Nr. 13/2015 (30 Martie 2015)
Revoluție în imprimarea 3D.
În cadrul conferinței TED2015, compania Carbon3D a dezvăluit un nou tip de imprimantă 3D. Noutatea acesteia constă în modul de tipărire, imprimanta fiind nu doar spectaculoasă, dar şi mult mai rapidă comparativ cu actualele imprimante 3D. Procesul de imprimare constă în imprimarea treptată a obiectelor 3D dintr-un bazin de rășină lichidă. Sursa de inspirație a inginerilor responsabili cu proiectarea a fost scena din filmul Terminator 2, în care T-1000 (adversarul personajului principal) este format dintr-un bazin de metal topit.Cele mai multe imprimante 3D creează obiecte într-un proces alcătuit din mai multe etape de tratamente termice și mecanice, în care straturile de material sunt depuse succesiv unul peste celălalt. De exemplu, foarte populara tehnologie de imprimare numită FFF - Fused Filament Fabrication (Fabricare cu filament fuzibil) constă în extrudarea materialului topit pentru a forma straturi din plastic fierbinte, semi-lichid, pe baza unui model programat. Acest proces aditiv de fabricație consumă timp, iar mărimea obiectelor imprimate este limitată.
Noul mod de imprimare 3D - CLIP (Continuous Liquid Interface Production - Producţie continuă în interfaţă lichidă)) este însă un proces fotochimic. Materialul de imprimare este o rășină specială care se polimerizează sub lumină UV. O membrană permeabilă pentru oxigen situată sub rășina creează o "zonă moartă" (interfață lichid persistent), prevenind ataşarea rășinei de fereastră (oxigenul inhibă polimerizarea). Prin controlarea proiecției luminii UV și a aportului de oxigen, se pot obține până şi cele mai complexe forme.
Imprimarea obiectelor 3D cu imprimanta Carbon 3D
durează câteva minute, iar precizia imprimării se măsoară în microni.
În acest exemplu, modelul Turnului Eiffel
a fost realizat în mai puțin de șapte minute.
durează câteva minute, iar precizia imprimării se măsoară în microni.
În acest exemplu, modelul Turnului Eiffel
a fost realizat în mai puțin de șapte minute.
Imprimanta Carbon 3D dispune de o fereastră specială permeabilă pentru oxigen plasată sub planul de proiecție al luminii ultraviolete. Lumina UV emisă de proiector trece prin fereastră și vulcanizează rășina din compartimentul de sus. Metoda constă practic în manipularea luminii şi oxigenului pentru a contopi obiectul în mediul lichid, fiind astfel un proces de imprimare care ajustează parametrii fotochimici în locul clasicei abordări strat-peste-strat. Obiectul creşte continuu în bazinul cu rășină, ceea ce garantează o structură foarte uniformă a acestuia, fapt care îl face mai durabil decât un obiect produs de o imprimantă 3D convențională. Cu toate acestea, cel mai revoluționar avantaj al tehnologiei CLIP este scăderea radicală a timpului de imprimare, de la ore la minute.
Noua versiune a software-ului SatNet pentru proiectarea sistemelor multiswitch.
Aplicaţia gratuită SatNet 3.5 permite planificarea instalaţiilor pe baza echipamentelor fabricate de compania TERRA. Proiectele sunt pregătite într-o formă grafică, oferă niveluri de semnal în toate prizele și verifică dacă acestea sunt conforme cu standardele corespunzătoare, declanşând funcția de egalizare a amplificatoarelor, dacă este necesar. Acest lucru permite proiectantului/instalatorului care stă în fața monitorului să anticipeze ce dispozitive vor fi necesare pentru distribuţia semnalelor și ce setări (câștigul, nivelul de egalizare al cablului - panta) vor oferi rezultatele dorite. În toate cazurile, aceste setări corespund pe deplin cu valorile optime din rețele reale.Această aplicaţie este utilizată de instalatorii şi proiectanţii din întreaga lume. Noua versiune permite utilizatorilor:
- să amplaseze multiswitch-uri, amplificatoare și componente pasive din noua serie net5
- să verifice dacă toate conexiunile sunt corecte
- să utilizeze funcţiile îmbunătățite AA (Reglarea automată a nivelurilor) și AOS (ajustare cu optimizarea structurii) care simplifică procesul de proiectare
- să utilizeze mecanisme care selectează componente pasive cu parametrii corespunzători și oferă setările optime pentru multiswitch-uri și amplificatoare (reglabile în funcţie de switch-urile lor)
- să creeze sisteme hibride care combină cele mai noi echipamente TERRA cu cele anterioare - în cazul extinderii sistemelor existente
- să utilizeze o nouă modalitate mai ușoară de a alege echipamentul, doar prin implementarea unei serii de dispozitive
- să "rupă" grupurile de cabluri ("magistralele") pentru o mai mare flexibilitate în faza de proiectare
Access point ieftin și eficient!
