Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 15/2015 (13 Aprilie 2015)

Click şi comandă!

"Butoanele de cumpărături" introduse de Amazon, cel mai mare magazin online din lume, aduc o nouă revoluție în modul în care clienții pot comanda produse. Aceste butoane permit oricărui client să solicite un anumit produs printr-o simplă apăsare pe micul dispozitiv dedicat (fără a fi nevoie să utilizeze un calculator, telefon sau tabletă). Dispozitivul poate fi plasat oriunde în casă. În cazul în care clientul dorește să comande, de exemplu, detergent pentru spălat rufe, trebuie doar să apese doar pe butonul corespunzător situat în spălătorie. Click-ul va iniția întregul procesul de achiziţie, de la comandă, până la îmbarcare și livrare.
Butonul Dash Amazon - o revoluţie în comandarea produselor
Pentru început, Amazon va oferi butoane pentru comanda unor produse uzuale, cum ar fi detergenţi, cafea, aparate de ras, hârtie igienică, scutece, saci de gunoi și apă minerală. În viitor, însă, această listă va creşte în mod semnificativ. Fiecare dispozitiv are un buton cu un logo specific produsului şi se lipeşte de orice suprafață cu bandă adezivă. Dispozitivele se conectează la rețeaua locală a apartamentului prin WiFi. Desigur, utilizatorul trebuie să configureze fiecare Dash Button şi să seteze de exemplu numărul de articole comandate la o singură apăsare.
După apăsarea butonului, utilizatorul primește o notificare pe smartphone-ul conectat în sistem. Comanda poate fi anulată în termen de 30 de minute. Dar ce se întâmplă dacă se apasă un buton de 15 de ori? Nimic greșit, sistemul procesează doar prima comandă, până când clientul primeşte produsul. Butoanele Dash sunt însă doar prima etapă a proiectului. Amazon, în colaborare cu producătorii aparatelor de uz casnic, se străduiesc să integreze aceste butoane în mașinile de spălat, filtrele de cafea etc. În timp, vom vedea cât de practică este această idee, pe care s-ar putea s-o privim mai mult decât încă o formă de publicitate a produselor comerciale.

Amplificatoare de canal în sistemele CATV ce distribuie canale digitale.

În cazul sistemelor CATV din blocurile de locuinţe şi hoteluri etc. cu zeci de prize, utilizarea amplificatoarelor de bandă largă la intrarea sistemelor nu este o soluție adecvată. Doar amplificatoarele de canal permit egalizarea tuturor canalelor și niveluri ridicate de ieșire fără risc de interferențe.
Amplificator cu patru canale: Terra at440 (UHF,DVB-T,AGC)
Amplificator cu patru canale: Terra at440 (UHF,DVB-T,AGC)
Amplificatorul cu 4 canale Terra at440 R82511
Amplificatoarele sunt extrem de selective:
atenuare de 40 dB la doar 2 MHz în afara limitei de canal
Fiecare cale a amplificatorului are funcţia de reglare automată a câștigului (AGC - Auto Gain Control), precum și un filtru ultra selectiv SAW (Surface Acoustic Wave). Caracteristica din diagrama de mai sus arată în mod desluşit selectivitatea mare a amplificatorului de canal. Controlul automat al câștigului egalizează nivelul de ieșire al fiecărui canal la 82 dBμV indiferent de nivelul de intrare (cu condiția ca nivelul actual al semnalului de intrare să fie peste minimul necesar pentru o calitate bună).

Internet prin Wifi (AP ca client) - funcția WISP.

Pentru conectarea wireless la Internet, avem nevoie de un AP (router wireless) cu funcţiea WISP (Wireless Internet Service Providers) care permite configurarea interfeţei wireless ca port WAN, un lucru necesar pentru conectarea propriei reţele LAN la Internet.
Conexiune Wireless la Internet de la un Hotspot sau internet provider wireless (WISP) local.
 • Dispozitivul nr. 1 - dispozitivul cu acces wireless la Internet, responsabil pentru distribuirea Internetului la mai multe computere din cadrul rețelei locale:
  • N2956 - access point WISP TP-Link TL-WR743ND cu router integrat şi switch de 4 porturi.
 • Dispozitivul nr. 2 - pentru accesul prin cablu la reţea a unui desktop PC:
  • N2997 - PCI NIC TP-LINK TG-3269 10/100/1000 Mb/s,
 • Dispozitivul nr. 3 - pentru accesul wireless la reţea a unui computer sau telefon:
  • N2922 - adaptor 802.11n USB adapter TP-LINK TL-WN722N, 150 Mb/s cu antenă externă de 4 dBi
  • N2924 - adaptor 802.11n USB TP-LINK TL-WN721N, 150 Mb/s
  • N3222 TL-WN725N 802.11n TP-LINK USB TL-WN725N 150 Mb/s

Fibră multimode sau single-mode?

