Nr. 4/2015 (26 ianuarie, 2015)
Case care funcţionează pe baterii?
Tesla Motors - Companie auto din Statele Unite, care produce automobile electrice, a prezentat oficial - Powerwall baterii care stochează energia solară. Tesla propune utlizarea energiei solare atât dimineaţa cât şi seara, momente ale zilei când lumina soarelui este la cote scăzute, iar consumul domestic se aflâ la cote ridicate. În timpul zilei , energia solară captată de panourile foto-voltaice este direcţionată direct către sursele de consum domestic, iar excesul de energie electrică este stocat in sistemul de baterii Powerwall , seara şi dimineaţa energia acumulată în sistemul de baterii este folosit ca sursă de energie pentru consumul domestic.Powerwall este un sistem ce poate fi instalat in interior sau exterior si poate funcţiona între -20...+40oCelsius. Poate fi montat pe un perete din casă sau garaj , nu necesită mentenanţă. Acest tip de baterii poate fi utilizat in seturi de până la 9 bucăţi.
Tesla Powerwall cântăreşte aproximativ 100 kg, având dimensiunile 130x85x18 cm. Sistemul este disponibil in două variante unul cu o capacitate de 7kWh pentru utilizare zilnică , şi un altul cu o capacitate de 10 kWh pentru backup; ambele sisteme pot alimenta toate electrocasnicele dintr-o locuinţă sau birou oferind protecţie pe durata intreruperilor de curent. Sistemul este alimentat de panouri foto-voltaice , in situaţia in care nu există suficientă energie solară, sistemul se poate încărca de la reţeaua de energie electrică.
Compania uSwitch estimează că 1kWh este suficient pentru operarea unui laptop vreme de două zile sau un ciclu economic de spălare, sau pentru a fierbe de 10 ori apa intr-un ceainic electric. Un avantaj al sistemului Powerwall este preţul, mult mai scăzut in raport cu alte tipuri de baterii de mare capacitate. Unitatea de 7kWh are un pret de 300 USD, iar cea de 10 kWh 3500 USD.
Amplificatoare DVB-T de catarg cu filtru LTE.
Firma TERRA, producător european de top de echipamente pentru sisteme CATV a introdus pe piață o nouă serie de amplificatoare de catarg AB010L R82015 și AB011L R82016. Aceste amplificatoare de top sunt dedicate sistemelor de recepție mici (pentru <10 televizoare). Câștigul în întreaga bandă DVB-T (UIF 470-790 MHz) este de 14 dB și 26 dB și zgomotul este foarte redus, mai mic de un dB. Atât AB010L R82015 cât și AB011L R82016 au filtre LTE incorporate (791- 862 MHz) pentru a putea fi utilizate oriunde, chiar și în zone cu probleme de recepție datorită turnurilor de telecomunicații. Acestea pot fi alimentate de la surse de 12 VDC sau direct din receptoarele DVB-T la 5 VDC.Produsele cu acest logo sunt echipate cu filtre LTE,
acestea atenuează puternic semnalele din benzile de peste 790 MHz
acestea atenuează puternic semnalele din benzile de peste 790 MHz
Nume | AB010L | AB011L |
Cod | R82015 | R82016 |
Bandă [MHz] | 470-790 | |
Câștig[dB] | 14 | 26 |
Intrări | 1 | |
Ieșiri | 1 | |
Zgomot specific [dB] | 0.8 | < 1 |
Niveld de ieșire maxim [dBμV] | 98 | 108 |
Reglaj câștig [dB] | - | 13/26 |
Pierderi Retur [dB] | > 10 | |
Consum [V x mA] | 4.5-12 x 30 | 4.5-12 x 60 |
Temperatură de funcționare [°C] | -20...+50 | |
Dimensiuni / Greutate [mm/kg] | 89x107x43 / 0.18 |
Care este semnificația simbolurilor de pe un cablu torsadat?
Acronimele pentru cabluri torsadate, sunt standardizate de ISO / IEC 11801: 2002 (Anexa E). Informațiile conținute în descrierea cablului ar trebui să aibă următoarea sintaxă: xx / yyTP , unde literele yy caracterizează firele individuale/perechi și literele xx descriu construcția de ansamblu a cablului.Marcajele xx și yy pot fi următoarele:
- U – neecranat
- F – ecranat (folie)
- S – ecranat (liţă împletită)
- SF – înfoliat și cu liţă împletită
Tipuri de cabluri torsadate:
- U/UTP - cablu fără ecranare
- F/UTP - cablu ecranat cu folie dar perechile torsadate neecranate
- U/FTP - cablu fără ecranare dar cu perechile individuale ecranete
- F/FTP - atât cablul cât şi perechile individuale sunt ecranate cu folie
- SF/UTP - cablu ecranat cu folie şi tresă; perechi individuale neecranate
- S/FTP - cablu ecranat cu tresă metalică iar perechile de conductori cu folie
- SF/FTP - cablu ecranat cu folie şi tresă metalică iar perechile individuale cu folie
Dipol vinde următoarele tipuri de cablu torsadat:
Sudarea fibrelor optice - pregătirea fibrelor.