AP-ul de exterior TP-LINK CPE510 300 Mbps a fost proiectat pentru rețelele wireless din aer liber. Acesta integrează un transmițător de mare putere, cu putere maximă de ieșire de 27 dBm, un receptor sensibil și o antenă direcțională MIMO 2x2 cu câștig de 13 dBi. Cu un sistem de management central, AP-urile sunt ideale pentru conexiuni Wi-Fi punct la punct și punct-la-multipunct. Performanța profesională combinată cu ușurința utilizării fac din dispozitivul CPE510 o alegere excelentă atât pentru reţelele din birouri cât şi din locuinţe.Access point-ul TP-LINK CPE510 5GHz 802.11a/n MIMO 2x2 N2352
AP-ul CPE510 funcționează în mod fiabil în majoritatea zonelor climatice, de la -30 ℃ la +70 ℃, datorită chipset-urilor Qualcomm Atheros, antenelor cu câştig mare, materialelor de înaltă calitate, carcasei special concepute și tehnologiei PoE. Transmițătorul performant, de mare putere (puterea de ieșire de până la 27 dBm/500 mW) și receptorul extrem de sensibil (sensibilitate Rx de până la -95 dBm) permite utilizatorilor să depășească distanţele de emisie din rețele tradiționale Wi-Fi.
Odată cu creșterea numărului de dispozitive wireless din zonă, parametrii rețelei scad din cauza concurenței și conflictelor între dispozitive. Pentru a diminua această problemă, AP-ul CPE510 foloseşte platforma TP-LINK MAXtream TDMA.
Reprezentarea ratei de transfer în funcţie de numărul clienţilor wireless
(linia albastră - MAXtream TDMA, linia galbenă - 802.11 CSMA)
(linia albastră - MAXtream TDMA, linia galbenă - 802.11 CSMA)
Software-ul Pharos Control permite administratorului să gestioneze cu ușurință toate dispozitivele CPE510 din rețea de la un singur PC. Printre funcțiile software-ului se numără cea de căutare a dispozitivelor, monitorizarea stărilor acestora, upgradarea firmware-ului şi întreținerea rețelei.
Cablu de fibră optică universal sau de exterior?
Scopul proiectului a fost implementarea unor conexiuni optice între 3 clădiri dintr-un campus, fără posibilitatea de a utiliza infrastructura existentă. Cea mai ieftină soluție a fost folosirea cablurilor de fibră optică dispuse direct în pâmânt sau în aer, deasupra clădirilor.Camerelele unde sunt găzuite serverele din cele trei clădiri au fost interconectate prin două cabluri de 30 respectiv 700 de metri. Pentru acoperirea distanţei mici dintre clădirile #1 şi #2, s-a instalat deasupra acoperişurilor celor două imobile cablul cu 8 fibre L79008. Între clădirile #2 şi #3, din cauza distanţei mult mai mari, s-a decis utilizarea unui cablu de 24 de fibre L79024, îngropat în pământ pentru mai multă siguraţă. Ambele cabluri au în interior fibre multimode OM2 compatibile cu dispozitivele instalate în imobile.
În interiorul cădirilor, cele două cabluri nu au un traseu mai mare de 15 metri. Reţeaua de date instalată în cele două imobile este bazată pe cabluri cu manta LSZH - conforme cu cerinţele pentru instalaţiile de interior din majoritatea ţărilor europene. Dacă în interior, fibra trebuia să intre mai mult de 15 metri, atunci era obligatoriu să se utilizeze un cablu optic universal pe toată lungimea conexiunii.
Circuit de alarmă în configuraţia 2EOL/NC.