Alegerea tipului de fibre și a echipamentelor pentru sistemele optice complet noi depinde de mai mulți factori, dintre care cei mai importanţi sunt:
 • Distanța de transmisie - fibrele singlemode pot fi utilizate chiar și pentru distanțe de câteva sute de kilometri, în timp ce fibrele multimode limitează lungimea conexiunilor la 2 kilometri, în principal din cauza fenomenului de dispersie modală;
 • Capacitatea de legătură - fibrele singlemode conectate cu dispozitive active permit viteze de transfer a datelor de 10, 40 sau chiar 100 Gbps; Fibrele multimode sunt mult mai "lente", având de obicei viteze de transmisie de până la 1 Gbps (în cazul fibrei OM4, vitezele de transmisie pe distanțe scurte, sub 100 de metri, pot fi mult mai mari);
 • Costuri - aparent, cablurile cu fibre multimode ar trebui să fie mult mai ieftine decât cele single mode, dar acest lucru a fost adevărat în urmă cu câțiva ani. În prezent, procesele tehnologice moderne asociate cu producţia fibrelor optice single-mode au redus semnificativ consturile, iar cablurile cu acest tip de fibre optice sunt acum foarte ieftine. Cu toate acestea, dispozitivele active folosind tehnologia single-mode sunt mai scumpe decât omoloagele lor care folosesc fibre multimode.
Atunci când alegerea unei soluții singlemode nu este dictată de distanțe mai lungi de transmisie sau de necesitatea vitezelor mari de transmisie a datelor, factorul decisiv trebuie să fie costul total al sistemului pentru aplicaţia respectivă.
Media converter ULTIMODE M-207M (WDM, singlemode, max. 20 km)
Setul de convertoare media Ethernet ULTIMODE M-207 mn L11521 -
distanţa maximă de transmitere a datelor Fast Ethernet printr-o singură fibră single-mode (WDM) este de 20 km
Tabelul de mai jos ilustrează modul în care lungimea unei legături optice schimbă raportul dintre costurile soluțiilor singlemode și multimode (o legătură optică între camera IP și switch). Această estimare are în vedere costul cablurilor multimode şi single-mode, dar și al convertoarelor media adecvate.
Distanţă [m]Raportul costului SM/MM
50+13%
100-8%
150-17%
500-33%
1000-37%
2000-39%
În acest caz, soluţia multimode este rentabilă doar pe distanțe mici. Când lungimea unei legături este mai mare de 50 metri, soluțiile single-mode sunt de obicei mai ieftine și mult mai flexibile în ceea ce privește extinderile sau modificările ulterioare ale sistemului.

Configurarea parametrilor de înregistrare ale NVR-urilor Sunell prin browser.

Configurarea parametrilor de bază ai înregistrărilor video în modurile continuu şi declanşat la detecţia mișcării în NVR-urile Sunell este destul de simplă și nu ar trebui să provoace probleme nici instalatorilor începători. Iată care sunt pașii de urmat:
 • conectaţi-vă la NVR prin intermediul unui browser web introducând adresa IP a acestuia, numele utilizatorului (implicit: admin) și parola (implicit: admin)
 • intraţi în meniul Quick Setup -> click pe camera relevantă în secțiunea Record
 • Setările pentru înregistrare continuă:
  • activaţi Recording Schedule şi selectați 24x7H (înregistrare continuă) sau opţiunea Schedule (program de înregistrare)
  • confirmaţi toate setările efectuate
 • Setările pentru pornirea înregistrării la detecţia mișcării:
  • dezactivaţi opţiunea Recording Schedule (dacă a fost anterior activată)
  • activaţi Alarm Record
  • selectaţi Motion Alarm (channel)
  • confirmaţi toate setările
  • intraţi în Quick Setup -> click pe camera video relevantă din secţiunea Motion Alarm
  • activaţi Motion Alarm, configurați opţiunile Schedule și Motion Area
  • confirmaţi toate setările efectuate
Fereastra Quick Setup a NVR-ului Sunell K2508
Configurarea garantează funcționarea fără probleme a camerelor Sunell în modul selectat. În cazul altor camere şi al protocolului ONVIF, unele opțiuni pot să nu fie disponibile sau să nu funcționeze corect.

