Nr. 29/2015 (21 sept 2015)
Internet of things (IoT)- de la viziune la produsul în sine.
La târgul IFA din acest an, Samsung și-a continuat , fără îndoiala, direcția pe care a pornit anul trecut, adică sincronizarea activă dintre aparatele electrocasnice. Accentul a fost pus pe comunicarea între aceste dispozitive , lucru care ar putea face posibilă atât planificarea acțiunilor care să aibă loc în anumite situații, cât și informarea proprietarilor cu privire la diferite aspecte ca: produsele care lipsesc din frigider sau necesitatea cumpărării detergentului. Scopul este de a face viața utilizatorilor mai ușoara. IoT a fost subiectul principal de la standul de prezentare Samsung din cadrul târgului. Conform promisiunilor făcute de către companie, pana în 2020, fiecare produs Samsung va lucra pe baza principiului IoT.Conceptul Samsung se bazează pe trei idei de bază. Prima este compatibilitatea tuturor dispozitivelor- compania își îndreaptă în principal atenția asupra arhitecturii deschise, accesibilă și pentru alți producători. A doua idee este comunicarea dintre dispozitive, indiferent de domeniul în care sunt folosite. Comunicarea trebuie să asigure suficiente informații pentru a putea lua decizii care să satisfacă nevoile umane. Ideea cheie este să mențină un standard ridicat al criptării datelor în rețea. Nu în ultimul rând, a treia idee este ca sistemele IoT să aibă un mod de utilizare accesibil și intuitiv.
Pe parcursul târgului, Samsung a arătat prima generație de astfel de sisteme, pentru acasă. Cel mai important element este SmartThings Hub - un dispozitiv care comunică prin intermediul wireless-ului cu celelalte dispozitive și cu aparatele electrocasnice. Acesta poate fi conectat la internet și controlat cu ajutorul aplicațiilor de pe smartphone. Dispozitivele includ diferite tipuri de senzori, camere și dispozitive de acționare (actuatoare). În concluzie, nucleul acestui concept este similar cu al oricărui alt electrocasnic inteligent. Ceea ce individualizează modul de abordare al Samsung este gama largă de dispozitive unice care formează un "ecosistem". Unul dintre cele mai interesante dispozitive dintre cele noi este Samsung SleepSense.
SleepSense este un monitor al somnului de dimensiunile unui CD, care trebuie plasat de către utilizator sub pătură sau într-un alt loc aflat în apropierea capului înainte de a se culca. Acesta monitorizează diferiți parametrii ai somnului cum ar fi: mișcările corpului, respirația și pulsul. În principiu, acesta generează un raport cu privire la calitatea, durata și profunzimea somnului. După ce utilizatorul adoarme, dispozitivul, prin intermediul SmartThings Hub, poate opri televizorul sau poate stinge lumina. În momentul când sesizează anumite semne cum că ultilizatorul urmează să se trezească, acesta poate să ridice obloanele, să ajusteze temperatura sau să pornească cafetiera.
Conceptul celor de la Samsung pare promițător. Sinceritatea față de ceilalți producători garantează prețuri mai mici și adaptabilitate față de diferitele cerințe ale clienților. În următorii cinci ani, aproape toate produsele companiei (sau o gamă foarte largă) vor fi compatibile cu SmartHub. Samsung nu este prima mare companie care crede în viitorul tehnologiei IoT. Interesul față de acest domeniu este , de asemenea, înregistrat și în cadrul altor companii ca Apple (HomeKit- dispozitiv cu control vocal) sau Google(produsele Nest și proiectul Brillo)
Sisteme de distribuție satelit într-un ansamblu rezidențial.
Sistemele multiswitch pentru o clădire trebuie să fie proiectate cu mare atenție. Pentru calcul, parametrii folosiți sunt: topologia rețelei, tipul și numărul de multiswitchuri, tipul cablurilor utilizate (atenuare) și lungimea secțiunilor de cablu. Proiectantul trebuie să aleagă componentele sistemului astfel încât parametrii semnalului în toate prizele să se afle în limitele recomandate.Mai jos, vă prezentăm proiectul unui astfel de sistem creat cu ajutorul programului SatNet. Sistemul care are la bază multiswitch-uri TERRA, din seria MV-5XX va fi instalat într-un complex rezidențial cu 4 scări a 5 etaje și cu 96 de abonați. Semnalele sunt împărțite pentru subrețelele din fiecare scară cu ajutorul splitterelor SAT/TV și a tap-urilor SAT/TV cu parametri de atenuare potriviți.
Structura sistemului: magistrala cu 5 căi coboară de la antena principală de pe acoperișul clădirii la amplificatoarele situate în partea superioară a scării din mijlocul blocului, traversând apoi în jos canalul vertical de cablu până la subsol, unde se divide și se îndreaptă pe orizontală la celelalte scări. Fiecare scară de bloc este echipată cu un multiswitch pentru distribuţia semnalelor la prizele din apartamente.
