Nr. 25/2015 (22 Iunie 2015)
Am luat concediu de vacanţă.
Următorul număr al săptămânanului va apărea pe 31 August 2015.
Vacanţă plăcută tuturor cititorilor şi clienţilor!
Se vor posta non-stop informaţii pe pagina www.facebook.com/dipolnet
Circuite integrate biodegradabile.
Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au dezvoltat o metodă inovatoare de a construi circuite integrate complet biodegradabile. Ei au observat că substratul circuitelor electronice active este de fapt 99% din suprafaţa întregului chip electronic și poate fi înlocuit cu un alt material. Aceştia au folosit o substanță organică cu nanofibre de celuloză (CNF), obţinută din lemn. Acest material, asemănător hârtiei, este puternic, flexibil și transparent. Nanofibrele de celuloză sunt acoperite cu o rășină specială care asigură netezimea necesară a suprafaței și formează o barieră de protecție împotriva umezelii.Circuite integrate din nanofibrele de celuloză de pe o frunză
Utilizarea semiconductorilor a fost foarte mult redusă din cauza procesului tehnologic special. Apoi au fost pur și simplu ataşaţi la substratul CNF. Astfel de circuite integrate pot fi utilizate într-o gamă largă de temperaturi și funcționează în banda gigahertzilor, ca dispozitive RF GaAs în telefoanele mobile, spre exemplu.
Cel mai important avantaj al noului material este biodegradabilitatea - lipsa impactului negativ asupra mediului. Dispozitivele ar putea fi aruncate în pădure, unde ar fi biodegradate de fungi și transformate în îngrășământ. În ceea ce priveşte costul de producție al circuitelor integrate din nanofibre de celuloză, acesta este similar cu cel al circuitelor obşinute prin metode tradiționale. Acest lucru este deosebit de important datorită cantității în creştere a deșeurilor electronice. Produsele electronice sunt extrem de nocive pentru mediul înconjurător. Se estimează că dispozitivele electronice cel mai frecvent utilizate cum ar fi telefoanele mobile sunt, în medie, înlocuite cu modele noi la fiecare 18 luni, iar laptop-urile si calculatoarele după aproximativ 36 luni. Până în prezent, majoritatea electronicelor nu sunt reciclate în mod corespunzător și poluează mediul înconjurător.
Brandurile DIPOL care conduc piaţa.
DIPOL a introdus pe piața europeană sute de produse aparţinând celor 20 branduri proprii, dintre care cele mai importante nume sunt Dipol, Triset, Trilan, NetSET, Signal, Trans-Data, Maester, Platinum, ULTIMODE. Rețeaua de vânzări DIPOL oferă spre vânzare şi produse ale marilor companii cunoscute din lume, cum ar fi Terra, Sunell, Hikvision, TP-Link, dar și de la companii de top din Polonia. Mai multe informații puteţi găsi în articolul: Producători şi mărci de produse oferite de DIPOL. De aici puteţi afla că Hikvision deţine mai mult de 600 de brevete şi dispune de 10.000 de muncitori care produc 70.000 de camere pe zi, TP-Link își vinde produsele în 120 de țări, Sunell este în top 10 al mărcilor de securitate de pe piaţa chineză, iar veniturile pentru anul 2014 ale companiei Western Digital Corporation, unul dintre cei mai mari producători de hard disk-uri, este de 15.1 miliarde dolari. Și mult mai multe ...Surprindeţi frumusețea lucrurilor și a naturii din jurul nostru,
participaţi la concurs şi câştigaţi premii atractive.
Două dintre premiile principale vor fi acordate de către bine cunoscutul fotograf și designer de la Cracovia, domnul Pawel Zechenter. Locul 3 se va oferi participantului cu numărul maxim de like-uri pe pagina noastră de Facebook. Menţiunile vor fi acordate de către departamentul nostru de marketing.
În acest an, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a companiei noastre, avem premii deosebit de atractive. Câștigătorul premiului I va primi camera GoPro Hero4 Silver, iar câștigătorii de pe locul doi și trei vor primi câte o tabletă Samsung Galaxy TAB 3.
Primele fotografii. Aşteptăm şi de la dvs.
Au trecut 25 ani!
