conectarea unui microfon, iar ieșirea audio poate fi conectată la un difuzor activ (sau amplificator). O astfel de soluție permite comunicarea vocală pe două sensuri, monitorizarea audio la fața locului şi înregistrarea audio.
Suport de fixare pe perete: OMP-50R45-70
Suportul de perete E8535 este conceput pentru montajul unui stâlp de antenă. Setul de montaj include două suporturi de susţinere.

NVR IP Sunell SN-NVR10/02E2/008NSE (8 canale, 36Mbps, 2xSATA, VGA, HDMI)
Sunell SN-NVR10/02E2/008NSE K2508 este un aparat IP modern de înregistrare în rețea, capabil să monitorizeze, înregistreze și să redea imaginile de la 8 camere IP, fiecare de maxim 25 fps, cu lățimea totală a benzii de înregistrare de maxim 36 Mbps. Acest NVR are ieșiri HDMI și VGA ce pot fi conectate direct la un monitor, fără a mai fi nevoie de un calculator. Datorită sistemului de operare incorporat - Linux, NVR-ul funcţionează stabil şi este rezistent la atacuri cibernetice şi viruşi.

Merită citit:

Sisteme terminale de telecomunicații în apartamente. Plasarea unei cutii de instalare adecvate în fiecare apartament în apropierea ușii de intrare este un exemplu de bună practică. Cutiile de instalare multifuncţionale pot fi folosite pentru orice tip de cablaj ...
detalii
Exemplu de conexiuni din cutia terminală de instalare destinată apartamentelor
Conectorii MASTER - alegerea perfectă