Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 12/2015 (23 martie, 2015)

Porto Smart City - cea mai mare reţea mobilă WiFi.

Această reţea WiFi cu acces gratuit a fost implementată în Porto -al doilea oraş ca mărime din Portugalia, cu ajutorul a peste 600 de routere wireless instalate în autobuze şi taxiuri. Cunoscută în oraş ca şi "STCP Free WiFi", instalaţia regiei de transport public din Porto (STCP - Sociedade de Transportes Colectivos do Porto) este cea mai mare reţea mobilă de acces wireless la internet. Cu o durată de exploatare de numai şase luni, reţeaua va oferi internet gratis tuturor călătorilor şi în acelaşi timp va colecta date tehnice de pe fiecare rută de transport ce va ajuta la scădera consumului de combustibil şi a optimizării rutelor de transport în comun. Compania ce a dezvoltat tehnologia folosită în acestă reţea WiFi şi are rădăcinile în centrele universitare din Porto şi Aveiro şi speră ca după terminarea perioadei de probă din Porto să înceapă testarea şi în Statele Unite ale Americii, mai aproape de sediul acesteia din Mountain View, California.
Este binecunoscut de toată lumea marele neajuns al tehnologiei WiFi. Distanţa maximă de la care cineva se poate conecta în reţea este de aproximativ 100 de metri şi folosirea acesteia într-o zonă urbană pare a nu îşi avea rostul. Compania Veniam a depăşit acest obstacol într-un mod elegant: în fiecare autobuz şi taxi a fost instalat cu AP special ce se poate conecta la echipamente montate de-alungul străzilor în tot oraşul. Acestea alcătuiesc backbone-ul reţelei WiFi, fiind conectate la ISP-uri prin fibră optică. Întreg procesul de conectare şi deconectare a APului la echipamentele întâlnite pe traseu este complet automat, asemănător unei reţelelor de telefonie mobilă.
În funcţie de configurarea software, dispozitivele NetRider pot funcţiona atât ca puncte de acces stradale cât şi ca APuri instalate în maşinile de transport în comun.
Cetăţenii dar şi administraţia oraşului Porto sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute până în acest moment. În schimb, operatorii de telefonie mobilă nu au motive de bucurie deoarece chiar şi această perioadă scurtă de test a dus la scăderea simiţitoare a traficului de date în propriile reţele.

Modulatoare DVB-T - instalarea în cascadă.

Circuitul de tip buclă RF permite acestor modulatoare să combine două sau mai multe semnale TV prin simpla legare în serie. În transmisiunile DVB-T semnalul TV este unul digital, caracterizat de mai mulți parametrii cu rolul de a identifica fiecare canal RF. Din acest motiv există o etapă suplimentară de configurare a canalelor TV. Introducerea în rețea a două sau mai multe semnale TV prin intermediul modulatorului DVB-T Signal-450 necesită modificarea parametrului Program number. Din meniul modulatorului se ajunge la acest parametru prin selectarea Menu -> Encoder -> Program Info -> Program number. Aici valoarea implicită "101" trebuie modificată. În caz contrar televizoarele din rețea nu vor putea găsi și memora unele dintre programe, chiar dacă acestea sunt distribuite pe canale RF diferite.
Antena TV UIF DIPOL 44/21-60 Tri DigitModulator DVB-T Signal-350 (1 sursa AV/compozit + USB) modulator RF)Modulator DVB-T Signal-350 (1 sursa AV/compozit + USB) modulator RF)Cameră exterior n-cam 670 (zi/noapte, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, IR până la 30m) Splitter TV de interior 3 căi - Signal R-3Tap 1 cale Signal O-1-14dB (5-1000MHz) Tap 1 cale Signal O-1-14dB (5-1000MHz) Tap 1 cale Signal O-1-14dB (5-1000MHz) Tap 1-cale TV / FM O-1-12dB (5-1000MHz) SignalTap 1-cale TV / FM O-1-12dB (5-1000MHz) SignalTap 1 cale Signal O-1-11dB (5-1000MHz) Tap 1 cale Signal O-1-11dB (5-1000MHz) Tap 1 cale Signal O-1-11dB (5-1000MHz)
Distribuția a două surse de semnal video CCTV (camere M11284) precum și transmisiuni DVB-T) într-o instalație de cablu cu ajutorul a două modulatoare Signal-350 R86350
Signal-350 A/V-COFDM (DVB-T) R86350 transformă un semnal audio-video analogic în flux de date MPEG-2 care este apoi folosit la modularea unui semnal RF compatibil cu standardul DVB-T (COFDM). Acesta poate fi apoi distribui în sistemul de antenă către sute de televizoare.
În schema de mai sus, semnalul video de la două camere n-cam 670 M11284 sunt convertite în canale TV digitale cu ajutorul modulatoarelor DVB-T Signal R86350. Semnalele obținute sunt ulterior combinate cu programele DVB-T recepționate de antena Tri Digit A2670. Rețeaua de distribuție este alcătuită din splittere Signal R-3 R60103, tap-uri Signal și cablu coaxial Triset-113 E1015.