Istoria companiei DIPOL datează din anul 1990, când un grup de entuziaști au început să fabrice antene pentru recepția TV analogică şi radio FM. Ca și în cazul multor companii "de garaj" din acea vreme, prima "fabrică de producţie" a fost subsolul unuia dintre fondatorii companiei. La început, produsele au fost vândute în principal în piețele din Cracovia și Varșovia.Una dintre cele mai interesante soluții originale DIPOL a fost interfața dintre un calculator personal și organizatorul electronic Casio. La acel moment (1991), cel mai popular mediu de stocare a datelor era discheta de 5¼-inch ...
Mai multe detalii despre istoria companiei DIPOL puteţi citi în articolul 25 ani de la înfiinţarea companiei DIPOL.
Cabluri TRISET pentru sisteme SMATV moderne.
Rețele de distribuție de semnal din sistemele SMATV utilizează mai multe cabluri coaxiale, aranjate în paralel. Lungimile fasciculelor de cablu din clădiri poate ajunge chiar si la 100 de metri. Acesta este motivul pentru care cablurile coaxiale trebuie să aibă cel puţin clasa A a eficienței la ecranare. Ecranarea eficientă reduce crosstalk-ul dintre cabluri, adică semnalele nedorite care provin din cablurile adiacente. Interferenţa ar putea duce la distorsiuni de imagine sau chiar la "înghețarea" imaginii, la fel ca în situațiile în care semnalele au calitate scăzută. O altă caracteristică a unui cablu coaxial bun este pierderea scăzută la inserție. Riscul de instalare a cablurilor de slabă calitate este foarte mare, incluzând chiar necesitatea de a înlocui întregul cablaj la scurt timp după instalare. Pentru a elimina acest risc, vă furnizăm cablurile coaxiale TRISET de înaltă calitate.Produsele din familia TRISET:
- Cablul TRISET PROFI de clasă A++ a fost conceput pentru rețelele în bandă largă. Datorită construcției sale (folie dublă, tresă de cupru cositorit cu un grad ridicat de acoperire), asigură o ecranare foarte eficientă în banda canalului retur, definită de gama de frecvențe 5-30 MHz ca transfer de impedanţă, <0.9 [mΩ/m]. Această caracteristică este esenţială pentru reţelele HFC/CATV ce oferă acces la Internet.
În cel mai mic interval de frecvență utilizat în sistemele de antenă (5-30 MHz), măsura eficienței la ecranare este impedanța de transfer exprimată în [MQ/m], deci pe unitatea de lungime a cablului. Acest parametru este esențial pentru cablurile utilizate în sistemele CATV cu cale de întoarcere care folosesc acest interval de frecvență pentru serviciile de Internet.
- Cablul coaxial Triset-113 de clasă A E1015_1 este folosit atât în instalații individuale cât şi în instalaţii comunitare, sisteme SMATV etc., pentru distribuţia semnalelor DVB-T, FM/DAB, DVB-S/S2 în clădiri. Flexibilitatea optimă a mantalei permite o instalare ușoară în conducte de cablu şi cutii de instalare.
- Cablul coaxial Triset-113 de clasă A E1017 este folosit atât în instalații individuale cât şi în instalaţii comunitare, sisteme SMATV etc., pentru distribuiţia semnalelor DVB-T, FM/DAB, DVB-S/S2. Datorită învelişului PE, cablul umplut cu gel poate fi folosit în instalări exterioare, de exemplu pentru conectarea antenelor plasate pe acoperişuri etc.
Cablurile TRISET-113 în ambalaje noi
(cu manta de PVC pentru uz interior și manta din PE și umplutură cu gel pentru aplicații de exterior)
- Cablul coaxial TRISET-113 HF E1019_500 de clasă A este folosit atât în instalații individuale cât şi în instalaţii TV comunitare, fiind produs prin tehnologia HF (fără halogeni): în caz de incendii, nu emană vapori toxici sau corozivi. Este potrivit şi pentru instalaţii în şcoli şi spitale.
Noua antenă LTE.
Antena LTE ATK-LOG ALP MIMO A7055_10 a fost proiectată pentru utilizare în sistemele GSM/DCS/UMTS/HSDPA/LTE şi funcționează în banda 800-3000 MHz. Ea rezolvă în mod eficient problemele nivelelor neadecvate de semnal care apar adesea în cazul modemurilor/dispozitivelor cu antene încorporate. Cablul de 10 m se termină cu conectori FME-mamă (sau SMA-f - versiunea A7054_10) la care se pot conecta direct dispozitivele celulare.Parametrii antenei au fost testaţi de către personalul de la Universitatea AGH de Știință și Tehnologie din Cracovia.