Indiferent de alegerea aparatului de sudat, fuziunea splice-urilor este destul de similară, cu o serie de etape. Prima etapă este îndepărtarea învelişului fibrei, 250 μm sau câteodată 900 μm. Independent de tipul fibrelor, teaca are un diametru de 125 μm, dimensiunea necesară pentru operațiile ulterioare. Apoi, trebuie curățate fibrele cu alcool izopropilic (în mod normal cu șervețele Kim-Wipes sau beţişoare cu bumbac) şi tăiate folosind un cleaver adecvat. Ultima operaţiune este foarte importantă - tăierea corespunzătoare a fibrelor (în cele mai multe cazuri instalatorul nu trebuie să măsoare, deoarece construcţia cleaver-ului permite alegerea lungimii potrivite) obținând unghiurile perfecte de tăiere. În practică, splicerele acceptă unele devieri de la unghiul drept (aproximativ 1 grad), dar o tăiere precisă va rezulta în performanţe mai bune sudurii. Un cleaver de calitate scăzută sau precizie insuficientă a tăierii sunt principalele motive de calitate inferioara a racordurilor.Curățarea fibrei de 250 μm
Tăierea fibrei. Resturile de fibră trebuie să fie puse în containerul dedicat
După plasarea fibrelor în aparatul de sudură, rezultatele operaţiunilor anterioare sunt verificate. În cazul murdăriei excesive în capătul unei fibre sau tăierea necorespunzătoare, dispozitivul notifică utilizatorul să repete procesul de preparare a capătului fibrei. Când totul este în ordine, fibrele sunt sudate cu ajutorul unui arc electric şi sudura este testată pentru rezistenţă şi atenuare.
Înainte de sudare: inspectare unghiurilor de sudare și alinierea fibrelor | După sudare: estimarea atenuării sudurii |
Procesul de sudare a fibrelor durează de obicei de la câteva secunde până la zece secunde. Următoarea și ultima etapă este protecţia splice-ului cu un manșon termocontractabil, încălzirea cu ajutorul cuptorului, care este adesea integrat în splicer-ul de fuziune. Sudurile proaspete sunt fragile şi necesită întotdeauna protecţie adiţională. Manşoanele termocontractabile le protejează mecanic şi permit plasarea ușoară a fibrelor conectate în casete de sudură.
Conectarea camerelor analogice la sistemul IP CCTV.
În cazul extinderii sau modernizării sistemelor CCTV, se întâmplă adesea ca acestea să consiste din două subsisteme: analogic (cu cabluri coaxiale) și IP (conectat la LAN). Ambele reţele pot fi integrate cu ajutorul DVR-urilor hibride. Vechile camere analogice si DVR-uri pot fi, de asemenea, înlocuite cu echipamente Hikvision HD-TVI (camere HD-TVI, camere HD-TVI) care, folosind cablurile coaxiale existente, pot oferi rezoluție full HD a imaginii. DVR-ul analogic HD-TVI poate fi folosit ca o extensie pentru pentru un NVR IP, în scopul de a furniza imagini de la camerele analogice la sistemul IP. NVR-ul IP ar trebui sa aibă suficiente numere de canale care pot fi folosite de subsistemul analog (de exemplu un NVR IP, cu 8 canale rezervate pentru DVR-ul de 8 canale HD-TVI). În cazul dispozitivelor Hikvision DVR-ul analogic nu va fi descoperit în mod automat, astfel încât ar trebui să fie adăugate manual în fereastra de configurare a camerei NVR-ului IP, introducând:- adresa IP a DVR-ului analogic
- protocol: Hikvision
- port: 8000
- canalul necesar (camera) a DVR-ului analogic
- numele utilizatorului: admin (implicit)
- parola: 12345 (implicit)
Arhitectura unui sistem IP CCTV cu un subsistem HD-TVI
Fiecare canal analog este atribuit un canal specific al NVR-ului IP. Cu 8 camere analogice, DVR-ul HD-TVI trebuie să fie adăugat de 8 ori, de fiecare dată arătând un canal specific (camera). Înregistrările de la camerele analogice pot fi stocate doar pe DVR analogic sau pe NVR-ul IP, sau pe ambele dispozitive simultan, fapt ce garantează o fiabilitate maximă a sistemului, în cazul unei erori al discului. Datorită aceluiaşi protocol de comunicare, administratorul sistemului poate controla functiile DVR-ului analogic direct din interfața NVR-ului IP (de exemplu, detectarea mișcării).