Îmbunătățirile aduse antenei ATK-10.

Profesorii catedrei de electronică din cadrul Univerisității AGH de Sțiință și Tehnologie din Cracovia au creat o nouă versiune a modelului de antenă ATK-10 A7015. Câștigul acesteia este mai mare de 10 dBi, ajungând la maxim 12,8 dBi în partea superioară a benzii de funcționare: 800 - 970 MHz. Caracteristicile sale o fac ideală pentru utilizarea cu modemurile celulare de internet. Antena prezintă scurt la curentul continuu (DC) /de joasă frecvenţă.

Antena GSM yagi ATK 10/850-960 MHz (10 elemenţi, fără cablu)
Avantaje principale:
  • Bandă: 800-970 MHz
  • Câştig: până la 12.8 dBi
  • VSWR: max 1.8
  • Scurt-circuitată DC/LF
  • Număr de elemenţi: 10
Ingineri ai Universităţii de Ştiinţe şi Tehnologie din Cracovia au testat cu rigurozitate toți parametrii antenei. Mai multe detalii puteți afla în aici.
Model 3D imagistic pentru radiaţiile la 800 MHz
Model 2D de reprezentare a radiaţiilor la 970 MHz

FTTH - Metode de cablare a clădirilor (partea 3/3).

În edițiile precedente ale Newsletterului au fot prezentate două metode de instalare a sistemelor FTTH. Prima presupunea implementarea întregului sistem într-o etapă incipientă a construcției, fără a ține cont de nevoile actuale ale clienților. Cea de-a doua permitea expansiunea sistemului instalat ca urmare a creșterii cerințelor impuse de client. A treia tehnologie FTTH este într-un fel o combinație dintre cele două abordări și are la bază cablarea structurată cu cablu de tip "easy-access". Aceasta pare a fi cea mai versatilă metodă de a conecta la internet, prin fibră optică, apartamentele clădirilor rezidențiale.
1. Marker perntru decuparea jachetei
2. Tub central cu fibre optice
3. Tijă de aramidă
4. Teacă LSZH
5. Fibră cu tampon de 900 μm
Structura unui cablu tip "easy access"
Aceste cabluri sunt alcătuite din 12, 24, 36 sau 48 de fibre cu buffer de 0.9 mm așezate într-un tub LSZH. O fibra poate fi trasă direct către apartament nemaifiind nevoie de splicing. Procedura de extragere din tub este foarte simplă datorită markerilor de decupare existenți pe toată lungimea cablului. După decupare fibra va fi extrasă și așezată într-un pat de cablu pe traseul către abonat. Casete speciale de protecție (L5350 sau L5351) vor instalate peste ferestrele decupate. Orice instalare trebuie precedată de îndepărtarea rezervei de cablu de pe rola montată, de obicei, la ultimul etaj al clădirii.
Clădirea poate fi cablată și în etape: instalarea cablului principal de fibră în conductele verticale, montarea tuburilor de protecție pentru trasele orizontale de cablu iar apoi extragerea fibrelor și splicingul cu pigtailuri.
Mai multe informații despre cablurile "easy access": Fibra optică pentru acasa - da, se poate! precum și în clipul de mai jos.

Conectarea camerelor la un NVR Sunell.