Antena este fabricată din materiale de cea mai bună calitate. Carcasa antenei ATK-LOG ALP are un impact minim asupra câștigului dispozitivului (vezi graficul de mai sus). Antena este produsă într-o disciplină tehnologică riguroasă, care asigură o performanță excelentă și înaltă repetabilitate. Având dimensiuni mici, dispozitivul garantează un câştig de 8-9 dBi în întreaga bandă de funcționare.
Conectarea fibrelor optice la intrarea în clădiri - exemplu de implementare.
Conform normelor actuale, cablurile pentru aplicaţiile de interior trebuie să îndeplinească cerințe stricte de inflamabilitate. Mantaua cablului trebuie să fie ne-inflamabilă, să nu conţină halogeni (LSOH) și să îndeplinească cerințele de siguranță conform standardelor IEC 60332-1 și IEC 60332-3.La implementarea legăturilor optice între clădiri, este necesar să se treacă de la cablul de exterior la o versiune adecvată de interior, nu mai departe de 15 metri de la intrarea în clădire. În funcție de nevoile și soluțiile practice, această modificare poate fi făcută într-o cutie de instalare mică sau într-un cadru de distribuție mai mare. Indiferent de tipul soluției, principala sarcină este lipirea tuturor fibrelor sau a celor necesare din ambele cabluri (de exterior și interior).
Îmbinarea unei fibre din cablul de exterior cu 8 fibre ULTIMODE OMT-108SM L79108, cu o fibră din cablul de interior cu 4 fibre ULTIMODE IDC-4 SM L7504. Vă rugăm să rețineți că suporturile au culori diferite: roșu pentru fibra tampon de 900 µm şi negru pentru fibra tampon de 250 µm. Fibrele cablurilor au fost unite cu splicerul optic EasySplicer L5810.
Ambele cabluri sunt alcătuite din fibre single-mode G.652D. Ele au fost unite cu aparatul de fuziune EasySplicer L5810. Datorită diferitelor tampoane ale fibrelor, s-au folosit două tipuri de suporturi, roșu pentru fibrele cu tampon de 900 µm din cablul interior si negru pentru fibrele cu tampon de 250 µm din cablul exterior. Racordurile au fost protejate cu tuburile termocontractabile de 45 mm L5554. În cazul cuptorului implementat în splicer-ul optic L5810, timpul de contracţie este de numai 40 secunde.
Mai multe detalii despre îmbinarea fibrelor optice puteţi citi în articolul:
Fibre optice în locuinţe - tehnici de îmbinare
Fibre optice în locuinţe - tehnici de îmbinare
Controlul de la distanţă al aparatelor electrice prin OneLinkPLC.
OneLinkPLC G7184 este o pereche autonomă de switch-uri utilizate pentru controlul a două prize diferite, fără a fi nevoie de un hub suplimentar, panou de control sau cablu. Comunicarea dintre comutatoare are loc direct prin intermediul rețelei de alimentare de 230 V AC. Fiecare dispozitiv are 5 fire pentru conectarea la rețeaua de alimentare și la comutatorul de comandă locală.Funcţiile şi culorile cablurilor:
- albastru (marcat cu litera N pe PCB) - pentru conectarea cu nul rețelei de 230 VAC
- maro (marcat cu litera L pe PCB) - pentru conectarea cu faza rețelei de 230 VAC
- roșu (marcat cu IN (L/N) pe PCB) - pentru conectarea la întrerupător (între cablurile live)
- negru (marcat cu NO pe PCB) - pentru conectarea la releul incorporat
Un exemplu de control al unei prize electrice și al unui bec folosind perechea de dispozitive autonome OneLinkPLC. Comutatorul S1 conectat la "primul" dispozitiv controlează becul conectat la "al doilea" dispozitiv, iar comutatorul S2 conectat la "al doilea" dispozitiv controlează priza conectată la "primul" dispozitiv. Distanța dintre dispozitive poate fi de maxim 1 km.
Ieșirea celui de-al doilea OneLinkPLC adoptă automat starea "primului" dispozitiv și invers. Dacă intrarea IN (L/N) a unui dispozitiv este conectată prin comutator la linia AC, contactele releului celui de-al doilea dispozitiv se vor închide, putând alimenta orice aparat electric. Dispozitivele funcționează în modul monostabil - contactele releului sta închise atâta timp cât comutatorul ce leagă IN-ul la fază sau nul (contacte aflate sub tensiune) este închis. Pentru a permite comunicarea atunci când dispozitivele sunt conectate la diferite faze, trebuie să folosim un dispozitiv suplimentar - PLC-Coupler-D2M.