Magazinul virtual DIPOL oferă un applet care prezintă o listă a accesoriilor compatibile cu cabinetul RACK ales. Utilizatorul trebuie doar să deschidă pagina cu cabinetul dorit, de exemplu R912018, iar apoi să dea click pe butonul din partea dreapta cu marcajul "Adaugă accesorii" (în imaginea de mai jos, butonul este încercuit cu roșu)
Noua fereastră arată lista accesoriilor compatibile:
Lista conține accesoriile disponibile, compatibile cu tipul de cabinet RACK ales. Utilizatorul poate adăuga orice produs în Foș, la lista de Favorite sau doar să vadă pagina cu descrierea produsului.
Transmisia prin fibră optică de imagini video de la o cameră HD-TVI.
Sistemele de supraveghere video bazate pe camere de tip HD-TVI au devenit foarte răspândite în zilele noastre. Rezoluția HD a imaginilor, prețul bun și modul simplu de configurare a camerei sunt principalele motive pentru creșterea numărului de utilizatori.În cazul unui sistem vast de monitorizare video, modul cel mai bun de transmisie este prin fibră optică. Din cauza că semnalul HD-TVI necesită o lățime de bandă mult mai mare decât semnalele video standard PAL, convertoarele obișnuite folosite pentru vechile camere analogice nu mai pot fi folosite în acest caz.
Această problemă poate fi rezolvată prin utilizarea convertoarelor video Ultimode TVI-FO. În funcție de model, convertoarele pot transmite, printr-o fibră optică de tip single-mode, unul, două, patru sau opt canale video provenite de la camere HD-TVI, pe distanțe de până la 20 km.
Diagrama de mai sus arată modul de funcționare al convertorului video ULTIMODE HDTVI-202 L2030 TVI-FO folosit pentru transmisia de semnale video de la două camere HD-TVI M7478 situate la sute de metri distanță față de clădirea cu DVR-ul M75208. Legăturile optice utilizează o fibră din cablul universal de tip L76004 (ULTIMODE UNI-4SM-A, 4xG.652.D).
Setarea limitei pe disk în NVRuri Hikvision.
NVRurile Hikvision NVR dau utilizatorilor posibilitatea de a seta limita de spațiu pe disk pentru fiecare cameră conectată. În acest mod, dimensiunile materialelor înregistrate nu pot depăși dimensiunile setate anterior. Dacă utilizatorul nu dorește să seteze limită de spațiu, valoarea trebuie să fie "0" – în acest caz, înregistrările pot ocupa întregul spațiu al disk-ului. Pentru a limita acest spatiu de stocare, utilizatorii trebuie să urmeze următorii pași:- click dreapta pe meniul NVR pentru a deschide submeniul
- alegeţi Main Menu > HDD > Advanced
- din câmpul Camera alegeţi camera dorită
- în câmpul Max. Record Capacity introduceți limita de stocare (în GB)
- dați click pe Apply pentru a accepta setările
- dați restart NVR-ului pentru ca modificările să aibă efect
"Black Glass" la camerele Hikvision.
Noile camere Hikvision sunt echipate cu lentile fabricate cu ajutorul tehnologiei Black Glass. Avantajul acestora este transmisia mai bună in cazul spectrului infraroșu (90% in loc de 80 % cum este in general) care crește raza de acțiune a iluminatorilor IR. Mai mult, lentilele întunecate maschează LED-urile IR.Camera HD-TVI TURBO HD Hikvision DS-2CE16D5T-AVFIT3 M7576 cu "Black Glass"
LNB-ul OCTO Fte eXcellento (0.1dB, black) A9866 este proiectat pentru a deservi opt receivere simple sau patru receivere duble (twin-tuner). LNB-ul are 8 ieșiri independente, pe fiecare dintre acestea fiind oferită întreaga bandă. | ||
Suportul JK-50 E9163 din zinc placat este utilizat pentru montarea paratrăsnetului pe catargele sau pe turnurile de antenă. | ||
Monitorul Portabil STT-1 (HD-TVI, CVBS) M3106 este folosit pentru configurarea şi testarea sistemelor CCTV bazate pe camere de securitate de tip HD-TVI și PAL. Dispozitivul poate fi conectat direct la camera pentru a-i configura parametri, pentru a seta raza de acțiune si de focus. Acest lucru este posibil cu sau fără ajutorul adaptorului AC/DC, datorită bateriei reîncărcabile încorporate. Mai mult, monitorul poate juca și rolul unei surse de curent de 12VDC/2A pentru dispozitivele testate. | ||
Merită citit:
Transmisia video HD prin fibră optică din format HDMI În cazul sistemelor ample de monitorizare video, centrele de monitorizare sunt adesea situate la o distanță de aparatul de înregistrare. În exemplul de mai jos, o hală dintr-o fabrică a fost echipată cu un sistem CCTV IP cu 8 camere şi un NVR plasat într-o cameră cu un server securizat ce asigură securitatea stocării datelor...
>>>mai multe
>>>mai multe