Aparatele de înregistrare de la Sunell dispun de un meniu simplu și clar. Procesul de căutare în rețea și adăugarea a camerelor nu va da bătăi de cap nici măcar instalatorilor novice. Pentru a conecta la NVR o cameră, folosind de la distanță un browser web trebuie urmați următorii pași:

  • folosind aplicațile speciale cu care cu fost livrate camerele (IPSearch de la Sunell, IPCSearcher de la Signal sau SADP de la Hikvison) li se atribuie adrese IP corespunzătoare
  • se loghează pe fiecare cameră în parte pentru a schimba parola implicită (Signal, Sunell - admin/admin și Hikvision - admin/12345)
  • logare pe NVR-ul Sunell (username: admin / parolă: admin)
  • selectare meniu Quick Setup
  • în Autentification Accounts se crează conturi de utilizor cu date de identificare identice cu cele create în camerele IP
  • din opțiunea Camera Search se scanează rețeaua locală
  • se adaugă camerele găsite și se acceptă toate setările
NVR Sunell SN-NVR10/02E2/008NSE K2508 - adăugara camerelor IP din Internet Explorer
Camerele găsite vor fi automat adăugate dacă datele (username și parolă) din meniul Authentification Accounts sunt identice cu cele existente în camerele CCTV.

HD-TVI - transmiterea semnalelor pe un singur cablu.

Camerele și DVR-urile Hikvision TURBO HD fac parte dintr-o nouă categorie de echipamente CCTV. Mediul de transmisie este tot clasicul cablu coaxial de 75 ohmi dar pe lângă semnalul video cu rezoluție HD în format analogic mai pot fi transmise și:
  • semnal audio de la microfon
  • date PTZ
  • meniul grafic al camerei
Sistemul HD-TVI poate mai mult decât o simplă transmisie video pe cablu coaxial
Integrarea tuturor acestor semnale simplifică considerabil procesul de instalare - se reduse numărul traseelor de cablu și aproa conexiunilor. Configurarea unui sistem HD-TVI este aproape complet automată. Nu este nevoie de setarea unor parametrii speciali de transmisie sau a unor adrese de rețea. Direct de pe DVR poate fi accesat meniul camerei de supraveghere. Așadar platforma HD-TVI de la Hikvision oferă atât calitatea video cât și flexibilitatea sistemelor IP CCTV fără cunoștințe de administrare a unei rețele de date.

Produse noi în oferta Dipol

Transformator Pulsar AWT8172430 (230VAC/30-24-17VAC, 80VA)
Transformatoul Pulsar AWT8172430 M18311 poate alimenta diferite dispozitive cu 17 , 24 sau 30 VAC, de la rețeaua de alimentare 230 VAC, în limita a 80 VA. Primarul transformatorului are protecție la scurt-circuit (siguranță de 0.63A) și la suprasarcina/supraîncălzire (siguranță termică, 130°C, non resetabilă)
Detector vibraţii cu contact magnetic SATEL VD-1
Detector vibraţii cu contact magnetic SATEL VD-1 G3458 proiectat pentru utilizare în sistemele cu alarmă declanşată în caz de efracție și alte urgenţe. Detectorul conţine doi senzori independenți: un senzor piezoelectric de vibrații și un contact magnetic, ceea ce îl face ideal pentru protejarea unei ferestre sau uși împotriva tentativelor de efracţie. Detectorul are, de asemenea, protecție anti-vandalizare și o ieșire releu NC care poate comunica cu o centrală de alarmă. În ciuda circuitelor electronice avansate pe care le încorporează, dispozitivul are un consum redus de curent.
Cablu UTP Cat.6 (1m, albastru)
Cablu UTP Cat.6 (1m, albastru) J21111 cu conectori RJ45 (pentru prize modulare 8P8C) este destinat conectării computerelor şi a altor dispozitive la reţelele Ethernet (LAN).

Merită citit:

Alimentarea de la distanță a multiswitch-urilor MT din sistemele SMATV. Alimentarea printr-un cablu coaxial este limitată de rezistența cablului. Căderea de tensiune este direct proporțională cu intensitatea curentului care traversează cablul. Rezistența electrică totală (pentru conductorul intern şi extern) a cablului TRISET-113 E1015 este de aproximativ 30 Ω/km. Liniile H (18 V) ale amplificatoarelor SA-51 R70501 și SA-901 R70901 pot alimenta multiswitch-uri cu curenți de până la 2 A. continuare..
Alimentare prin liniile H