Sistemul OpenLinkPLC este o soluție perfectă pentru pornirea/oprirea dispozitivelor electrice de la distanță în situațiile în care este dificil sau neeconomic să se utilizeze cabluri suplimentare, iar transmisiile wireless nu garantează fiabilitatea necesară (obstacole, interferenţe).
Un exemplu de aplicaţie a sistemului OpenLinkPLC poate fi pornirea/oprirea unor aparate electrice din clădirea unei unităţi/ferme alimentate de la reţeaua AC din clădirea principală/rezidenţială situată la o distanță de aprox. 200 de metri. Până în prezent, proprietarul a trebuit să se deplaseze încoace și încolo de fiecare dată când dorea să pornească/oprească alimentarea. După instalarea perechii OneLinkPLC G7184, el poate face acest lucru de la distanță.
Sistem de monitorizare video într-un parc.
Compania PGnet a instalat un sistem IP de supraveghere în parcul din Horyniec Zdroj, Polonia. Parcul a fost supus unei restaurări majore, incluzând un nou amfiteatru, fântâni la intrare, locuri pentru spa și un parc de skating. Pentru a preveni vandalismul și a crește securitatea globală a zonei, investitorul a decis să instaleze un sistem de monitorizare.Camerele Sunell K1681 instalate în parc
Un screenshot preluat cu software-ul NUUO
Fluxurile video de la cele 16 camere IP Sunell SN-IPR54/14AKDN K1681 instalate sunt înregistrate pe un PC care rulează software-ul de supraveghere NUUO SCB-IP + 16 K3116. Datorită distanțelor relativ lungi dintre camere și stația de monitorizare, toate conexiunile au fost efectuate prin cabluri optice. Acestea garantează fiabilitatea ridicată a sistemului și imunitatea la supratensiuni, trăsnete și interferențe electromagnetice.
Modulul Keystone ("nici o-unealtă") RJ-45 UTP Cat.6 J2308 este conceput pentru a instala prize de abonat neecranate și puncte de crossover în sistemele conforme standardelor de clasă E ANSI/TIA/EIA 568 Cat.5e, ISO/IEC 11801 și EN 50173. Acest modul universal poate fi ușor montat in patch panel-uri și perete sau în cutii și plăci din podea. | ||
Testerul CCTV multifuncțional CSIP-16 M3116 este un dispozitiv de testare pentru camerele IP, analogice, speed dome (PTZ). Dispozitivul cu multe funcții utile este necesar în timpul pornirii sistemelor CCTV profesionale. Acesta permite măsurarea puterii optice în rețelele de fibră optică, precum și detectarea și localizarea întreruperilor sau scurtcircuitelor în cablurile de transmisie (coaxiale sau UTP). | ||
Tastatura LCD SATEL INT-KLCDS-BL G2120 este destinată pentru managementul zilnic al sistemelor INTEGRA. Având un display ce afişează mesaje text, aceasta facilitează configurarea chiar şi a unor funcții mai avansate ale sistemelor de alarmă INTEGRA. | ||
Articole noi în Bibliotecă
Fibre optice în locuinţe - tehnici de îmbinare. Sistemele bazate pe fibre optice devin tot mai populare. Disponibilitatea generală a dispozitivelor relativ ieftine de conversie a semnalelor electrice în semnale optice și invers, combinată cu avantajele transmisiei optice, în special banda foarte largă, izolarea galvanică între dispozitive și absenţa problemelor de implementare a link-urilor lungi sunt principalele motive pentru utilizarea tot mai largă a acestei tehnologii în sistemele LAN, sistemele de supraveghere video analogice și IP, instalaţiile S/MATV și chiar sistemele de alarmă... mai mult
Merită citit:
Împărţirea semnalului DVB-C. Abonaţii firmelor de cablu (semnal digital) se confruntă adesea cu problema împărţirii semnalului către un al doilea receptor TV, ce poate fi rezolvată (dacă semnalul nu este codat) cu ajutorul unui splitter TV şi un al doilea receiver DVB-C (în situaţia în care receptorul TV nu are receiver DVB-C încorporat); în situaţia în care semnalul recepţionat este codat, este necesar un al doilea abonament... >>> mai mult