Transmisia semnalelor HD-TVI prin cabluri torsadate.
Folosirea unui cablu UTP/FTP în locul unui cablu coaxial are avantaje mari. Instalarea unui cablu torsadat este mai uşoară datorită flexibilităţii şi versatilităţii - un singur cablu conține patru perechi care pot transmite semnale de la mai mult de o cameră şi/sau pot fi folosite de asemenea şi pentru alimentare. Utilizarea cablurilor torsadate pentru transmisii video este legată de folosirea dispozitivelor cu impedanţă compatibilă, de exemplu potrivirea impedanţei dezechilibrate de 75 Ω a unui sistem CCTV analog la o impedanţă echilibrată de 100 Ω a cablurilor torsadate, situate în ambele părţi a fiecărei transmisie video în linie. Sisteme HD-TVI necesită utilizarea de transformatoare dedicate (balunuri), care sunt capabile să funcționeze într-o bandă de frecvență mai largă comparativ cu sistemele "clasice" de transmitere a semnalelor CVBS. Exemplul unui set de balunuri este Hikvision DS-1H18 M16641. În cazul unui cablu cat. 5 UTP/FTP, linia de transmisie poate ajunge la 150 metri (semnalele de la camerele HD-TVI, HDCVI şi AHD) sau 400 metri (semnalele de la camerele CVBS)Video Balunuri HD-TVI Hikvision DS-1H18 (2 bucăţi, BNC) M16641
Utilizarea balunurilor destinate pentru semnale CVBS pentru transmisia video de la o cameră HD-TVI ar cauza deteriorarea calităţii imaginii sau chiar să blocheze complet transmisia. În cazul transmisiilor scurte în linie (până la 100 metri), vechile balunuri pot fi câteodată "destul de bunicele" pentru conecţia camerelor HD-TVI cu o rezoluţie de până la 720p.
Camera HD-TVI TURBO HD Hikvision DS-2CE16C2T-IT3 M7565 - cameră compactă concepută pentru sisteme CCTV bazate pe DVR-uri HD-TVI. Camera oferă rezoluţie 720p. Cu sensibilitate mare (0.01 lx) şi iluminator infraroşu integrat cu o rază de 40 m, camera asigură o calitate superioară în condiţii de lumină scăzută sau chiar deloc. | ||
Filtru de rejecţie LTE Terra LF002 (bandă de trecere 5-790MHz) R82012 este folosit în sisteme de antene TV. Filtrul taie partea nedorită a spectrului UHF (791-862 MHz) rezervată pentru transmisia de date în rețele mobile (LTE). Aparatul este în special recomandat pentru sisteme cu amplificatoare de bandă largă care acoperă întreaga bandă UHF (până la 862 MHz). În astfel de sisteme, interferența de la semnalele nedorite pot bloca complet recepția unor multiplexe DVB-T. | ||
DVR HD-TVI TURBO HD Hikvision DS-7208HQHI-SH (8 canale) M75308 este un DVR tribrid de 8 canale ce poate înregistra material video de la camere HD-TVI, CVBS și IP. Rezoluția de înregistrare maximă este de 1080p@25fps. În cazul rezoluțiilor de 720p / VGA / WD1 / 4CIF / CIF rata maximă este de 25 fps. | ||
Merită citit:
Compensarea atenuării pe cablu în sistemele multiswitch. Un semnal RF transmis pe orice tip de cablul coaxial va fi supus fenomenului de atenuare. Gradul de atenuare depinde atât de construcţia fizică a cablului cât şi de frecvenţa semnalelor folosite. În practică asta înseamnă că programele satelit, furnizate tipic într-o reţea coaxială în banda 950 - 2150 MHz vor suferi o atenuare mult mai mare decât programele CATV (100 - 860 MHz). Acest efect nedorit poate fi ameliorat cu ajutorul multiswitch-urilor din gama TERRA SA deoarece sunt dotate cu un mecanism ce permite ajustarea câştigului de semnal în funcţie de frecvenţa acestuia. Dat fiind faptul că atenuarea oricărui cablu coaxial este diferită, echipamentele TERRA ajustează prin intermediul unui potenţiometru sau a unor comutatoare valoarea parametrului "Pantă" (eng. Slope) în concordanţă cu fiecare tip/model de cablu coaxial. Astfel, la priza TV a abonatului, semnalul TV va avea un nivel constant pe întreaga bandă de frecvenţă. Cele două grafice de mai jos ilustrează cel mai bine rezultatul obţinut prin folosirea amplificatorului SA-901 R70901.>>>articol complet
Rezultatul obţinut folosind un amplifcator SA-901 R70901 cu corecţie de pantă. (în stânga: fără compensarea atenuării, în dreapta: compensare reglată la 12 dB)