Monitorizarea hard disk-urilor cu NVR-urile Hikvision.

O defecţiune a hard disk-ului conectat la un DVR/NVR, deși se întâmplă rar, presupune pierderea totală sau parţială a arhivei. DVR/NVR-urile moderne şi HDD-urile utilizate dispun de caracteristici care să minimizeze aceste riscuri. NVR-urile Hikvision au funcţia S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology - Tehnologie de Auto-monitorizare, Analiză și Raportare) care monitorizează funcționarea hard-disk-ului și notifică operatorul sistemului în caz de defecţiune.
Funcţia S.M.A.R.T. monitorizează următorii parametrii ai hard-disk-urilor:
 • numărul de cicluri pornire/oprire
 • numărul de erori ECC corectate
 • temperatura
 • numărul de erori găsite
 • numărul de erori în modul Ultra DMA
 • timpul total de funcţionare
NVR IP Hikvision DS-7616NI-SE (16 canale, 80Mb/s, 2xSATA, HDMI)
NVR-ul IP Hikvision DS-7616NI-E2/A K22161 (16ch) cu funcţia S.M.A.R.T.
Funcția S.M.A.R.T. oferă o securitate sporită în arhivarea datelor. DVR-urile sunt în măsură să evalueze starea HDD-urilor instalate, iar dacă simptomele indică posibilitatea pierderii de date sau defecţiune a discului, operatorul sistemului este alertat imediat. În plus faţă de monitorizarea disului în timp real, operatorul poate testa discul/discurile la cerere. Opțiunile de testare includ "Short Self Test" care detectează majoritatea problemelor posibile, dar şi testul semnificativ mai lung (până la o oră) "Extended Self Test", care examinează cu atenție toți parametrii discului.

Produse noi în oferta Dipol

Doză de montaj DS-1280ZJ (pentru camere Hikvision)
Doza de montaj DS-1280ZJ M5716 este concepută pentru camerele video HIKVISION din seria DS-2CD26xxF-I și poate adăposti transformatoare/balunuri video, alte conexiuni etc. De asemenea, le protejează de efectele adverse ale vremii (IP66). Diametru: 89 mm, adâncime: 20 mm, greutate: 1 kg.
Cutie de instalare DS-1280ZJ-DM21 (pentru camerele Hikvision)
Cutia de joncțiuni DS-1280ZJ-DM21 M5718 este concepută pentru camerele video HIKVISION Dome K1737, K1738 și poate adăposti transformatoare/balunuri video, alte conexiuni etc. De asemenea, le protejează de efectele adverse ale vremii (IP66). Greutate: 1 kg.
Suport de fixare pentru camera IP PTZ Hikvision DS-2DE7184-A
Suportul de fixare pe perete DS-2DE7184-A K1794 a fost proiectat special pentru camera IP PTZ Hikvision DS-2DE7184-A K1793. Suportul este de asemenea compatibil și cu alte modelele de camere Hikpentru ce au cupole de 5".

Ştiri

2 Aprilie 2015 - DIPOL este oficial un distribuitor autorizat al produselor Sunell. Suntem încântați să vă informăm că am devenit distribuitorul autorizat exclusiv al produselor Sunell în Polonia. Soluțiile CCTV Sunell se remarcă între firmele concurente pentru înalta calitate și fiabilitatea produselor. Compania a fost timp de 10 ani unul dintre partenerii noștri de încredere. Mai multe detalii despre compania Sunell.

Merită citit:

Distribuţie satelit într-un complex rezidenţial din Cracovia. Pe piață există mai multe tipuri de multiswitch-uri. La alegerea echipamentului potrivit, investitorul și instalatorul trebuie să acorde atenție parametrilor tehnici, precum și la funcţiile adiţionale ale acestora. Cel din urmă aspect se referă la o varietate de versiuni pentru diferite aplicații, o gamă largă de accesorii și suportul tehnic aferent. Alți factori semnificativi în alegerea multiswitchului sunt experiența și reputația producătorului ceea garantează o fiabilitate ridicată susținută de o garanție extinsă...detalii
Diagrama unui sistem multiswitch SMATV într-o clădire cu 4 scări de bloc, proiectată cu ajutorul aplicaţiei SatNet
Rezoluţii Full HD 1080p în sistemele CCTV analogice