Cel mai comun mod de conectare a senzorilor la panoul de control este configurația 2EOL/NC. În acest scop, se folosește un cablu cu patru fire și două rezistențe terminale cu o valoare specificată, utilizate pentru supravegherea liniei. Dacă panoul de control nu permite programarea valorilor rezistențelor, valoarea tipică este de 1,1 kΩ. Acest cablaj permite sistemului să detecteze și să controleze starea contactului NC, precum și orice alte defecte ale liniei (bucle deschise și scurtcircuite), folosind un număr minim de cabluri.Dispunerea cablurilor în configuraţia 2EOL/NC |
Simboluri:
- S1 ⇒ ieşire anti-vandalizare (TMP, TMP)
- S2 ⇒ ieşire alarmă (NC, NC)
- R ⇒ rezistenţa echivalentă "văzută" de panou
- R1, R2 ⇒ rezistori EOL
- standby ⇒ R=R1 (S1,S2 scurtcircuitate)
- alarmă ⇒ R=R1+R2 (S1 scurtcircuitat, S2 deschis)
- vandalizare ⇒ R = ∞ ( S1 deschis, S2 irelevant)
- defect de linie (scurt circuit) ⇒ R=0
În perioada în care senzorul/detectorul nu indică un eveniment de alarmă sau de vandalizare, ieșirile S1 și S2 sunt scurtcircuitate. Rezistența văzută de panou este R = R1. Dacă există un eveniment de alarmă, ieșirea S2 este deschisă și rezistența totală văzută de la panoul de control este R = R1 + R2. În caz de vandalizare (deschiderea carcasei detectorului), ieșirea S1 se deschide și panoul sesizează un circuit deschis, indiferent de starea ieșirii S2.
Cameră de securitate într-un sistem interfon pentru locuinţe.
Camerele integrate în interfoane sunt de obicei destul de simple, fără posibilitatea de zoom sau de ajustare a câmpului vizual. În plus, locațiile camerelor le face în mod natural vulnerabile vandalizărilor, iar câmpul vizual al acestora poate fi ușor blocat de către apelant. O alternativă bună poate fi o cameră CCTV independentă, de exemplu Sunell IRC59/21AP M11286, care elimină aceste probleme și oferă o calitate mult mai bună a imaginii.Un sistem video de monitorizare a uşii de intrare cu previzualizarea imaginilor de la camera CCTV
pe ecranul interfon şi pe un televizor
pe ecranul interfon şi pe un televizor
Semnalul video al camerei de supraveghere CCTV este transmis pe cablul UTP de exterior E1410 folosind balunurile Etrix M16654. Prin intermediul unui splitter video (RV-1/2P M1707) semnalul este împărţit către două puncte de monitorizare. Unul dintre acestea este ecranul interfonului iar celălalt, cu ajutorul unui modulator RF R95176, televizorul din sufragerie. Această soluţie permite ca imaginile transmise de camera CCTV să poată fi vizualizate simultan, pe ambele echipamente (interfon şi televizor).
NVR-ul IP Sunell SN-NVR10/01E4/004NSEP/WE K2516 este un aparat IP modern de înregistrare în rețea, capabil să monitorizeze, înregistreze și să redea imaginile de la 16 camere IP, fiecare cu 25 fps, la o lățime totală de benză de 72 Mbps. Acest NVR are ieșiri HDMI și VGA ce pot fi conectate direct la un monitor, fără a mai fi nevoie de un calculator. Datorită sistemului de operare Linux, NVRul funcţionează stabil şi este rezistent la atacuri cibernetice şi viruşi. | ||
Detectorul de vibrații SATEL VD-1 BR(maro) cu contact magnetic G3459 este proiectat pentru utilizare în sistemele cu alarmă declanşată în caz de efracție și alte urgenţe. Detectorul conţine doi senzori independenți: un senzor piezoelectric de vibrații și un contact magnetic, ceea ce îl face ideal pentru protejarea unei ferestre sau uși împotriva tentativelor de efracţie. Detectorul are, de asemenea, protecție anti-vandalizare și o ieșire releu NC care poate comunica cu o centrală de alarmă. În ciuda circuitelor electronice avansate pe care le încorporează, dispozitivul are un consum redus de curent. | ||
Tubul termoretractabil (60mm, pentru o fibră) L5555 destinat fibrelor optice de 0,25 mm sau 0,9 mm se foloseşte pentru consolidarea și protejarea racordurilor/îmbinărilor dintre fibre. | ||
Ştiri
Worth reading
Împărţirea semnalului DVB-C. Abonaţii firmelor de cablu (semnal digital) se confruntă adesea cu problema impărţirii semnalului către un al doilea receptor TV, ce poate fi rezolvată (dacă semnalul nu este codat) cu ajutorul unui splitter TV şi un al doilea receiver DVB-C (în situaţia în care receptorul TV nu are receiver DVB-C încorporat). Totuşi, în situaţia in care semnalul recepţionat este codat, este necesar un al doilea abonament....
continuare
continuare